Τίτλος: Το Σμήνος
Πρωτότυπος τίτλος: Der Schwarm
Συγγραφέας: Φρανκ Σέτσινγκ (Frank Schatzing)
Μετάφραση: Στέφανος Τζαννετάτος
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Έτος έκδοσης: 2007
Έτος πρώτης έκδοσης: 2004
Αριθμός σελίδων: 1021
ISBN: 9789600342659
Τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης, φονικές μέδουσες ερημώνουν τις παραλίες της Αυστραλίας, μολυσμένα καβούρια -φορείς μιας ανίατης αρρώστιας- κατακλύζουν το υδροδοτικό σύστημα της Νέας Υόρκης αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό, εκατομμύρια τερατώδη σκουλήκια αποσταθεροποιούν τον βυθό στις ακτές της Νορβηγίας, φάλαινες επιτίθενται σε πλοία και τα βυθίζουν. Η ανθρωπότητα δέχεται μια συντονισμένη και μαζική επίθεση. Η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων έχει χαθεί: τα ζώα έχουν αποκτήσει ξαφνικά συνείδηση του εαυτού τους και στρέφονται εναντίον του ανθρώπινου είδους με σκοπό την εξόντωσή του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως υπάρχει κάποιος σκοτεινός Νους που οργανώνει και συντονίζει τον εφιάλτη; Οι επιστήμονες αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι ο άνθρωπος τελικά ξέρει για τον πλανήτη Γη πολύ πιο λίγα πράγματα από όσα ξέρει για το Διάστημα.
Ένα εκπληκτικό οικολογικό θρίλερ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μπεστ σέλερ της τελευταίας δεκαετίας, που πούλησε στη Γερμανία μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 2.000.000 αντίτυπα.
Ένα από τα βιβλία που με συγκλόνισε πιο πολύ από ποτέ. Δίσταζα να διαβάσω σύγχρονους εκπροσώπους της επιστημονικής φαντασίας στην λογοτεχνία, έτσι, το βιβλίο δεν το πήρα για εμένα, αλλά δώρο στον αδερφό μου. Αυτός, του οποίου ο αγαπημένος συγγραφέας είναι ο Λάβκραφτ, δεν άντεξε την εκτενέστατη περιγραφή των πρώτων 200 σελίδων, έτσι το παράτησε, για να το αναλάβω εγώ. Μεγάλο βιβλίο, αλλά διαβάζεται υπερβολικά εύκολα. Σε κάποια σημεία, όντως η περιγραφή του είναι πολύ εκτενής. Ο λόγος όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο, είναι η έρευνα που έκανε ο Φρανκ για αυτό το βιβλίο. Στο τέλος του, έχει δύο σελίδες με ευχαριστίες, οι οποίες απευθύνονται, εκτός από οικογένεια, εκδοτικούς οίκους, φίλους κ.λπ., σε βιολόγους, γενετιστές, γεωλόγους, ωκεανογράφους, στρατό, αστυνομία, εκκλησία, ψαράδες κ.α. Δεν είναι απλά ένα βιβλίο, έχει δώσει τη ζωή του για αυτό, και το νιώθεις καθώς το διαβάζεις. Και ειδικά εμένα, που με συνεπάρει η βιολογία και η χημεία, με κέρδισε.
Έμπνευση για αυτό ήταν ένα όνειρό του, όπως ο ίδιος έχει εμπιστευτεί, και ενώ το διάβαζα, θύμιζε αρκετά χολιγουντιανή ταινία. Και ψάχνοντάς το, ανακάλυψα ότι όντως η εταιρία παραγωγής της Ούμα Θέρμαν έχει πάρει τα δικαιώματα, και θα γυριστεί ταινία, με πιθανή ημερομηνία προβολής το 2014+
Το προτείνω ανεπιφύλακτα και σε μη λάτρεις του είδους (ψαρωτικό το ''οικολογικό θρίλερ''), έχει σχεδόν τα πάντα όσα πρέπει να έχει ένα βιβλίο, πάντα βέβαια με την δική μου άποψη.
Last edited by a moderator: