Το καλύτερο και το χειρότερο που διάβασα μέσα στο 2015

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Έφτασε η ώρα για άλλη μια λεσχιτική παράδοση! Ποιο ήταν το καλύτερο και ποιο το χειρότερο βιβλίο που διαβάσατε φέτος; Και ποια τα αναπληρωματικά, αν υπάρχουν;

Για μένα η επιλογή αυτή τη φορά ήταν πολύ δύσκολη, μια που η χρονιά μου ήταν καταπληκτική αναγνωστικά. Διάβασα και ξαναδιάβασα πολλά (για τους ρυθμούς μου) και καλά βιβλία, και γενικά οι επιλογές που έκανα μου έδωσαν πολλή χαρά. Σκέφτηκα να δώσω το πρώτο βραβείο στον πρώτο ή το δεύτερο τόμο του Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου, μια που τα θεώρησα λογοτεχνικά επιτεύγματα, όμως τελικά αποφάσισα να μην επιλέξω βιβλίο που είναι μέρος σειράς. Κι άλλα κονταροχτυπήθηκαν για την πρώτη θέση, και τελικά νίκησε αυτό που μίλησε περισσότερο στην καρδιά μου, ανεξάρτητα από τη λογοτεχνική ποιότητα του καθενός.

Το καλύτερο: Το Βιβλίο της Κατερίνας, Αύγουστος Κορτώ

Το χειρότερο: Η σεξουαλική ζωή της Κατρίν Μ., Κατρίν Μιγιέ

Αναπληρωματικά καλύτερα:
  • Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου Ι & ΙΙ, Τζορτζ Μάρτιν
  • The Girl Who Loved Tom Gordon, Stephen King
  • To Δωμάτιο, Έμα Ντόναχιου

Αναπληρωματικά χειρότερα:
  • Όχι Πια Σεξ Μόνο Φίλοι, Κατερίνα Τσεμπερλίδου
  • Φρανκενστάιν, Μαίρη Σέλλεϋ (αυτό δεν το τέλειωσα καν)
  • Παράλληλη Ζωή, Στηβ Γουάτσον

Χμμ... δύσκολο να πω. Γενικά δεν έχω παράπονο φέτος από αυτά που διάβασα.

Καλύτερο: Ο Ηλίθιος - Φ. Ντοστογιέφσκι

Χειρότερο: Το τρίτο μέρος των Αγώνων Πείνας

Αναπληρωματικά καλύτερα:
Το κουρδιστό πουλί - Χ Μουρακάμι
Ο Τζόνι πήρε το όπλο του - Ν Τράμπο
Η σκιά του ανέμου - Κ Ρ Θαφόν

Το τρίτο μέρος της Πόλης του Μ. Κράουτς
Ανθρωπος στον Αρη - Α Γουέιρ
Παιδί 44 - Τ Ρ Σμιθ

Στο χειρότερο δεν θα δυσκολευτώ καθόλου...

Ήταν απλά "Το βιβλίο των Βίτσιων" του Α. Κορτώ... Αυτό το αηδιαστικό συνονθύλευμα, το οποίο από δω και στο εξής θα δυσφημίζω όπου σταθώ και όπου βρεθώ...:κάτω::κάτω:

Τα υπόλοιπα βιβλία που διάβασα φέτος θα τα χαρακτήριζα από πολύ καλά έως αριστουργήματα. Έκανα καλές επιλογές και ακόμη περισσότερο είχα κάποιες εξαιρετικές προτάσεις από άλλα μέλη για αυτό θεωρώ πως μέχρι στιγμής ήταν μια πολύ αποδοτική βιβλιοχρονιά!!!

Στα αριστουργήματα πολύ απλά θα έβαζα τα παρακάτω:

- Ανεμοδαρμένα Ύψη - Έμιλυ Μπροντέ
- Η εφεύρεση του Μορέλ - Αντόλφο Μπίοι Κασάρες (Ευχαριστώ την Χήθκλιφ που μου το πρότεινε!!!!)

Σε απόσταση αναπνοής θα έβαζα επίσης τα εξής:

- Πέδρο Πάραμο - Χουάν Ρούλφο (Ευχαριστώ τον Χρήστο Αλεξανδρίδη, αν ακούει!!!)
- Ο Σωσίας - Φ. Ντοστογέφσκι (Επιλογή της Μεταλλαγμένη από το παιχνίδι μας "Διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο δ' "
- Ο Γατόπαρδος - Τζιουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα (στην πολύ ωραία συνανάγνωση που είχαμε κάνει εδώ στην Λέσχη)

Βέβαια το 2015 δεν τελείωσε ακόμα οπότε πάντα υπάρχει καιρός για ένα καλό ανάγνωσμα η μια ακόμη "πατατάρα"!!!:))))

Αμαν, βρε Ιζι, με προλαβες! Σκεφτομουν κι εγω αυτες τις μερες να ανοιξω τετοιο νημα. :)) Φετος η χρονια μου πηγε πολυ καλα οσον αφορα τα βιβλια που διαβασα αλλα θα γραψω αυριο πιο αναλυτικα.
Παντως με τον Κορτω με εχετε μπερδεψει, ο ενας τον εκθειαζει, ο αλλος τον θαβει! :))))

Οσο κραξιμο κι αν τρωει ο Κορτω(και δνε συμφωνω καθολου) σε ενα πραγμα συμφωνουν ολοι οτι το Βιβλιο τη Κατερινας ειναι εξαιρετικο(ακομα βεβαια δεν μπορω να εκφερω προσωπικη αποψη αλλα θα γινει κι αυτο συντομα)

Οσο κραξιμο κι αν τρωει ο Κορτω(και δνε συμφωνω καθολου) σε ενα πραγμα συμφωνουν ολοι οτι το Βιβλιο τη Κατερινας ειναι εξαιρετικο(ακομα βεβαια δεν μπορω να εκφερω προσωπικη αποψη αλλα θα γινει κι αυτο συντομα)
Ε τότε διάβασε πρώτα και μετά ξεκινάς την υπεράσπισή του....:ανέκφραστος:

Ποιοι είναι οι όλοι που συμφωνουν για το βιβλίο της Κατερίνας;; Οι 5-10 φίλοι σου;;;

@Ιαβέρης: Εγώ προσωπικά δεν έκραξα τον Κορτώ αλλά αυτό το απαίσιο βιβλίο του... Και βέβαια μπορώ να το τεκμηριώσω και να εκφέρω άποψη, διότι το έχω διαβάσει...

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Το Βιβλίο των Βίτσιων δεν είναι ανάγκη να το κράξεις όπου σταθείς κι όπου βρεθείς Νικόλα, άλλωστε είναι εξαντλημένο παντού και υπάρχει μόνο online, δωρεάν από το συγγραφέα. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει "ανυπόφορα βίαιο" και "προϊόν έξαλλης νιότης" - το έγραψε στα 17 του χρόνια με σκοπό να προκαλέσει. Εμένα μου άρεσε, όμως καταλαβαίνω γιατί κάποιος άλλος θα το έβρισκε φρικτό κι απαίσιο. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται να εκτιμάς τις εξίσου βίαιες περιγραφές του Ντε Σαντ και να απεχθάνεσαι τις αντίστοιχες των "Βίτσιων". Ίσως εκτιμάς τον Ντε Σαντ ως λογοτέχνη, φιλόσοφο κ.ο.κ. (και ο Κορτώ απ' αυτόν επηρεάστηκε στην ευαίσθητη εκείνη ηλικία), όμως έχει στα βιβλία του σκηνές σοκαριστικότατες, που μάλιστα μου θύμισαν τις φρικαλεότητες του τελευταίου διηγήματος των βίτσιων.

ας πούμε οι σκηνές με το καυτό λάδι :μπρ:

Δεν θέλω να υπερασπιστώ το βιβλίο, καταλαβαίνω πολύ καλά για ποιους λόγους το βρήκες φριχτό. Εκφράζω μόνο κάποιες σκέψεις.

Όσο για το "Βιβλίο της Κατερίνας", ε... εντάξει δεν είναι μόνο οι 5-10 φίλοι της Στιλ Ίλλ. Πρόκειται για ένα απ' τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία των τελευταίων χρόνων, και ναι αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος το θεωρεί εξαιρετικό (άσχετα αν πράγματι είναι ή όχι. Αντικειμενικά κριτήρια λογοτεχνικής ποιότητας για μένα δεν υπάρχουν). Δες κι εδώ την παρουσίασή του στη Λέσχη μας. Δεν νομίζω ότι βρέθηκε κάποιος να γράψει αρνητική γνώμη για το βιβλίο.

Α, την Πέμπτη είδα και την παράσταση της Κατερίνας έχοντας κλείσει εισιτήρια 2 εβδομάδες νωρίτερα και βρίσκοντας θέση μόνο στην τελευταία σειρά. Κάθε βραδιά είναι sold-out με κόσμο να κάθεται ακόμα και στο πάτωμα μπροστά στη σκηνή. Όλα αυτά κάτι λένε :))

Edit: Χρήστο την ίδια στιγμή ποστάραμε!

Το βιβλίο της Κατερίνας ούτε εγώ το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά όντως υπάρχει πολύ θετικό κλίμα γύρω από αυτό.
Οσο για το Βιβλίο των βίτσιων τα χουμε πει με τον Νικόλα. Δεν το εκθειάζω, ναι είναι άρρωστο, ίσως και η πιο υγιής αντίδραση να είναι αυτή του Νικόλα, αλλά δεν το μίσησα.

Edit: Ναι Ιζι, όντως μαζί ποστάραμε. :)

Last edited:
Ε τότε διάβασε πρώτα και μετά ξεκινάς την υπεράσπισή του....:ανέκφραστος:

Ποιοι είναι οι όλοι που συμφωνουν για το βιβλίο της Κατερίνας;; Οι 5-10 φίλοι σου;;;

@Ιαβέρης: Εγώ προσωπικά δεν έκραξα τον Κορτώ αλλά αυτό το απαίσιο βιβλίο του... Και βέβαια μπορώ να το τεκμηριώσω και να εκφέρω άποψη, διότι το έχω διαβάσει...
Σε πρωτη φαση σταματα να εισαι τοσο εριστικος και επιθετικος.Τον παω με βαση τα οσα εχω διαβασει κατα καιρους στο facebook του.Υπερασπιζομαι το ατομο και οχι το εργο του (ακομα).Αν μπεις στην σελιδα του δε θα δεις μονο 5 -10 να λενε το καλυτερο για αυτον και το Βιβλιο της Κατερινας.Σιγα μη σε ρωτησω για τον ποιον θα υπερασπιστω.Εσενα σου φανηκε απλως απαισιο και αηδιαστικο(και δεν εισαι ο μονος σιγουρα),αλλοι μπορει να πηραν πολυ περισσοτερα μεσα απο την φρικη αυτη.Ειναι θεμα αντιληψης και γουστου.Οποτε δε χρειαζεται να το κραζεις οπου βρεθεις και οπου σταθεις.Γιατι ολοι πρεπει να ασπαζομαστε το δικο σου γουστο δηλαδη ;

Χωρίς να θέλω να κάνω τον διαιτητή, κουλ παίδες!
Η Στιλλ ξεκαθάρισε τη θέση της. Δεν ασπάστηκε άκριτα κάποια θέση για το βιβλίο που δεν έχει διαβάσει. Κι εγώ έχω φάει μπόλικη προπαγάνδα για την Κατερίνα. Δεν έχω δει κάποιον να λέει κακό λόγο. Τώρα το αν θα μου αρέσει είναι άσχετο.
Βέβαια Στιλλ ο Νικόλας δεν προσπάθησε να αναγκάσει κανέναν να ασπαστεί τη γνώμη του. Το παρόν θέμα είναι για το καλύτερο και το χειρότερο βιβλίο που διαβάσαμε. Σε αυτό απάντησε. Εγώ είπα για τους αγώνες πείνας που είναι λατρεμένο από κόσμο. Για μένα ήταν μια απογοήτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω σώνει και ντε να πεις το ίδιο.
Βέβαια Νικόλα ήσουν λίγο πιο επιθετικός απ'ότι χρειαζόταν θεωρώ.

Οσο για το Βιβλίο των βίτσιων τα χουμε πει με τον Νικόλα. Δεν το εκθειάζω, ναι είναι άρρωστο, ίσως και η πιο υγιής αντίδραση να είναι αυτή του Νικόλα, αλλά δεν το μίσησα.
Καταρχήν Χρήστο νομίζω ότι η δικιά μου κριτική στο goodreads σε επηρρέασε ώστε να το διαβάσεις!!!! :χαχα:
Από την άλλη, κι εγώ για το βιβλίο της Κατερίνας δεν έχω άποψη... Κάποια στιγμή θα το διαβάσω και θα επανέλθω!!!:)

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται να εκτιμάς τις εξίσου βίαιες περιγραφές του Ντε Σαντ και να απεχθάνεσαι τις αντίστοιχες των "Βίτσιων". Ίσως εκτιμάς τον Ντε Σαντ ως λογοτέχνη, φιλόσοφο κ.ο.κ. (και ο Κορτώ απ' αυτόν επηρεάστηκε στην ευαίσθητη εκείνη ηλικία), όμως έχει στα βιβλία του σκηνές σοκαριστικότατες, που μάλιστα μου θύμισαν τις φρικαλεότητες του τελευταίου διηγήματος των βίτσιων.
Ίζι, προσωπικά ο Κορτώ επηρεάστηκε από τον Μαρκήσιο, μόνο στις περιγραφές αλλά όχι στην φιλοσοφική σκέψη... Όπως έχω ξαναπεί ο Ντε Σαντ προσπάθησε να χτυπήσει τον καθωσπρεπισμό και τις αριστοκρατία της εποχής... Στο έργο του ανακαλύπτουμε έναν αντισυμβατικό συγγραφέα που μάχεται την καθεστηκυία τάξη και έναν φανατικό αντιθεϊστή. Επίσης απ τα έργα του βλέπουμε έναν βαθιά ρομαντικό ανθρωπιστή. Δεν είναι τυχαίο που ο πουριτανός Ροβεσπιέρος τον θεωρούσε εχθρό του νέου καθεστώτος. Εβλεπε επίσης σωστά ότι το πρώτο όπλο της κάθε μορφής τυραννίας είναι η οργανωμένη θρησκεία: «όταν οι ισχυροί θέλησαν να υποδουλώσουν τους ανίσχυρους, φρόντισαν να τους πείσουν ότι ένας Θεός είχε καθαγιάσει τις αλυσίδες τους». Ρηξικέλευθες σκέψεις για την εποχή...

Τώρα τι ακριβώς ήθελε να μας πει ο Κορτώ με
την μαία που έγλειφε ερωτικά το νεογέννητο κοριτσάκι και καταβρόχθιζε πλακούντες;;; Ότι τα άνθρωπινα βίτσια δεν έχουν όρια.. Ευχαριστώ αλλα΄δεν περίμενα τον Κορτώ να μου το πει αυτό...

Όσο για την τεράστια αποδοχή του Κορτώ τι να πω... Και στην Λάρισα ένα βράδυ τραγουδούσε ο Παντελίδης και το ίδιο βράδυ εμφανιζόταν σε μια σκηνή τα "Μωρ'α στην Φωτιά". Στο μαγαζί που "τραγουδούσε" ο Παντελίδης γινόταν το αδιαχώρητο ενώ στο μπαράκι μαζευτήκαμε με τα βίας 80 άτομα... Τι να πω τώρα εγώ;; Πως ο Παντελίδης είναι καλύτερος από τα Μωρά;;;:ουχ:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Μα Νικόλα, ποτέ δεν σου ζήτησα να αναγνωρίσεις τη λογοτεχνική αξία του Κορτώ. Απάντησα απλώς στο σχόλιό σου για τους 5-10 φίλους της Στιλ. Εσύ ήσουν που ρώτησες πόσοι το βρήκαν εξαιρετικό και σ' αυτό σου απάντησα. Πολλοί. Όλα τα άλλα εμπίπτουν στη συζήτηση περί ευρείας αποδοχής/κατανάλωσης ενός καλλιτεχνικού προϊόντος και κατά πόσο αυτή προσδιορίζει την αντικειμενική του αξία, συζήτηση που προφανώς δεν θα (ξανά)κάνουμε εδώ.

Αν μπεις στην σελιδα του δε θα δεις μονο 5 -10 να λενε το καλυτερο για αυτον και το Βιβλιο της Κατερινας.Σιγα μη σε ρωτησω για τον ποιον θα υπερασπιστω.Εσενα σου φανηκε απλως απαισιο και αηδιαστικο(και δεν εισαι ο μονος σιγουρα),αλλοι μπορει να πηραν πολυ περισσοτερα μεσα απο την φρικη αυτη.Ειναι θεμα αντιληψης και γουστου.Οποτε δε χρειαζεται να το κραζεις οπου βρεθεις και οπου σταθεις.Γιατι ολοι πρεπει να ασπαζομαστε το δικο σου γουστο δηλαδη ;
Και στη σελίδα του Παντελίδη στο φεις χαμός γίνεται από θαυμαστές του. Λέει κάτι αυτό;;; Επίσης εδώ μιλάμε για λογοτεχνία. Η υπεράσπιση του συγγραφέα σαν άτομο είναι άσχετη... Κάποιος μπορεί να είναι το καλύτερο παιδί, αλλά να μην έχει ταλέντο! Και βέβαι δεν νομίζω να είπα κατι που θίγει τον Κορτω σαν άτομο.

Είμαι έτοιμος να ακούσω από κάποιον, που έχει διαβάσει βεβαίως το βιβλίο, τι ακριβώς έχασα και που...

Δεν ζήτησα από κανέναν να ασπαστεί τίποτα... Λέω την άποψη μου η οποία βγαίνει κατευθείαν από τα γραφόμενα του Κορτώ.

Τέλος, βεβαίως δεν χρειάζεται να με ρωτήσεις για τις επιλογές σου και ούτε είχα σκοπό να σε νουθετήσω. Αν φάνηκε έτσι τότε λάθος μου...Όσο για την εριστική συμπεριφορά πρέπει και συ να το δεις λίγο...
Αυτά και κλείνω το θέμα εδω και αν ήμουν επιθετικός πάλι λάθος μου, αλλά όπως ξέρετε καμια φορά τα προβλήματα στον χώρο εργασίας σε κάνουν λιιιιγο παραπάνω ευέξαπτο... :)

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Παιδιά να προτείνω κάτι; Ας αναφέρουμε το χειρότερο βιβλίο που διαβάσαμε φέτος, προσέχοντας όμως λίγο τη διατύπωσή μας. Το ίδιο που μπορεί να φάνηκε σ' εμάς σκουπίδι για τον άλλον μπορεί να είναι θαυμάσιο και να το αγαπά (ξέρεις Νικόλα, κάποιοι δενόμαστε λίιιγο παραπάνω με τα αγαπημένα μας βιβλία και συγγραφείς, έχεις ανοίξει άλλωστε και σχετικό θέμα. :)))) )

Νικόλα όντως η δική σου κριτική με έκανε να θέλω να το διαβάσω για τους όποιους λόγους. Απλά θεωρώ πως είναι λογικό να προκαλέσει σε κάποιον παρόμοια συναισθήματα με αυτά που προκάλεσε σε σενα.
Τώρα, όσο για τον Παντελίδη και τα δημοφιλή, την έχω εκφράσει την άποψή μου ότι όσο πιο ευρέως αποδεκτό είναι κατι στις μέρες μας, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να είναι μάπα. Για την Κατερίνα (όπως και για άλλα) δεν είναι η κοινή αποδοχή που μου λέει κάτι, όσο η καλή γνώμη κάποιων των οποίων το λόγο εμπιστεύομαι.
Είδες Μωρά στη Φωτιά ρε θηρίο; Ενα κομμάτι μου σε μισεί!:χαχαχα:

Καλύτερο για εμένα σημαίνει αυτό που κατάφερε να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα λατρεμένα μου και είναι «Το χρονικό της μνήμης και του πόθου» του Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα

Ακολουθούν τα «Μια παλιά ερωμένη» του Μπαρμπέ Ντ'Ορεβιγί και «Ταξιδιώτης και φεγγαρόφωτο» του Άνταλ Σερμπ.

Για το «χειρότερο» θα επιλέξω απλώς το πιο αδιάφορο και ανιαρό καθώς δεν μίσησα πραγματικά κάποιο ώστε να το χαρακτηρίσω έτσι. Την πρώτη θέση κατέχει «Το πάθος» της Ζανέτ Γουίντερσον

και ακολουθούν τα «Φρανκενστάιν» της Σέλεϊ και «Ο άρχοντας του ψεύδους» του Μάστερτον.

Αρκετά ικανοποιημένος και εγώ από τις φετινές μου επιλογές, ακόμα και όσα δε με ενθουσίασαν και ιδιαίτερα υπήρχε λόγος που τα διάβασα οπότε σίγουρα δεν το έχω μετανιώσει.
Ομολογώ δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω ανάμεσα σε Χαδούλα και Μερσώ για το καλύτερο.

Καλύτερο: Η Φόνισσα - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Χειρότερο: Frankenstein - Mary Shelley

Αναπληρωματικά καλύτερα:
Ο Ξένος - Albert Camus
Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο - Erich Maria Remarque
Ο Χιονάνθρωπος - Jo Nesbo

Οι Βρικόλακες - Henrik Ibsen
Ο Αναρχικός τραπεζίτης - Fernando Pessoa
Ο Αντίχριστος - Friedrich Nietzsche