Τζέιν Όστεν (Jane Austen) : "Περηφάνια και Προκατάληψη"

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Πω πω Φάρε δεν περίμενα να διαβάσω τέτοια πράγματα από εσένα!!Εύγε :χαχα: Ας γίνεις εσύ η αρχή να διαβάσουν κι άλλα μέλη-άντρες της λέσχης Όστεν :μαναι:
εχμ... δεν το διάβασα, Μαργαρίτα..! :ρΕίδα όλη την σειρά, λοιπόν. Η ιστορία είναι πολύ απλή στην δομή και αποτελεσματική• κατανοώ την αγάπη που δείχνουν τα κορίτσια σε αυτήν.

Η ερωτική εξομολόγηση του Ντάρση είναι η πιο φάλτση ερωτική εξομολόγηση στην ιστορία των αιώνων. Ευτυχώς, το καταλαβαίνει κι αυτός, έπειτα, και αρχίζει να διορθώνει. Το σ' αγαπώ, αν δεν συνοδεύεται από πράξεις, είναι πολύ κούφιο.

Ωραίος ο Φερθ σαν Ντάρση αλλά καί η Λίζη. Τα λεφτά μου για τον Μίστερ Κόλινς, τί απίστευτος ηθοποιός γι' αυτόν τον ρόλο, δεν χόρταινα να τον βλέπω! Α-πο-λαυ-στι-κό-τα-τος! Παίζει να το ξανατρέξω για να δω τις σκηνές με τον Μίστερ Κόλινς. Απλά, δεν θα ξεπεραστεί!Ωραίος καί ο πατέρας, αλλά καί η Λίντα. Η υπερυστερική μητέρα μάλλον μου άρεσε το λιγότερο. Θα ήθελα να δω μια πιο ήπια εκδοχή της.

Ομολογώ πως έχω μεγάλη περιέργεια για την ταινία, τώρα. Θέλω να δω πώς είναι εκεί ο Κόλλινς, η μάνα κτλ.

Πάντως, πολύ σνομπ καί ο Ντάρση καί η Λίζη, ρε παιδί μου. Το έργο θα μπορούσε, εναλλακτικά, να λέγεται "Χαζοί χοροί και σνομπισμός".

:ναι:

 
Last edited:

Μήτις

Κοινωνός
Kαι εμένα ο mr. Collins είναι η αγαπημένη μου φιγούρα από τη σειρά. Ο David Bamber είναι καταπληκτικός ερμηνευτής, από το Valkyrie που ενσάρκωσε το Χίτλερ μέχρι τη σειρά του HBO, Rome, που ήταν ένα εξαιρετικός Κικέρωνας.
 

Μήτις

Κοινωνός
Επεσα πάνω σε ένα quiz για το Περηφάνια και Προκατάληψη και το μεταφέρω!
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Είδα την ταινία του 2005, προχθές. Είναι αναπόφευκτο να συγκρίνει κανείς. Δυστυχώς, εγώ είδα πρώτα την σειρά, που είναι εξαίρετη, και έτσι ένιωσα πως η ταινία υστερεί σε αρκετά σημεία.

Και κυριότερα, μάλλον, υστερεί στο καστ.

Στην σειρά, όταν στην αρχή εμφανίζεται ο Φερθ σαν Ντάρση, αποπνέει πραγματικό σνομπισμό και απαξίωση για τον περίγυρο ενώ ο Μακφέιντιεν, εκεί στην αρχή της ταινίας, μοιάζει απλά ακαθόριστα μουτρωμένος. Έπειτα που αλλάζει η διάθεση του, βγαίνει πολύ καλύτερα, βέβαια.

Πιστεύω πως η Κίρα Νάιτλη στάθηκε καλά στον ρόλο τής Λίζςη. Είναι πολύ όμορφη αλλά ευτυχώς έχει ένα ιδιαίτερο γέλιο που σπάει την αίσθηση της ντίβας. Όμως η Λίζη της σειράς, σνομπ, ψιλοείρων και τροφαντούλα, μοιάζει πιο αληθινή μέσα στην εποχή και την κοινωνική τάξη εκείνης της Αγγλίας.

Όταν, για παράδειγμα, στο τέλος λέει η Λίζη για τον Ντάρση πως "μοιάζουμε πολύ στον χαρακτήρα", αυτό στην ταινία δεν έχει φανεί ιδιαίτερα. Η Κίρα σαν Λίζη δεν βγάζει πραγματικά σνομπισμό.

Η Τζέιν της ταινίας, δυστυχώς, απλά άλλη μια όμορφη ξανθιά, από τις πάμπολλες που παρελαύνουν στην ατέλειωτη πασαρέλα του αμερικάνικου κινηματογράφου. (Κάποτε άκουσα τον Γούντη Άλλεν να λέει πως όταν χρειάζεται κάποιον νορμάλ άνθρωπο να υποδυθεί κάποιον ρόλο ψάχνει στην Ευρώπη, γιατί βέβαια στο Χόλιγουντ όλοι είναι εξωφρενικά πανέμορφοι, οι γυναίκες μοντέλα και οι άντρες χτισμένοι.) Η Τζέιν της σειράς, από την άλλη, έχει ένα πρόσωπο πιο χαρακτηριστικό, πιο εκφραστικό και συναισθηματικό• ένα πρόσωπο ανθρώπινο που εκπέμπει αληθινή καλοσύνη• ένα πρόσωπο σου μένει. Έτσι, όταν της λέει η Λίζη πως δεν είναι ικανή να σκεφτεί κάτι κακό για κανέναν, στην σειρά αυτά τα λόγια πραγματικά μοιάζουν πολύ αληθινά ενώ στην ταινία ακούς απλά άλλη μια ατάκα απ' το σενάριο.

Ο μεγάλος Σάδερλαντ, σαν κ. Μπένετ, διάλεξε να είναι ξινός με τις αντιδράσεις του κάπως αργές και αποξενωμένες. Ο κ. Μπένετ της σειράς, όμως, ανθρώπινος, προσγειωμένος, με χιούμορ και ευστροφία, έμοιαζε σαν λογικός αντίποδας της υστερικής κας Μπένετ.

Ένα παράδειγμα: τα λόγια που λέει ο πατέρας μετά την πρόταση του Κόλινς στην Λίζη: "Λίζη από σήμερα θα είσαι πια ξένη για έναν από τους γονιούς σου ..κτλ." είναι καλό χιούμορ. Στην σειρά πράγματι λέγονται με χιούμορ κι υπάρχουν χαμόγελα από την Λίζη και τον κ. Μπένετ ενώ στην ταινία ο Σάδερλαντ τα λέει ξερά και ξινά και δεν σπάει το χείλι κανενός. Μοιάζει δηλ. σαν το ύφος της σκηνής να είναι εκτός πνεύματος αυτών που λέγονται.Τον ηθοποιό που υποδύεται τον Κόλινς στην ταινία, τον έτυχα πρώτα σε φωτογραφία στον Ιστό, και βλέποντας άλλο ένα όμορφο πρόσωπο απογοητεύτηκα. Ευτυχώς που τελικά, βλέποντας την ταινία, διαπίστωσα πως είχε ένα ψεγάδι: ήταν πολύ κοντός. Αλλά και πάλι, η σειρά είχε το ευτύχημα να έχει για Κόλινς αυτόν απίστευτο Ντέιβιντ Μπάμπερ που κατάφερε ένα δεύτερο ρόλο να μας τον κάψει παντοτινά στην μνήμη. Ασυναγώνιστος.

Εντυπωσιακό είναι πόσο μοιάζουν εκφραστικά οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν τον κ. Μπίνγκλεη. Εδώ μου άρεσε πολύ καί ο πιτσιρίκος Μπίνγκλεη της ταινίας.

Αλλά ας το αφήσω εδώ με τους ηθοποιούς. Η σειρά έχει απλά ένα πολύ καλύτερο καστ.

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η γενικότερη διαφορετική αίσθηση που αποπνέουν οι δύο εκδοχές. Κατά κάποιον τρόπο η λιτή κι απογυμνωμένη εκδοχή της σειράς μοιάζει πιο πειστική, τουλάχιστον στα μάτια μου.

Ωραία στιγμή της ταινίας είναι η ερωτική εξομολόγηση του Ντάρση αλλά αν το σκεφτούμε, εδώ έχει επιστρατευτεί το ίδιο φθηνό μέσο που βλέπουμε πάντα σε Χόλιγουντ και Μπόλιγουντ, όπου χρειάζεται δράμα: άσκοπη βροχή κι άνθρωποι που δίχως λόγο περπατούν ακάλυπτοι σε αυτήν.

Η σειρά, έχοντας την άπλα του χρόνου, χτίζει άνετα το ειδύλλιο ενώ στην ταινία όλα συμβαίνουν τόσο συνοπτικά που υπάρχει κίνδυνος να μην το πάρουμε χαμπάρι (το ειδύλλιο) έτσι που και πάλι επιστρατεύονται σκόρπια τεχνάσματα (ψιλοκλισέ, αν το σκεφτείς) όπως μια ματιά "με νόημα", ένα σφίξιμο του χεριού "με νόημα" κτλ.

Το τέλος της ταινίας απογοητευτικό, για μένα. Στην σκηνή όπου η Λίζη ζητά την άδεια του πατέρα της να παντρευτεί τον Ντάρση, με όλα αυτά τα αμήχανα ψιλογελάκια και το χέρι στο στόμα, εγώ δυστυχώς έβλεπα απλά την Κίρα και τον Σάδερλαντ να υποδύονται την Λίζη και τον κ. Μπένετ ενώ, το ομολογώ, στην σειρά έβλεπα απλά την Λίζη με τον μπαμπά της.

Δεν ξέρω ποια θα ήταν η άποψή μου αν είχα δει πρώτα την ταινία. Όπως και να έχει, πιστεύω πως η σειρά είναι αληθινά μια πολύ καλή επίδοση που δύσκολα θα ξεπεραστεί ενώ η ταινία είναι απλά υποδεέστερη.
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
αν το σκεφτούμε, εδώ έχει επιστρατευτεί το ίδιο φθηνό μέσο που βλέπουμε πάντα σε Χόλιγουντ και Μπόλιγουντ, όπου χρειάζεται δράμα: άσκοπη βροχή κι άνθρωποι που δίχως λόγο περπατούν ακάλυπτοι σε αυτήν.
η.
:χαχαχα: Είναι και στο top10
Πολύ καλή σύγκριση σειράς / ταινίας Φάρε. Έχοντας δει την ταινία δεν μου έκανε αίσθηση να δω τη σειρά ή να διαβάσω το βιβλίο. Ίσως τελικά δώσω στη σειρά μια ευκαιρία :)
 

Μήτις

Κοινωνός
Φάρε συμφωνώ, κι εγώ είχα δει πρώτα τη σειρά και η ταινία μου πέρασε αδιάφορη. Για την ερωτική εξομολόγηση είχα εκνευριστεί πάρα πολύ, η βροχή αποσυντόνιζε τον κοφτερό διάλογο και το ύφος της Οστεν ήταν άφαντο, ενώ στη σειρά η αντίστοιχη σκηνή είναι αριστουργηματική! Επίσης στην ταινία ήταν εντελώς εκτός αγγλικής πραγματικότητας το στυλ της Λιζυ: δε φορά καπέλο και είναι αχτενιστη. Μπορεί να ήταν αντισυμβατική, έτσι όμως δε θα έβγαινε καμία Αγγλιδα της εποχής. Στο βιβλίο, αν θυμάμαι, δεν αναφέρει πως το ντυσιμό της δεν ακολουθούσε τον παραδεδομένο τρόπο ένδυσης της εποχής.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Φαρε, πραγματικα με εχεις εντυπωσιασει :προσκυνώ:

Τετοια εκτενη, λεπτομερη και προσεγμενη αναλυση και συγκριση μεταξυ ταινιας και σειρας, δεν ξαναδα!!

Ως φαν της Ωστεν θα σε παρακαλουσα να δεις και την ταινια "λογικη και ευαισθησια" και να μας παραθεσεις και εσυ την αποψη σου.

Η μοναδικη (και ανεπαληπτη) εκδοχη που γνωριζω ειναι αυτη του '95
 

Μαργαριτα

Κοινωνός
Πάντως είναι άδικο να την συγκρίνουμε με μία σειρά που και από άποψη χρόνου να το δεις μπορούσε σαφώς να αποδώσει την ιστορία καλύτερα . Η ταινία είναι όμορφη από πολλές απόψεις και με τις αλλαγές της και όλα αυτά έφερε πολύ νέο κόσμο στο δρόμο της Τζέιν Όστεν :ναι: και γενικά πλέον νομίζω οι μισοί φανατικοί της ΠκΠ αγαπούν τη σειρά και οι άλλοι μισοί την ταινία,(αυτό έχω διαπιστώσει στις βόλτες μου στα ιντερνετικά φαν κλαμπ της Όστεν σε όλο τον κόσμο αλλά και στο ελληνικό φαν κλαμπ ) εγώ είμαι από τους φανατικούς που η αγάπη μου για την ταινία-σειρά-βιβλίο είναι ίσια μοιρασμένη και δεν ξέρω τι μου αρέσει περισσότερο, το καθένα έχει την απεριόριστη αγάπη μου για διαφορετικούς λόγους.
Εδώ μια αναλυτική παρουσίαση της ταινίας.
Όσο για τις προτάσεις γάμου του Ντάρσυ στην ταινία.... έχω τα αποσπάσματα στο κινητό να τα ακούω όποτε θέλω αυτό σας λέω μόνο :χαχα:

:γιούπι:
 
Last edited:

Αλίκη

Κοινωνός
Κι εγώ λατρεύω τη σκηνή στη βροχή και τον Μακφάντιεν στο ρόλο του Ντάρσι :γιούπι: Αλλά δεν μπορώ να πω ότι το ένα από τα δύο είναι κατώτερο ή ανώτερο του άλλου για μένα...
 

Μια

Κοινωνός
Ολες ωραιες ειναι ,και στην βροχή, και οι χοροι και τα πανηγυρια,αλλα καλυτερη εβερ ειναι η σκηνη που ο Νταρσυ (κολιν φερθ)πεφτει στην λιμνουλα να δροσιστει...κτλ...κτλ....
 

Μαργαριτα

Κοινωνός
Κι εγώ λατρεύω αυτή τη σκηνή με τον Φερθ στη λίμνη αλλά ανάθεμα δεν είναι καν ο Φερθ αυτός που κολυμπάει στην τελική :ουχ:
 

Μια

Κοινωνός
Ειναι άλλος;;Γιατί τι φοβόταν,μην πουντιάσει;Παντως ο ιδιος ειχε πει οτι ολοι θα τον θυμουνται απο αυτον τον ρολο,κι αυτο τον ενοχλουσε.
 
Κι εγώ είδα τη σειρά πριν δω την ταινία, και την προτιμώ κατά πολύ! Όλο το καστ είναι καλύτερο και πιο ταιριαστό στους διάφορους ρόλους (ενώ η Νάιτλι με εκνευρίζει). Στην ταινία το όλο πνεύμα μου φάνηκε πολύ διαφορετικό, και ήταν σαν να υπήρχε μια κάποια έλξη μεταξύ τους από την αρχή. Από την άλλη, η ταινία είχε πολύ καλή μουσική και απίστευτα τοπία...
 

Φυσαλίδα

Κοινωνός
Μετά από όλα αυτά που είχα διαβάσει εδώ μέσα για την Περηφάνια και Προκατάληψη δεν άντεχα κι εγώ να μην το διαβάσω.
Χθες το βράδυ το τελείωσα. Το διάβασα πολύ γρήγορα (σχετικά με τον διαθέσιμο χρόνο που έχω) και ήταν απόλαυση.
Ταξίδεψα σε άλλη εποχή και σε άλλα μέρη...

Τώρα θα ήθελα να δω την ταινία ή την σειρά γιατί είμαι περίεργη! :)))
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ειναι άλλος;;Γιατί τι φοβόταν,μην πουντιάσει;Παντως ο ιδιος ειχε πει οτι ολοι θα τον θυμουνται απο αυτον τον ρολο,κι αυτο τον ενοχλουσε.
κατά κάποιον τρόπο, έμμεσα είναι σαν να λέει πως δεν έχει και σε σούπερ εκτίμηση τον συγκεκριμένο ρόλο.. όχι;
 

Μαργαριτα

Κοινωνός
Νομίζω πως τον ενοχλούσε γιατί έχει παίξει πολλούς ρόλους και γιατί είναι ο Κόλιν Φέρθ :)))) και τον Κόλιν Φερθ δεν μπορείς να τον θυμάσαι μόνο από έναν ρόλο.
 

Αξία

Κοινωνός
Βασικά αυτός ήταν ο πρώτος του μεγάλος ρόλος, από εκεί και έπειτα η καριέρα του εκτοξεύτηκε. Καλά έκανε το παιδί και δεν μπήκε... Μέσα στο βούρκο τέτοιο πρόσωπο.. Ε όχι!
 

Αζέλμα

Κοινωνός
Μα γιατι να τον χαλαει να συνδεθει το ονομα του αιωνια με τον κυριο Νταρσι; Λες και μπορουσε να ονειρευτει ποτε κατι καλυτερο. Χα.
 
Top