Δέν μπορώ να ξέρω το πού, κατα σέ, εξικνείται το ''απλή συνεννόηση'', αγαπητέ νίκολας ! επιπλέον, δέν μπορώ να ξέρω τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ εμβρίθεια στο βλαχικό ιδίωμα, ώστε να ξέρω άν είσαι επαρκής κριτής της ομοιότητας με τη ρουμανική. Ένας φίλος μου που δέν μιλάει παρα ελάχιστα αρβανίτικα, μου λέει ότι 'δέν έχουν καμμιά σχέση με τα αλβανικά, ή ελάχιστη''. Ένας φίλος που τα μιλάει τέλεια, λέει ότι είναι ατόφια τόσκικα. Αυτό που ξέρω όμως, είναι αυτό που βλέπω.
Ας ξεαθαρίσουμε : φυσικά και είναι έλληνες οι βλάχοι. ''ελληνοβλάχος'' θα πεί ''έλληνας βλάχος'', πού το ακατανόητο ; Η εθνικότης όμως δέν είναι θέμα ΚΑΤΑΓΩΓΉς, αλλά ΑΓΩΓΉΣ. Οι βλάχοι, όπως και οι αρβανίτες, και πολλοί άλλοι κάτοικοι της χώρας μας, ΈΜΑΘΑΝ να είναι έλληνες ! το ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ! για αιώνες ολόκληρους, η λέξη δέν υπήρχε, ή, άν υπήρχε, όπως στις δημοτικές παραδόσεις (πχ του Νικ. Πολίτου, κλπ), δέν ήσαν παρά ''ακαθόριστοι γίγαντες της αρχαιότητος''. Για πάμπολλους αιώνες δέν υπήρχε κάν η έννοια του έθνους, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα !
επιπλέον, δυστυχώς (ή μάλλον, ευτυχώς) δέν υφίστανται γενετικά πιστοποιούντα κριτήρια εθνικότητος, και βέβαια η θρησκεία δέν σημαίνει και πολλά !
τώρα, όσο ξέρω, οι ιστορικοί διχάζονται ως προς την προέλευση των βλάχων, κι όχι μόνο των βλάχων, αλλά και όλων των γλωσσικών ομάδων του ελληνικού χώρου. Αλλά, ας μήν το συζητήσουμε περισσότερο, διότι θα εκτραπούμε σε ατραπούς που είναι αλυσιτελείς !
εγώ μπορώ να λέω τη δική μου ιστορία, κι εσύ τη δική σου !