Φριτς Λάιμπερ (Fritz Leiber) : "Ο Μεγάλος Χρόνος"Τίτλος: Ο Μεγάλος Χρόνος
Πρωτότυπος τίτλος: The Big Time
Συγγραφέας:Φριτς Λάιμπερ (Fritz Leiber)
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Εικονογράφηση: Άγνωστο
Εκδόσεις: Εξάντας
Έτος έκδοσης: 1978
Έτος πρώτης έκδοσης: 1958
Διαστάσεις: 18x11
Αριθμός σελίδων: 143
ISBN: Δεν έχει


Ο Φριτς Λάιμπερ (παρεμπιπτόντως ο αγαπημένος μου συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, και τόσο καιρό πρόφερα το όνομά του Φριτζ), άρχισε τη συγγραφική του καριέρα το 1939 όταν ανακάλυψε ότι δεν του ταίριαζε το επάγγελμα του θεολόγου. Άλλωστε το πρώτο του μυθιστόρημα, Gather, Darkness! αφηγείται τον αγώνα των οπαδών του σατανά ενάντια στους αγγέλους. Η νεωτεριστική διάθεση δεν χάθηκε ποτέ από το έργο του. Το επόμενο σημαντικό μυθιστόρημά του The Big Time 1958 κέρδισε το βραβείο Hugo. To βραβείο Hugo κέρδισε και το 1964 με το μυθιστόρημα The Wanderer.

Το βιβλίο είναι απλά από άλλη διάσταση. Σίγουρα, δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν διαβάζει επιστημονική φαντασία, αφού θα του ήταν αρκετά δύσκολο πιστεύω να συμβαδίσει με την σκέψη του συγγραφέα.

Δεν λαμβάνει χώρα ούτε σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ούτε χρόνο, αλλά οι ήρωές του, που έχουν αναστηθεί από τις "Αράχνες", ταξιδεύουν σε παρελθόν και μέλλον(κυρίως στην αρχαία Ελλάδα, στον πόλεμο αρχαίων Ελλήνων-Μινωικού πολιτισμό, για να εμποδίσουν τον αντίστοιχο στρατό των "Φιδιών" να αλλάξουν το παρελθόν, και συνεπώς το μέλλον, προς όφελός τους. Εμείς, παρακολουθούμε τα γεγονότα μέσα από τα μάτια της Γκρέτα, μίας από τους "διασκεδαστές" του στρατού των "Αραχνών", που είναι υπεύθυνη να... ψυχαγωγεί τους μαχητές μετά από κάθε μάχη. Μαζί με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ζει μία μοναδική περιπέτεια στον χωροχρόνο...

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους, είναι αξέχαστη εμπειρία!

Μερικά αποσπάσματα:
"όλα αλλάζουν, μα τίποτα δεν χάνεται στ' αλήθεια"

"Η γνώση είναι ωραία, πιο γλυκιά κι απ'τον πόθο ή την ηδονή ή το πάθος του πολέμου, κι όλα μαζί, η έσχατη ακόρεστη πείνα, κι είναι μεγάλο πράγμα να'σαι Φάουστ, έστω και μέσα σ'ένα κοπάδι άλλους Φάουστ"

"Νόμος διατήρησης της πραγματικότητας: Όταν το παρελθόν αλλάζει, το μέλλον αλλάζει ίσα-ίσα για να προσαρμοστεί μόνο και μόνο αρκετά για να χωρέσει τα νέα στοιχεία"
 
Last edited by a moderator:
Top