Μερικά από τα καλύτερα:
Βασίλειο του Nesbo (Το καλύτερό του απ'αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα)
Ιστορία της Ο του Κανταρέ (εξαιρετικό, διασκεδιαστικό, σκαμπρόζικο)
Πέτρινο τραγούδι του Μπάνκς (απίστευτα καλογραμμένο στα όρια του φθόνου, σχεδόν ποιητικό, σκοτεινό, ατμοσφαιρικό)
Το τανγκό της παλιάς φρουράς του Ρεβέρτε (επίσης το καλύτερό του απ'αυτά που διάβασα μέχρι τώρα)
Η Βαρκελώνη του Μανόλο του Μονταλμπάν (εξαιρετικό)
Εγώ ένας άλλος του Κέρτες (ένα είδος αυτοβιογραφίας, πάρα πολύ ωραίο και βαθύ)
Αναμνήσεις ενός επιζώντος της Λέσινγκ (πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ καλό)
Η Θύελλα του Δε Πράδα (βιβλιάρα)
Ο Τσιμεντόκηπος του Μακ Γιούαν (σκοτεινό, κυνικό, φρικτό, υπέροχο)
Η Γη του Ζολά (καταπληκτικό, απλά)
Μερικά αδιάφορα:
Αδάμ και Έβελυν του Σούλτσε
Διηγήματα που σκόρπισαν στο δρόμο του Μοράβια
Η επιστροφή του χούλιγκαν του Μανέα
Crazy του Λέμπερτ
Μερικά από τα χειρότερα:
Το παπούτσι στη στέγη του Ντελεκρουά (ένα παπούτσι σε μια στέγη, μερικές εντελώς αδιάφορες, άσχετες μεταξύ τους, ανούσιες ιστορίες)
Ο πρώτος αιώνας μετά τη Βεατρίκη του Μαλούφ (μπα....)
Οι γέφυρες του Λονδίνου του Πάτερσον (αίσχος .-)
Η
τριλογία του Σόντεμπεργκ (1) Ανδαλουσιανός φίλος, (2) Ο άλλος γιός, (3) Ο καλός λύκος): κάτι χαϊλάντερ γυρνάνε ολόκληρο τον πλανήτη με ιδιωτικές πτήσεις προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή την παράνομη αυτοκρατορία ενός ισπανού μαφιόζου που πέφτει σε κώμα μετά από βαρύτατα τραύματα, αλλά ανασταίνεται μετανοημένος και θυσιάζεται. Κακοποιοί διαφόρων εθνικοτήτων ανταλλάσουν πυροβολισμούς εν μέσω του πλήθους μέρα μεσημέρι. Ακροβολιστές sniper δρουν ανενόχλητοι χωρίς να τους πάρει κανένας χαμπάρι. Δεν υπάρχει αστυνομία. Όλοι έχουν ιατρικές και παραϊατρικές γνώσεις και δεξιότητες. Οι βαρειά πληγωμένοι από πολλαπλούς πυροβολισμούς επιβιώνουν εκτός νοσοκομείων, καθ'οδόν μέσα σε γρήγορα αυτοκίνητα. Όλοι διαθέτουν εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό. Όλοι -πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, βαρόνοι ναρκωτικών σε χώρες της λατινικής αμερικής, μαφιόζοι κάθε εθνικότητας, κοινοί θνητοί- θαυμάζουν τη νοσοκόμα πρωταγωνίστρια που περιβάλλεται από μια σχεδόν μεταφυσική αλώ...Γελοίο.
Σίγουρα έχω ξεχάσει κάποια...
Και του χρόνου!!!!!