Τι γνωρίζετε για το βιβλίο "50 αποχρώσεις του γκρι"; ("Fifty Shades Of Grey")

Εχω ενα θεματακι με αυτους που γραφουν τις κριτικες. τους θεωρω ψευτο-κουλτουριαρηδες που με την πρωτη ευκαιρια προσπαθουν να προσβαλλουν με καθε τροπο ενα βιβλιο. Λες και αν το υποστηριξουν με λογικα επιχειρηματα θα πουν οι αλλοι οτι "δεν εχει γουστο". Το ιδανικο θα ηταν να υποστηριξουν και τα θετικα και τα αρνητικα του βιβλιου και οχι να επικεντρωθουν στα αρνητικα. Οπως ολοι οι ανθρωποι εχουν δυο πλευρες ετσι και τα βιβλια. Γι αυτο λεω οτι το "50 αποχρωσεις..." εχει τουλαχιστον δυο πλευρες. Την "καλη" και την "κακη".

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ρε παιδί άλλο να πεις "το βρήκα κακό" (ή και "παπάρα") και άλλο να του πεις του άλλου άμεσα ή και έμμεσα ότι αυτά που διαβάζει είναι σκουπίδια. Υπάρχει διαφορά που δεν μπορώ ακριβώς να την εξηγήσω, αλλά θα προσπαθήσω. Επειδή διαβάζω Στήβεν Κινγκ, έναν απ' τους πιο εμπορικούς συγγραφείς της εποχής μας, έχω ακούσει πολλά (ευτυχώς όχι στη Λέσχη). Δεν με πειράζει καθόλου να μου πει κάποιος ότι το τάδε βιβλίο το βρήκε κακό ή ότι τον θεωρεί κακό συγγραφέα, θα με πειράξει, όμως, και θα με στενοχωρήσει να μου πει κάτι που μέσες-άκρες θα σημαίνει "τι μ...κίες διαβάζεις; Διάβασε και τίποτα σοβαρό".

και μενα με ενοχλει λιγο αν μου καποιος οτι το βιβλιο που διαβαζω ειναι σκουπιδι αλλα δεν το αφηνω να με επηρεασει. γιατι στο κατω κατω η δικη μου γνωμη ειναι που μετραει. οχι η δικη του.

Προσωπικά θα ήθελα να ακούω την άποψη των άλλων για τα βιβλία που διαβάζω - διαβάζουμε, ας είναι και αρνητική. Δεν θα με νοιάξει, στο μέτρο που εμένα μου αρέσει το βιβλίο, με ξεκουράζει, με ξεαγχώνει κλπ. κλπ. Ίσα ίσα που η πολυφωνία - πολυγνωμία (νεολογισμός το ξέρω) ανοίγει ορίζοντες κατά τη γνώμη μου :)
Τώρα, αν κάποιοι έχουν πολύ πάθος και το εμφανίζουν στα γραφόμενα τους, ε..... τότε .... να τους γνωρίζουμε κι από κοντά .... Μας λείπει το πάθος τη σήμερον ημέραν (Αστειεύομαι βέβαια ... αφήστε τις ντομάτες κάτω ...:θρρρ:)

Και πάλι νομίζω πως κάποιοι δεν καταλάβατε τι ακριβώς είπα στην ανάρτηση μου .Δεν είπα ούτε να μη λέμε αρνητικά σχόλια ούτε να μη σχολιάζουμε όταν κάτι δεν μας αρέσει.Απλά θεωρώ πως όταν κάτι δεν μας αρέσει και το λέμε καλό είναι να προσέχουμε πως το λέμε,όπως είπατε και μερικοί η ευγένεια επαίζει μεγάλο ρόλο.Ένα παράδειγμα,ας πούμε πως γράφει ένα μέλος της Λέσχης ένα ποίημα και ύστερα το ανεβάζει στα έργα των μελών.Εγώ το διαβάζω,δεν μου αρέσει και αντι να πω τη γνώμη μου με όμορφο τρόπο αρχίζω σχόλια του στυλ "Πολύ κακογραμμένο το ποίημα σου και απορώ πως άρεσε σε κάποια μέλη " κλπ κλπ. Αυτό θα ήταν καλό ή προσβλητικό;;Ή δεν θα δίνατε σημασία γιατί θα ήταν η άποψη μου;;; Αλλά νιώθω πως επαναλαμβάνομαι και λέω τα ίδια και δεν υπάρχει λόγος την άποψη μου την είπα και φυσικά δεν είναι σκοπός μου να αλλάξω την άποψη κανενός.

Προσωπικά, δεν μπόρεσα να το διαβάσω μέχρι το τέλος. Στην αρχή κυλούσε κάπως η ιστορία, αλλά γρήγορα βαρέθηκα. Τόσα κλισέ μαζεμένα, τόση έλλειψη φαντασίας και τόση σεμνοτυφία σε ένα υποτίθεται τολμηρό βιβλιο, δεν τα άντεξα...
Και κακογραμμένο, φτωχή σύνταξη, φτωχό λεξιλόγιο.
Αλλά... Αυτό είναι για το πρωτότυπο. Λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης έριξα μια ματιά στην ελληνκή μεταφραση κι έκανα κάπιθες συγκρίσεις. Είναι σαφώς καλύτερο στα ελληνικά καθώς και το λεξιλόγιο εμπλουτίστηκε και γενικά σα σύνολο έπαψε να θυμίζει ότι απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, από γλωσσική, γλωσσολογική άποψη.
Αν και ειμαι ενάντια σε αυτό. Όπως πρεπει οταν μεταφραζεις κατι να προσεχεις και να φροντιζεις να μην το ΄ριξεις ΄ άλλο τόσο πρεπει να προσεξεις να μην το ανεβασεις. Ειναι παραπλανητικο για τον αναγνωστη, αλλά σίγουρα επικερδες για τις εκδοσεις και για το μεταφραστη που θα μπορουσε ανετα να χρεωθει μια κακη μεταφραση απο οσους δε γνωριζουν το πρωτοτυπο.

εχει γινει πολυ ντορος για το βιβλιο και με κανει να νιωθω παραξενα..

Μα υπάρχει κόσμος που τους άρεσε! Δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό?!?!?!?!?!
Με το να λέμε οτι δεν είναι σοβαρό βιβλίο ή σοβαρός όποιος το διαβάζει και να άρεσε σε κάποιον δεν νομίζω να βρεί το θάρρος να το πεί..

Να σημειώσω οτι δεν το έχω διαβάσει για να έχω άποψη..

Λοιπόν! Το βιβλίο το έχω διαβάσει. Ήταν καλοκαιράκι, ήμουν διακοπές σε ένα πανέμορφο νησί και όταν γυρνούσα στο δωμάτιο ή όταν ήμουν στην παραλία (ανάμεσα στις βουτιές μου) διάβαζα τις 50 αποχρώσεις. (Πάντα το καλοκαίρι διαβάζω ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα για διάλειμμα). Πέρασα καταπληκτικά διαβάζοντάς το, δεν κούρασα ιδιαίτερα το μυαλουδάκι μου, απόλαυσα τις διακοπές μου! Δεν ήταν ό,τι καλύτερο αλλά εγώ διασκέδασα. Σε κάποια σημεία είχε επαναλήψεις και ήταν λίγο κουραστικό.

Τη περίοδο αυτή, ω ναι, διαβάζω το εν λόγω βιβλίο
Αυτό που με ενοχλεί φοβερά και καμια φορά νευριάζω κιόλας είναι που επαναλαμβάνονται συνέχεια οι ίδιες λέξεις και εκφράσεις (και να φανταστείτε πως δεν διαβάζω καν από το πρωτότυπο).
Έχω φτάσει στα μισά και είμαι συνεχώς σε μια φάση ''άντε να δούμε τι στο καλό θα γίνει με αυτούς τους δύο'', αλλά ακόμα τίποτα δεν νιώθω να γίνεται άξιο λόγου..!
Περιμένω να διαβάσω καμια κινκι περιγραφή σεξ αλλά τσάμπα περιμένω όπως φαίνεται. Και λέω τσάμπα γιατί με είχαν προιδεάσει (η κοπέλα που μου το δάνεισε δηλαδή) πως το βιβλίο είναι πολύ προχωρημένο σε αυτό το κομμάτι και πως ο ήρωας είναι πολύ ερωτεύσιμος. Ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο.
Εκεί που καταλήγω είναι πως εάν δεν έχεις διαβάσει και πολλά πράγματα έως τώρα, το βιβλίο μπορεί και να σε ενθουσιάσει. Προσωπικά, διαβάζοντας π.χ. τις προάλλες για τον έρωτα της Τζέιν Έιρ με τον Ρότσεστερ, ο έρωτας της Αναστάζια με τον Γκρέι μού φαίνεται επιφανειακός και νερόβραστος. Επίσης, διαβάζοντας ντε Σαντ (με τον οποίο ένα σοκ το έπαθα) οι σκηνές που περιγραφονται στο βιβλίο που συζητάμε εδώ μόνο σκληρές δεν φαντάζουν.

Το διάβασα κι εγω, στα αγγλικά. Ευτυχώς μου στείλαμε το ebook και δε ξόδεψε λεφτά γιατί είναι μια δουλειά πολυ πρόχειρη, το λεξιλόγιο όχι απλά φτωχό, κάτι περισσότερο και αναρωτιέμαι γιατί έγινε ε τόσος ντορος για τις σεξουαλικές περιγραφές, έχω διαβάσει πιο σοκαριστικές εώς αηδιαστικές συνευρέσεις. Θα προτιμούσα να έβλεπα την ταινία -όταν αυτή βγει- τουλάχιστον θα την ευχαριστήθουμε περισσότερο αν ο Γκρει ειναι ο Γκόσλινγκ ή κάποιος εξίσου ωραίος ηθοποιός :)))

Last edited:
Μόλις τελειώσα το βιβλίο και τελικά ήταν αντάξιο των προσδοκιών μου, δηλαδή κακό. :κάτω:
Μπορώ να πω πολλά αρνητικά αλλά θα αρκεστώ σε αυτό: οι εκφράσεις με το υποσυνείδητο και την εσωτερική θεά πραγματικά με έκαναν έξαλλη!! :κατάρα!: (όποιος το έχει διαβάσει με καταλαβαίνει...)

Λοιπόν ήρθε και η δική μου ώρα να γράψω μια ανάρτηση σχετικά με το βιβλίο μιας και το Σ/Κ που πέρασε διάβασα τα πρώτα 2 βιβλία!

Προσωπικά μου άρεσε! Όχι δεν είναι κανένα λογοτεχνικό αριστούργημα ή κανένα ιδιαίτερο είδος γραφής..
Χαρακτηρίστηκε απο πολλούς πορνογράφημα..Δεν το είδα έτσι! Εντάξει σίγουρα το βιβλίο έχει πολλές σκηνές sex αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί σε ταινία εν έτη 2013! Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που δεν "είναι για όλους". Το βιβλίο πέραν της σεξουαλικής του πλευράς, είναι μια ιστορία πάθους..Ξεδιπλώνει τους λόγους που ο πρωταγωνιστής εφτασε να έχει τις προτιμίσεις που έχει και πως στην πορεία το αναγνωρίζει και αλλάζει για χάρη της αγάπης!

Το να μην αρέσει σε κάποιον είναι απόλυτα σεβαστό.. Τους χαρακτηρισμούς όμως πορνογράφημα, διαβάζεται απο φαντασμένες νοικοκυρές, ανέραστε γυναίκες κτλ που διάβασα στο διαδίκτυο με βρίσκουν κάθετα αντίθετη! Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαντασμένη νοικοκυρά (δεν είμαι άλλωστε), ούτε ανέραστη επειδή μου άρεσε! Τέτοιου τύπου σχόλια τα βρίσκω σεμνότυφα και μικροαστά στην εποχή που ζούμε! Πέρασα 2 χαλαρές ημέρες διαβάζοντας το και αυτό είναι όλο!

Να κλείσω μόνο με ένα απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρει οτι ο σαδομαζοχισμός έχει πάψει να θεωρείται "αρρώστια" εδώ και πολλά πολλά χρόνια..Οτιδήποτε συμβαίνει μεταξύ 2 ενήλικων ανθρώπων με την θέληση και των 2 πρέπει να θεωρείται απλά επιλογή τους και να γίνεται σεβαστή!:)

Προσωπικά μου άρεσε! Όχι δεν είναι κανένα λογοτεχνικό αριστούργημα ή κανένα ιδιαίτερο είδος γραφής..
Χαρακτηρίστηκε απο πολλούς πορνογράφημα..Δεν το είδα έτσι! Εντάξει σίγουρα το βιβλίο έχει πολλές σκηνές sex αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί σε ταινία εν έτη 2013! Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που δεν "είναι για όλους". Το βιβλίο πέραν της σεξουαλικής του πλευράς, είναι μια ιστορία πάθους... Ξεδιπλώνει τους λόγους που ο πρωταγωνιστής εφτασε να έχει τις προτιμίσεις που έχει και πως στην πορεία το αναγνωρίζει και αλλάζει για χάρη της αγάπης!

Το να μην αρέσει σε κάποιον είναι απόλυτα σεβαστό.. Τους χαρακτηρισμούς όμως πορνογράφημα, διαβάζεται απο φαντασμένες νοικοκυρές, ανέραστε γυναίκες κτλ που διάβασα στο διαδίκτυο με βρίσκουν κάθετα αντίθετη! Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαντασμένη νοικοκυρά (δεν είμαι άλλωστε), ούτε ανέραστη επειδή μου άρεσε! Τέτοιου τύπου σχόλια τα βρίσκω σεμνότυφα και μικροαστά στην εποχή που ζούμε! Πέρασα 2 χαλαρές ημέρες διαβάζοντας το και αυτό είναι όλο!

Να κλείσω μόνο με ένα απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρει οτι ο σαδομαζοχισμός έχει πάψει να θεωρείται "αρρώστια" εδώ και πολλά πολλά χρόνια..Οτιδήποτε συμβαίνει μεταξύ 2 ενήλικων ανθρώπων με την θέληση και των 2 πρέπει να θεωρείται απλά επιλογή τους και να γίνεται σεβαστή!:)
Θα συμφωνησω μαζι σου. Ειδικα για την εξελιξη χαρακτηρα του πρωταγωνιστή και το πως βρισκεις τα σχολια (σεμνοτυφα και μικροαστα)

Προσωπικα πιστευω οτι τα γουστα ειναι σχετικα και οτι οι αθλιες κριτικες που εχουν λαβει τα συγκεκριμενα βιβλια ειναι υπερβολικες. Κανεις που το διαβασε και ειπε οτι του αρεσε δεν υποστηριξε οτι εχει καλο λεξιλογιο ή οτι ειναι λογοτεχνικο αριστουργημα. Οσο για την τιμη και το βιβλιοπωλειο.... εγω θα προτεινα να το διαβασετε -οσοι θελετε και μπορειτε- στα αγγλικα και σε ηλεκτρονικη μορφη. Στα ελληνικα εχω την εντυπωση πως γινεται χυδαιο.

Εγώ πάντως όταν ακούω να γίνεται πολύς ντόρος για κάτι (βιβλίο, ταίνια, bar κτλ.) σκιάζομαι

ναι ξέρω, πιθανότατα είναι προσωπικό κόλλημα αλλά μου βγαίνει κάτι σε καχυποψία...:χμ:

Η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν απαιτεί πάντα την προυπόθεση οτι αν το διαβάσεις θα σε επιμορφωθείς και δεν θεωρώ πάντα αυτό σαν στόχο!
Μπορεί να διαβάσεις απλά ένα βιβλίο για χαλάρωση, για διασκέδαση κτλ Και φυσικά θεωρώ τα σχόλια περι επιπέδου..[περιττά! Ο καθένας απο εμάς ξέρει ποιο είναι το επίπεδο του ανεξάρτητα απο τα βιβλία που διαβάζει!

Από τη στιγμή που έχουμε πνιγεί στη διανοητική τσόντα των πολιτικών και των ΜΜΕ, το να κατακρίνουμε ένα βιβλίο που είναι χτισμένο γύρω από περιγραφές ερωτικών σκηνών, είναι δείγμα ότι κοιτάζουμε το δάχτυλο ενώ μας δείχνουν το φεγγάρι