Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (George R.R. Martin) : A Song of Ice and Fire

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κι εγω βρισκω ατυχή, αλλά λογική τη σύγκριση με τον Τόλκιν. Απο αυτα που είπε ο Φαρός, καταλαβεινει κανεις οτι ο Μάρτιν είναι ένα απο τα "παιδία" του Τόλκιν. Απο κει και πέρα όμως υπάρχουν άπειρα βιβλία επικής φαντασίας που θα μπορούσαν να συγκριθούν με το έργο του Τόλκιν πολύ καλύτερα από ότι ο Μάρτιν, που ακολουθεί διαφορετική φιλοσοφία.

Αυτό που προκαλεί τη σύγχυση είναι οτι τόσο οι ταινίες των Δαχτυλιδιών όσο και η σειρά GoT είναι οι μεγαλύτερες και πιο έντονες παραγωγές φάντασυ που έχουμε δει στην οθόνη τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Θα έλεγε κανείς οτι τα Δαχτυλίδια έκαναν την αρχή, και τώρα χρόνια μετά βλέπουμε το GoT, χωρίς κάτι αξιόλογο ενδιάμεσα. Λογικό είναι να γίνουν συγκρίσεις.

Μάλιστα δεν είναι η μόνη ατυχής σύγκριση: όταν είχε βγει η Τριλογία, την ίδια εποχή εβγαινε και ταινία Χάρρυ Πόττερ. Επειδή και οι δύο παραγωγές ανηκαν γενικότερα στο φάντασυ, και τότε γινοταν συγκρίσεις και το ένα θεωρούταν ανταγωνιστικό του άλλου, παρότι ήταν εντελώς διαφορετικά είδη.

Μπορεί όντως να ανήκουν και τα δύο στο ίδιο είδος (ας πούμε, αφού το ένα απευθύνεται και σε πιο μικρές ηλικίες ενώ το άλλο αποκλειστικά σε ενήλικες) αλλά πραγματικά πιστεύω ότι είναι τα άκρα αντίθετα όσων αφορά το γενικότερο σκεπτικό και την πορεία των ιστοριών. Ο Φρόντο στα χέρια του Μάρτιν θα θανατωνώταν στην έξοδο από το Σάιρ από τους Μαύρους Καβαλάρηδες, μαζί με τα υπόλλοιπα χόμπιτ. Ο Γκάνταλφ επίσης θα πέθαινε, θα τον σκότωνε και δεν θα τον φυλάκιζε απλά ο Σάρουμαν. Οι νάνοι θα προσπαθούσαν να σκοτώσουν τα ξωτικά και το αντίστροφο και ο Άραγκορν δεν θα έφτανε και πολύ μακριά μόνος του. Το σίγουρο είναι πως "η ελπίδα ενός τρελού" δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει μέχρι το τέλος για να πεθάνει. Θα πέθαινε από το πρώτο κεφάλαιο!!! Και ο Σάουρον θα ήταν ο ένας και μοναδικός άρχοντας της Μέσης Γης, φυσικά!!!

Δεν μου αρέσουν καθόλου όλες αυτές οι συγκρίσεις... Ούτε μεταξύ got και Άρχοντα, ούτε μεταξύ Άρχοντα και Χάρι Πότερ, ούτε μεταξύ Χάρι Πότερ και Twilight (έλεος!!)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Επίσης, στην ίδια λογοτεχνία με τον Τόλκιν και τον Μάρτιν, μάλλον θα έβαζα και την Τετραλογία της Γεωθάλασσας της Λεγκέν. Εννοώ και σε επίπεδο, παρεμπιπτόντως.

Ειναι σχεδον ολοκληρη η επικη φαντασία οπως την περιγραφεις φαρε...τιγκανα, ερλικ,ετοιμοθανατη γη, φιοναβαρ, λανκμαρ, η γεωθαλασσα οπως ειπες, κλπ. Ο τολκιν εχει στησει κοσμο πανω στη σκνδιναυικη μυθολογια, ενω ο μαρτιν πανω σε μεσαιωνικη αγγλια, ο καυ σε ιταλια κλπ επισης. Σιγουρα αυτες οι διαφορες φαινονται καλυτερα σε οσους εχουν διαβασει αρκετο φαντασυ... αλλα καποιες διαφορες ειναι πολυ εμφανεις οποτε καλο θα ηταν να τονιστουν.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως ο Μάρτιν ξεπαστρεύει τους ήρωες που φτιάχνει. :))))

Με τον Τόλκιν π.χ. ξέρεις πως ο αγαπητός Φρόντο ή ο αγαπητός Μπίλμπο θα φτάσει μέχρι το τέλος. Με τον Μάρτιν.... έχεις μεγάλες ανησυχίες :μπρ:

Αν ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ήταν έργο του Μάρτιν, ο Φρόντο θα σκοτωνόταν κάπου στο Μπρι και θα συνέχιζε με το δαχτυλίδι ο Πίπιν, που όμως θα τον χάναμε πριν το Ρίβεντελ, για να το πάρει από εκεί ο Μέρη, που όμως δεν θα προλάβαινε να δει την Γκαλάντριελ κτλ κτλ. :ρ

πραγματικα εχει πολυ πλακα που προσπαθειτε να βαλετε τους χαρακτηρες του τολκιν στην πλοκη του μαρτιν. τελειως διαφορετικα πραγματα και τελικα καπου πιο πανω γραφτηκε το σωστο...συγκρινονται όγω sean bean η αλλιως μπορομιρ η νεντ σταρκ.

η βασικη διαφορα ειναι οτι του τολκιν η ιστορια ειναι λιγω διαστασεων και χαρακτηρων...η βασικη πλοκη περιστρεφεται γυρω απο το ταξιδι για την καταστροφη του δαχτυλιδιου σε αντιθεση με τον μαρτιν οπου η ιστορια ειναι πολυδιαστατη μεχρι τωρα (το τελος του 5ου βιβλιου) δεν συγκλινει πουθενα και δεν ξερουμε αν θα γινει συγκλιση...και βεβαια η βαση του κοσμου του καθενος...

επισης το ελαφρυ και γρηγορο γραψιμο του μαρτιν και το βαρυ σχετικα και παλιομοδιτικο γραψιμο του τολκιν το οποιο σε ζοριζει αρκετα

Το κακό με τον Μάρτιν είναι πως έχει βάλει έναν τεράστιο αριθμό χαρακτήρων στα βιβλία του. Στην τηλεοπτική σειρά δεν θυμόσουν ποιος είναι ποιος,ένα γρήγορο ψάξιμο στο google το ήθελες. Στα βιβλία δε που έχεις μόνο ένα όνομα και όχι κάποιο πρόσωπο για να συνδέσεις όλα αυτά που διαδραματίζονται χάνεσαι.

Στις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, αλλά όχι εκείνο που όλοι περιμένουν. "The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones", ένας πλούσια εικονογραφημένος τόμος, θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορία των Επτά Βασιλείων, και θα παρουσιάζει τις επικές μάχες, τις φαρμακερές αντιπαλότητες και τις τολμηρές εξεγέρσεις που οδηγούν στα γεγονότα στο Song of Ice and Fire. Το πολύπλοκο σύμπαν του Game of Thrones έχει συναρπάσει εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες, και το εν λόγω βιβλίο καλείται να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα ήθελαν να θέσουν.
Ο Μάρτιν συν-έγραψε το βιβλίο με τον Elio Garcia και την Linda Antonsson, τους webmasters του ιστότοπου Westeros.org και αυθεντίες πάνω στον πολύπλοκο κόσμο του Game Of Thrones (και ίσως τα μόνα άτομα που γνωρίζουν αυτόν τον κόσμο τόσο καλά, όσο ο δημιουργός του). Ισχυρίζονται πως έχουν κάνει εξονυχιστικό έλεγχο σε όλα τα βιβλία της σειράς, για να διασταυρώσουν όλες τις πληροφορίες ώστε να επιτευχθεί έτσι η μέγιστη δυνατή ακρίβεια και συνέπεια.

Όσον αφορά το βιβλίο που όλοι περιμένουν, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αξιωθούμε να το δούμε στα βιβλιοπωλεία, o Μάρτιν βρήκε την ευκαιρία να δημοπρατήσει την δυνατότητα να γίνει κανείς ήρωας σ' αυτό και να παίξει ρόλο στην υπόθεση (και να σκοτωθεί, φυσικά, κατά το προσφιλές συνήθειο του συγγραφέα), έναντι μιας εισφοράς στην φιλανθρωπία της επιλογής του Μάρτιν (ένα καταφύγιο άγριων λύκων). Οι δυο διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, στην τιμή των 20 000 δολαρίων, οπότε δεν προλαβαίνουμε :(...

Last edited:
Και γιατί μου έχει διαφύγει εμένα εντελώς αυτό το έπος; :χμ:

Διάβασα μια-δυο σελίδες με σχόλια και σταμάτησα...όχι, δεν θα με παρασύρετε αυτήν τη φορά!! :όχισουλέω: :νατώρα:

Βρε Νουρμπανού, σε ποιο κόσμο ζεις εσύ; Ακούς εκεί, σου έχει διαφύγει τελείως! Είναι επιβεβλημένο να μας αφήσεις να σε παρασύρουμε, καθαρά για λόγους σφαιρικής κουλτούρας, καταλαβαίνεις τώρα, δε θα ήθελες να εκτίθεσαι όταν αρχίσουν σύντομα οι αναφορές για τον χειμώνα που έρχεται.
Για αρχή δες εδώ. Συμπτωματικά και εγώ μέχρι τώρα είχα αποφύγει να εμπλακώ με το έπος αυτό (γιατί όπως είχα την ευκαιρία να αναφέρω αλλού, οι πέντε τόμοι που κυκλοφορούν μέχρι τώρα έχουν συνολικά πάνω από πέντε χιλιάδες σελίδες, έπος - όνομα και πράγμα δηλαδή), αλλά μόλις πριν δυο βδομάδες το πήρα επιτέλους απόφαση. Το ξεκίνησα (άσχετο που τώρα πάτησα παύση για να συμμετάσχω στην συνανάγνωση), και πραγματικά έχω μόνο να πω ότι οι τόσοι έπαινοι δεν είναι άδικοι, και αν μας αφήσεις να σε παρασύρουμε, μόνο κερδισμένη θα βγεις (συν ότι θα ξεφύγεις από την κλασική λογοτεχνία του τελευταίου ενάμιση έτους, αυτό πού το πας, ε; ).

Στις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, αλλά όχι εκείνο που όλοι περιμένουν. "The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones", ένας πλούσια εικονογραφημένος τόμος, θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορία των Επτά Βασιλείων, και θα παρουσιάζει τις επικές μάχες, τις φαρμακερές αντιπαλότητες και τις τολμηρές εξεγέρσεις που οδηγούν στα γεγονότα στο Song of Ice and Fire. Το πολύπλοκο σύμπαν του Game of Thrones έχει συναρπάσει εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες, και το εν λόγω βιβλίο καλείται να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα ήθελαν να θέσουν.
Ο Μάρτιν συν-έγραψε το βιβλίο με τον Elio Garcia και την Linda Antonsson, τους webmasters του ιστότοπου Westeros.org και αυθεντίες πάνω στον πολύπλοκο κόσμο του Game Of Thrones (και ίσως τα μόνα άτομα που γνωρίζουν αυτόν τον κόσμο τόσο καλά, όσο ο δημιουργός του). Ισχυρίζονται πως έχουν κάνει εξονυχιστικό έλεγχο σε όλα τα βιβλία της σειράς, για να διασταυρώσουν όλες τις πληροφορίες ώστε να επιτευχθεί έτσι η μέγιστη δυνατή ακρίβεια και συνέπεια.

Όσον αφορά το βιβλίο που όλοι περιμένουν, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αξιωθούμε να το δούμε στα βιβλιοπωλεία, o Μάρτιν βρήκε την ευκαιρία να δημοπρατήσει την δυνατότητα να γίνει κανείς ήρωας σ' αυτό και να παίξει ρόλο στην υπόθεση (και να σκοτωθεί, φυσικά, κατά το προσφιλές συνήθειο του συγγραφέα), έναντι μιας εισφοράς στην φιλανθρωπία της επιλογής του Μάρτιν (ένα καταφύγιο άγριων λύκων). Οι δυο διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, στην τιμή των 20 000 δολαρίων, οπότε δεν προλαβαίνουμε :(...

Δε βαριεσαι, ας ειναι και το The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones. Απλα και μονο, κατι για να κορεσουμε την πεινα μας!

@Καστάλια :πανικός: Αχ! Εντάξει, είχα ακουστά την σειρά περισσότερο, αλλά σήμερα διάβασα λίγο τις περιλήψεις των βιβλίων και το πόσο τεράστια είναι κι έπαθα πλάκα. Δεν θέλω να μπλέξω και να φάω κόλλημα αυτήν τη στιγμή, αλλά το ότι θέλω ένα break απ' την κλασσική λογοτεχνία, το θέλω. :ναι:

Συγγνώμη, είχα ανοίξει εγώ αυτό το νήμα; :αργκ: Κι έκανα και τόσους μήνες να γράψω; :ωιμέ: Ντροπή μου! :συγνώμη:

Προσωπικά παιδιά δε βρίσκω κάποια σχέση μεταξύ GoT και Άρχοντα. Πιστεύω πως ο Μάρτιν θα είχε γράψει αυτή την Οδύσσεια των ψυχών, άσχετα με το αν είχε προηγηθεί κάποια άλλη εξαιρετικής ποιότητας κι αποδοχής από τον κόσμο σειρά βιβλίων φαντασίας ή όχι. Ο άνθρωπος το γουστάρει, το κάνει γιατί το έχει μέσα του και θέλει να το βγάλει και να το μοιραστεί μαζί μας. Εξ ου, θεωρώ, και η τόσο στενή σχέση που επιδιώκει να έχει με το κοινό του. Δε βλέπω πουθενά ομοιότητα στο στυλ γραφής, κάποιο άλλο pattern που να ακολουθεί - με δεδομένο βέβαια πως η κατηγορία του Μάρτιν δεν είναι ακριβώς το αντικείμενό μου. Το μόνο κοινό που βλέπω ανάμεσα στους δύο συγγραφείς είναι αυτό που ανέφερα παραπάνω, το ότι θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως χρηματικής απολαβής. Κάτι που δε θα μπορούσα ποτέ να πω για τη Ρόουλινγκ, ας πούμε, της οποίας ο σκοπός είναι, κατά την άποψή μου, καθαρά κερδοσκοπικός, από το 3ο βιβλίο κι έπειτα, όταν είδε την εκπληκτική επιτυχία της σειράς δηλαδή.

Δυστυχώς η ελληνική έκδοση του βιβλίου είναι κακής ποιότητας όντως και δε δικαιολογεί σε καμια περίπτωση το αντίτιμο.

Βρε παιδιά, απ' το πρώτο μήνυμα το ρωτάω κι απάντηση δεν παίρνω...ποια η άποψή σας για τη Νταινέρυς;

Γνωρισα τη σειρα το 2012, μεχρι τοτε αγνοουσα την υπαρξη και των βιβλιων.
Δεν ειχα σκοπο να διαβασω αυτο το ειδος μιας που δεν με συγκινει πολυ, συν του οτι τα βιβλια ειναι τεραστια.
Καθε επεισοδιο ομως απο την σειρα με καθηλωνε και μπερδευε ταυτοχρονα!
Δεν ειναι μονο οι πολλοι χαρακτηρες που πανε κι ερχονται, ειχα δυσκολιες οσον αφορα και τον χαρτη, τον χρονο που διαδραματιζονται ολα αυτα και διαφορα επεισοδια που δεν "εδεναν" στο κεφαλι μ.
Ξεκινησα λοιπον απο το πρωτο βιβλιο κανονικα κι ας ηξερα τι πανω κατω θα συναντησω.
Στις 200 σελιδες που ειμαι η ταινια ειναι 95% περιπου αλλαγμενη,οχι βασικα πραγματα, ομως καταλαβαινω πως ηταν αναγκαια η συρρικνωση και να βγουν 900 σελιδες σε 10 επεισοδια!

Συνεχιζω αργα την αναγνωση αφου εχω αλλα 2 βιβλια ανοιχτα, αλλα και για να μπορω να αφομοιωνω προσωπα/καταστασεις/μικρες προτασεις που θεωρω πως εχουν "ζουμι" για την συνεχεια!Διαβασα παραπανω πως ισως ειναι καλυτερη η αναγνωση στα αγγλικα για περισσοτερη κατανοηση καταστασεων ή κατι τετοιο και σκεφτομαι να διαβαζω ταυτοχρονα και τις δυο εκδοχες (προτοτυπο&μεταφρασμενο)
Σιγουρα θα παρει παραπανω χρονο αλλα νομιζω οτι τ αξιζει.
Ο Μαρτιν επλασε εναν κοσμο τεραστιο τοσο σε εκταση οσο και ενδιαφερον! Εχει σκεφτει και την παραμικρη λεπτομερεια και εξελιξεις διαδεχονται η μια την αλλη.
Ανοιγει μετωπα σ ολο τον κοσμο του και φοβαμαι για καθε απωλεια που θα υπαρξει οταν αποφασισει να τα κλεισει!
Το καθετι σ αυτον τον κοσμο ειναι ολοκληρωμενο αψογα!
Εχει τα παντα αυτος ο κοσμος! Πραγματικα τα παντα!

Αν επρεπε να πω λιγα λογια αυτα θα ηταν
Μην συμπαθησεις κανεναν, μην εμπιστευτεις κανεναν!
:)))):)))):τρέλα::χαχαχα:

Οσο για την Νταινερυς δεν ειχα κ την καλυτερη αποψη

Μπορει να εχει δρακους κ να καψουν γι αυτην οτι θελησει, αλλα τοσες φορες πηγαν να την σκοτωσουν κι αν δεν ηταν αλλοι διπλα της θα τα χε δει αναποδα τα ραδικια.
Λογια λογια λογια απο τοτε που "γεννησε" δρακους, πολυ υπεροπτικη απο τοτε και ψωναρα!
Βεβαια δεν εχει περασει και λιγα, εχασε αντρα, εχασε παιδι, εχασε ανθρωπους που την νοιαζονταν και φορτωθηκε το βαρος του να εισαι βασιλισσα και υπευθυνη για ζωες ανθρωπων που σε πιστευουν και περιμενουν απο σενα.
Αν και στη σειρα δεν το καταλαβαινεις στο βιβλιο η Νταινερυς ειναι μολις 14 αντε πες 15. Οποτε δεν εχω παρα να την παραδεχτω για την δυναμη που εχει μεσα της. Ομως ας το παραδεχτουμε και κατι αλλο,αν δεν ειχε ικανους,εξυπνους ανθρωπους διπλα της (να ξερουν απο διπλωματια κ δολοπλοκιες) που πραγματικα πιστευουν σ αυτην, την αγαπουν και σαν βασιλισσα αλλα και σαν ανθρωπο, και θελουν μονο το καλο της, δεν θα αντεχε να διανυσει ουτε 2 χμ αποσταση!

Αποστομωτικός, όπως συνήθως:

Εν τω μεταξύ, τρεις από τις νουβέλες που έχει γράψει ο Τζορτζ Μάρτιν πριν από το Παιχνίδι του Στέμματος πρόκειται να γυριστούν σε μια ενιαία ταινία υπό τον τίτλο "In the Lost Lands", με πρωταγωνίστρια τη Μίλα Γιόβοβιτς και σκηνοθέτη τον Γερμανό Constantin Werner. Πρόκειται για τις "The Lonely Songs of Laren Dorr," "In the Lost Lands," και "Bitterblooms."Η Μίλα θα παίξει τη μάγισσα Gray Alys από την πρώτη ιστορία, την οποία προσλαμβάνει μια βασίλισσα για να ταξιδέψει στα εν λόγω Lost Lands και να αποκτησει την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο. Στις άλλες δυο ιστορίες παρουσιάζονται μια πολεμίστρια που πρέπει να παλέψει με έναν δράκο, για να ξανασμίξει με τον χαμένο της αγαπημένο (που τι άλλο από χαμένος θα είναι, αν πρέπει να παλεύει με δράκους η καλή του για να τον βρει), και μια νεαρή κοπέλα την οποία μια μάγισσα μάγεψε σε ένα διαστημόπλοιο.

Ο Μάρτιν - λέει - είναι ενθουσιασμένος που θα δει την Gray Alys να ζωντανεύει (δεν ξέρω μήπως απλά είναι ενθουσιασμένος που θα δει ζωντανά τη Μίλα Γιόβοβιτς, βασικά), και ενδέχεται - λέει - να δελεαστεί να γράψει και συνέχεια στην ιστορία της. Υπέροχα μαντάτα, δηλαδή :όχισουλέω:. Οι φαν πάντως φαντάζομαι πως θα χαρούν να δούν έστω και αυτή την ταινία, αν όχι τα νέα βιβλία της σειράς...

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Διαβάζω πως ο Μάρτιν λέει ότι το τέλος της σειράς θα είναι "γλυκόπικρο" και πως έχει επηρεαστεί βαθύτατα από τον Τόλκιν όπου κι εκεί, στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" το τέλoς είναι γλυκόπικρο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν στο τέλος θα υπάρξει κάποια τεράστια καταστροφή, απάντησε:

Δεν έχω γράψει ακόμα το τέλος, έτσι δεν γνωρίζω, όμως όχι. Σίγουρα δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Όπως ξανάπα η γεύση που θέλω να δώσω στο τέλος είναι γλυκόπικρη. Θέλω να πω, δεν είναι μυστικό πως έχω επηρεαστεί πάρα πολύ από τον Τόλκιν, και πως μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίον τελείωσε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Τελειώνει με μια νίκη, όμως μια νίκη γλυκόπικρη. Ο Φρόντο δεν θα είναι ποτέ ξανά ολόκληρος και φεύγει στις Απέθαντες Χώρες, κι οι υπόλοιποι ζουν τις ζωές τους.

πηγή: the observer

Το παραθέτω εδώ γιατί το βρίσκω ενδιαφέρον σαν σχόλιο κυρίως σχετικά με το τέλος του ΑτΔ.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ξέρω γώ; Είπα να μεταφράσω το "Undying Lands"... Δεν ξέρω πώς έχει αποδοθεί στην ελληνική μετάφραση και πήρα πρωτοβουλία. :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
(Undying ειναι μετεφρασμενο "Αθανατες". Η λεξη "απεθαντος" μεταφραζει τη λεξη "undead" που αναφερεται σε αλλο πραγμα)
Παντως η μεταφραση "Απεθαντες Χωρες" εχει παιξει στον υποτιτλισμο μιας απο τις ταινιες.
Για το οποιο εφαγε γιουχαρισμα :))))