Τι γνωρίζετε για το βιβλίο "50 αποχρώσεις του γκρι"; ("Fifty Shades Of Grey")

το οτι μπορουν να το διαβασουν ολοι ειναι προφανες. το αν θα επρεπε να το διαβαζουν ειναι το ερωτημα...
Βασίλισσα τι εννοείς με το αν πρέπει να το διαβάσουν;

Προσωπικά, το βιβλίο δε μου άρεσε καθόλου και θεωρώ πως οι χαρακτήρες ήταν εντελώς επιφανειακοί (εντάξει κυρίως η Άνα αλλά και τον Κρίστιαν δεν τον θεωρώ κάτι το ιδιαίτερο).
Όσο για τις περιγραφές bdsm, τις βρήκα αστείες (μπορεί να φταίει η μετάφραση δεν ξέρω) και γενικά δε νομίζω ότι είναι προκλητικές ή πρωτοποριακές όπως τις παρουσιάζουν σε σχέση με άλλα βιβλία. (πχ αν διαβάσουν Ντε Σαντ τι θα πουν; )
Σε γενικές γραμμές, δε το θεωρώ ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να το διαβάσει. Προσωπικά τουλάχιστον έχασα το χρόνο μου και δεν κέρδισα απολύτως τίποτα. (ούτε καν διασκέδασα με αυτά που διάβασα)
Γούστα είναι αυτά όμως :)

Θεωρω οτι ειναι ακαταλληλο για καποιες ηλικιες λογω του περιεχομενου του. Αν ομως εξαιρέσεις τις... λεμονατες σκηνες εχει πολυ ενδιαφερον υποθεση. Σου διδασκει -πιστευω- ότι η αγαπη (οποιασδηποτε μορφης) είναι σημαντικοτερη απο καθε αλλο. Δεν λεω οτι ειναι το καλυτερο βιβλιο που εχει υπάρξει ποτε. Φυσικά και δεν ειναι. Απλως δεν του αξιζει αυτου του ειδους η αντιμετώπιση. Παραπανω βαλατε καποια λινκ με κριτικες. Δεν μπαινω καν στην διαδικασια να τα διαβασω. Εχω διαβασει αρκετες κριτικες και με εξαιρεση την γνωμη τους για την Ανασταζια, σε ολα τα υπολοιπα διαφωνω.

Η πολύ διαφήμιση πάντως καμιά φορά λειτουργεί αρνητικά ,μπορεί αν δεν είχε γίνει χαμός με αυτό το βιβλίο να το αγοράζαμε πολύ πιο εύκολα αν το βλέπαμε σε ένα ράφι του βιβλιοπωλείου τυχαία.Γενικά είμαι κατά όλης αυτής της άσχημης αντιμετώπισης στα πολύ εμπορικά βιβλία και πραγματικά με τόσα που ακούω ίσως και να είναι ενδιαφέρον να το διαβάσω....:χμ:

εγω δεν ηξερα καν για την φασαρια που γινεται οταν το ξεκινησα. που το προτεινε μια φιλη μου και ξεκινησα να το διαβαζω. το βρηκα ενδιαφερον και συνεχισα. οχι οτι θα το αφηνα. ειμαι απο τα ατομα που οταν ξεκιναω ενα βιβλιο βρεξει χιονισει πρεπει να το τελειωσω...

Εγω θα λεγα οποιος θελει να το διαβασει, ασχετα απο αυτα που λεμε εμεις εδω ή αλλοι αλλου. Εγω μπορει προσωπικα να το εχω απορριψει, αλλα μπορει να εχω τους λογους μου! Θα μου αρεζε να λεγανε την αποψη τους γι'αυτο κ ατομα που το εχουν διαβασει, γι'αυτο αλλωστε βρηκα ενδιαφερουσες κ τις κριτικες απο αλλα σαϊτ.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πάντως, φαντάζομαι πως το μίνιμουμ που χρειάζεται για να κρίνει κάποιος είναι ένα βιβλίο, είναι να το έχει διαβάσει.

Σωστά, γιατί άμα δεν έχεις γνώση δεν έχεις και γνώμη...
Όταν ξέρεις όμως εκ των προτέρων περί τίνος πρόκειται (στο περίπου τουλάχιστον) μπορείς να υποψιαστείς εάν ανταποκρίνεται στα γούστα σου ή όχι...

Έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο της τριλογίας. Ομολογώ πως όπως και στην περίπτωση του Λυκόφωτος το marketing αυτών των βιβλίων είναι εκπληκτικό. To περιεχόμενο τους όμως είναι κυριολεκτικά ένα κακογραμμένο fan-fiction.

Απλως λεμε διαφορες αποψεις για ενα βιβλιο που ακουγεται πολυ, αλλες αρνητικες, αλλες θετικες, αλλες ουδετερες.. Αναλυσαμε εδω αν ανηκει στη λογοτεχνια; :χμ: αν εχει κατι να μας προσφερει κ αν αξιζει να το διαβασουμε, ναι, αλλα δεν ειναι λιγο κ ο ρολος του φορουμ αυτος;

Μετά από πολλές συζητήσεις εδώ στο φόρουμ ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάτι είναι κακογραμμένο απλά επειδή δεν είναι του γούστου μας..Για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχω άποψη καθώς δεν το διάβασα αλλά το λυκόφως το βρήκα μια χαρά μπορεί να με πείραξαν αρκετά από την ιστορία αλλά όχι δεν το βρήκα κακογραμμένο.Καλό είναι να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας και η λέξη "προσωπικά" ή "κατά τη γνώμη μου".Δηλαδή έχουμε καταντήσει εμείς εδώ που διαβάζουμε και Μαντά,Δημουλίδου,Μέγιερ κλπ να νιώθουμε και λίγοι επειδή τόσο απλά μας λέτε συνέχεια πως πρόκειται για κακογραμμένα σκουπίδια ενώ εμείς τα βρίσκουμε μια χαρά.Ωραία είναι να λέμε τη γνώμη μας αλλά δεν βλέπω κανείς να προσέχει και πως τη λέει γιατί εγώ τον τελευταίο καιρό νιώθω συνέχεια κάποιον να προσβάλλει με άσχημο τρόπο το γούστο μου και τα βιβλία για τα οποία ξόδεψα χρόνο να τα διαβάσω,χρήμα και μπορεί εμένα να με κέρδισαν και να με ταξίδεψαν με τις φτωχές και κακογραμμένες σελίδες τους ενώ εσάς όχι.

Last edited:
Μαργαρίτα, με πρόλαβες (ευτιχώς) γιατί θα έλεγα τα ίδια με ποιο βαριά γλώσσα.

Μετά από πολλές συζητήσεις εδώ στο φόρουμ ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάτι είναι κακογραμμένο απλά επειδή δεν είναι του γούστου μας..Για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχω άποψη καθώς δεν το διάβασα αλλά το λυκόφως το βρήκα μια χαρά μπορεί να με πείραξαν αρκετά από την ιστορία αλλά όχι δεν το βρήκα κακογραμμένο.Καλό είναι να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας και η λέξη "προσωπικά" ή "κατά τη γνώμη μου".Δηλαδή έχουμε καταντήσει εμείς εδώ που διαβάζουμε και Μαντά,Δημουλίδου,Μέγιερ κλπ να νιώθουμε και λίγοι επειδή τόσο απλά μας λέτε συνέχεια πως πρόκειται για κακογραμμένα σκουπίδια ενώ εμείς τα βρίσκουμε μια χαρά.Ωραία είναι να λέμε τη γνώμη μας αλλά δεν βλέπω κανείς να προσέχει και πως τη λέει γιατί εγώ τον τελευταίο καιρό νιώθω συνέχεια κάποιον να προσβάλλει με άσχημο τρόπο το γούστο μου και τα βιβλία για τα οποία ξόδεψα χρόνο να τα διαβάσω,χρήμα και μπορεί εμένα να με κέρδισαν και να με ταξίδεψαν με τις φτωχές και κακογραμμένες σελίδες τους ενώ εσάς όχι.
Μιας και ήμουν η τελευταία που χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό "κακογραμμένο" ας "υπερασπιστώ" λίγο τον εαυτό μου :)

Φυσικά και αυτά που γράφω είναι η προσωπική μου γνώμη, ποιανού άλλου τη γνώμη θα μπορούσα να γράφω; Ποιος ο λόγος να τονίζω ότι η γνώμη μου είναι η γνώμη μου;

Δεν θεωρώ το βιβλίο κακογραμμένο επειδή δεν είναι του γούστου μου, αντιθέτως δεν είναι του γούστου μου επειδή είναι κακογραμμένο. Δεν ξέρω αν στη μετάφραση έχει βγει καλύτερο αλλά αυτό που διάβασα εγώ στα αγγλικά ήταν ένα πολύ κακό βιβλίο. Δεν μου άρεσε η ανάπτυξη (ή για την ακρίβεια η απουσία ανάπτυξης) των χαρακτήρων, δεν μου άρεσε ο τρόπος γραφής, δεν μου άρεσε το λεξιλόγιο που ορισμένες φορές με έκανε να αναρωτιέμαι αν η συγγραφέας γνωρίζει τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί και τέλος δεν μου άρεσαν οι ερωτικές σκηνές που όπως αναφέρεται σε μία κριτική στην πρώτη σελίδα ήταν "πουριτανικά ντροπαλές". Τα ίδια εκτός του τελευταίου ισχύουν και για το Λυκόφως.

Δεν νομίζω πως είναι σκοπός οποιουδήποτε γράφει στο τόπικ να κάνει τους άλλους να αισθάνονται άσχημα για τα βιβλία που τους αρέσουν. Δεν πιστεύω όπως πως πρέπει σχολιάζω κάτι μόνο όταν έχω θετικά πράγματα να πω ενώ όταν η γνώμη έρχεται σε αντίθεση με κάποιου άλλου πρέπει να κρατάω τα χέρια μου μακριά από το πληκτρολόγιο για να μην τον/την προσβάλλω.

Δεν νομίζω πως είναι σκοπός οποιουδήποτε γράφει στο τόπικ να κάνει τους άλλους να αισθάνονται άσχημα για τα βιβλία που τους αρέσουν. Δεν πιστεύω όπως πως πρέπει σχολιάζω κάτι μόνο όταν έχω θετικά πράγματα να πω ενώ όταν η γνώμη έρχεται σε αντίθεση με κάποιου άλλου πρέπει να κρατάω τα χέρια μου μακριά από το πληκτρολόγιο για να μην τον/την προσβάλλω.
Λύρα αν δεν κατάλαβες το νόημα της ανάρτησης μου σε παρακαλώ να την ξαναδιαβάσεις γιατί δεν είπα κάτι τέτοιο και θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο.Δεν είπα ούτε να σχολιάζουμε μόνο τα θετικά και στα αρνητικά να μη μιλάμε.Ο τρόπος έχει πολύ μεγάλη σημασία και όπως θα προσέχαμε σε μια κανονική συζήτηση τον τρόπο που μιλάμε έτσι νομίζω πρέπει να το κάνουμε και εδώ .Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πέρα απο την αρχική μου ανάρτηση που νομίζω είναι ξεκάθαρη στο τι ακριβώς εννοώ.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φυσικά και αυτά που γράφω είναι η προσωπική μου γνώμη, ποιανού άλλου τη γνώμη θα μπορούσα να γράφω; Ποιος ο λόγος να τονίζω ότι η γνώμη μου είναι η γνώμη μου;
Λύρα, σε αυτό το φόρουμ έχουμε πάρει απόφαση (από προηγούμενες εμπειρίες) να εκφράζουμε την άποψή μας μέσα από μια προσεκτική διατύπωση. Δες ένα παράδειγμα:

— Διάβασα το "The Casual Vacancy" της Ρόουλινγκ. Είναι ένα άθλιο βιβλίο! Απορώ πώς το διαβάζει ο κόσμος!

— Διάβασα το "The Casual Vacancy" της Ρόουλινγκ και στην δική μου αντίληψη πρόκειται μια κάπως κακογραμμένη ιστορία.

Θα παραδεχτείς κι εσύ, πως ο πρώτος τρόπος έκφρασης θα στενοχωρήσει και θα προσβάλει κάποιον που του αρέσει το βιβλίο ενώ ο δεύτερος θα βοηθήσει σε μια καλύτερη πρόσληψη.

Μην νομίζεις πως κι εμείς κάποτε ξεκινήσαμε εδώ με όλες αυτές τις ευαισθησίες. Είναι πράγματα που τα ζήσαμε στον δρόμο κι η εμπειρία μας έκανε να πούμε να γράφουμε προσεκτικά μια αρνητική άποψη, να χρησιμοποιούμε φράσεις όπως "κατά την γνώμη μου", "στην δική μου αντίληψη", "εγώ πιστεύω ότι..." κτλ. και η όποια αρνητική κριτική να μην έχει τον χαρακτήρα απαξίωσης.

Σκοπεύω κάποια στιγμή να συντάξω ένα "netiquette" για την Λέσχη μας, κι αυτά που λέμε εδώ πιστεύω πως πρέπει να είναι μέσα.

Όλα αυτά φιλικά και με την καλύτερη διάθεση! :)

Οφείλω να πω πως ποτέ δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στα σχόλια των άλλων (θετικά ή αρνητικά) για τα βιβλία που μου αρέσουν και μερικές φορές συμπεραίνω πως και ο υπόλοιπος κόσμος είναι σαν και μένα και εκφράζομαι ίσως λίγο πιο σκληρά απ' ότι πρέπει. Κανένα από τα 2 ποστ μου σε αυτό το νήμα δεν είναι όμως σαν το πρώτο (αγενές) παράδειγμα :ουχ: