Τζο Νέσμπο (Jo Nesbo) : "Νέμεσις" (Sorgenfri)Τίτλος: Νέμεσις
Πρωτότυπος τίτλος: Sorgenfri (Νορβηγικά)
Συγγραφέας: Τζο Νέσμπο (Jo Nesbo)
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη (από Αγγλικά)
Εικονογράφηση: Andree Wallin
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2011
Έτος πρώτης έκδοσης: 2002 (Νορβηγικά)
Αριθμός σελίδων: 570
ISBN: 978-960-501-237-3

Χτες τελείωσα το βιβλίο το οποίο είναι το τρίτο σκανδιναβικό αστυνομικό που διαβάζω στην σειρά μετά τον υπνωτιστή και την παγωμένη πριγκίπισσα.
Η ιστορία μου άρεσε πάρα πολύ, ουσιαστικά ο Nesbo έχει φτιάξει πολλές μικρές ιστορίες τις οποίες συνδέει μεταξύ του με φοβερό τρόπο.

Ενώ στα άλλα βιβλία περιέχονται πολλές άσχετες σκηνές σε σχέση με την κεντρική ιστορία, ο Nesbo με τις μικρές αυτές ιστορίες σε κρατάει πάντα σε εγρήγορση και στο τέλος τις παντρεύει σε ένα πολύ ωραίο τέλος.

Η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι καλή, αν και γίνονται αναφορές σε προηγούμενα βιβλία με τον ίδιο ήρωα, τα οποία δεν έχω διαβάσει για να έχω ποιο καλή εικόνα, αφού η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων είναι εμφανής. Σε σχέση με τα προηγούμενα δύο που ανέφερα είναι σαφώς ανώτερο.
Σαν τελικό σχόλιο θα έλεγα πως η ιστορία είναι πολύ κινηματογραφική, θα μπορούσε άνετα δηλαδή να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
 
Last edited by a moderator:
Άρα αν κατάλαβα καλά η γραφή του είναι γρήγορη και κοφτή χωρίς πολλές περιγραφές, σωστά;
 
Σωστά, δεν σε κουράζει με πολλές άσχετες σκηνές που απλά οι πρωταγωνιστές συζητούν ή περιγράφει σκηνικά που αναρωτιέσαι αν έχουν σκοπό ή απλά μπήκαν για να γεμίσουν οι σελίδες.

Να διορθώσω πως οι παράλληλες ιστορίες συγκρούονται από την αρχή, δεν τις περιπλέκει μόνο στο τέλος. Μου άρεσε πολύ το στήσιμο του.O ασκός άνοιξε! μετά το Headhunters από σκανδιναβούς (το βιβλίο κυκλοφορεί τον άλλο μήνα νομίζω στην Ελλάδα). Ο Σκορσέζε θα σκηνοθετήσει το Snowman (στην Ελλάδα το βιβλίο έρχεται το φθινόπωρο)!
 
Last edited by a moderator:
Έχω διαβάσει και τα 4 του Nesbo με τον Hari Hole (Κοκκινολαίμης , Νέμεσις , Το Αστέρι Του Διαβόλου και Ο Λυτρωτής). Είχα ξεκινήσει με το Αστέρι Του Διαβόλου και από τότε κόλλησα. Ακολουθώ Χάρι Χόλε πιστά. Nesbo από τους καλύτερους του είδους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για όποιον ψάνει αστυνομικό θρίλερ. Μόλις βγήκε και το Κυνηγοί Κεφαλών. Είναι διαφορετικής υπόθεσης (δεν ανήκει στην σειρά του Χόλε) αλλά θα το πάρω και αυτό. Και εν αναμονή φυσικά του Χιονανθρώπου από Σεπτέμβρη
 
Δε διαφωνώ με ό,τι λέτε παραπάνω, αλλά αυτή τη στιγμή και από αυτά που έχω διαβάσει, νομίζω πως στη.... σκανδιναβική σχολή του αστυνομικού ξεχωρίζει ο Άρνε Νταλ.
Διαβάστε το "Misterioso" και θα με θυμηθείτε. Πολύ ανώτερος από τον Νέσμπο....
 
Μόλις τελείωσα το Νέμεσις. Εξαιρετικό!! Τώρα θα ξεκινήσω Το Αστέρι Του Διαβόλου, ελπίζω να είναι τουλάχιστον ισάξιο!! Αν και απ' ότι διαβάζω από σχόλια σας, με περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη!
 
Να επισημάνω, για να τον λέμε σωστά τον άνθρωπο, ότι προφέρεται Γιού Νέσμπε κι όχι Τζο Νέσμπο. Άλλωστε το Nesbo γράφεται κανονικά με «κομμένο ο» στο τέλος, άσχετα αν στις εκδόσεις Μεταίχμιο βαριούνταν να κάνουν μία τόσο απλή εισαγωγή συμβόλου (το οποίο δυστυχώς δεν εμφανίζεται σωστά εδώ).
Δία, δεν σε κατηγορώ, αλίμονο. Το κρίμα και πάλι στον λαιμό των επιμελητών της έκδοσης που, εν έτει 2011, βαριούνταν να κοιτάξουν λίγο τη Βικιπαίδεια ή ν' ακούσουν την προφορά στο <forvo.com>.


Αφορμή για ν' ανακαλύψω τη σωστή προφορά ήταν ένα σέρβικο περιοδικό που διαβάζω συχνά, το οποίο ανέφερε τα μυθιστορήματα κάποιου «Ју Несбе» (προφέρεται «Γιου Νέσμπε»). Μετά από μερικά δευτερόλεπτα έκανα τον συνειρμό και κατάλαβα ότι πρόκειται για τον νορβηγό συγγραφέα.

Οι Σέρβοι θεωρώ ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση: σχεδόν πάντοτε γράφουν τα ξένα ονόματα στο δικό τους αλφάβητο και σύμφωνα με τη δική τους φωνολογία, πράγμα που τους αναγκάζει να ενημερωθούν, ήδη από την πρώτη εμφάνιση ενός ξένου ονόματος, για το πώς αυτό προφέρεται. Εμείς πετάμε στο εξώφυλλο ένα λατινογραμμένο ονοματεπώνυμο και (νομίζουμε πως) ξεμπερδέψαμε.
 
Last edited:
Λάγνε, ότι review έχω διαβάσει (ακόμα και το ίδιο το Μεταίχμιο, μπορώ να αναφέρω το Βήμα, το περιοδικό σινεμά και...και...και...και...) τον αναφέρει σαν Τζο Νέσμπο. Δεν έχω ιδέα από Νορβηγικά, οπότε δεν ξέρω να σου απαντήσω. Μπορεί να το έκανε καλλιτεχνικό για να είναι ποιο ευανάγνωστο.
 
Εχθές τελείωσα ''Το αστέρι του διαβόλου'', πολύ καλό, αλλά θεωρώ το ''Νέμεσις'' ένα κλικ καλύτερο.
 
Έχω διαβάσει τον "Λυτρωτή" αλλά δεν με ενθουσίασε. Ίσως φταίει το οτι το άρχισα αμέσως μετά την τριλογία του Στιγκ Λαρσον.
Το ανακάτεμα πολλών διαφωτιστικών σκηνών ασύνδετων μεταξύ τους με κούρασε. Βέβαια στο τέλος όλα ξεκαθαρίσουν αλλά είναι αργά, η ετυμηγορία έχει ήδη βγει :)
 
Εμένα μου άρεσε πολύ ο Λυτρωτής, αν και δεν είναι ο ορισμός του Αστυνομικού η πλοκή του είναι πολύ καλή.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Τελείωσα κι εγώ το "Νέμεσις" του Γιου Νέσμπε. Δυστυχώς, η ανάγνωση τράβηξε μήνες (!) και, όπως φαντάζεται κανείς, μάλλον δεν με συνεπήρε.

Υποθέτω πως είναι ένα καλό αστυνομικό αλλά μάλλον φταίει που πριν διάβασα την τριλογία του Λάρσον, η οποία, στην δική μου αντίληψη, είναι ανώτατη επίδοση της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Λάρσον είναι απλά άφταστος και το σημειώνω εδώ επειδή το εξώφυλλο του "Νέμεσις" γράφει "ο νέος Στινγκ Λάρσον".

Επίσης, κατά κάποιον τρόπο, κάποια πράγματα μού έμοιαζαν εμπνευσμένα από τον Λάρσον όπως για παράδειγμα η Μπέτε με την δική της υπερφυσική ικανότητα κατά το πρότυπο τής Λίζμπετ του Λάρσον.

Θα σχολιάσω εδώ δυο πταίσματα των εκδόσεων Μεταίχμιο. Καταρχήν, βρίσκω πολύ άστοχη την αναγραφή του ονόματος στο εξώφυλλο με λατινικά γράμματα γιατί έφτασε όλη η Ελλάδα να λέει Τζο Νέσμπο αντί για Γιου Νέσμπε. Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό αφού έτσι δεν κρατήθηκε, έστω, μήτε η σωστή ξενική ορθογραφία (που είναι Jo Nesbø αντί για Jo Nesbo)

Επίσης, απορώ γιατί στην σημερινή εποχή να πρέπει ένα τόσο διάσημο έργο να το μεταφράσουν από τα Αγγλικά και όχι από την πρωτότυπη γλώσσα, τα Νορβηγικά.
 
Ο Γιου Νέσμπε με έχει κερδίσει. Έχω διαβάσει το "Κυνηγοί Κεφαλών" και τώρα είμαι στα μισά του "Νέμεσις". Και τα δυο είναι πολύ ωραία βιβλία και διαβάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Ωραίοι χαρακτήρες και ωραία γραφή.

Αν και έχω διαβάσει την τριλογία του Στιγκ Λάρσον δεν μπαίνω στη διαδικασία να τους συγκρίνω. Μου άρεσαν και οι δυο πάρα πολύ και χαίρομαι που διαβάζω εδώ ότι και τα άλλα βιβλία του Γιου Νέσμπε είναι εξίσου καλά! (Αχ πότε θα προλάβω να τα διαβάσω όλα αυτά που θέλω?:πανικός:)
 
Και που να διαβάσεις τον Λυτρωτή και τον Χιονάνθρωπο(δεν το έχω τελειώσει ακόμα) ..νομίζω ότι από τους Σκανδιναβούς είναι ο καλύτερος..το καλοκαίρι διάβασα Camilla Lackberg, Johan Theorin και Asa Larsson μα καλά τι γίνεται εκεί πάνω?:χμχμ:


Την τριλογία του Στιγκ Λάρσον δεν την έχω διαβάσει γιατί δυστυχώς είδα πρώτα την ταινία και τώρα δεν μπορώ να διαβάσω το βιβλίο το πρώτο..έχω αυτό το ελάττωμα:ωιμέ:..αν ξεκινήσω κατευθείαν το δεύτερο λέτε θα μπορέσω να το διαβάσω ή δεν θα βγάλω άκρη?
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Μπορείς να δοκιμάσεις να διαβάσεις το πρώτο γιατί είναι πολύ πιο "γεμάτο" από την ταινία κι επίσης, είναι πολύ καλή λογοτεχνία. Είτε το διαβάσεις, ομως, είτε όχι, έχοντας δει την ταινία, μπορείς να διαβάσεις κανονικότατα το δεύτερο.
:ναι:
 
Ναι,πραγματι.Στο δευτερο βιβλιο εχουν περασει 2-3 χρονια απο το πρωτο και η ιστορια που ξεκινα σε αυτο ολοκληρωνεται στο τριτο.
 
Μόλις τελείωσα τον χιονάνθρωπο..πραγματικά το καλύτερο του Νέσμπε και είναι λογικό που το διάλεξαν να γυριστεί σε ταινία..απίστευτη αγωνία από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα..το συστήνω ανεπιφύλακτα στους φαν των αστυνομικών.
 
Πριν από λίγες μέρες τελείωσα το Νέμεσις. Ήταν αρκετά καλό αλλά όχι συναρπαστικό. Το "Κυνηγοί κεφαλών" μου άρεσε πιο πολύ. Ανυπομονώ βέβαια να διαβάσω και τον Χιονάνθρωπο.
 
έχοντας διαβάσει το νέμεσις , τον λυτρωτή , το αστέρι του διαβόλου κ λίγες μέρες πριν τον χιονάνθρωπο συνιστώ ανεπιφύλαχτα τον χιονάνθρωπο ! απίστευτη πλοκή , ανατροπές κ αγωνία μέχρι το τέλος ! μακράν το καλύτερο του από αυτά που έχω διαβάσει !
 
Top