
Πρωτότυπος Τίτλος: Do Androids Dream of Electric Sheep?
Τίτλος: Το Ηλεκτρικό Πρόβατο
Συγγραφέας: Φίλιπ Κέντρεντ Ντικ (Philip Kindred Dick)
Μεταφραστής: Δημήτρης Αρβανίτης
Εκδότης: Πάρα Πέντε
Έτος Έκδοσης: 2000
Πρώτη Έκδοση: 1968
Αριθμός Σελίδων: 208
ISBN: 978-00-0695-0875
Είναι ελάχιστα τις περισσότερες φορές, μα και αδύναμα αυτά που τολμούμε να πούμε, μιλώντας για ιστορίες που εισάγουν ένα νέο κόσμο, τελείως διαφορετικό και αρκετές φορές δυσκολονόητο, όπως αυτό το μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ. Επιβιώνοντας προφανώς στη σκιά της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ (ψηφισμένη καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών) το 1982, τη χρονιά του θανάτου του Ντικ, το βιβλίο αυτό μας δίνει μια διαφορετική αγωνία και έναν διαφορετικό πόθο των ηρώων, σε σχέση με αυτά που θέλησε να δείξει ο Σκοτ, που, μοιραία, διατήρησε μόνο μια επιφανειακή ομοιότητα με το πρωτότυπο. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) είμαι κι εγώ από αυτούς που είδαν πρώτα την ταινία.
Για την υπόθεση του βιβλίου, αναφέρω τα εξής: Στο μακρινό μέλλον, ο Ρικ Ντέκαρντ, ένας ικανότατος αστυνομικός-κυνηγός επικηρυγμένων ρομπότ, ανακαλύπτει στην πορεία της προσωπικής του ζωής και της επαγγελματικής του καριέρας, ένα πλήθος παραδοξοτήτων και κακής λειτουργίας του συστήματος και των κοινωνικών δομών που απαρτίζουν την μελλοντική Γη, και ακροβατεί μεταξύ του καθήκοντος, απωθημένων για την εποχή του ανθρώπινων συναισθημάτων και της δικής του, προσωπικής αυτοπραγμάτωσης, φτάνοντας στα όρια μιας ουσιαστικής συνειδητοποίησης των αληθινών αξιών στη ζωή.
Η ουσιαστική συνειδητοποίηση μιας αληθινής αξίας, όπως, στην περίπτωση του ήρωα, το να έχει ένα αληθινό ζώο για κατοικίδιο και όχι ένα πρόβατο-ρομπότ, είναι ένα από τα κωμικοτραγικά διλήμματα που μας παρουσιάζει ο Ντικ, κι αυτό γιατί στην εποχή μας είμαστε στο μεταίχμιο της κρίσης των αξιών, με άγνωστα αποτελέσματα στο μέλλον. Είναι άραγε τόσο σημαντικό να απολαμβάνεις στη ζωή την αλήθεια που σου μεταδίδει κάτι έμβιο, ζωικό, ή είναι το ίδιο με κάτι ψεύτικο, ένα αντίγραφό του, ρομποτικό, που δεν μπορείς καν να αντιληφθείς την διαφορά κοιτώντας τα και τα δύο πλάι-πλάι; Πόσο μάλλον, όταν αυτό το ρομποτικό, είναι ένα ανδροειδές, ένας μηχανισμός από μέσα κι απ' έξω άκρως ολόιδιος με σένα, όπως κάθε άνθρωπος. Κι αν αυτό το ρομπότ είναι γυναίκα, και το ερωτευτείς;
Το μυθιστόρημα είναι μια μεγάλη περιπέτεια, μια παράξενη αγωνία σε ένα μυστηριακό κόσμο, όπου η θρησκεία είναι ένα ηλεκτρονικό τερματικό virtual reality με το οποίο μπορείς να λατρεύεις το Θεό όταν είσαι online, ένα κόσμο που ακόμα και οι πιο σταθερές αξίες καταρρέουν, οι σκοποί της κοινωνίας πάνε σιγά-σιγά περίπατο και η ώρα που έρχεται να μάθεις ποιος είσαι τελικά, είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής σου!
Ο Φίλιπ Ντικ, ένας συγγραφέας-αντιεξουσιαστής, ζώντας σε ένα περιβάλλον που ο κόσμος δεν συμφωνούσε με τα δικά του πρότυπα και με την στυγνή πραγματικότητα να τον οδηγεί ακριβώς στην διέξοδο της επιστημονικής φαντασίας, δημιουργώντας έναν αστικό τρόμο μας δίνει ένα κορυφαίο βιβλίο, ψυχολογικό και παραψυχολογικό, δραματικό και αντι-δραματικό, τεχνητό και αληθινό ταυτόχρονα.
Περιττό να σας πω πόσο απόλαυσα ένα, κατά τη γνώμη μου, από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας! Και που πιστεύω, πως μόνο σ' αυτό το είδος δεν θα μπορούσες να το κατατάξεις, αφού είναι τόσο βαθιά ανθρωποκεντρικό.
Last edited by a moderator: