Το top-5 σας σε ελληνικά βιβλία!

Ποια είναι για εσάς τα τρία κορυφαία βιβλία ελληνικά πάντα που τα έχετε διαβάσει και ξαναδιαβάσει και τα θεωρείτε κορυφές της νεοελληνικής λογοτεχνία;
Το δικό μου τοπ-5 λοιπόν με πολύ μεγάλη δυσκολία πραγματικά γιατί είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο να διαλέξεις 5 αγαπημένα
1.Η Παναγιά η γοργόνα- Μυριβήλης Στρατής
2.Πρόβα νυφικού -Γιαννακοπούλου Ντόρα
3.Μεθυσμένη πολιτεία- Πατατζής Σωτήρης
4.Έγκλημα στο κολωνάκι- Γιάννης Μαρής

5. Μεγάλη Χιμαιρα -Καραγάτσης
Το καθένα από αυτά τα βιβλία με άγγιξε με πολύ διαφορετικό τρόπο γιατί έχουν διαφορετική υπόθεση και οι συγγραφείς τους όπως και οι ιστορίες των βιβλίων διαφέρουν αρκετά! αν είχα άλλη μια επιλογή θα έβαζε και την πόλη ενός κερκυραίου συγγραφέα που μου χε κάνει εντύπωσει καθώς και την Μυρτώ της Μπουκουβάλα/ περιμένω και τις δικές σας επιλογές:)

Last edited by a moderator:
''η πάπισσα ιωάννα'' (εμ. ροϊδη), ''η ζωή εν τάφω'' (στρ. μυριβήλη), ''η χαμένη άνοιξη'' (στρ. τσίρκα), ''η λωξάντρα'' (μαρ. ιορδανίδου), ''η μενεξεδένια πολιτεία'' (άγγ. τερζάκη)

(ωραίο τόπικ !)

Ψήνομαι για μενεξεδένια πολιτεία και από τον τίτλο μόνο, είχε γίνει και παλιό σήριαλ στην ερτ νομίζω! η ζωή εν ταφώ είναι θαυμάσιο τω όντι

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δεν έχω διαβάσει πολλή ελληνική λογοτεχνία, κι έχω τεράστιες ελλείψεις γενικά. Όμως θα ξεχώριζα τα εξής:

• Αύγουστος Κορτώ, Το Βιβλίο της Κατερίνας (το αγαπημένο μου ελληνικό βιβλίο)
  • Νίκος Καζαντζάκης, Ο Τελευταίος Πειρασμός
  • Ηλίας Βενέζης, Αιολική Γη (δεν το θυμάμαι πια καλά, όμως θυμάμαι τα πρωτοφανή συναισθήματα που μου προκάλεσε)
  • Μάρω Βαμβουνάκη, Ο Αντίπαλος Εραστής
  • Μαρία Πολενάκη, Τα Απόκρυφα σε Δράση (γιατί το έχω διαβάσει δεκάδες φορές)
Είναι και τρία βιβλία που θα μπορούσαν να είναι στο top 5, όμως αποκλείονται για διάφορους λόγους:

• Ιωάννα Καρυστιάνη, Τα Σακιά (αυτό το έχω πρόσφατο και με κούρασε στην αρχή, όμως τελικά αποδείχθηκε συγκλονιστικό και θα μου μείνει)
  • Κάποιο του Νίκου Βλαντή - κατά καιρούς μ' αρέσει κάποιο περισσότερο από τα άλλα. Ίσως το Writersland ή το - ιδανικό για μένα ανάγνωσμα παραλίας - Θέλω Να Μείνω Λίγο Μόνη Μου Να Σκεφτώ.
  • Τζέφρυ Ευγενίδης - Middlesex, που μάλλον δεν ανήκει στην κατηγορία. Είναι γραμμένο από Ελληνοαμερικανό, με θέμα τους Έλληνες της ομογένειας, όμως είναι αμερικάνικη λογοτεχνία.

Πω πω αιολικη γη συγκλονιστικο ιζι !!! Μου χει μεινει και μενα στην δεκαδα θα' το χα σιγουρα! Και σιγουρα πολυλατρεμενο το δικο μου το νησι αλλα η χισλοπ ειναι αγγλιδα και μαλλον δεν εντασσεται στην νεοελλην.λογοτεχνια

χμμμ...η αυτοβιογραφία του Μακρυγιάννη είναι λογοτεχνία? αν είναι...που νομίζω ότι είναι...είναι συγκλονιστικό κείμενο.
Αμιγώς λογοτεχνία- δεν έχω διαβάσει και πολλά- με συγκίνησαν πολύ το "Νούμερο" του Βενέζη (συγκλονιστικό), η "Ελένη" του Γκατζογιάννη και το "καλά, εσυ σκοτώθηκες νωρίς" του Μίσσιου (τα διάβαζα ταυτόχρονα- η απόλυτη σχιζοφρένεια!), η Πάπισσα Ιωάννα (με άφησε ένα κατάπληκτο δεκατριάχρονο), και κορυφαίος όλων, ο Παπαδιαμάντης.
Ο καπετάν Μιχάλης και ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη, τοπ (κάτω από τον Παπαδιαμάντη).

Με τον Μίσιο ειχα δει μια συνεντευξη στην ερτ στα προσωπικα πολυ ωραιος ανθρωπος λοιπον! Αποσπασματα εχω διαβασει απο την αυτοβιογραφια του μακρυγιαννη να σου πω μην ειναι περισσοτερο ενα ιστορικο ντοκουμεντο το εργο του; καθοτι δεν υπάρχει μυθοπλασία! Την δε " ελενη" την ηξερα για ταινία και όχι για βιβλίο!

Last edited:
Λιγο δυσκολο το νημα .. εχω πολλα αγαπημενα ελληνικα.
1)Το ρολοι του κοσμου χτυπα μεσανυχτα-Λουντεμης
2)Ματωμενα χωματα-Διδω Σωτηριου
3)Οδος αβυσου αριθμος 0-Λουντεμης
4)Σπασμενες ψυχες-Καζαντζακης
5)Ενα παιδι μετραει τα αστρα-Λουντεμης
6)(δεν μπορω να μην το προσθεσω)ο πολεμος της καρδιας-Ασημακοπουλος
Παλια ειχα επιχειρησει να διαβασω το "η ζωη εν ταφω" του Μυριβηλη αλλα ηταν λιγο δυσκολο..θελω να το αρχισω παλι απο την αρχη..αν το βρω στην δημοτικη βιβλιοθηκη.Πιστευω πως αν το ειχα τελειωσει θα βρισκοταν σιγουρα στην πενταδα.Και με ενθουσιασε και ο Μαγκας της Δελτα εξαιτιας της αγαπης μου στα ζωα..οποτε επελεξα να μην το βαλω στην πενταδα

Παντα δυσκολευομαι με τις λίστες αλλα σιγουρα στα top ειναι:
"Το νουμερο 31328" - Βενεζης
"Το λαθος" - Σαμαρακης
"Η φονισσα" - Παπαδιαμάντης
"Καλα εσυ σκοτωθηκες νωρίς" - Μισσιος

Να βάλω κι εγώ 5 αγαπημένα ελληνικά βιβλία!!!

1. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Νίκος Καζαντζάκης
  2. Η μεγάλη Χίμαιρα - Μ. Καραγάτσης
  3. Ασκητική - Νίκος Καζαντζάκης
  4. Το αμάρτημα της μητρός μου - Γεώργιος Βιζυηνός
  5. Η φόνισσα - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
και άλλα πολλά βέβαια...

Βαλαμε και οι δυο νικολα την μεγαλη χιμαιρα καλο σημαδι! Χαιρομαι που σου αρεσε οσο και μενα

Τηλεγρααφικά. Άπαντα Παπαδιαμάντη, Βυζιηνού, Καραγάτση. Με αυτή τη σειρά.
Σε ποίηση Σολωμό, Καβάφη και ολίγον Σεφέρη. Όχι Ελύτη.

Νομίζω με κάλυψε ο Χρυσόστομος. Εάν όμως δεν είχα κοιτάξει απ την αρχή τις λίστες όλων και ξεκινούσα αυθόρμητα, κάτι που θα προσπαθήσω , [ειρωνικό αν το αυθόρμητο αυνεπάγεται προσπάθεια..! ] όπως και νά χει.

~1 . Και με το φως του λύκου επανέρχονται /Ζυράννα Ζατέλη, εκδ. Καστανιώτη

~2. Οι κερασιές θ ανθίσουν και φέτος // Μενέλαος Λουντέμης, εκδ. Πατάκη [ποίηση πάνω στο ίδιο έργο από τον Λουντέμη που έχει μελοποιηθεί και τραγουδηθεί από τον Αντώνη Καλογιάννη [υπάρχει στο διαδίκτυο]

~3. Ο φτωχούλης του Θεού , Καζαντζάκης

~ 4. οποιοδήποτε της Ελένης Λαδιά, ειλικρινά.Οποιοδήποτε [Φρειδερικος και Ιωάννης/ Αποσπασματική Σχέση // Χι ο Λεοντόρφος //Ποταμίσιοι Έρωτες//

~ 5. το Ποίημα ''Η ευλογία της έλλειψης '' της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

-------
Ωστόσο , ήδη με είχε καλύψει ο Χρυσόστομος , οπότε εκ προοιμίου κι εκ των υστέρων , τον ευχαριστώ.