Νομίζω με κάλυψε ο Χρυσόστομος. Εάν όμως δεν είχα κοιτάξει απ την αρχή τις λίστες όλων και ξεκινούσα αυθόρμητα, κάτι που θα προσπαθήσω , [ειρωνικό αν το αυθόρμητο αυνεπάγεται προσπάθεια..! ] όπως και νά χει.
Αγαπητή Αριάδνη,
δυστυχώς είναι δύσκολο να περιγράψω τα βιβλία αυτά. Ενδεχομένως αν δεν σου είναι δύσκολο να μπορούσες να βρεις περιγραφές γι αυτά από το διαδίκτυο. Γνωρίζω ότι αυτό που γράφω μοιάζει χλιαρό αρκετά. Μπορώ ωστόσο σε κάποια να γράψω δίπλα ,οσο θυμάμαι τους λόγους που τα αγάπησα. Οπότε θα ξεκινήσω με παρενθέσεις. !
~1 . Και με το φως του λύκου επανέρχονται /Ζυράννα Ζατέλη, εκδ. Καστανιώτη [εάν κανείς έχει διαβάσει Το Σπίτι Των Πνευμάτων της Ισαβέλλας Αλιέντε, αρκεί για να κατανοήσει το πνεύμα αυτού του βιβλίου , πρόκειται για ένα βιβλίο με το οποίο κατά τους λογοτεχνικούς μελετητές κάνει την είσοδό της στα ελληνικά γράμματα η κ. Ζατέλη , παραδίδοντας σε αυτά το πνεύμα του Μαγικού Ρεαλισμού, που πάλι θα πρέπει κι οι δύο μας να το ερευνήσουμε, ωστόσο είναι από ό,τι αισθάνομαι ένα μείγμα ζοφερού ύφους και στυλ απεικόνισης ιστοριών , όμως το αγάπησα γιατί η Ζυράννα Ζατέλη είναι περίεργο που θα το θέσω έτσι αλλά μοιάζει σε μένα σαν να γράφει σε καθαρεύουσα με νεοελληνικές λέξεις. Είναι τοσο μυθικά μυσταγωγικό το κείμενό της. Κάθε κείμενο. Το ''Παρασκήνιο '' στο διαδίκτυο, μια παλιά εκπομή της Ερτ , θα βοηθούσε αρκετά Ό,τι γράφω θα το επισυνάπτω στο τέλος
https://www.youtube.com/watch?v=DiuxX2pV8Tc
-----------------------------------------------------------
2.Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος //[ο λόγος είναι συναισθηματικός, διότι πρόκειται για εφηβικό δώρο γενεθλίων, ωστόσο το Καταπληκτικό κατ εμέ βιβλίο είναι το Οδός Αβύσσου Αριθμός 0 , για τον Εμφύλιο προφανώς.//Ωστόσο παραθέτω το τραγούδι από τον Καλογιάννη , που προέρχεται από το ίδιο το βιβλίο. Είναι σπαραχτικά όμορφο. Και μιά αρκετά καλή νότα της αίσθησης του κειμένου, μιας και οι στίχοι ανήκουν στον ίδιο τον συγγραφέα. Είναι αστείο πως οι περισσότεροι θεωρούμε τόσο ρομαντικό τον Λουντέμη που ....Θα πίστευε κανείς ότι ένας από τους πιο πιστούς και επιστήθιους φίλους του ήταν ο Γιάννης Σκαρίμπας ; Το αναφέρει σε κάποιο απ τα βιβλία του , ρητά. Στο ξεκίνημα ενός διηγήματος. Όλα αυτά βεβαια είναι θολά] Οπότε επισυνάπτω και το τραγούδι
https://www.youtube.com/watch?v=fKgnqMA7u7A
3. Για το Φτωχούλη του Θεού, πιστεύω ότι δεν υπάρχει ωραιότερο του Καζαντζάκη.Και αυτό αρκεί. Δεν το αιτιολογώ γιατί θα πάρει όχι σελίδες αλλά κατάθεση καρδιάς. Δεν υπάρχει λόγος. Ο Καζαντζάκης έχει μεταφραστεί σε τόσες γλώσσες που και τα Ταξιδιωτικά του να διαβάσεις ή ακόμα και το τετράστιχο στο μνήμα του στο λόφο του Ηρακλείου δεν υπάρχει λόγος να υποστηρίξει κανείς κάποιο έναντι άλλου.
4.Όσο για την Ελένη Λαδιά, ο λόγος είναι ότι έχω κουραστεί με τα μυθιστορήματα που αφηγούνται ιστορίες. Μου αρέσει γιατί υφαίνοντας την ιστορία , αγγίζει κι ένα στοχασμό κάθε φορά. Ας πούμε το πιο άμεσο παράδειγμα είναι το βιβλίο της Φρειδερίκος και Ιωάννης, το οποίο ενώ είναι ολιγοσέλιδο/νουβέλα ουσιαστικά , κι ενώ είναι σχετικά ημερολογιακό και σε πρώτο πρόσωπο, μάλλον όχι σχετικά, ξεκάθαρα θα έλεγα, βασίζεται στην διαμάχη της περιόδου της ζωής της , χωρισμένη σε δύο εποχές, σε εκείνη που έμοιαζε γοητευμένη κι η ίδια με αυτήν του Νίτσε , και στην άλλη με τον Ιωάννη το Σιναίτη της Κλίμακος [Κλίμαξ είναι ένα μοναστηριακό, ασκητικό βιβλίο που κάθε κεφάλαιο μικρό είναι μια σκάλα αρετής από την πρώτη ως την τελευταία από τις οποίες οφείλει να περάσει ένας μοναχός. Είναι αληθινό κείμενο ερημίτη παλιού και κατ ουσίαν φερ ειπείν ξεκινά με την πρώτη αρετή του μοναχού που είναι η ''Αποταγή '' που σημαίνει φυγή από τα εγκόσμια, παύει να είναι γιος, αδελφός, φίλος , πολίτης του κόσμου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτεία των μοναχών ] Αυτά λοιπόν τα δύο πρόσωπα κατακτούν την εποχή της ζωής της. Από την άλλη στο βιβλίο της Αποσπασματική Σχέση είναι μια ανταλλαγή επιστολών, μεταξύ δύο φίλων , που ωστόσο κι αυτές εμβαθύνουν και λίγο παράλληλα, ή το Ποταμίσιοι Έρωτες, ακριβώς επειδή είναι Αρχαιολόγος η συγγραφέας , αναφέρεται σε έρωτες με προσωνύμια μυθικές γυναίκες ή ποτάμια ή ειλικρινά δεν βοηθά η μνήμη επί του παρόντος, ωστόσο νομίζω σε γενικές γραμμές κάλυψα αυτό το κομμάτι. Σε κάθε της έργο φαίνεται η αρχαιολογική της ματιά, η αγάπη της για τη μυθολογία και σε τι βαθμό αυτά τα δύο ως άξονες αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Δεν με κουράζει η γυναικεία της γραφή, πράγμα δύσκολο για να συμβεί σε μένα. Κρατά το ενδιαφέρον της ακόμα κι όταν είναι περισσότερο συναισθηματική γιατί ταυτόχρονα συντονίζεται με το πνεύμα της επιστήμης της. Η ίδια δε έχει μαζί με τον Παπαδίτσα παραδώσει ολοκληρωμένη μετάφραση των Ομηρικών Ύμνων. Αυτό επίσης για μένα είναι παραπάνω από απλά σημαντικό.
Κλείνοντας , το ποίημα είναι αυτό. Και νομίζω δεν θα πει κάποιος ότι δεν του αρέσει. Μάλλον το αντίστροφο. Αν και δεν έχω διαβάσει και πολύ ποίηση στη ζωή μου.Έχω ακούσει την ποίηση μέσα από τα τραγούδια.Όμως τα ποιήματα που έχω διαβάσει είναι εκείνα που μου αρέσουν και πιο πολύ.
Αριάδνη σε ευχαριστώ για την ερώτησή σου. Μονίμως έχω ανάγκη να την κάνω και εγώ. Και ένιωσα οικεία με αυτό το μήνυμα.Πραγματικά!!! Γιατί μπορεί να λέω όλα αυτά αλλά όπου βλέπω άλλους να διαβάζουν νιώθω μονίμως άσχετη. Μάλλον μοιάζει σαν να περιμένεις από κάθε άνθρωπο να διαβάζει το ίδιο, ενώ καθένας μας είναι τόσο μα τόσο διαφορετικός. Η ερώτηση σου λοιπόν έριξε τέτοιο φως στις δικές μου αγωνίες. Οπότε ῎..
παρακάτω ένα από τα πιο πιο πιο
αγαπημένα ποιήματα.
---------------------Το παραθέτω για σένα που ρώτησες και περίμενες τη δική μου προσωπική απόκριση κι όχι την απόκριση ενός διακομιστή πληροφοριών..για ένα ποίημα αυτό μάλλον ευαισθησία δίνει------------
Η ευλογία της έλλειψης /Κατερίνα Αγγελάκη -Ρουκ
------------------------------------------------------------
Ευγνωμονώ τις ελλείψεις μου
ό,τι μου λείπει με προστατεύει
από κείνο που θα χάσω
όλες οι ικανότητές μου
που ξεράθηκαν στο αφρόντιστο χωράφι της ζωής
με προφυλάσσουν από κινήσεις στο κενό
άχρηστες, ανούσιες.
Ό,τι μου λείπει με διδάσκει
ό,τι μου ‘χει απομείνει
μ’ αποπροσανατολίζει
γιατί μου προβάλλει εικόνες απ’ το παρελθόν
σαν να ‘ταν υποσχέσεις για το μέλλον.
-
Δεν μπορώ, δεν τολμώ
ούτ’ έναν άγγελο περαστικό
να φανταστώ γιατί εγώ
σ’ άλλον πλανήτη, χωρίς αγγέλους
κατεβαίνω.
Η αγάπη, από λαχτάρα που ήταν
έγινε φίλη καλή
μαζί γευόμαστε τη μελαγχολία του Χρόνου.
Στέρησέ με –παρακαλώ το Άγνωστο–
στέρησέ με κι άλλο
για να επιζήσω.
------------------
Σ ευχαριστώ Αριάδνη για αυτήν την ευκαιρία να μιλήσω για πράγματα που αγαπώ όταν ζούμε εκεί έξω σε έναν κόσμο που συνήθως αυτά είναι βαρετά ή βεβαρυμένα. και ογκώδη . ;)
Καλή συνέχεια!