Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (George R.R. Martin) : A Song of Ice and Fire

Η Επιστημονική φαντασία και το φανταστικό πολύ συχνά δεν προσφέρονται για ευκολή μετάφραση καθώς εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τεχνικούς και άλλους όρους που είναι πολύ εύκολο ο μεταφραστής να σακατέψει αν δεν ξέρει τι είναι αυτό που μεταφράζει. Για να μην αναφερθούμε σε πράγματα όπως πως για παράδειγμα μεταφράζεις το plate armour ή το brigandine για να μεινουμε στα μεσαιωνικά όπλα στα Ελληνικά...

Είναι εξαιρετικός κόσμος σαν σύλληψη το Westeros, αλλά, από το τρίτο βιβλίο και μετά, ο Martin αναλώνεται σε ανούσιες λεπτομέρειες που δεν προσφέρουν τίποτα στην πλοκή. Μόνο και μόνο για να δώσει σ' ένα βιβλίο των 500 σελίδων διπλάσιο όγκο, περιγράφει για ατελείωτες ώρες φαγητά και οικόσημα. Πήδηξα πολλές σελίδες στο A Dance with Dragons. Αλλά θέλω τόσο πολύ να διαβάσω το τέλος που θα διαβάσω όσα εκδώσει μέχρι ν' αποφασίσει τι θα γίνει. Κι ας βρίζω. Μου αρέσει.

Η σειρά είναι επίσης καλογυρισμένη και εξαίσια.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο όλα τα βιβλία είναι με τους χαρακτήρες που βλέπουμε και στο game of thrones;

Άκου, ο Martin δεν είναι απ' τους συγγραφείς που λυπούνται τους χαρακτήρες των βιβλίων τους. Αν θέλεις μια ιστορία good vs evil που το καλό κερδίζει κι οι κακοί τιμωρούνται, τότε διαβάζεις λάθος συγγραφέα. Αυτό που μου αρέσει στο A Song of Ice and Fire είναι ότι όλοι οι ήρωες, ανεξάρτητα πόσο σημαντικοί ή αγαπητοί είναι, αντιμετωπίζονται ως ισότιμα αναλώσιμοι. Αυτό αιτιολογεί τη μισή ερώτηση. Για να αιτιολογήσω και την υπόλοιπη, εισάγονται διαρκώς καινούργιοι χαρακτήρες. Οπότε, η απάντηση στην ερώτησή σου είναι "κάποιοι ναι".

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χάνω κάτι στη μετάφραση (τα ελληνικά δεν είναι το δυνατό μου σημείο), οπότε απαντάω και στη δεύτερη ερμηνεία που σκέφτηκα: ναι, η σειρά είναι πιστή στο βιβλίο σε ό,τι αφορά στους χαρακτήρες. Δεν μπήκαν άσχετοι, δε βγήκαν σημαντικοί.

Επειδή δεν άρχισα τα βιβλία έχω δει μόνο τα επεισόδια της σειράς για αυτο ρωτάω αυτό που θέλω να ξέρω είναι αν το στόρυ συνεχίζει σε αυτό το στύλ και στα υπόλοιπα οπότε με κάλυψες με την απάντηση σου:).Όσο για το ότι δεν λυπάται τους χαρακτήρες του το κατάλαβα όταν
πέθανε ο λορντ στρακ, σε αυτή τη σκηνή ήμουν 100% σίγουρη πως κάτι θα γίνει τελευταία στιγμή και θα σωθεί αλλά τίποτα :κλαψ:

Και πού είστε ακόμα, παρακάτω να δείτε τι έχει να γίνει! :ρ Όχι μόνο δεν τους λυπάται, αλλά σαν να τους αντιπαθεί, κατά διαστήματα, ένα πράμα. :)))) Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ που κανένας χαρακτήρας δεν είναι μονοδιάστατος, όλοι έχουν τις θετικές και τις σκοτεινές πλευρές τους. Η μόνη που απεχθάνομαι σε μόνιμη βάση είναι η Daenerys. Υπάρχει κανείς άλλος που να συμμερίζεται τα αισθήματά μου? :μαναι:

Ωστόσο, δεν θα υποκριθώ ότι δε συγκλονίστηκα στο τέλος του πρώτου βιβλίου, όταν γέννησε νεκρό το μωρό της και αναγκάστηκε να σκοτώσει τον άντρα της, που για να τον ξαναφέρει στη ζωή είχε θυσιάσει τη ζωή του παιδιού της.

Από εκεί και πέρα όμως, η ιστορία της μου ήταν από τις πιο αδιάφορες.

Έχω αρκετό καιρό τώρα το Dance και το πιλατεύω αλλά όλο σκέπτομαι πως άμα το τελειώσω, πάει αυτό ήταν ο Μάρτιν για τα επόμενα χρόνια. Επίσης μπορώ να πω πως στα τελευταία δύο βιβλία η δράση έπεσε κατακόρυφα και είναι αρκετά εμφανές πως το τρενάρει όσο μπορεί. Πάντως μετά από αυτά που τραβάω με την συγκεκριμένη σειρά κάτι χρόνια τώρα, δεσμεύτηκα στον εαυτό μου πως δε θα ξεκινήσω ξανά σειρά βιβλίων χωρίς να έχει τελειώσει. Είναι φυσικά εξαιρετικός και αγαπημένος.

Εγώ δεν μπορώ να την συνηθίσω στον ρόλο της "κακιάς", παρόλο που μου βγάζει πολύ έντονα το συναίσθημα της αντιπάθειας ώρες-ώρες.. Είμαι ακόμη επηρεασμένη, όπως λέει και η Αλίκη από τους 300, αλλά και φυσιογνωμία της με παραπέμπει σε κάτι γλυκό (και πολύ όμορφο). :)

Όσο για το παιδί της... αν ήταν γιος μου... μαύρο φίδι!!! :κατάρα!:

Πάντως δεν ξέρω για εσάς αλλά όταν έμαθα ότι
έχει σχέση με τον αδελφό της και αργότερα ότι τα παιδιά ειναι δικά του έπαθα ΣΟΚ αλλά έχω μια απορία η αιμομιξία προκαλεί τερατογένεση ή κάτι τέτοιο τα παιδιά της πως στο καλο βγήκαν μια χαρα;;

Καλέ, σταματήστε να λέτε για την πλοκή!!! Ακόμη και μέσα στην απόκρυψη, με τρώει η περιέργεια να το ανοίξω και να δω!!! :γρμβ:

Πάντως δεν ξέρω για εσάς αλλά όταν έμαθα ότι
έχει σχέση με τον αδελφό της και αργότερα ότι τα παιδιά ειναι δικά του έπαθα ΣΟΚ αλλά έχω μια απορία η αιμομιξία προκαλεί τερατογένεση ή κάτι τέτοιο τα παιδιά της πως στο καλο βγήκαν μια χαρα;;
Νομιζω
οχι απαραιτητα, μπορει να εχουν απλως καποιο προβλημα στο αιμα ή κατι τετοιο.
αλλα μπορει να κανω κ λαθος..

Νομιζω
οχι απαραιτητα, μπορει να εχουν απλως καποιο προβλημα στο αιμα ή κατι τετοιο.
αλλα μπορει να κανω κ λαθος..
Δεν ξέρω κι εγώ να σου πω είχαμε κανει ενα μαθημα στη σχολη πανω σε αυτο αλλα δεν θυμαμαι τιποτα αλλα λογικα
κάποιο σοβαρό προβλημα προκαλεί γιατι το να κάνεις ένα παιδι έτσι θεωρήτε πλέον αδίκημα
:χαχα: εντάξει τελευταία "πλοκή" ήταν αυτή Ρεγινορα!!!

Γεια σας παιδιά,

θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κανείς που θέλει να πουλήσει τα βιβλία στα ελληνικά, να τα ανταλλάξει, να τα δανείσει ή κάτι τέλοσπαντων γιατί θέλω να τα διαβάσω απεγνωσμένα και είναι πολύ ακριβά. Στα Αγγλικά δεν μπορώ καθόλου και δεν έχω λύση πέρα απ'την ελληνική.

Χθες πηγα στο Public και κοιτουσα πολλη ωρα τον πρωτο τομο της σειρας και ελεγα να το παρω ή να μην το παρω. Με το ζορι κρατηθηκα και δεν το αγορασα. Με σταματησε το γεγονος οτι ηξερα οτι η ιστορια δεν εχει ολοκληρωθει ακομα κι η σκεψη οτι θα περιμενω τον κυριο Μαρτιν να του' ρθει η ορεξη να γραψει και τα υπολοιπα δυο βιβλια με συγκρατησε. Μου φτανει που καθομαι ηδη σε αναμμενα καρβουνα περιμενοντας τον 3ο κυκλο της σειρας.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Το διαβάζει ο άντρας μου και έχει κολλήσει. Εγώ τσαντίζομαι που βλέπω το εξώφυλλο όπου αναγράφεται με κεφαλαία σε κόκκινο πλαίσιο "Το βιβλίο που ενέπνευσε την τηλεοπτική υπερπαραγωγή του HBO" με το σήμα του HBO και του τηλεοπτικού Game of Thrones, τη φάτσα του πρωταγωνιστή της σειράς κ.λπ. κ.λπ. Μια απ' τα ίδια και στο οπισθόφυλλο :οργή: