Χάσμα γενεών

Ιρις

Όμορφο Νιάτο
Θεωρείτε πως υπάρχει αυτό το"χάσμα γενεών" και αν υπάρχει,εμποδίζει την επικοινωνία και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων;
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
πωπω! τι μου θύμησες τώρα... από την τρίτη λυκείου είχα να ακούσω για χάσμα των γεννεών...:)
 

Ροντιόν

Κοινωνός
Φυσικά Ίρις και το χάσμα γενεών είναι μια υπαρκτή κατάσταση, ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι προϊών της εποχής του ..και οι εποχές αλλάζουν καμία φορά προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Οι ιδέες, οι αντιλήψεις, η καθημερινή ζωή τα πάντα έχουν ροή και σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση θα έχεις αντιθέσεις αλλά και ομοιότητες.
 

Εχετλαίος

Όμορφο Νιάτο
Με την κατάλληλη προσέγγιση, διάθεση για κατανόηση και αλληλοϋποχωρήσεις μειώνεται πιστεύω η όποια απόσταση, στα πλαίσια του εφικτού..
Βέβαια μην περνάμε στο άλλο άκρο και κάνουμε όλα τα χατίρια στα τέκνα μας (σας)..
Λογικά στην εποχή που ζούμε θα υπάρχουν περιοδικά ή βιβλία έγκριτων ψυχολόγων που να αφορούν το θέμα..
Το σημαντικότερο θεωρώ είναι ο διάλογος και η ισότιμη αντιμετώπιση του γονέα προς το παιδί γιατί κακά τα ψέμματα αυτός είναι που πρέπει να παίξει το ρόλο του συντονιστή..
Τώρα αν δεν μιλάμε για σχέση γονέα-παιδιού δεν έχω άποψη επί του θέματος :μουάχαχα:
 
Ποιος χτυπά την πόρτα και τι θέλει;

Προσωπικά θα ήθελα μία αρχική σου τοποθέτηση. Γιατί ν' απαντήσω αν δεν ξέρω και τη θέση σου;
Γενικά ως απάντηση: Ναι, πιστεύω (σ' όλα τα βάθη τ΄ αμέτρητα).
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Μόνο μια πρόχειρη ματιά να ρίξουμε στην πρόσφατη πολιτική κι εκλογική συμπεριφορά μεταξύ των +60 και των -60 χρόνων καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για χάσμα γενεών αλλά για δύο Ελλάδες!!!
 

Ιρις

Όμορφο Νιάτο
Θεωρώ πως δεν είναι το"χάσμα των γενεών"που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων,αλλά το χάσμα αντιλήψεων(οι οποίες δεν οφείλονται στην ηλικία...)που αυτές εξαρτώνται από τις καταστάσεις τις οποίες ζεις,το χαρακτήρα σου,την προσωπικότητά σου...

Κόρτο Μαλτέζε,θέλω να πάρω ιδέες για έκθεση!Χαχαχα! :D
 
Last edited by a moderator:

Άγγελος Κ

Κοινωνός
Τα κλειστά μυαλά φτιάχνουν τα χάσματα και τα ανοιχτά τα γεφυρώνουν.
Το θέμα θυμίζει λίγο το αιώνιο ερώτημα "ο άνθρωπος γεννιέται ή φτιάχνεται".

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και στα δύο!

Προφανώς και υπάρχουν χάσματα μεταξύ των γενεών, μέγιστη σημασία όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχει ο τρόπος που ζει κανείς το σήμερα!
Και εξηγούμαι...
Αν ζω έχοντας στραμμένο μονάχα το βλέμμα μου στο μέλλον, χάνω σταδιακά την επαφή με το διδακτικό παρελθόν.
Αν πάλι ζω έχοντας στραμμένο το βλέμμα μου μονάχα στο παρελθόν, χάνω την επαφή με το ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο πως επαγγέλματα που ασχολούνται με παιδιά, έφηβους, νέους και λοιπά, έχουν καλύτερη επικοινωνία μαζί τους.
Ο λόγος είναι προφανής. Γιατί ακούν τις ανησυχίες τους, τους φόβους, τα όνειρά τους.

Μιλάμε πολλές φορές για τα οφέλη που έχει ένας νέος, όταν συναναστρέφεται με μεγαλύτερους ανθρώπους και λησμονούμε παντελώς τα οφέλη που αποκτά ένας μεσήλικας ας πούμε όταν συναναστρέφεται με παιδιά.

Μια και τυχαίνει να βρίσκομαι σε μια ηλικία που αρχίζει να δικαιολογεί χάσματα και μεταξύ εμού και μικρότερων ηλικιών, θα σας κάνω γνωστή την αμηχανία μου όταν συνομήλικοί μου κρίνουν νέα παιδιά για τον τρόπο που μιλούν, που ντύνονται, που κουρεύονται και λοιπά.

Η προσπάθεια να ανεχθείς, αν δεν μπορείς να κατανοήσεις, τους άλλους είναι το πρώτο λιθαράκι σε μια γέφυρα μεταξύ γενεών.

Τα σέβη μου.
 
Last edited:

Ιρις

Όμορφο Νιάτο
Άγγελε Κ,ενδιαφέρουσα άποψη..."Τα κλειστά μυαλά φτιάχνουν τα χάσματα και τα ανοιχτά τα γεφυρώνουν"...το κρατάω... :)
 

Ιρις

Όμορφο Νιάτο
Εχετλαίε δεν αναφερόμουν στη σχέση γονέα-παιδιού συγκεκριμένα,αλλά γενικότερα στις όποιες σχέσεις μεταξύ ατόμων διαφορετικών γενεών...ευχαριστώ για την απάντησή σου πάντως! :)
 

Δρακος

Κοινωνός
Εχετλαίε δεν αναφερόμουν στη σχέση γονέα-παιδιού συγκεκριμένα,αλλά γενικότερα στις όποιες σχέσεις μεταξύ ατόμων διαφορετικών γενεών...ευχαριστώ για την απάντησή σου πάντως! :)
Αγαπητή Ίρις,

Το χάσμα γενεών έχει σχέση και με την κουλτούρα και τις εμπειρίες του κάθε ατόμου. Πιο εύκολα καταλαβαίνει ένας 50αρης τον 15αρη που έχει περάσει παρόμοιες καταστάσεις με εκείνον. Έχω αυτή την αίσθηση χωρίς να έχει προσωπική εμπειρία. Τα σταθερά 'πιστεύω' - πολιτικά, θρησκευτικά μπορούν φέρουν πολύ κοντά διαφορετικές γενεές αλλά και να εξωθήσουν τη μία από την άλλη.

Δράκος

Μόνο μια πρόχειρη ματιά να ρίξουμε στην πρόσφατη πολιτική κι εκλογική συμπεριφορά μεταξύ των +60 και των -60 χρόνων καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για χάσμα γενεών αλλά για δύο Ελλάδες!!!
Εδώ θα διαφωνήσω, εκείνοι που διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα - Χρυσή Αυγή - πτώση ΠΑΣΟΚ - άνοδος ΣΥΡΙΖΑ εν έλλειψη καλύτερης πολιτικής αν θέλεις πρότασης, δεν συνέβη λόγω μαζικής ψηφοφορίας από τους νέους αλλά λόγω ψήφων από μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους.
 
Last edited by a moderator:

Μπουγάτσα

Όμορφο Νιάτο
Με όλο το ποσοστό λάθους που μπορεί να έχει η προσωπική μου παρατήρηση. Χάσμα γενεών παρατηρώ στο σεξ.
Τι εννοώ; πως θέτουν τους εαυτούς τους μέσα στη διαδικασία, τι προσδοκίες έχουν από το σύντροφο και τι θεωρούν αναμενόμενο/δεδομένο στη σεξουαλική πράξη.

Σημαντική σημείωση δε λέω ότι η μια γενιά είναι καλύτερη από την άλλη.
 

Πνεύμα

Όμορφο Νιάτο
Μη έχοντας διαβάσει, παρά μόνο το πρώτο ποστ γράφω:

Χάσμα γενεών παρατηρείται και βγάζει μάτι! Πριν την βιομηχανική επανάσταση ανάμεσα στις γενεές δεν παρατηρούνταν τρομερές αλλαγές! Πλέον όμως, εγώ σαν δεκαοχτάρης, δεν έχω κανένα απολύτως κοινό με την γενιά του παππού μου (65+)! Μεγαλώνω στον κόσμο του υπολογιστή, του διαστήματος και της κλωνοποίησης, στον κόσμο των Google Glass και των οθονών αφής! Τι σχέση έχουν αυτά με το γαϊδούρι και το φτυάρι που γνώριζε και γνωρίζει ακόμα ο παππούς μου; Καμία! Αν λοιπόν αυτό δεν είναι χάσμα γενεών, τότε τι είναι;

Τώρα, δεν νομίζω πως μπορούμε να συγκρίνουμε αν η παλιά ή η νέα γενιά είναι καλύτερη, πια μερίδα ήταν ηθικότερη, σωστότερη! Η ηθική, η τιμιότητα ακόμα και η λογική διαμορφώνονται στα πλαίσια του εκάστοτε κοινωνικού πλαισίου, και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα σύγκρισης!
 
Ευτυχώς υπάρχει μέλλον.
Θα ήθελα στα 18 μου να έκανα τόσο υγιείς και ανθρώπινες σκέψεις.
Υποκλίνομαι.
 

Δρακος

Κοινωνός
Προφανώς ο Άγγελος δεν αναφέρεται στη Δυτική Ευρώπη, την οποία την έχω ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Δε φαντάζεσαι πόσοι παππούδες χρησιμοποιούν tablets, e-readers, gaming consoles etc. Στην Ελλάδα ναι κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Και εμείς όταν φτάσουμε στην ηλικία τους ίσως να μη δίνουμε τόση σημασία στα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα.
 

Δασοφύλακας

Κοινωνός
Προσωπικά στάθηκα σε μια φράση που είδα "Τα κλειστά μυαλά φτιάχνουν τα χάσματα και τα ανοιχτά τα γεφυρώνουν.", νομίζω ο φίλος Άγγελος Κ. το είπε! Θεωρώ πως είναι η πιο σωστή βάση στο θέμα χάσμα γενεών!
Προσωπικά έχω γνωρίσει 60ρες και 60ριδες που ναι μέσα σε όλα, τεχνολογία, τέχνη, άθληση κλπ, μπορεί άνετα να μιλήσει με έναν νεότερο και να συνεννοηθεί σχεδόν σε όλα τα θέματα! Αντίστοιχα έχω γνωρίσει και νέους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε με τον εαυτό τους! Η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο και πουθενά! Μόνο το μυαλό, τα βιώματα, η νοοτροπία, τα αισθήματα και ίσως και η παιδεία παίζουν ρόλο! Είναι καθαρά θέμα προσαρμοστικότητας του ανθρώπου στο περιβάλλον του!
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Ανήκει κι αυτό στα σχήματα που μέσα τους καλούμαστε να χωράμε τη ζωή μας...Άλλοι τα αποδέχονται κι άλλοι όμως όχι...

Αν ο Παρωνύμιος είναι τριάντα ας πούμε κι εγώ εξήντα...το σχήμα το έχουμε γράψει στα παλιά μας υποδήματα...δεν έχω συνομιλήσει πιο ίση προς ίσον με άλλον άνθρωπο τόσο χασματικά μικρότερό μου...Δηλώνω πως είναι τιμή μου...να βγαίνω απ’ τα σχήματα με τέτοιους ανθρώπους...Ισχύει για όλους σας αυτό, απλά ο Παρωνύμιος έχει κάνει κάτι ξημερώματα επί παντός επιστητού μαζί μου...Αντλώ τεράστια γνώση από νεώτερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια...παίρνω και δίνω ουσιαστική αγάπη με ορισμένους απ’ αυτούς...συνειδητά και ασυνείδητα...ξενίζει τους ελάχιστους πια φίλους μου αυτό, αλλά εγώ το συνεχίζω...με κρατάει σε μιαν αλλόκοτη ζωντάνια που έχω τεράστια ανάγκη...

να κι η ψυχανάλυση...ακούσατε φροϋδιστές;;; :))))
 
Top