Τα 10 καλύτερα βιβλία που διάβασα ποτέ

Νιωθω πολυ μικρη και με τοσα μπροστα μου να μαθω που πιστευω πως αυτη η λιστα δε θα ειναι οριστικη.Κριτηριο δε σταθηκε παντα η αντικειμενικη αξια αλλα ο τροπος που με στιγματισαν τα εν λογω αναγνωσματα.10 ειναι τοσο μικρος αριθμος...]

1)ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ-Βικτορ Ουγκο.Με συνταραξε,με καθορισε απο πολυ μικρη ηλικια με το ηχηρο μηνυμα αγαπης.Αυτα τα κηροπηγια ειναι οντως φαροι ζωης...

2)Ο ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ -Τζακ Λοντον...Η αναμετρηση υλης κ Ψυχης,Εωσφορου και Παραδεισου μεσδα απο μια θαλασσινη περιπετεια.Εκπληκτικα ψυχογραφηματα κ συναισθηματικες διακυμανσεις...Ισορροπες δοσεις συναισθηματισμου,φιλοσοφιας κ περιπετειας.

3)ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΙ Ουαιλντ--Αλληγορια γυρω απο την εννοια του ναρκισσισμου κ την εκπτωση του ανθρωπινου γενους.Αυτο το βιβλιο ειναι πολυ μπροστα.

4)ΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ -Ιακωβος Καμπανελλης στη συγκλονιστικοτερη μαρτυρια για τα στρατοπεδα συγκεντρωσης ισορροπωντας αναμεσα σε ενα σπαρακτικο λυρισμο κ την ωμοτητα της πραγματικοτητας...

5)ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Καζαντζακη--αποσταγμα του ανθρωπινου πνευματος.Μυσταγωγια.

6)ΟΙ 7 ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ Αρχιμ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΦΕΦΕ---Συγκλονιστικη αναλυση βημα-βημα της Σταυρικης Θυσιας μεσα απο τα λογια του Ιησου στο Σταυρο στην κορυφαια εκφραση αγαπης...Για μενα ενα απο τα ουσιαστικοτερα θεολογικα συγγραμματα,συνοψιζει την ουσια του χριστιανικου κυρηγματος,χωρις ενοχοποιητικους μελοδραματισμους.

7)Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ Κωνσταντινου Θεοτοκη απο τις εκδ ΔΑΜΙΑΝΟΣ με συγκλονιστικη αναλυση-προλογο του Σταθη Πρωταιου.Ο Τουρκογιαννος ειναι η ιστορια ενος πιο...βουκολικων καταβολων "Σωκρατη"...

8)ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ-Φιοντορ Ντοστογιεφσκι.Ο ιεροεξεταστης κ η ιστορια με το Κρεμμυδακι συνιστουν κορυφαια χριστιανικα κειμενα.

9)ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ,ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ--Συγκλονιζει η αγαπη της συντροφου του Νικου Μπελογιαννη προς το γιο τους που γεννησε στη φυλακη κατα τη διαρκεια της δικης παρωδιας.Μας αφοπλιζει το μεγαλειο ενος ερωτα που θελησε το φως του να το κανει ηλιο για τους επομενους...

10)Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΩΜΑ-Βαμβουνακη.Με ξαφνιασε κ με συγκλονισε εκει στη μετεφηβεια μου...Αξεχαστη πραγματεια γυρω απο τις συγκρουσεις της ψυχης κ της συνειδησης...
Kai να που η "προφητεια "μου βγηκε αληθινη.Προσφατα και ντρεπομαι γι αυτο διαβασα την ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΩΜΑ της γλυκυτατης Χαρριετ Μπιτσερ Στοου ,που με συγκλονισε για το σπαρακτικο μηνυμα αντιρατσισμου και ανεξικακιας που κομιζει.

Ανατριχιαστικο αν σκεφτει κανεις οτι το βιβλιο αυτο γραφτηκε απο μια Αμερικανα του Νοτου ,ακριβως μιαν εποχη που ανθιζε αυτη η ντροπη της Ανθρωποτητας ,το δουλεμποριο και η κακομεταχειριση των Εγχρωμων.Το βιβλιο,ιδιαιτερα τολμηρο αποσκοπουσε στην αφυπνιση της κοινης γνωμης για την εξαλειψη της Δουλειας.

Συγκλονιστικο πολιτικο βιβλιο,νομιζω τραγικα επικαιρο για μια κοινωνια που τεινει να βυθιστει στο μισος και το ρατσισμο.Νομιζω καθε Καλος Πολιτης οφειλει να διαβασει αυτο το αριστουργημα που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απουσιαζει απο τη λιστα των κορυφαιων.

Τετοια βιβλια εχει αναγκη η ανθερωποτητα.Απο γνωση και πνευμα εχουμε... περισσεμα-η ανθρωπια μας ομως ειναι σε εμβρυικο σταδιο...
 
Τα 10 βιβλια που ξεχοριζω
1 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. (ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ, ΣΑΝ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ) ΛΟΥΙΣ ΚΛΑΙΒ-ΣΤΕΙΠΛΣ
2 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΑΡΝΙΑ (ΒΙΒΛΙΟ 7) ΛΟΥΙΣ ΚΛΑΙΒ-ΣΤΕΙΠΛΣ
3 ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ. ΙΨΕΝ ΧΕΝΡΙΚ
4 ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ . ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΦΙΟΝΤΟΡ
5 ΡΕΥΣΤΗ ΑΓΑΠΗ .ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΜΠΑΟΥΜΑΝ ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ
6 Ο ΦΟΒΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ . ΦΡΟΜ ΕΡΙΧ
7 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΣ (ΜΙΚΡΑ ΦΥΣΙΚΑ) . ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
8 ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ . ΚΡΟΝΙΝ ΤΖΟΖΕΦ-ΑΡΤΣΙΜΠΑΛΝΤ
9 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΣ . ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
10 ΣΑΜΜΕΡΧΙΛ : ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ .
Με πολι κοπο μπορεσα να ξεχορισω
 
1. Ενα δεντρο μεγαλωνει στο Μπρουκλιν
Τι μου θύμισες!!! Το είχα διαβάσει στο γυμνάσιο! Καταπληκτικό!!

Με τυχαία σειρά:

1) Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι - Οσκαρ Γουάιλντ
2) Η πτώση - Αλμπέρ Καμύ
3) Εγκλημα και Τιμωρία - Ντοστογιέφσκι
4) Το υπόγειο - Ντοστογιέφσκι
5) Το ανθρώπινο στίγμα - Φίλιπ Ροθ
6) Ανάσταση - Τολστόι
7) Τάδε έφη Ζαρατούστρα - Νίτσε
8) Οι Αθλιοι - Ουγκώ
9) Ο μικρός πρίγκηπας - Α.Σ. Εξιπερύ
10) Το νούμερο 31328 - Βενέζης

Καλά, δεν βάζω Στίβεν Κινγκ μέσα, δεν θα μείνει χώρος για κανέναν άλλον. Δεν μου φτάνουν μόνο 10 πάντως! Άφησα πολλά ωραία απ' έξω.
 
Last edited by a moderator:
Η δεκάδα μου

I. Η Βίβλος
ΙΙ. Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων Lewis Carroll
ΙΙΙ. 1984 George Orwell
IV. Μπέογουλφ Cotton MS Vitellius A.XV, f.132
V. Η Τελευταία Μάχη C.S. Lewis
VI. Η Κόρη του Βασιλιά των Ξωτικών Lord Dunsany
VII. Ταξίδι Γύρω από τον Κόσμο σε 80 ημέρες Jules Verne
VIII. Όλιβερ Τουίστ Charles Dickens
IX. Δον Κιχώτης Miguel de Cervantes
X. Η Κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης Robert of Clari

Όλα του Σαίξπηρ!




Όλα τα Μεσαιωνικά Χειρόγραφα και το Exeter Book (Βιβλίο του Εξέτερ βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του κύριου Καθεδρικού της πόλης)!

Βιβλία που πρέπει να αναφερθούν επίσης

Χάρι Πότερ JK Rowling, Άρχοντας των Δακτυλιδιών JRR Tolkien, Οι Ιστορίες της Κατερμπουρίας Geoffrey Chaucer, Η Ζωή του Βασιλιά Αλφρέδου από τον Άσερ Μοναχός Άσερ, Ο Αγών Μου Adolf Hitler, Ο Πόλη του Βυζαντίου Niketas Choniates, Οι Πύλες John Connolly, Οδύσσεια & Ιλιάδα Homer, Άπαντα Καβάφη K Kavafis, Μιχαήλ Στρογκόφ Jules Verne, Το Χρονικό των Ανγκλο-Σαξόνων, Η Εκκλησιαστική Ιστορία των Άγγλων Saint Bede, Τα υπόλοιπα βιβλία του Χρονικού της Νάρνια CS Lewis

Αυτά είναι τα βασικά, πάντως η δεκάδα είναι σχετικά πρόσφατα διαβάσματα οπότε τα θυμάμαι πιο έντονα!

Συγγνώμη παιδιά για τα αγγλικά πριν! Συγγνώμη και για την ποιότητα της μετάφρασης των τίτλων από την αγγλική στην ελληνική! #Λορένα το άλλαξα :)
 
Last edited:
Θα βάλω 2-3 παραπάνω, ελπίζω να μην πειράζει κανένα..

1. Ματωμένος Μεσημβρινός - Κόρμακ ΜακΚαρθυ
2. Ξένος/Πτώση - Αλμπερ Καμύ
3. Μεγάλες Προσδοκίες - Τσάρλς Ντίκενς
4. Νορβηγικό Δάσος - Χαρούκι Μουρακάμι
5. 1984 - Τζόρτζ Όργουελ
6. 21 Ιστορίες και το Κοράκι - Ε.Α. Πόου
7. Η μαγείας της πραγματικότητας - Ρίτσαρντ Ντοκινς
8. Ιλιάδα - Όμηρος
9. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ - Όσκαρ Γουάιλντ
10. Η Μεγάλη Χίμαιρα - Μ. Καραγάτσης
11. Δράκουλας - Μπραμ Στόκερ
12. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Νίκος Καζαντζάκης
13. 2 ώρες διαύγειας - Νόαμ Τσόμσκι

Βέβαια θα μπορούσα να κάνω ξεχωριστές λίστες μόνο για τον Σαίξπη, τους αρχαίους τραγωδούς και τα λογοτεχνικά των παιδκών μου χρόνων..
 
Tα 10 αγαπημένα -ή ακόμη καλύτερα- λατρεμένα μου βιβλία. Πέρα από το πρώτο που είναι όντως το καλύτερο που έχω διαβάσει τα άλλα είναι με τυχαία σειρά και έχουν σπουδαία θέση στην καρδιά μου (και στη βιβλιοθήκη μου). Σίγουρα στο μέλλον θα μπουν κι άλλα στα αγαπημένα μου αλλά μέχρι στιγμής είναι τα παρακάτω:
1) Παραδεισένια οστά - Alice Sebold (2002)
2) Το θλιμμένο κυπαρίσσι - Agatha Christie (1940)
3) Δέκα μικροί νέγροι - Agatha Christie (1939)
4) Στα ίχνη σου... - Rosamund Lupton (2010)
5) Blue Monday - Nicci French (2011)
6) Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη - Oscar Wilde (1891)
7) Στις στάχτες - Rosamund Lupton (2010)
8) Μυστικός κήπος - Frances Hodgson Burnett (1911)
9) Πριν πέσει η παγωνιά - Henning Mankell (2002)
10) Σκέψου έναν αριθμό - John Verdon (2010)
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Ο κόσμος είναι τραγικά μικρός;;; Δράκε, πες μου οτι έχεις πάει και μελετήσει τα χειρόγραφα βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Ναού του Έξετερ. Μιλάμε για St. Peter’s Cathedral...Ε, Παναγία μου δηλαδή...αν ναι... Πες μου, ναι, σε παρακαλώ θερμά. Επίσης πες μου πού βρίσκεσαι αλήθεια...Αν είσαι αυτή τη στιγμή στο Έξετερ...Θεέ μου αυτό το φόρουμ τι μου επιφυλάσσει...τρομάζωωωωω!!!
 
Ο κόσμος είναι τραγικά μικρός;;; Δράκε, πες μου οτι έχεις πάει και μελετήσει τα χειρόγραφα βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Ναού του Έξετερ. Μιλάμε για St. Peter’s Cathedral...Ε, Παναγία μου δηλαδή...αν ναι... Πες μου, ναι, σε παρακαλώ θερμά. Επίσης πες μου πού βρίσκεσαι αλήθεια...Αν είσαι αυτή τη στιγμή στο Έξετερ...Θεέ μου αυτό το φόρουμ τι μου επιφυλάσσει...τρομάζωωωωω!!!
Παιδιά ένας, ένας! ΛοιπόνΔιατσέντα βεβαίως είναι ο Καθεδρικός του Αγίου Πέτρου, ένας από τους εντυπωσιακότερους και ομορφότερους στον κόσμο, στον οποίο διαφαίνεται καθαρά ο μεσαιωνικός ρυθμός καθώς και ο ρυθμός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των Γερμανών δηλαδή. Όχι βρε, Ελλάδα είμαι, πέρυσι πέρασα από το Εξέτερ για έρευνα δηλαδή να δω το χειρόγραφο από κοντά ήθελα. Πρέπει να ομολογήσω πως η βιβλιοθήκη του Ναού είναι από τις πιο πλήρης σε παγκόσμιο επίπεδο σε χειρόγραφα, μπορεί να συναγωνιστεί και τη βιβλιοθήκη του Βατικανού (εντάξει ένα μέρος της, το παράκανα λίγο...). Οπότε στην απάντηση σου απαντώ ναι, ψιλομελέτησα το χειρόγραφο, όμως δε είχαν το χρόνο και την γνώση για να το μελετήσω βαθύτερα!
 
Last edited by a moderator:

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Εξαιρετικά Δράκε! Έχω καταγράψει τις μεσαιωνικές τους βιβλιοδεσίες. Πρόκειται για την πρώτη βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε στη χώρα γύρω στο 1100. Απο εκεί “τραβήχτηκαν” βασικά βιβλία για να ιδρυθεί η Bodleian στην Οξφόρδη. Στην ουσία αυτή η πρώτη βιβλιοθήκη έδωσε τη μαγιά για τις επόμενες. Έχω περάσει δυο μήνες πήγαιν’ έλα να καταγράφω με κάθε λεπτομέρεια και να φωτογραφίζω χωρίς φλας στα σκοτάδια, γύρω στα Χριστούγεννα και φυσικά ν’ ακούω τις πρόβες της παιδικής τους χορωδίας για τη μεγάλη γιορτή. Πολύ συγκινημένη. Τους χρωστώ τεράστια ευγνωμοσύνη. Τους οφείλω το υλικό αυτό να κυκλοφορήσει με τον καλύτερο τρόπο, μια και μελέτες τέτοιου τύπου σπανίζουν. Όταν γύρισα στην Ελλάδα με ρούφηξαν απίστευτες καταστάσεις και ξεστράτισα. Αλλά τώρα πρέπει...είναι ο καιρός. Πολύ χαίρομαι που μελέτησες αυτό το υπέροχο βιβλίο. Η βιβλιοθήκη είναι μέσα στο οίκημα που στεγάζεται η Επισκοπή. Οφείλω δε αυτό το ιερό προνόμιο της μελέτης των χειρογράφων τους στον καρδιακό μου φίλο που έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο πάνω στα βιτρώ της εκκλησίας. Εκεί βρίσκεται το μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο της δολοφονίας του Μπέκετ. Μια εκπληκτική μικρογραφία στα παλιά βιτρώ. Τα υπόλοιπα ντοκουμέντα έχουν καταστραφεί επί τούτου...Μια μικρή παρένθεση...[πολύ θα ήθελα να μάθω τι είδους μελετητής είσαι αν δεν είναι αδιακρισία μεγάλη, μήπως μοιραζόμαστε κοινά μετερίζια, θα ήταν υπέροχο!]
 
Choniates? Homer? Their names sound familiar I think... :μουάχαχα:



Sorry I missed him... :)
Κόρτο τώρα είδα το ποστ σου! Ναι ειδικά ο Homer κάτι θυμίζει ε; :P Τώρα εντάξει ο άλλος ο Χωνιάτης φαντάζομαι το γνωρίζεις κλασικός μεσαιωνικός ιστορικός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με ιδιαίτερη αγάπη στον Κωνσταντινούπολη. Βέβαια ακριβώς για αυτό το λόγο δε θεωρείται και πολύ αξιόπιστος όμως περιγράφει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της αυτοκρατορικής ζωής - προστυχιές, σεξουαλικά εγκλήματα, βία, βασανιστήρια κλπ. Αν δεν κάνω λάθος το χειρόγραφο του όπως και όλων των υπολοίπων δηλαδή δεν έχει τίτλο και αυτός ο τίτλος έχει δοθεί από τον Έλληνα μεταφραστή του στα αγγλικά. Τώρα ο Kavafis είναι ο Καβάφης! Κωνσταντίνος Καβάφης Άπαντα! Έχω ένα βιβλιαράκι με τα άπαντά του. Αγαπημένου μου ποίημα του Τα Κεριά!

#Διατσέντα

Ο! Χαίρομαι πολύ για τα κοινά μας, όπως φαίνεται ενδιαφέροντα. Επίσης χαίρομαι πάρα πολύ που γράφεις αυτές τις πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη! Και φυσικά το βιβλίο το τοποθετούν σε γυάλινη θήκη στο κέντρο του Ναού ώστε να το βλέπουν από κοντά οι επισκέπτες! Μπορώ να γράψω τόσα για τα χειρόγραφα που θέλει νέο ξεχωριστό νήμα (και χρόνο βέβαια). Ναι σπανίζουν δυστυχώς, γιατί στη χώρα μας η μόνη μελέτη που γίνεται είναι το πόσα πρωταθλήματα παίρνει ο ΟΣΦΠ κάθε χρόνο.

Ξεφεύγω αλλά θέλω να εκφράσω δημοσίως στο φόρουμ πως αν υπήρχε σοβαρός ακαδημαϊκός ανταγωνισμός και σοβαροί ελληνικοί πολιτιστικοί φορείς η χώρα μας θα έπρεπε κάθε χρόνο να εκδίδει απίστευτες μελέτης για την ελληνική αρχαιολογία, ρωμαϊκή ιστορία, οθωμανική ιστορία, νεοελληνική λογοτεχνία και ποίηση.

Ενδιαφέροντα

Τέλος πάντων, Διατσέντα καταπιάνομαι με την Ανγκλο-Σαξονική λογοτεχνία, με την περίοδο του Μέγα (Άγιου) Αλφρέδου του Μέγα (αναρωτιέμαι ακόμα γιατί δεν έχει αναγνωριστεί από σε κάποια Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας από τη στιγμή που νονός του ήταν ο Πάπας και ήταν και σκληρός καθολικός), και τις τέσσερις πρώτες σταυροφορίας με εντριβή στην Τέταρτη. Βέβαια διαβάζω ότι καλούδι μεσαιωνικό βρω! Και κάποια στιγμή θέλω να μελετήσω εκτεταμένα την περίοδο των Άγιων Ουίλιαμ και Ριχάρδου, αλλά που χρόνος; Τώρα κάνω δεύτερο μεταπτυχιακό και πρέπει να μαζευτώ + τέσσερις-πέντε ώρες πρωινή δουλεία + άλλα ενδιαφέροντα που έχω + προσωπικό μπλογκ + λέσχη + άστα βράστα. Τουλάχιστον επιλέγω τι διάβασμα θα κάνω ώστε σε μια περίοδο 1-2 ετών να έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα μεσαιωνικά βιβλία που με ενδιαφέρουν. Α! Έχω μεγάλη αγάπη στο Βασιλιά Αρθούρο και στη Morgan Le Fay, σε αυτή τη γοητευτική νεραιδομάγισσα.

Δεν αντέχω θα σας κάνω ένα quote τώρα από τον Ανγκλο-Σαξονικό Χρονικό!

"793 In this year dire portents appeared over Northumbria and sorely frightened people. They consisted of immense whirlwilnds and flases of lightning, and fiery dragons were seen flying in the air. A great famine immediately followed those signs, and a little after that in the same year, on 8 June, the rage of heathen men miserable destroyed God's church on Lindisfarne (Το μοναστήρι από ότι κατάγονται τα μοναδικά Ευαγγέλια του Lindisfarne), with plunder and slaughter. And Sicga died on 22 February."


Παιδιά όπως θέλει μπορώ να του στείλω PDF του Χωνιάτη! Είναι ολόκληρο το χειρόγραφο στα αγγλικά!

Επίσης σε όσους δεν το έχουν ακόμα καταλάβει είμαι από τους χείριστους anglophliac. :))))
 
Last edited:
Φυσικά και ξέρω τους Όμηρο, Καβάφη και Χωνιάτη (αν και δεν τον έχω διαβάσει, έχω διαβάσει μερικούς-λίγους- βυζαντινούς ιστορικούς, είναι ενδιαφέροντες, συχνά πάντως στερούνται αξιοπιστίας. Ο δε Χωνιάτης ως φανταστικός χαρακτήρας παίζει σημαντικό ρόλο στο μυθιστόρημα "Μπαουντολίνο" του Ουμπέρτο Έκο) μου φαίνεται ελαφρά αστείο όμως το να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες Έλληνες συγγραφείς σε ελληνικά κείμενα. Αντίστοιχα μου φάνηκε περίεργος και ο αιδέσιμος Βέδας αλλά εδώ ας πάει και το παλιάμπελο μιας και ήταν Βρετανός.
 
Last edited:
Κόρτο έπρεπε ένα άλλο μέλος του φόρουμ μου είπε να αλλάξω το ποστ μου σε ελληνικά από αγγλικά γιατί πολλοί εδώ δε ξέρουν αγγλικά και απλά κράτησα τους λατινικούς χαρακτήρες στα ονόματα των συγγραφέων, ελπίζω να λύθηκε η απορία σου.!
 
Last edited by a moderator:
Εγώ αυτό που εννοούσα είναι ότι λογικά όλοι μας (και αν όχι όλοι μας ένα τουλάχιστον 80-90% των μελών του φόρουμ) ξέρουμε τον Όμηρο και τον Καβάφη από το σχολείο. Ποιος ο λόγος να τους αναφέρουμε Homer/Kavafis;
 
Last edited:
10 από τα, μέχρι στιγμής, αγαπημένα μου:

1) 100 χρόνια μοναξιά, Γκ. Γκ. Μάρκες
2) Ένας άντρας, Οριάνα Φαλάτσι
3) 1984, Τζ. Όργουελ
4) Οι Αθλιοι, Β. Ουγκώ
5) Το λάθος, Αντ. Σαμαράκης
6) Ένα παιδί μετράει τ'άστρα, Μ. Λουντέμης
7) Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Άλ. Ζέη
8) Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, Τζ. Μπόιν
9) Η φόνισσα , Αλ. Παπαδιαμάντης
10) ... :ουχ: ποιο να διαλέξω για τελευταίο αφού έμειναν 3 - 4 εξίσου αγαπημένα... Χμ... Η Δίκη, Φρ. Κάφκα

Θα πω και 3 βιβλία που όταν ήμουν μικρή τα είχα διαβάσει αμέτρητες φορές: Ο Τρελαντώνης - Πηνελόπη Δέλτα, Η μωβ ομπρέλα - Άλκη Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας - Άλκη Ζέη
 
-Η ερημος των Ταρταρων - Ντινο Μπουτζατι
-Το μηδεν και το απειρο - Αθρουρ Καιστλερ
-Ο ανθρωπος με τα ζαρια - Λιουκ Ρινχαρτ
-Η μακρια πορεια - Στεφεν Κινγκ
-Πατριδα - Ρ. Α. Σαλβατορε
-το υπογειο - Φ. Ντοστογιεφσκι
-Η τριλογια της Νεας Υορκης - Πολ Οστερ
-Η πτωση - Καμυ
-Ο ξενος - Καμυ
-Το βιβλιο της ανησυχιας - Πεσσοα

Αδικω αρκετα βιβλια που ισως να μου αρεσαν περισσοτερο απο τα παραπανω. Αλλωστε με το περασμα του χρονου η λιστα συνεχεια αλλαζει.
 
Τοποθετώντας τα με τυχαία σειρά,αφήνοντας έξω πολλά ακόμα...

1)Το άρωμα-Ζίσκιντ
2)Η φόνισσα-Παπαδιαμάντης
3)Το λάθος-Σαμαράκης
4)Νούμερο 31328-Βενέζης
5)Οι Άθλιοι-Ουγκώ
6)Όταν έκλαψε ο Νίτσε-Γιάλομ
7)ο χριστός Ξανασταυρώνεται-Καζαντζάκης
8)Εκατό χρόνια μοναξιά-Μάρκεζ
9)Άνθρωποι και ποντίκια-Στάϊνμπεκ
10)Η σκιά του ανέμου - Θαφόν
 
Τυχαία σειρά,τυχαία δεκάδα...

Ντοστογέφσκι-αδελφοί καραμαζοβ
Ντοστογέφσκι-ο ηλίθιος
Γκολντινγκ-ο άρχοντας των μυγών
Στάινμπεκ-ανατολικά της Εδέμ
Όργουελ-1984
Μελβιλ-μομπι ντικ
Μάρκες-εκατό χρόνια μοναξιά
Σαραμάγκου-άνθρωπος αντίγραφο
Κάφκα-η δίκη
Καζαντζακης-ο τελευταίος πειρασμός
 

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
1)Περι τυφλοτητος- Ζοζε Σαραμαγκου
2)Ο λυκος της στεπας - Ερμαν Εσσε
3)Οταν σκοτωνουν τα κοτσυφια - Χαρπερ Λι
5)Καιν - Ζοζε Σαραμαγκου
6)Η λαμψη - Στιβεν Κινγκ
7)Εγκλημα και τιμωρια - Φιοντορ Ντοστογιεβσκι
8)Το χαμενο συμβολο - Νταν Μπραουν
9)Η κοτα που ονειρευοταν να πεταξει - Σαν Μι Γιανγκ
10)Η φονισσα - Αλεξανδρος Παπαδιαμαντης
 
Ιούλιος Βερν : 20.000 λεύγες... θάλασσα, Μυστηριώδης νήσος, Ένα δράμα στη Λιβονία, Κοσμοκράτωρ, κτλ
Καβάφης : Άπαντα
Ελύτης : Άπαντα
Εμπειρίκος : Υψικάμινος και κάποια άλλα σκόρπια
Ερρίκο Μαλατέστα ( ταιριάζει ; )
Τσοτάκος Σπύρος : Αναμονής Ανθοφορία
Τα λεξικά μου ( ταιριάζουν ; )
Ένα περίεργο βιβλιαράκι με ιδεογράμματα. Το διαβάζω, με διαβάζει και μένουμε ακατάληπτοι. Το τι ιστορίες έχω επινοήσει, δεν λέγεται. Θα έχει γούστο να είναι βιβλίο ηθικής και να το έχω αναγάγει σε επιστημονικής φαντασίας!!!
 
Top