Τα 10 καλύτερα βιβλία που διάβασα ποτέ

Πριν διαβάσω το βιβλίο είχα παρακολουθήσει την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Πιθανό να με επηρέασε και αυτή. Πάντως όταν το είχα διαβάσει (αυτό συνέβη προ καιρού) με είχε αγγίξει. Δε θεωρώ ότι μπορώ να κάνω μια λογοτεχνική ανάλυση και να επισημάνω τι μου άρεσε από οποιοδήποτε βιβλίο. Ίσως θα μπορούσα να πω για κάποιο βιβλίο τι ΔΕΝ μου άρεσε. Ο καθένας έχει βέβαια τα δικά του κριτήρια και συχνά όταν διαβάζει ένα βιβλίο βρίσκεται σε κάποια φάση ώστε κρίνει πιο υποκειμενικά.

Ωραίο νημάτιο!!!!!! Λοιπόν, τα αγαπημένα μου βιβλία είναι τα παρακάτω (η σειρά είναι τυχαία)
1. Χάρι Πότερ (ερωτας από την τριτη δημοτικού!!!!!!!)
2. Γιούγκερμαν
3. Το όνομα του ρόδου
4. Ένα παιδί μετράει τ΄'άστρα
5. Θουκυδίδη Ιστορία (μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί τέλειο!)
6. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι
7. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Αναφορά στον Γκρέκο, Ζορμπάς
9. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι
10. Το 10

(αυτή η λίστα είναι ενδεικτική. έχω παραλείψει αρκετά πχ Ντοστογιέφσκι, Γουάιλντ κοκ)

Ωραίο νημάτιο!!!!!! Λοιπόν, τα αγαπημένα μου βιβλία είναι τα παρακάτω (η σειρά είναι τυχαία)
1. Χάρι Πότερ (ερωτας από την τριτη δημοτικού!!!!!!!)
2. Γιούγκερμαν
3. Το όνομα του ρόδου
4. Ένα παιδί μετράει τ΄'άστρα
5. Θουκυδίδη Ιστορία (μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί τέλειο!)
6. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι
7. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Αναφορά στον Γκρέκο, Ζορμπάς
9. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι
10. Το 10

(αυτή η λίστα είναι ενδεικτική. έχω παραλείψει αρκετά πχ Ντοστογιέφσκι, Γουάιλντ κοκ)
αυτή η λίστα είναι άψογη. Μάλλον κάπως έτσι έπρεπε να ήταν και η δικιά μου..!

Νιωθω πολυ μικρη και με τοσα μπροστα μου να μαθω που πιστευω πως αυτη η λιστα δε θα ειναι οριστικη.Κριτηριο δε σταθηκε παντα η αντικειμενικη αξια αλλα ο τροπος που με στιγματισαν τα εν λογω αναγνωσματα.10 ειναι τοσο μικρος αριθμος...]

1)ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ-Βικτορ Ουγκο.Με συνταραξε,με καθορισε απο πολυ μικρη ηλικια με το ηχηρο μηνυμα αγαπης.Αυτα τα κηροπηγια ειναι οντως φαροι ζωης...

2)Ο ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ -Τζακ Λοντον...Η αναμετρηση υλης κ Ψυχης,Εωσφορου και Παραδεισου μεσδα απο μια θαλασσινη περιπετεια.Εκπληκτικα ψυχογραφηματα κ συναισθηματικες διακυμανσεις...Ισορροπες δοσεις συναισθηματισμου,φιλοσοφιας κ περιπετειας.

3)ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΙ Ουαιλντ--Αλληγορια γυρω απο την εννοια του ναρκισσισμου κ την εκπτωση του ανθρωπινου γενους.Αυτο το βιβλιο ειναι πολυ μπροστα.

4)ΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ -Ιακωβος Καμπανελλης στη συγκλονιστικοτερη μαρτυρια για τα στρατοπεδα συγκεντρωσης ισορροπωντας αναμεσα σε ενα σπαρακτικο λυρισμο κ την ωμοτητα της πραγματικοτητας...

5)ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Καζαντζακη--αποσταγμα του ανθρωπινου πνευματος.Μυσταγωγια.

6)ΟΙ 7 ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ Αρχιμ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΦΕΦΕ---Συγκλονιστικη αναλυση βημα-βημα της Σταυρικης Θυσιας μεσα απο τα λογια του Ιησου στο Σταυρο στην κορυφαια εκφραση αγαπης...Για μενα ενα απο τα ουσιαστικοτερα θεολογικα συγγραμματα,συνοψιζει την ουσια του χριστιανικου κυρηγματος,χωρις ενοχοποιητικους μελοδραματισμους.

7)Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ Κωνσταντινου Θεοτοκη απο τις εκδ ΔΑΜΙΑΝΟΣ με συγκλονιστικη αναλυση-προλογο του Σταθη Πρωταιου.Ο Τουρκογιαννος ειναι η ιστορια ενος πιο...βουκολικων καταβολων "Σωκρατη"...

8)ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ-Φιοντορ Ντοστογιεφσκι.Ο ιεροεξεταστης κ η ιστορια με το Κρεμμυδακι συνιστουν κορυφαια χριστιανικα κειμενα.

9)ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ,ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ--Συγκλονιζει η αγαπη της συντροφου του Νικου Μπελογιαννη προς το γιο τους που γεννησε στη φυλακη κατα τη διαρκεια της δικης παρωδιας.Μας αφοπλιζει το μεγαλειο ενος ερωτα που θελησε το φως του να το κανει ηλιο για τους επομενους...

10)Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΩΜΑ-Βαμβουνακη.Με ξαφνιασε κ με συγκλονισε εκει στη μετεφηβεια μου...Αξεχαστη πραγματεια γυρω απο τις συγκρουσεις της ψυχης κ της συνειδησης...

Last edited:
8)ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ-Φιοντορ Ντοστογιεφσκι.Ο ιεροεξεταστης κ η ιστορια με το Κρεμμυδακι συνιστουν κορυφαια χριστιανικα κειμενα.
Δεν το έχω διαβάσει, η λέξη όμως "Κρεμμυδάκι" μου θύμισε μια ιστορία από τα θρησκευτικά
Που ήταν μια πολύ κακιά γυναίκα, και καλό ποτέ της δεν είχε κάνει. Εκτός από μια φορά, που έκοψε ένα κρεμμυδάκι και το έδωσε σε κάποιον άνθρωπο που πεινούσε. Όταν πέθανε η κακιά γυναίκα και πήγε στην κόλαση, ο φύλακας άγγελός της πήγε και παρακάλεσε το Θεό να τη σώσει. Εκείνος τον ρώτησε αν έχει κάνει κανένα καλό στη ζωή της και ο άγγελος του απάντησε ότι είχε δώσει κάποτε σε κάποιον άνθρωπο που πεινούσε ένα κρεμμυδάκι. Του είπε λοιπόν, με αυτό το κρεμμυδάκι να πάει να τη σώσει. Ο άγγελος πήρε το κρεμμυδάκι και πήγε στην κόλαση πάνω από το σημείο που βρισκόταν η γυναίκα και της το έδωσε να το πιάσει για να την τραβήξει από εκεί. Το κρεμμυδάκι ήταν γερό και κρατούσε το βάρος της, όμως όταν είδαν κι οι άλλοι πως τη βοηθούσε ο άγγελος έτρεξαν να σωθούν κι αυτοί. Η γυναίκα τότε φοβήθηκε, πως το κρεμμυδάκι δεν θα ήταν άντεχε να τους κρατήσει όλους και άρχισε να τους σπρώχνει και να τους φωνάζει και τότε έσπασε το κρεμμυδάκι κι ο άγγελος έφυγε λυπημένος.
Αυτό είναι ή καμία σχέση;

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Εδώ δεν απαντούσα γιατί έλεγα ότι η μισή μου λίστα θα ήταν Στήβεν Κινγκ, και δεν θα είχε νόημα. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω 2 λίστες. Ένα τοπ10 των αγαπημένων μου βιβλίων του Κινγκ και ένα τοπ10 με άλλους συγγραφείς :))))

Στήβεν Κινγκ:
1. Μαύρος Πύργος
2. Το Αυτό
3. To Κοράκι
4. Η Μακριά Πορεία
5. Καρδιές στην Ατλαντίδα
6. To Παιχνίδι του Τζέραλντ
7. Το Πράσινο Μίλι
8. Μίζερι
9. Λάμψη
10. Σάλεμς Λοτ

Άλλοι
1. Ιστορία Χωρίς Τέλος – Μίχαελ Έντε
2. Τα Απόκρυφα σε Δράση - Μαρία Πολενάκη
3. Ο Φύλακας στη Σίκαλη – Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
4. Ποιος Σκότωσε τον Ακρόυντ – Αγκάθα Κρίστι
5. Middlesex – Τζέφρυ Ευγενίδης
6. Ιστορίες με Καλό Τέλος – Μάρω Βαμβουνάκη
7. Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν – Μπέτυ Σμιθ
8. Ο Τελευταίος Πειρασμός – Νίκος Καζαντζάκης
9. Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα – Πασκάλ Μπρυκνέρ
10. Τα Παιδιά από τη Βραζιλία – Άιρα Λέβιν

(κανά-δυο τα έχω ξεπεράσει με τον καιρό, όμως είναι στη λίστα τιμής ένεκεν, καθώς τα έχω διαβάσει πάρα-πάρα πολλές φορές)

Δεν το έχω διαβάσει, η λέξη όμως "Κρεμμυδάκι" μου θύμισε μια ιστορία από τα θρησκευτικά
Που ήταν μια πολύ κακιά γυναίκα, και καλό ποτέ της δεν είχε κάνει. Εκτός από μια φορά, που έκοψε ένα κρεμμυδάκι και το έδωσε σε κάποιον άνθρωπο που πεινούσε. Όταν πέθανε η κακιά γυναίκα και πήγε στην κόλαση, ο φύλακας άγγελός της πήγε και παρακάλεσε το Θεό να τη σώσει. Εκείνος τον ρώτησε αν έχει κάνει κανένα καλό στη ζωή της και ο άγγελος του απάντησε ότι είχε δώσει κάποτε σε κάποιον άνθρωπο που πεινούσε ένα κρεμμυδάκι. Του είπε λοιπόν, με αυτό το κρεμμυδάκι να πάει να τη σώσει. Ο άγγελος πήρε το κρεμμυδάκι και πήγε στην κόλαση πάνω από το σημείο που βρισκόταν η γυναίκα και της το έδωσε να το πιάσει για να την τραβήξει από εκεί. Το κρεμμυδάκι ήταν γερό και κρατούσε το βάρος της, όμως όταν είδαν κι οι άλλοι πως τη βοηθούσε ο άγγελος έτρεξαν να σωθούν κι αυτοί. Η γυναίκα τότε φοβήθηκε, πως το κρεμμυδάκι δεν θα ήταν άντεχε να τους κρατήσει όλους και άρχισε να τους σπρώχνει και να τους φωνάζει και τότε έσπασε το κρεμμυδάκι κι ο άγγελος έφυγε λυπημένος.
Αυτό είναι ή καμία σχέση;
Ακριβως αυτη ειναι ,Αλικακι μου...Ειναι τοσο καιρια χριστιανικος ο λογος του ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ που ταιριαζε σε ενα βιβλιο Θρησκευτικων.(Εγω στο Δημοτικο,ως Δασκαλα, πχ επιστρατευω απλοποιημενο το στιγμιοτυπο με τα κηροπηγια απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ του Ουγκο)

Εκεινο το βιβλιο παντως που θυμηθηκες ηταν υπεροχο-Εκτης Δημοτικου αν θυμαμαι καλα,προ 10ετιας...Αχ εισαι πολυ μικρουλα μαλλον!!

Αααα, πολύ ωραίο νήμα για την δεύτερη ανάρτησή μου μετά το "πες ένα γεια", λοιπόν, η δικιά μου 10άδα είναι:
1) Χάρι Πότερ (και τα 7)
2)Οι άθλιοι-Βίκτρωρ Ουγκό
3)Εκατό χρόνια μοναξιά- Μάρκες
4)Έγκλημα και τιμωρία - Ντοστογιέβσκι (τον αγαπώ:))
5)Η δίκη- Κάφκα
6)Το υπόγειο- Ντοστογιέβσκι
7)Ασκητική-Καζαντζάκης
8)Η θεραπεία του Σοπενάουερ- Γιάλομ
9)Διαβάζοντας στη Χάνα- Μπέρναρντ Σλινκ
και 10)Το ανθρώπινο κτήνος-Εμίλ Ζολά
Αυτή είναι μία δεκάδα από τα βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι τώρα,
είναι βέβαια πολλά τα βιβλία που αξίζει να διαβάσω και δεν το έχω κάνει ακόμα
οπότε η λίστα ισχύει για τα μέχρι τώρα δεδομένα :χεχ:

Ακριβως αυτη ειναι ,Αλικακι μου...Ειναι τοσο καιρια χριστιανικος ο λογος του ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ που ταιριαζε σε ενα βιβλιο Θρησκευτικων.(Εγω στο Δημοτικο,ως Δασκαλα, πχ επιστρατευω απλοποιημενο το στιγμιοτυπο με τα κηροπηγια απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ του Ουγκο)

Εκεινο το βιβλιο παντως που θυμηθηκες ηταν υπεροχο-Εκτης Δημοτικου αν θυμαμαι καλα,προ 10ετιας...Αχ εισαι πολυ μικρουλα μαλλον!!
Αλήθεια;;;; Έχω διαβάσει Ντοστο;;; Οοοοο :)))) Αν κρίνω το πόσο μου έμεινε ένα τόσο μικρό κομματάκι του συνόλου του έργου του τόσα χρόνια, ούτε που μπορώ να φανταστώ πόσο θα μου αρέσουν τα βιβλία του!!!

Δεν είμαι μικρή, είμαι πολύ μεγάλη, άσε και όλο μεγαλώνω... πού θα πάει αυτή η κατάσταση :( Σε λίγες μέρες γίνομαι 25 :πανικός:

Πολύ δύσκολο να επιλέξω, για να δώσω το στίγμα μου όμως γράφω τα 10 που μού έρχονται
πιο γρήγορα στο νου:

1. Εταιρεία Δολοφονιών ΕΠΕ - Τζακ Λόντον
2. Ο τελευταίος στεναγμός του Μαυριτανού - Σαλμάν Ρουσντί
3. Αναφορά στον Γκρέκο - Νίκος Καζαντζάκης
4. Το εκκρεμές του Φουκώ - Ουμπέρτο Έκο
5. Το «Συμπόσιον» του Πλάτωνος και το θλιβερόν τέλος του Κοσμά του Τραπεζουντίου - Δημήτρης Παπαδόπουλος (Σταυριώτης)
6. Γιούγκερμαν - Μ. Καραγάτσης
7. Η τέχνη της καλοπέρασης - Μαρκ Τουέν
8. Τα διηγήματα του Εμμ. Ροΐδη
9. Τα διηγήματα του Βιζυηνού και
10. Μωρίας Εγκώμιον του Έρασμου

χμμμ....
Μια δεκάδα βιβλία είναι σίγουρα δύσκολη πάω για την κουρτίνα 2 (συγγραφείς)
Καζαντζάκης
Λουντέμης
Ι Βερν
Κρόνιν
Φ. Ντικ
Ροουλινγκ
Τόλκιεν
Πρέσφιλντ
Ρ.Α. Σαλβαντόρε
Ασίμοφ

και μπαλαντέρ ο πιτσιρικάς Παζολίνι

να βάλω και 3 αλλαγές Ν. Μπράουν, Τ. Κλάνσυ, E. Γκρινγουντ

και ας σταματήσω εδώ...

Αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος (αλλά με την απορία ποιο είναι το νήμα για τους συγγραφείς) ξαναρχίζω
Καζαντζάκης Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται
Λουντέμης Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
Βερν Η μυστηριώδης Νήσος
Κρόνιν Το Κάστρο
Greenwood the Elminister Series
Rowling Harry Potter
Tolkien Lord of the rings
S.Pressfield Tides of War
R.A. Salvatore icewind dale trilogy
I. Asimof I, Robot
F. Hebert Dune series

και ο μπαλαντέρ C. Paolini Eragon series :)

Ξένοι
Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες,
Ι. Βερν
Το εκκρεμές του Φουκώ, Ου. Έκο
Η λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ, Α. Περέθ-Ρεβέρτε
Ο φιλαράκος, Γκυ ντε Μοπασάν
Ο εξάδελφος Πονς Ο. ντε Μπαλζάκ
Το χρονικό του μοναστηριού, Ζ. Σαραμάγκου
Το νησί των Πιγκουίνων, Α. Φρανς
Η πόλη και τα σκυλιά Μ. Βάργκας-Γιόσα
Το σήμα των τεσσάρων σερ Α. Κόναν Ντόιλ
Οι άθλιοι, Β. Ουγκώ

Έλληνες:
Η ζωή εν τάφω, Στ. Μυριβίλης
Το νούμερο 31328, Η. Βενέζης
Το καπλάνι της βιτρίνας, Α. Ζέη
Ζητείται ελπίς, Α. Σαμαράκης
Ο Πατούχας, Ι. Κονδυλάκης
Η φόνισσα Α. Παπαδιαμάντης
Αστροφεγγιά Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος
Το τρίτο στεφάνι, Κ. Ταχτσής
Ένας σκούφος από πορφύρα, Μ. Δούκα
Τα διηγήματα του Γ. Βιζυηνού, κυρίως τα Το αμάρτημα της μητρός μου και το Μόνον της ζωής του ταξείδιον

δεν είναι αναγκαστικά τα ποιοτικότερα βιβλία που έχω διαβάσει, είναι όμως από τα αγαπημένα μου

I. Έγκλημα και Τιμωρία - Ντοστογιέφσκι
II. Ο Πύργος - Κάφκα
III. Οι Άθλιοι - Ουγκώ
IV. Ο Ξένος - Καμύ
V. Εκατό Χρόνια Μοναξιά - Μάρκες
VI. Μεγάλες Προσδοκίες - Ντίκενς
VII. Τα Σταφύλια της Οργής - Στάινμπεκ
VIII. Ο Φύλακας στη Σίκαλη - Σάλιντζερ
IX. Οι Περιπέτειες του Χακ Φιν - Τουαίην
X. Ο Μπάρμπα- Γκοριό - Μπαλζάκ

Τα 10 καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει(με τυχαία σειρά):

1)Το ζώο που ξεψυχά - Ροθ

2)Όταν έκλαψε ο Νίτσε - Γιάλομ

3)Ο φύλακας στη σίκαλη - Σάλλιντζερ

4)Γυναίκες - Μπουκόφσκι

5)Η πτώση - Καμύ

6)1984 - Όργουελ

7)Οι αδελφοί αδελφές - Ντεγουίτ

8)Το αδιέξοδο - Πελεκάνος

9)Ο κηπουρός της νύχτας - Πελεκάνος

10)Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ - Δοξιάδης

Κι άλλη μια πολύ αγαπημένη δεκάδα..

1)Η φάρμα των ζώων - Όργουελ

2)Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια - Χάρπερ Λη

3)Ο ξένος - Καμύ

4)Έγκλημα και τιμωρία - Ντοστογιέφσκι

5)Το ανθρώπινο στίγμα - Ροθ

6)Το σύνδρομο Πορτνόυ - Ροθ

7)Ρώτα τον άνεμο - Φάντε

8)Μεθυσμένο ημερολόγιο - Τόμπσον

9)Ο κόκκινος θερισμός - Χάμμετ

10)Ο ήλιος του Αυγούστου - Καμιλλέρι

Last edited:
Διερωτώμαι αν ως δέκα καλύτερα ορίζονται όσα επιλέγει κάποιος με αποστασιοποιημένη ματιά κι αντικειμενικά κριτήρια (αν υπάρχουν τέτοια στην τέχνη), αφήνοντας κατά μέρος προσωπικά πάθη, βιώματα και εμμονές ή εκείνα που καθένας από εμάς λατρεύει επειδή μέσα τους ανακάλυψε κομμάτια (μερικές φορές άγνωστα) του εαυτού του. Θα επιλέξω ακολουθώντας τον δεύτερο τρόπο... Τα παντοτινά λατρεμένα μου «Ανεμοδαρμένα Ύψη» τα έχω ήδη κατονομάσει στο σχετικό νήμα, γι' αυτό εδώ θα παραθέσω τα υπόλοιπα (ώστε να εξοικονομήσω μια θέση στη δεκάδα!). Η σειρά είναι τυχαία.

«Το Καταραμένο παιχνίδι» - Κλάιβ Μπάρκερ
«Το χρονικό της μνήμης και του πόθου» - Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα
«Ο πίνακας της Φλάνδρας» - Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε
«Ο Μαύρος Πρίγκιπας» - Άιρις Μέρντοχ
«Το Τούνελ» - Ερνέστο Σαμπατο
«Πρόσκληση σε έναν αποκεφαλισμό» - Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ
«Η Εφεύρεση του Μορέλ» - Αντόλφο Μπιόι Κασάρες
«Η Κλάρα στο μισοσκόταδο» - Χοσέ Κάρλος Σομόθα
«Η Φωνή της Σκιάς μας» - Τζόναθαν Κάρολ
«Ένα παιδί στον Ουρανό» - Τζόναθαν Κάρολ

Last edited:
Παραθέτω τους τίτλους των δικών μου 10 αγαπημένων βιβλίων χωρίς σειρά αξιολόγησης.

1.Ο φύλακας στη σίκαλη- Ντ. Τζ. Σάλιντζερ
2.Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι – Χρόνης Μίσσιος
3.Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι – Oscar Wilde
4.Η κόρη του ποταμού- Hong Ying
5. Τρία κλικ αριστερά – Κατερίνα Γώγου
6.Αλχημιστής- Paulo Coelho
7. Λιγεία (διήγημα) – Edgar Allan Poe
8.Το κιβώτιο – Άρης Αλεξάνδρου
9. Αιχμηρά αντικείμενα – Gillian Flynn
10. Σκοτεινός τόπος - Gillian Flynn

Καλώς σε βρήκα Μανταλένα!

Αν και όντως ήταν κάπως δύσκολο το βρήκες. Κινέζικο είναι το βιβλίο. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κίνα του Μάο. Η συγγραφέας μέσα από συγκινητικές και σκληρές μερικές φορές διηγήσεις αποκαλύπτει τις πληγές εκεινής της εποχής στην Κίνα, αλλά και στη ίδια και τις κοπέλες της ηλικίας της.

Σου παραθέτω και το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η ομίχλη τυλίγει τα πάντα στις φτωχογειτονιές του Tσονκίνγκ, στη Nότια Όχθη του Ποταμού Γιανγκτσέ, ακόμη και το παρελθόν της Mικρής Έκτης αδελφής. Tο μικρότερο από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας και γεννημένη στις αρχές της δεκαετίας του '60, η Hong Ying μεγαλώνει προσπαθώντας να αποφύγει το κοινό πεπρωμένο των κοριτσιών της περιοχής της λίγο μετά την Πολιτιστική Eπανάσταση του Mάο. Μια ζωή ταπεινώσεων, αθλιότητας κι εξοντωτικής δουλειάς που δεν επιτρέπει ελπίδες για το αύριο.
Mια σειρά γεγονότων -τα υπονοούμενα της μεγαλύτερης, ετεροθαλούς αδερφής της, η σκιά ενός άντρα που την ακολουθεί παντού και η σχέση της με έναν "αντιφρονούντα" καθηγητή της στο σχολείο- θα της αποκαλύψουν τις μυστηριώδεις συνθήκες της γέννησής της και θα την οδηγήσουν στις απαντήσεις που αναζητά.
Kλείνοντας τα δεκαοκτώ της χρόνια, η Mικρή Έκτη θα ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό της και θα αποφασίσει να χαράξει μια νέα πορεία στη ζωή της. Mετά τα γεγονότα της Πλατείας Tιενανμέν, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, ούτε για την Kίνα, ούτε για τη Mικρή Έκτη.