Φασισμός

Θεωρώ ότι μερικές φορές η χρήση του όρου "Φασισμός" γίνεται καταχρηστικά και χωρίς πολλές φορές να ξέρουν αυτοί που τον χρησιμοποιούν τι ακριβώς σημαίνει. Γνωστό λάθος που έχω παρατηρήσει ξανά και ξανά είναι η χρήση του όρου αυτού για να χαρακτηριστεί η Χούντα (1967-1974).

Φασισμός είναι ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα υπερεθνικισμού το οποίο θεωρεί ότι ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας πρέπει να είναι απόλυτος υπό έναν μεγάλο ηγέτη, που λατρεύεται. Επίσης, ο φασισμός συνήθως θέλει την αναθεώρηση των συνόρων μέσω της χρήσης διπλωματίας και πολέμου, ενώ είναι ρατσιστικός και ξενοφοβικός.

Η Χούντα, για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, δεν ήταν φασιστικό καθεστώς γιατί:

1) Δεν βασιζόταν σε μαζικό κίνημα και κινητοποίηση του λαού, αλλά στον στρατό.
2) Δεν υπήρχε ένας μεγάλος ηγέτης που να λατρεύεται (ο Παπαδόπουλος ουδέποτε είχε την λατρεία που έδειχναν οι πολίτες στον Χίτλερ η στον Μεταξά).
3) Δεν είχε ρατσιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία.
4) Προχώρησε σε μερική μόνο αναθεώρηση των συνόρων (Κύπρος).

Άρα, δεν ήταν φασιστικό καθεστώς. Ακόμα και το καθεστώς του Μεταξά, αν και προσπάθησε μα μιμηθεί τον φασισμό, δεν ήταν καθαρά φασιστικό καθεστώς:

1) Ο Μεταξάς λατρεύονταν ως μέγας ηγέτης. Αυτό ήταν το μόνο καθαρά φασιστικό χαρακτηριστικό της δικτατορίας του Μεταξά.
2) Ο Μεταξάς βάσιζε στην εξουσία του όχι σε ένα μαζικό κίνημα, αλλά στον Βασιλέα και το στον στρατό.
3) Δεν είχε ρατσιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία.
4) Επιζητούσε διατήρηση του status quo, και όχι αναθεώρηση των συνόρων.

Άρα η χρήση του όρου "φασισμός" για το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και την Χούντα είναι λανθασμένη. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια Βασιλική Δικτατορία, στην δεύτερη μια στρατοκρατία. Παρόμοια είναι και η κατάσταση σχετικά με την Ιαπωνία στον Β'ΠΠ. Η Ιαπωνία ήταν ένα στρατοκρατικό καθεστώς, όχι ένα φασιστικό καθεστώς.

Αντίθετα, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ βάσιζαν την εξουσία τους σε μαζικά κινήματα, τα καθεστώτα τους ήταν ρατσιστικά, υπήρχε λατρεία του ηγέτη, και η Ιταλία και η Γερμανία ήθελαν αναθεώρηση των συνόρων.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η λέξη "φασισμός" και "φασίστας" απλά έχουν διευρύνει την σημασία τους, πράγμα που συμβαίνει σε λέξεις.

Πέρα από αυτό, μάλλον είναι η λέξη στην οποία γίνεται η μεγαλύτερη κατάχρηση. Τόσο που από διευρυμένο περιεχόμενο κινδυνεύει να καταλήξει δίχως περιεχόμενο (περίπου σαν την λέξη μαλάκας :ρ ).
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Απο τη Wikipedia:

Historians, political scientists and other scholars have long debated the exact nature of fascism. Each form of fascism is distinct, leaving many definitions too wide or narrow.

Following the defeat of the Axis Powers in World War II, the term fascist has been used as a pejorative word, often referring to widely varying movements across the political spectrum. George Orwell wrote in 1944 that "the word 'Fascism' is almost entirely meaningless ... almost any English person would accept 'bully' as a synonym for 'Fascist'". Richard Griffiths said in 2005 that "fascism" is the "most misused, and over-used word, of our times".
 
Φασίστες, ακροδεξιοί, χουντικοί κλπ κλπ. Μπορεί οι ορισμοί τους να διαφέρουν αλλά έχουν μια κοινή βάση. Τον ψευτοπατριωτισμό.
 
Η λέξη φασισμός προέρχεται από το λατινικό fascis = δέσμη από βέργες φτελιάς ή σημύδας,δεμένες με κόκκινη ταινία.Τις κρατούσαν οι κλητήρες (λίκτορες) των αρχόντων στην Αρχαία Ρώμη ως σύμβολο δύναμης και κυριαρχίας. Η προέλευση του είναι μάλλον ετρουσκική.Έχει λοιπόν το νόημα της "ένωσης δυνάμεων σε μία γροθιά".

Ο βασικός λόγος που η χρήση του όρου γενικεύτηκε - καταχρηστικά πολλές φορές - είναι ιστορικός επειδή ο Μουσολίνι προηγήθηκε,ήδη από το 1922 ,στην κατάκτηση της εξουσίας. Ακόμη κι ο ναζισμός κι ο φαλαγγισμός (δικτατορία Φράνκο στην Ισπανία) συχνά αποκαλούνται με την ιταλική "ετικέτα".
 
Υπάρχει σύγχηση στη χρήση της λέξης Φασισμός μια και χρησιμοποιείται με το παραμικρό, ιδιαίτερα όταν "ανάβουν τα αίματα".

Συνήθως αυτό που θα έπρεπε να λέμε είναι "κάνεις διακρίσεις", μόνο που δεν είναι σύνηθες στην Ελληνική γλώσσα, οπότε πετάει ένα "είσαι φασίστας" ο άλλος και καθάρισε. :))))

Είναι πιο ξεκάθαρο στην Αγγλική γλώσσα μια και υπάρχει η λέξη discrimination γι' αυτές τις περιπτώσεις, που έχει φυσικά διαφορετική έννοια απ' το fascism.
 
Αυτό το συγκεκριμένο με το φασισμό υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα και στις ακαλλιέργητες χώρες πραγματοποιούνται με το παραμικρό personal remakrs.
 
Top