Τόμας Μαν (Thomas Man) : "Οι Μπούντενμπροκ"Τίτλος: Οι Μπούντενμπροκ
Πρωτότυπος τίτλος: Buddenbrooks: Verfall einer Familie (Γερμανικά)
Συγγραφέας: Tόμας Μαν (Thomas Mann)
Μετάφραση: Tούλα Σιέτη
Εκδόσεις: Οδυσσέας
Έτος έκδοσης: 2004
Έτος πρώτης έκδοσης:
1986
ISBN: 9602104708


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η ιστορία των Μπούντενμπρόκ, μιας παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας της Λυβέκης, αρχίζει γύρω στο 1830 με το γέρο Γιόχαν Μπούντενμπρόκ και τελειώνει στη σύγχρονη εποχή με τον εγγονό του Χάννο. Την ιστορία συνθέτουν γιορτές και συγκεντρώσεις, βαφτίσια και έσχατες στιγμές- απ' αυτές τις ιδιαίτερα ασήκωτες και τρομερές έσχατες στιγμές- γάμοι και διαζύγια, μεγάλες επιτυχίες και ανελέητα δεινά χωρίς τελειωμό, που μπορει κάλλιστα να προκαλέσει ο κόσμος των επιχειρήσεων. Μας δείχνει όντα γελοία και μικροπρεπή να αγωνίζονται απελπισμένα στα δίχτυα που πλέκουν τα χτυπήματα της μοίρας. Μας αποκαλύπτει πως ακόμα κι αυτοί που βλέπουν λίγο πιο μακριά δεν είναι κυριοι ούτε της επιτυχίας ούτε της καταστροφής, και οι δύο ξεπηδούν πάντα από εκατοντάδες ασήμαντες κινήσεις, σχεδόν ανώνυμες και απρόσωπες στην αρχή, και απλώνονται και αποτραβιούνται, ενώ η ζωη συνεχίζεται σαν παλίρροια.

Ο Τόμας Μαν είχε την εξυπνάδα να καταλάβει πως, για να διηγηθεί την ιστορία των '' Μπούντενμπρόκ'', ἐπρεπε να γίνει χρονογράφος, ο ήρεμος δηλαδή και ψυχρός αφηγητής των γεγονότων, ενώ παράλληλα να είναι και ποιητής, να αποδίδει σε πολυάριθμα πρόσωπα μια πειστική ζωή, μια ζεστασιά και μια παρουσία.

Δίπλα στη γιγαντιαία δουλειά και το ποιητικό όραμα, πρέπει να επαινέσουμε αυτή τη μεγάλη αντικειμενικότητα. Είναι ένα έργο χωρίς καμία συγγραφική υπεροψία. Είναι μία πράξη σεβασμού στη ζωή, από τη στιγμή που υπάρχει και είναι δίκαιη.


Διάλεξα την εύκολη λύση της αντιγραφής της περίληψης του βιβλίου ( και με συγχωρείτε γι' αυτό), καθώς μου ήταν δύσκολο να περιγράψω με δικά μου λόγια αυτό το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, φοβούμενος ότι ίσως το αδικήσω με κάποιο τρόπο. Είναι μεγάλο ( περίπου 750 σελίδες με μικρή γραμματοσειρά που σκοτώνει πραγματικά! ), αλλά το διάβασα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που έκλεισα το βιβλίο και λυπήθηκα που τελείωσε, ήθελα να συνεχίσει κι άλλο. Αυτό μου τυχαίνει πολύ σπάνια, συνήθως με τον Ντοστογιέβσκι και τον Στάϊνμπεκ.

Είναι σίγουρα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Για πρώτη φορά διάβασα κάτι από τον Τόμας Μαν και μες στις επόμενες μέρες θα ψάξω να βρω κάτι άλλο απ' αυτόν. Αν ἐχετε κάτι να μου προτείνετε θα χαρώ πολύ. :)
 
Last edited by a moderator:
Ζαβ μον αμί, εγώ είμαι εδώ να σου δώσω τα φώτα μου! :) Λοιπόν, ένα ωραίο βιβλίο του Τόμας Μαν είναι και "Ο Εκλεκτός", όπου πήρε στοιχεία από μεσαιωνικούς θρύλους. Ωραίο βιβλίο, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν τα ιστορικά μυθιστορήματα, όπως εγώ. Άλλο βιβλίο είναι φυσικά το πιο γνωστό του έργο "Το μαγικό Βουνό" το οποίο κυκλοφορεί σε 2 τόμους (απ' ό,τι ξέρω και το οποίο δυστυχώς δεν έχω διαβάσει ακόμα! ). Όμως, αρκετά ενδιαφέρον είναι και το "Δόκτωρ Φαούστους" και ναι είναι εμπνευσμένο από το "Φάουστ" του Γκαίτε.

Ελπίζω να σε βοήθησα Ζαβ!
 
Επίσης θα πρότεινα το "Ο Ιωσήφ και οι αδελφοι αυτού" 4 τόμοι αναφερόμενοι στην αντίστοιχη ιστορία της Παλαιας Διαθήκης υπό το πρίσμα και την γλώσσα του συγγραφέα.
 
Επίσης θα πρότεινα το "Ο Ιωσήφ και οι αδελφοι αυτού" 4 τόμοι αναφερόμενοι στην αντίστοιχη ιστορία της Παλαιας Διαθήκης υπό το πρίσμα και την γλώσσα του συγγραφέα.
Αερικό, δεν έχω διαβάσει ακόμη τον " Ιωσήφ" αλλά θέλω πολύ κάποια στιγμή να το ξεκινήσω. Όμως με τρομάζει ο όγκος του, παρ'όλο που μου αρέσουν τα μεγάλα βιβλία. :)
 
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα του βιβλία - για κάποιους το καλύτερο του - ,δεν το έχω διαβάσει ,να άλλο ένα βιβλίο από αυτά που πρέπει να διαβαστούν κάποια στιγμή .
 
Αερικό, δεν έχω διαβάσει ακόμη τον " Ιωσήφ" αλλά θέλω πολύ κάποια στιγμή να το ξεκινήσω. Όμως με τρομάζει ο όγκος του, παρ'όλο που μου αρέσουν τα μεγάλα βιβλία. :)
Πάσα αρχή και δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα με θυμηθείς οσο το προχωράς και συνηθίζεις το ύφος και τη γραφή του τεράστιου κατ εμέ Τόμας Μαν
 
Και κατ εμε τεραστιος ο Μαν, Αερικο, παρολο που εχω διαβασει μονο ενα του βιβλιο, "Το Μαγικο βουνο" εχει καταφερει να μεινει ανεξιτηλο στη μνημη μου.
Το συγκεκριμενο του θεματος βιβλιο "Μπουντενμπρουκς" ειναι απο πολυ καιρο στα "προς αναγνωση".
 
Top