Το καλύτερο και το χειρότερο που διάβασα μέσα στο 2015

Και στη σελίδα του Παντελίδη στο φεις χαμός γίνεται από θαυμαστές του. Λέει κάτι αυτό;;; Επίσης εδώ μιλάμε για λογοτεχνία. Η υπεράσπιση του συγγραφέα σαν άτομο είναι άσχετη... Κάποιος μπορεί να είναι το καλύτερο παιδί, αλλά να μην έχει ταλέντο! Και βέβαι δεν νομίζω να είπα κατι που θίγει τον Κορτω σαν άτομο.
Επιτελους αναθεωρησες γιατι πριν λιγους μηνες ελεγες αυτα για τον Κνουτ Χαμσουν και τον Σελιν:

Όταν κάπιοος είναι δωσίλογος, σημαίνει ότι η ψυχή του και τα πιστεύω του είναι "χαλασμένα". Επίσης ο αντισημιτισμός τον κάνει και ρατσιστή. Όταν αυτός λοιπόν παέι να καταθέσει την σκέψη του και την ψυχή του σε ένα μυθιστόρημα τι αποτέλεσμα λες να βγάλει???
Η δημιουργία δεν είναι αποκομένη από τον ίδιο τον δημιουργό...Η βιογραφία του κρίνει σαφώς και το έργο του!

Και πάλι καλά υπάρχουν, άπειρα αριστουργηματα που δεν τα έχουν γράψει ούτε ναζί ούτε μισάνθρωποι...

Νομίζω πως στη μια περίπτωση ο Νικόλας λέει "καλό παιδί ο συγγραφέας, αλλά το έργο του δεν μου άρεσε", ενώ στην άλλη "ρατσιστικό φασιστόμουτρο ο συγγραφέας, δεν με αφορά το έργο του".
Δεν βλέπω κάποια αναθεώρηση...

Τζάρλαξλ ούτε τώρα ούτε τότε κατάλαβες τι έλεγα...

Οπότε ασ μην χαλάμε το νήμα:)

Χρήστο φίλε είσαι μέσα στην σκέψη μου!!!:κόλλα5:

Last edited:

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Εμένα φέτος με ταξίδεψε σε μέρη μακρινά και σε ρομαντικές εποχές η "Aισθηματική αγωγή" του Φλωμπέρ.
Δε μπορώ να βρω κάποιο που να μη μου άρεσε καθόλου,ευτυχώς έκανα φέτος καλές επιλογές.

Από την άλλη, κι εγώ για το βιβλίο της Κατερίνας δεν έχω άποψη... Κάποια στιγμή θα το διαβάσω και θα επανέλθω!!!:)
Υπερτιμημένο, ή αλλιώς, κατάλαβα οτι δε με αφρούν τα τόσο προσωπικά των άλλων, είτε λέγεται Κορτω, ειτε Καραπάνου, ειτε Τζούμας, είτε.

Τώρα τι ακριβώς ήθελε να μας πει ο Κορτώ με
την μαία που έγλειφε ερωτικά το νεογέννητο κοριτσάκι και καταβρόχθιζε πλακούντες;;; Ότι τα άνθρωπινα βίτσια δεν έχουν όρια.. Ευχαριστώ αλλα΄δεν περίμενα τον Κορτώ να μου το πει αυτό...
(μερικές φορές, καλό ειναι να μην πατάς αυτό το κουμπάκι, Έλλη)

Στο θέμα μας, τώρα:
Το καλύτερο: Οδυσσέας
Το χειρότερο: Οι νάνοι, Χ. Πίντερ
Αναπληρωματικά καλύτερα:
Οι δακτυλιοι του Κρόνου-Ζεμπάλντ
Η διόρθωση-Μπερνχαρντ
Βερολίνο Αλεξάντερπλατς-Ντέμπλιν

Αναπληρωματικά χειρότερα: Φύλλο μηδεν-Εκο (κριμα, ρε Ουμπέρτο)
Ο εκατοντάχρονος κλπ-Γιονασον
και αν θελω να 'μαι δικαιη, το Πόλεμος και πόλεμος-Κραζναχορκάι

Λοιπον,φετος τα βιβλια που διαβασα στην πλειοψηφια τους ηταν πολυ καλα. Ιδου η λιστα:

Ο Καλογερος, Μαθιου Λιουις. Αν θελετε καλο γοτθικο μυθιστορημα, πιαστε αυτο, πολυ καλη κι ατμοσφαιρικη ιστορια. Να ευχαριστησω τον φιλο μου Στρατη, αν και δεν ειναι πλεον στην παρεα μας, που με ωθησε να το αγορασω. :)

Τα Δαιμονια, Αντριου Ντεϊβιντσον. Ενα βιβλιο που ξεκινησα με πολυ χαμηλες προσδοκιες και με κατεπληξε ευχαριστα, μου αρεσε περισσοτερο απ' οσο ηλπιζα. Το προτεινω ανεπιφυλακτα σε ολους, υπαρχει και σε προσφορα στη Πολιτεια. Ψαξτε το!

Η Λεσχη των Αθεραπευτα Αισιοδοξων, ενος γαλλου βαριεμαιναγραψωτοονοματου. Το διαβασα σε μια μερα ακριβως, ξεκινωντας απο το πρωι με καφεδακι και τελειωνοντας το βραδυ αργα. Δεν ειναι κανενα συγκλονιστικο βιβλιο αλλα ειναι σαν τα σπορια, αν το αρχισεις δε σταματας μεχρι να τελειωσουν οι σελιδες.

Middlesex του Τζεφρυ Ευγενιδη. Πρωτοτυπη και καλογραμμενη ιστορια. : ναι:

Η ιστορια του Τομ Τζοουνς, ενος εκθετου by Henry Fielding. Μυθιστορημα του 18ου ( ή του 19ου; ) αιωνα, παλιομοδιτικο μεν,ευχαριστο δε. Ενα βιβλιο που με εκανε να γελασω σε πολλα σημεια.

Μη μ' αφησεις ποτε, Καζουο Ισιγκουρο. Δεν το λατρεψα, δεν το βαζω και στα αγαπημενα μου, αλλα με αγγιξε η πρωτοτυπη ιστορια και η ατμοσφαιρα που καταφερε να φτιαξει ο συγγραφεας. Μου εδωσε πολλη τροφη για σκεψη το συγκεκριμενο βιβλιο, γι' αυτο και το ξεχωρισα.

Το τουνελ, Ερνεστο Σαμπατο. Το ξεκινησα κι αυτο με χαμηλες προσδοκιες και τελικα μου εκανε το κλικ. Δε θα μπω σε λεπτομερειες, απλα διαβαστε το!

Σαλεμς Λοτ, Στιβεν Κινγκ. Δεν υπαρχει κατι να σχολιασω, δεν εχω ακουσει ή διαβασει πουθενα αρνητικη κριτικη για το συγκεκριμενο βιβλιο απο τους φανς του Βασιλια, κι αυτο τα λεει ολα νομιζω.

Το αυτο, Στιβεν Κινγκ. Μεχρι πριν απο 10 μερες ηταν το καλυτερο βιβλιο του Κινγκ απ' οσα εχω διαβασει μεχρι στιγμης αλλα και παλι το εχω στα πολυ πολυ αγαπημενα μου. Βιβλιαρα 1000 σελιδων με την οποια περασα υπεροχα.

Το κορακι, Στιβεν Κινγκ. ΑΥΤΟ ειναι το καλυτερο βιβλιο του Βασιλια μεχρι τωρα και νομιζω μονο ο Μαυρος Πυργος ισως να καταφερει να το εκτοπισει στη δευτερη θεση. Πριν απο 2 ωριτσες το τελειωσα και ημουν ετοιμος να το ξαναπιασω απο την αρχη. :προσκυνώ:

Αλλα το πιο καλο βιβλιο που διαβασα φετος, και το βαζω ανετα στο τοπ 10 ολων των βιβλιων που εχω διαβασει στη ζωη μου, ειναι το Χαρταετοι πανω απο την πολη του Καλεντ Χοσεϊνι. Σας εχω ζαλισει, το ξερω, αλλα το λατρεψα και το συνιστω ανεπιφυλακτα! Συγκλονιστικο, συγκινητικο, αληθινο. Αυτα!

Βεβαια δεν ελειψαν και οι πατατες απο τη φετινη χρονια. Η μια ειναι " Η ονειροπαγιδα" του Στιβεν Κινγκ ( ο μονος συγγραφεας παγκοσμιως που μπορει να φιγουραρει ταυτοχρονα σε λιστες με τα καλυτερα και χειροτερα βιβλια της χρονιας. Κατι σαν τη Σαντρα Μπουλοκ που πηρε Οσκαρ και Χρυσο Βατομουρο σε μια χρονια. :)))) ). Ξεκινησε πολυ καλα, αλλα μολις βγηκαν οι εξωγηινοι στο προσκηνιο,χαλασε το πραγμα. Ασε που το μισο βιβλιο μιλουσε για πορδες. Σορι αλλα με ξενερωσε αρκετα.

Αν υπηρχε βραβειο Χρυσο Βατομουρο για βιβλια θα το εδινα απο καρδιας στον Φρανκενσταϊν κι οι περισσοτεροι οπως βλεπω θα συμφωνησετε μαζι μου. Μεγαλες προσδοκιες, μεγαλη απογοητευση. :(
Αυτα απο μενα φετος, του χρονου παλι εδω. :)

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Καλυτερο: ''Εγκλημα και τιμωρια'' Fyodor Dostoyevsky
Χειροτερο: Δε το εχω τελειωσει ακομα.. αλλα μαλλον ειναι ''Το βιβλιο της Κατερινας'' (οχι οτι ειναι μουφα απλα σε σχεση με τα υπολοιπα της χρονιας ειναι το μουφοτερο (!) ..ή το μουφιστο {κατοχηρωνονται οι λεξεις..all rights reserved Καλικαντζαρος2015}
Αναπληρωματικα καλυτερα: ''To Αυτο'' (μπιπ-μπιπ Ιαβερη) Stephen King
''Οταν σκοτωνουν τα κοτσιφια'' Herper Lee
''Η λαμψη'' (Stephen King και τα αντερα γραβατες)
''Περι θανατου'' Jose Saramaro
Aναπληρωματικα χειροτερα: -

Δε θελω να ριξω λαδι στη φωτια! ''Το βιβλιο της Κατερινας'' το διαβαζω τωρα.. εχει γραπτο λογο παρτσοκιας.. με ωραια αισθηση χιουμορ και μερικες λογοτεχνικες αναλαμπες! Διαβαζω για το οικογενιακο δεντρο της Κατερινας σα να μου λεει η κυρα Σουλα (τυχαιο το ονομα) κουτσομπολια της γειτονιας (και να μη με ενδιαφερουν) βαζοντας το στα χειροτερα δε το χαντακωνω.. ηξερα τι βιβλιο αγορασα καθως παντα κανω ερευνα για το τι προκειται να διαβασω και αυτος ειναι ο λογος που δεν εχω γραψει κατι για αναπληρωματικα χειροτερα βιβλια.
Ευελπιστω να με κερδισει στο τελος η κατερινα..! (αλλα στη λιστα με τα βιβλια που διαβασα το '15 θα ειναι κατω κατω :) )

Last edited:
Το τουνελ, Ερνεστο Σαμπατο. Το ξεκινησα κι αυτο με χαμηλες προσδοκιες και τελικα μου εκανε το κλικ. Δε θα μπω σε λεπτομερειες, απλα διαβαστε το!
Αριστούργημα!!! Περιμένουμε παρουσαση Ιαβέρη... Κάτι είχες υποσχεθεί!!!:))))

Αλήθεια το Σάλεμς Λοτ που το βρήκες βρε θηρίο;;;:φιρουλί::φιρουλί:

Γενικοτερα εκανα καλες επιλογες φετος

Τα χειροτερα ηταν: H λαμψη(δεν την τελειωσα καν αλλα μεχρι τη μεση που το εφτασα δε μου λεγε κατι),ο εκατονταχρονος που πηδησε απο το παραθυρο κλπ κλπ, Η μεγαλη τετραδα του εγκληματος της Κριστι(ουτε στους φαν δε το προτεινω),η μαυρη νταλια (που ακομα δεν μπορω να προσδιορισω τι με ξενερωσε)

Οτι αλλο διαβασα απο Κριστι ηταν εξαιρετικο, οπως επισης ξεχωριζω την Αννα Καρενινα, Τζεην Ευρ, Εγκλημα και Τιμωρια,το Υπογειο η Μιλλενιουμ τριλογια :προσκυνώ: ο Τροπικος του Καρκινου

Το καλύτερο με διαφορά, που μπήκε στη λίστα των αγαπημένων μου είναι το "Η κλέφτρα των βιβλίων" του Μ. Zusak.
To χειρότερο; :χμχμ: Μάλλον, "Ο υπέροχος Γκάτσμπυ" του F.S. Fitzgerald, όχι ότι ήταν όντως το χειρότερο αλλά απογοητεύτηκα λιγάκι, περίμενα περισσότερα από αυτό το βιβλίo. :ναι:

Αλήθεια το Σάλεμς Λοτ που το βρήκες βρε θηρίο;;;:φιρουλί::φιρουλί:
το Σαλεμς Λοτ το εχω βρει και γω! (αλλα δεν αποκαλυπτω τις πηγες μου ακομα!) :μουάχαχα:
Αυτό ακριβώς! Το έψαξα να το πάρω αλλά παντού μου το έδειχνε εξαντλημένο! :χμ:

Last edited:
Νομίζω ότι δεν είναι τόσο εξαντλημένο το Σάλεμς Λοτ. Βάγγυ, αν το πετύχω πουθενά, θες να στο πάρω;

Λοιπόν, την πρώτη θέση για το καλύτερο βιβλίο διεκδικούν η Μεταμόρφωση, του Κάφκα και το 1984, του Οργουελ, που διάβασα μια ώρα αρχίτερα χάρη στο ταίρι μου, Νικόλα στο προηγούμενο "διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο". Δεν ξέρω ποιο κερδίζει, μάλλον και τα δύο.
Επόμενα καλύτερα ήταν η Κιθάρα, του Μισέλ Ντελ Καστίγιο και ναι, το Φρανκενστάιν, της Σέλλεϊ - ε, δεν άντεχα, τόσο κράξιμο που (ξανα)έφαγε!!

Ούτε εγώ μίσησα πραγματικά κάποιο. Το χειρότερο ήταν επάξια "Το Κάστρο του Οτράντο", του Οράτιου Ουόλπολ.

@Μεταλλαγμένη, τώρα είδα την απάντηση σου! Ναι, αν το βρεις και μπορείς να το πάρεις, το θέλω!! :τρέλα:

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
θα αγορασω οοοοοοΟΟΟΟΛΑ τα σαλεμς λοτ που υπαρχουν εγω!! και θα τα πουλαω 99 ευρω το ενα!

149ευρω τα δυο! ..και τα εξοδα αποστολης δωρεαν!

ΟΥΑΟΥ!

..δεν εχει αλλη προσφορα

ειπαμε δεν εχει αλλη..

Last edited:
Χαχαχαχαχα!!! Μόνο έτσι όμως ανακαλύπτεις την χρησιμότητά του, Νικόλας!!

(oφ τοπικ ον

αλήθεια με χαλασε αυτο που διαβασα

Δε το εχω τελειωσει ακομα.. αλλα μαλλον ειναι ''Το βιβλιο της Κατερινας'' (οχι οτι ειναι μουφα απλα σε σχεση με τα υπολοιπα της χρονιας ειναι το μουφοτερο (!) ..ή το μουφιστο
:χαχα::χαχα:
κΛοπηράητ απο σημερα η τελευταία λέξη
οφ τοπικ οφ)

Last edited: