Kai να που η "προφητεια "μου βγηκε αληθινη.Προσφατα και ντρεπομαι γι αυτο διαβασα την ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΩΜΑ της γλυκυτατης Χαρριετ Μπιτσερ Στοου ,που με συγκλονισε για το σπαρακτικο μηνυμα αντιρατσισμου και ανεξικακιας που κομιζει.Νιωθω πολυ μικρη και με τοσα μπροστα μου να μαθω που πιστευω πως αυτη η λιστα δε θα ειναι οριστικη.Κριτηριο δε σταθηκε παντα η αντικειμενικη αξια αλλα ο τροπος που με στιγματισαν τα εν λογω αναγνωσματα.10 ειναι τοσο μικρος αριθμος...]
1)ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ-Βικτορ Ουγκο.Με συνταραξε,με καθορισε απο πολυ μικρη ηλικια με το ηχηρο μηνυμα αγαπης.Αυτα τα κηροπηγια ειναι οντως φαροι ζωης...
2)Ο ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ -Τζακ Λοντον...Η αναμετρηση υλης κ Ψυχης,Εωσφορου και Παραδεισου μεσδα απο μια θαλασσινη περιπετεια.Εκπληκτικα ψυχογραφηματα κ συναισθηματικες διακυμανσεις...Ισορροπες δοσεις συναισθηματισμου,φιλοσοφιας κ περιπετειας.
3)ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΙ Ουαιλντ--Αλληγορια γυρω απο την εννοια του ναρκισσισμου κ την εκπτωση του ανθρωπινου γενους.Αυτο το βιβλιο ειναι πολυ μπροστα.
4)ΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ -Ιακωβος Καμπανελλης στη συγκλονιστικοτερη μαρτυρια για τα στρατοπεδα συγκεντρωσης ισορροπωντας αναμεσα σε ενα σπαρακτικο λυρισμο κ την ωμοτητα της πραγματικοτητας...
5)ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Καζαντζακη--αποσταγμα του ανθρωπινου πνευματος.Μυσταγωγια.
6)ΟΙ 7 ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ Αρχιμ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΦΕΦΕ---Συγκλονιστικη αναλυση βημα-βημα της Σταυρικης Θυσιας μεσα απο τα λογια του Ιησου στο Σταυρο στην κορυφαια εκφραση αγαπης...Για μενα ενα απο τα ουσιαστικοτερα θεολογικα συγγραμματα,συνοψιζει την ουσια του χριστιανικου κυρηγματος,χωρις ενοχοποιητικους μελοδραματισμους.
7)Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ Κωνσταντινου Θεοτοκη απο τις εκδ ΔΑΜΙΑΝΟΣ με συγκλονιστικη αναλυση-προλογο του Σταθη Πρωταιου.Ο Τουρκογιαννος ειναι η ιστορια ενος πιο...βουκολικων καταβολων "Σωκρατη"...
8)ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ-Φιοντορ Ντοστογιεφσκι.Ο ιεροεξεταστης κ η ιστορια με το Κρεμμυδακι συνιστουν κορυφαια χριστιανικα κειμενα.
9)ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ,ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ--Συγκλονιζει η αγαπη της συντροφου του Νικου Μπελογιαννη προς το γιο τους που γεννησε στη φυλακη κατα τη διαρκεια της δικης παρωδιας.Μας αφοπλιζει το μεγαλειο ενος ερωτα που θελησε το φως του να το κανει ηλιο για τους επομενους...
10)Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΩΜΑ-Βαμβουνακη.Με ξαφνιασε κ με συγκλονισε εκει στη μετεφηβεια μου...Αξεχαστη πραγματεια γυρω απο τις συγκρουσεις της ψυχης κ της συνειδησης...
Ανατριχιαστικο αν σκεφτει κανεις οτι το βιβλιο αυτο γραφτηκε απο μια Αμερικανα του Νοτου ,ακριβως μιαν εποχη που ανθιζε αυτη η ντροπη της Ανθρωποτητας ,το δουλεμποριο και η κακομεταχειριση των Εγχρωμων.Το βιβλιο,ιδιαιτερα τολμηρο αποσκοπουσε στην αφυπνιση της κοινης γνωμης για την εξαλειψη της Δουλειας.
Συγκλονιστικο πολιτικο βιβλιο,νομιζω τραγικα επικαιρο για μια κοινωνια που τεινει να βυθιστει στο μισος και το ρατσισμο.Νομιζω καθε Καλος Πολιτης οφειλει να διαβασει αυτο το αριστουργημα που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απουσιαζει απο τη λιστα των κορυφαιων.
Τετοια βιβλια εχει αναγκη η ανθερωποτητα.Απο γνωση και πνευμα εχουμε... περισσεμα-η ανθρωπια μας ομως ειναι σε εμβρυικο σταδιο...