Τι γνωρίζετε για το βιβλίο "50 αποχρώσεις του γκρι"; ("Fifty Shades Of Grey")

Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση απο τον κόσμο..Το βιβλίο αυτό μας αρέσει ή όχι διαβάστηκε απο πάάάρα πολύ κόσμο παγκοσμίος και ναι άρεσε σε πολλούς απο αυτούς! Προσωπικά εκεί στηρίχτηκα και επέλεξα να το διαβάσω! Έγινε τόσος μεγάλος ντόρος και κριτική για ένα βιβλίο που αυτό και μόνο του για μένα αποτελεί διαφήμιση. Ίσως αν ο κόσμος δεν ήταν τόσο αυστηρός μαζί του να μην είχαν ασχοληθεί πολλοί με το θέμα. Στην τελιική κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να επιλέξει ενα προιόν και στην προκειμένη περίπτωση το συγκεκριμένο βιβλίο.

Την τάση να κρίνεται ένα βιβλίο, μια ταινία ή οτιδήποτε ως μη ποιοτικό-ή επειδή πουλάει και ταυτόχρονα ποιοτικό-ή επειδή διαβάζεται ή βλέπεται απο συγκεκριμένο κοινό ποτέ δεν την κατάλαβα..Προφανώς το ανθρώπινο είδος έχει έμφυτη την τάση να θέλει να ξεχωρίζει..

Τα τελευταία 40 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και δώθε δηλαδή, υπάρχει διάχυτος ένας σνομπισμός που εκπορεύεται από μια αυτόκλητη τάξη "διανοουμένων" που υποτίθεται ότι έχουν αριστερό πρόσημο και έχουν σα χόμπι να χλευάζουν οτιδήποτε σχεδόν αφορά απλές, καθημερινές συμπεριφορές, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο που για τα μέτρα τους είναι "λίγο".
Ας τελειώνουμε κάποτε μ' αυτή τη δικτατορία του ψευτο - διανοουμενισμού.

Γενικά κι εγώ το κάνω αυτό. Όταν ένα βιβλίο γίνεται μπεστ σέλερ θέλω κι εγώ να το διαβάσω, σκέφτομαι πως δεν μπορεί, για να το διαβάζει τόσος κόσμος και να τους αρέσει, θα έχει κάτι πολύ καλό. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το 90% αυτών που το έχουν διαβάσει δεν είναι αναγνώστες. Είναι άτομα που άκουσαν πως έχει μέσα σεξ κι έναν σούπερ χοτ γκόμενο κι έτρεξαν να το αγοράσουν. Είναι άτομα που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν ένα βιβλίο, όταν τους προτείνεις κάτι που ξέρεις ότι θα τους αρέσει σου λένε "θέλω πάρα πολύ να το διαβάσω, αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο, πνίγομαι" ή άτομα που διαβάζουν ένα βιβλίο στα δύο χρόνια. Και μόλις πήραν αυτό το συγκεκριμένο και το διάβασαν μέσα σε χρόνο μηδέν, το λένε και το ξαναλένε λες και έκαναν κάποιο πολύ τρομερό κατόρθωμα και το εκθειάζουν σα να μην υπάρχει όμοιό του! Και το διαβάζουν και 2 φορές απανωτά, το 700 σελίδες βιβλίο που δεν είχαν χρόνο ποτέ! Όλα αυτά τα άτομα, συγγνώμη, αλλά δεν τα εμπιστεύομαι ως δείγμα αναγνωστικού κοινού, και όχι γιατί είναι "νοικοκυρές", ή κάτι εξίσου τρομερό (!) αλλά γιατί δεν πιστεύω πως μπορούν να κρίνουν αν ένα βιβλίο είναι καλό όταν είναι το μοναδικό βιβλίο που έχουν διαβάσει έβερ. Αν τώρα φίλοι μου που είναι αναγνώστες (από δω μέσα δλδ) και λίγο πολύ με κοινά γούστα με μένα, μου το προτείνουν τότε ναι, μπορεί να αλλάξει κι εμένα η άποψή μου και να σκεφτώ ότι θα έχει κάτι καλό.

Πιθανόν η άποψή μου να είναι γεμάτη εγωισμό, αφού νιώθω πως έχει άλλο βάρος η δική μου γνώμη όσον αφορά τα βιβλία από κάποιον που δεν διαβάζει..

Πάντως ως τη σελίδα 200 που έχω ήδη διαβάσει από αυτό το βιβλίο, δεν ξετρελάθηκα... αν συνεχίσει ως το τέλος έτσι μόνο σεξ και σεξ και σεξ (κι ένα σωρό άλλα πράγματα με τα οποία είμαι εντελώς αντίθετη "τι; είσαι παρθένα; πρέπει να το διορθώσουμε αμέσως αυτό!") ε... δεν βλέπω το λόγο να το συνεχίσω :/

Ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε νομίζω λογοτεχνικό αριστούργημα..Είναι ένα βιβλίο που πούλησε πολύ για πολλούς και διάφορους λόγους! Σίγουρα όχι για την λογοτεχνική του γραφή!
Ίσως πούλησε για το σεξ όπως λες, ίσως γιατί ακούστηκε πολύ και πολλοί το πήραν απο περιέργια, ίσως, ίσως, ίσως..Το θέμα είναι ότι πούλησε και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κριθεί ο λόγος που πούλησε!

Προσωπικά μου το κάνανε δώρο, δεν ξέρω αν θα έδινα λεφτά για να το πάρω σίγουρα όμως θα ήθελα κάποια στιγμή να το διαβάσω, έπεσε στα χέρια μου και δεν μετανιώνω λεπτό που το διάβασα και μάλιστα πέρασα ένα χαλαρό Σ/Κ διαβάζοντας το..Το αν θεωρούμαι "έμπιστο" δείγμα αναγνωστικού κοινού, άξια εμπιστοσύνης για τις επιλογές μου και τα σχετικά δεν τα γνωρίζω και δεν με αφορούν κιόλας..Διάβαζα και διαβάζω για την ψυχαγωγία μου και γιατί είναι μια διαδικασία που με χαλαρώνει..απο εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ..

Λουκουμά δεν είπα κάτι για σένα προσωπικά, ίσα ίσα, οποιοσδήποτε εδώ μέσα μου πει την άποψή του για ένα βιβλίο θα τη σεβαστώ και θα μετράει για μένα. Αυτό είπα. Ότι εμπιστεύομαι την άποψη των αναγνωστών και δεν εμπιστεύομαι την άποψη εκείνων που δεν είναι και που έχουν διαβάσει μόνο ένα βιβλίο: αυτό. Κι εγώ άλλωστε για διασκέδαση διαβάζω, απλά εμένα προσωπικά το σεξ σαν αποκλειστικό θέμα ενός βιβλίου δεν με διασκεδάζει ιδιαίτερα.

Δεν είπα οτι μίλησες για μένα προσωπικά! Απλά εγώ γράφω για μένα προσωπικά γιατί δεν μπορώ να μιλήσω εξ' ονόματος άλλων..:)

Τα τελευταία 40 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και δώθε δηλαδή, υπάρχει διάχυτος ένας σνομπισμός που εκπορεύεται από μια αυτόκλητη τάξη "διανοουμένων" που υποτίθεται ότι έχουν αριστερό πρόσημο και έχουν σα χόμπι να χλευάζουν οτιδήποτε σχεδόν αφορά απλές, καθημερινές συμπεριφορές, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο που για τα μέτρα τους είναι "λίγο".

Δεν θα έλεγα ότι είναι μόνο φαινόμενο της αριστεράς, ούτε των τελευταίων 40 ετών μόνο. Νομίζω ότι είναι μόνιμο φαινόμενο

Είναι όπως ακριβώς τα λες. Ψευτο-αριστεροί, εργάτες της ξάπλας, μόνιμα ανικανοποίητοι από τα πάντα, ψαγμένοι σε όλα, αλλά το χρήμα ρέει σαν τον Αχελώο. Πραγματικά ας τελειώνουμε με αυτούς.

Είναι όπως ακριβώς τα λες. Ψευτο-αριστεροί, εργάτες της ξάπλας, μόνιμα ανικανοποίητοι από τα πάντα, ψαγμένοι σε όλα, αλλά το χρήμα ρέει σαν τον Αχελώο. Πραγματικά ας τελειώνουμε με αυτούς.
Για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω για την διανοουμενίστικη "ελίτ" που λύνει και δένει εδώ και σαράντα χρόνια στα θέματα που άπτονται του πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας και απορρίπτει οτιδήποτε απλό και λαϊκό.

Νομίζω ότι λίγο πολύ όλοι έχουμε διατυπώσει δογματικά τις απόψεις μας απαξιώνοντας την άποψη του άλλου και ακόμα και αν δεν αναφερθούμε προσωπικά σε κάποιον μπορούμε να τον προσβάλουμε. Όταν κάποιος λέει ότι όλες οι γυναίκες έχουν κατώτερο γούστο πχ χρειάζεται να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη γυναίκα για την προσβάλει; (αντίστοιχα τα περί δεξιών, αριστερών, θρήσκων, άθεων, δυτικώστροφων, ανατολικόστροφων, γλωσσαμυντόρων, ρεπουσικών κοκ). Προσωπικά πάντως έχω νοιώσει προσβεβλημένος μερικές φορές (πιθανά χωρίς αυτοί που με προσέβαλλαν να είχαν σκοπό να με προσβάλλουν) και φαντάζομαι ότι θα έχω προσβάλλει κάποιους, πιθανά χωρίς να το θέλω. Άρα μάλλον θα έπρεπε να χαμηλώσουμε όλοι τους τόνους, να ασχολούμαστε με το αν προσωπικά (και υποκειμενικά) μας αρέσει κάποιο βιβλίο ή όχι χωρίς να θεωρούμε ότι η γνώμη μας είναι κάτι άλλο πέρα από προσωπική γνώμη και να έχουμε κατά νου ότι όταν κάποιος διαφωνεί μαζί μας μπορεί κάλλιστα να κατάλαβε τι είπαμε και απλά αυτός να το βλέπει από άλλη οπτική.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Συμφωνώ πολύ με τον Κόρτο. Δεν χρειάζεται να αναφέρεις ονομαστικά κάποιον για να τον προσβάλεις. Επίσης, όταν μιλάς απαξιωτικά για ένα πράγμα το οποίο όμως αποτελεί επιλογή του άλλου, και πάλι τον προσβάλλεις. Εάν δηλ. εγώ πω "Αυτά που γράφει η Μαντά είναι σαβούρες", έμμεσα αλλά ξεκάθαρα προσβάλω όλους όσους κάθονται και διαβάζουν Μαντά.

Αυτήν ήταν και η επιφύλαξή μου πιο πάνω, αυτή είναι και η επιφύλαξή μου γενικότερα. Όχι στην άποψη, αλλά στον τρόπο με τον οποίο την εκφράζουμε, στην ευγένεια, στο σεβασμό.

Όπως λέει κι ο Κόρτο, κι εγώ ενδεχομένως προσβλήθηκα στο παρελθόν κι όμοια κάποιες στιγμές θα προσέβαλα κάποιον. Κι η αλήθεια είναι πως έχω επίγνωση της κακής μου συνήθειας, όταν με προσβάλουν να ανταποδίδω άμεσα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, σε αυτόν τον χώρο, και παρά την φυσική ποικιλία στις απόψεις, μέσα στα χρόνια μάθαμε να συζητάμε καλύτερα μεταξύ μας και βέβαια, υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση.

Παρατηρώ πως ανά καιρούς έχουμε την σπάνια σχετικά περίπτωση κάποιος να είναι δογματικός υπέρ του δέοντος, τουλάχιστον στον τρόπο έκφρασης. Αυτό θεωρώ πως δημιουργεί πρόβλημα στο κλίμα του φόρουμ.

Επίσης, πιστεύω πως η μισαλλοδοξία κι η προβληματική έκφραση είναι θέμα κοινωνικής ανωριμότητας ενώ η ικανότητα να επικοινωνούμε την άποψή μας με σεβασμό στην διαφορετικότητα και δίχως να προσβάλουμε τον άλλο είναι, αντίστοιχα, σημάδι ωριμότητας.

Πολλοί, ωριμάσαμε και ωριμάζουμε μέσα στα χρόνια. :)

Εγώ αυτό που λέω είναι ότι το να μην αρέσει σε κάποιον ο Ταρζάν είναι θεμιτό και λογικό. Θεμιτό και λογικό είναι να το εκφράσει και έντονα μεν κόσμια δε. Δε νομίζω ότι θα παρεξηγηθεί κανείς πέρα από τον Μπάροους (που και αυτός πεθαμένος είναι) αν πω ότι ο Ταρζάν είναι από τα χειρότερα βιβλία ή ακόμα και ότι είναι σκέτη μαλακία. Αν όμως πω ότι όποιος διαβάζει Ταρζάν είναι άσχετος, χαμηλού επιπέδου ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο δεν είναι αυτονόητο ότι κάποιος που του αρέσει ο Ταρζάν θα το πάρει προσωπικά; Και τι με νοιάζει αν σε κάποιους αρέσει ο Ταρζάν

Εγώ αυτό που λέω είναι ότι το να μην αρέσει σε κάποιον ο Ταρζάν είναι θεμιτό και λογικό. Θεμιτό και λογικό είναι να το εκφράσει και έντονα μεν κόσμια δε. Δε νομίζω ότι θα παρεξηγηθεί κανείς πέρα από τον Μπάροους (που και αυτός πεθαμένος είναι) αν πω ότι ο Ταρζάν είναι από τα χειρότερα βιβλία ή ακόμα και ότι είναι σκέτη μαλακία. Αν όμως πω ότι όποιος διαβάζει Ταρζάν είναι άσχετος, χαμηλού επιπέδου ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο δεν είναι αυτονόητο ότι κάποιος που του αρέσει ο Ταρζάν θα το πάρει προσωπικά;
Αν όμως αντί για τον Ταρζάν το πεις για ένα συγγραφέα,π.χ.τον Κοέλιο(προσωπικά δεν τον μπορώ καθόλου),που κάποιος τον θαυμάζει και τον αγαπά,δεν είναι άκομψο;Όσο για το άλλο,ε ναι,είναι αυτονόητο.

Last edited:
"τι; είσαι παρθένα; πρέπει να το διορθώσουμε αμέσως αυτό!") ε... δεν βλέπω το λόγο να το συνεχίσω :/
Πρεπει να εχει πολλη πλακα αυτο το βιβλιο! :χαχα::μουάχαχα::χαχαχα:

Θα συμφωνησω με την αποψη της Αλικης, οτι δεν μπορω να εμπιστευτω ατομα που διαβαζουν ενα μυθιστορημα την πενταετια για την ποιοτητα καποιου βιβλιου, κι εγω δεν θα τα θεωρουσα ως δειγμα αναγνωστικου κοινου οπως κι εμενα δεν θα' πρεπε να με παρει κανεις στα σοβαρα εαν πω οτι ο Μαικλ Τζορνταν ειναι ο καλυτερος μπασκετομπολιστας ολων των εποχων απο την στιγμη που ειμαι τελειως ασχετος με το αθλημα και το οποιο εχει τυχει να παρακολουθησω μονο σε καμια αμερικανικη χαζοκωμωδια ( ξερετε εκει που α απολυτος αουτσαιντερ βαζει το νικητηριο καλαθι στο τελευταιο δευτερολεπτο κλπ ) . Τελος παντων, δεν πρεπει να θιγομαστε με το παραμικρο, ποιος, τι και πως το ειπε στον καθενα, τοσα και τοσα προβληματα εχουμε να λυσουμε στην καθημερινοτητα μας ( ρευμα, κοινοχρηστα, καριερα κλπ), οι αποχρωσεις του γκρι μας μαραναν. :)))

"τι; είσαι παρθένα; πρέπει να το διορθώσουμε αμέσως αυτό!") ε... δεν βλέπω το λόγο να το συνεχίσω :/
Σαν έκφραση αν μου την έλεγε κάποιος θα το θεωρούσα τραγικό.. Η όλη έκφραση όμως αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα που παρουσιάζεται μέσα απο την εξέλιξη της υπόθεση ..Ένας άνθρωπος με πολλές και ιδιαίτερες ερωτικές εμπειρίες σοκάρεται επειδή η σύντροφος για την οποία ενδιαφέρεται είναι παρθένα και το θεωρεί "ψεγάδι".. Απο άποψη λογικής είναι πολύ λάθος σύμφωνα όμως με τον χαρακτήρα του "λογικό".. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε ξενίζει τόσο..Δεν είναι μια άποψη που προσπαθεί να περάσει στο κόσμο το βιβλίο, οτι δηλαδή το να είναι παρθένα μια κοπέλα είναι λάθος που πρέπει να διορθωθεί, αλλά την άποψη του εν λόγω κυρίου για το θέμα..

Γενικά ίσως ο λόγος που δεν με σόκαρε το βιβλίο είναι γιατί έχει ανοιχτεί τόσο το θέμα σεξ στις μέρες μας, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι, που πλέον όλα μου φαίνονται γνώριμα..Και ναι υπάρχουν άντρες που θεωρούν την παρθενιά μιας κοπέλας "κουσούρι", κύπελο προς κατάκτηση κτλ κτλ.. Αυτούς τους τύπους τους απεχθάνομαι αλλά πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον να μάθω το λόγο που το υποστηρίζουν αυτό..Και συνήθως υπάρχει κάποιος λόγος..

Αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα όλων αυτών που διάβασα στις πρώτες 200 σελίδες του βιβλίου και δεν συμφωνώ. Όπως και να το δούμε, απ' όποια πλευρά, σαν έκφραση για μένα είναι λάθος!

Υπάρχει μια γενικότερη αντιμετώπιση στο σεξ στο συγκεκριμένο βιβλίο, πως αυτό που γίνεται στην εποχή μας (one night stand, σεξ με τον πρώτο τυχόντα, χωρίς προφυλάξεις γιατί είσαι τύφλα κλπ) είναι κάτι πολύ τολμηρό και ουαου και η φίλη της που το κάνει συνέχεια είναι και πολύ προχώ ενώ αυτή είναι μια κομπλεξική Μπέλα που μην τυχόν βγει μαζί του πρώτο ραντεβού κι επιστρέψει χωρίς να έχουν κάνει σεξ!!

Και να μη σου πω πόσο γέλασα με την έκφραση του Κρίστιαν: "Εγώ δεν κάνω έρωτα. Γ@μ@ω" κι ένα σωρό άλλα πράγματα (γιατί έχω κρατήσει και σημειώσεις :ρ ) Τώρα που το σκέφτομαι πάντως, μάλλον θα το συνεχίσω το βιβλίο να δω που θα το πάει.

Kαλά γενικά οτι έχουν παραχαλαρώσει τα πράγματα στο θέμα σεξ είναι γεγονός..Βέβαια δεν δίνω σημασία γιατί είναι δικαίωμα του καθενός για τις επιλογές του στο θέμα αυτό ειδικά όταν μιλάμε για ενήλικο άτομο..Άλλωστε δεν κρίνω ποτέ ανθρώπους απο τις σεξουαλικές τους επιθυμίες όποιες και να είναι αυτές..

χχαχαχαχαχ ναι η έκφραση αυτή είναι απίστευτη! δεν προσπαθώ να τον δικαιολογήσω αλλά γενικά όλες αυτές οι λάθος ή σωστές (αυτά είναι απόψεις) εκφράσεις υποδηλώνουν και τον Κυρίαρχο σαν χαρακτήρα, που παρουσιάζει.. Είναι σαν αυτούς που λένε οτι εγώ δεν κάνω σεξ με συναίσθημα, δεν δένομαι, απλά απολαμβάνω!

Όπως είπα και στο πρώτο μου μήνυμα σίγουρα δεν αποτελεί το βιβλίο πρώτυπο λογοτεχνικό δείγμα εννοείται, άλλωστε η συγγραφέας είναι μια γυναίκα η οποία δεν ξεκίνησε να γράφει με σκοπό την επιτυχία και φυσικά δεν έχει και καμία σχέση με το θέμα..Είναι ένα βιβλίο που δεν διαβάζεται απ' όλους.. :)