Χαλίλ Γκιμπράν: "Ο προφήτης"

Το πιο κοσμοαγάπητο από τα έργα του , ειναι μια υπέροχη σύνθεση από ποιητικές παραβολές που εξετάζουν όλες τις πλευρες των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους! Ο ποιητης αναζητά την ορθη εκδήλωση του συναισθήματος , της σκέψης και της δρασης στον άνθρωπο που θα του επιτρεψει να ζήσει ευτυχισμένα την γηινη ζωή του, χωρις να αδικει ή να αδικειται , να καταστρεφει ή να καταστρεφεται!

' ειναι ενα υπέροχο ποιημα που περιέχει όλες τις εκφρασεις των πιο βαθειων πόνων της ψυχής και της καρδιάς του ανθρωπου! αν και ειναι γραμμένο σε πρόζα στην ουσια ειναι ποιηση, γιατι ο Γκιμπράν ζουσε με την ψυχή του μεσα στην ουσια της ομορφιας όπου σβύνουν οι διακρίσεις ανάμεσα στον πεζό λόγο και στην ποιηση και όπου η ίδια η σκέψη γινεται μουσική και θροισμα ανέμου!'

Το βιβλίο περιέχει αναλοιωτες, αιωνιες αλήθεις και νιωθεις οτι μια νυκτα με αστροφεγγιά περιδιαβαινεις σε ένα ήσυχο δάσος ή λουζεσαι σε ένα ησυχο ποταμάκι αλλα τα λόγια του όμως περιεχουν και φωτιά! ειναι την ιδια ωρα σαν πυρσός αναμμένος!

το βιβλιο με ηρεμησε και με καθυσηχασε για πολλα πράγματα που εχω αποτυχει να φερω εις πέρας στην ζωή μου, δεν σε αφηνει να κάνεις κακη αυτοκριτική στον εαυτο σου αλλα ωριμη και αποτελεσματική και σου αφηνει ελπίδες πως αργοτερα θα βιωσεις την άνοιξη και το καλοκαιρι αλλα και το φθινωπορο πολλα εχει να σου πει αφου τοτε μονο ωριμάζουν όπως λέει οι ωραιοτεροι καρποί!

' Οι καρδίες σας γνωρίζουν σιωπηλά τα μυστικά των ημερων και των νυκτών.
αλλα τα αυτιά σας διψούν για τον ήχο της γνώσης της καρδιά σας.
Θέλετε να γνωρίσετε με λόγια αυτό που γωρίζετε από πάντα στην σκέψη.

Θελετε να αγγίξετε με τα δάκτυλα σας το γυμνό σώμα των ονειρων σας'

' Οταν η αγάπη σε καλει ακουλουθησέ την,
μ' όλο που τα μονοπάτια της ειναι τραχιά και απότομα

και οταν τα φτερα της σ΄αγκαλιασουν παραδωσου, μόλο που το σπαθι που
ειναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερουγες της
μπορει να σε πληγώσει!
γιαι όπως η αγάπη σε στεφανώνει, ετσι και θα σε σταυρωσει!

' Ναι αληθινά η ηδονή ειναι ένα τραγουδι ελευθεριας
και θα μου έκανε χαρά να το τραγουδάτε με όλη σας την καρδιά
αλλα δε θα' θελα να χάσετε τις καρδιες σας στο τραγουδι της'

' Το να υπάρχεις σημαινει να εισαι σοφος χωρις να εισαι ξενος για τους ανόητους!
σημαινει να εισαι δυνατός αλλα οχι για να ξεκάνεις τους αδύναμους!
σημαινει να παιζεις με τα μικρα παιδια οχι σαν πατερας
αλλα καλυτερα σαν συντροφος του παιχνιδιού'

΄Σημαινει να εισαι κηπος χωρις μαντρα
αμπέλι χωρις φυλακα, θησαυροφυλακιο πάντα ανοικτο στους περαστικους'

' Οταν εισαι λυπημένος κοιταξε βαθια μεσα στην καρδια σου και
θα δεις οτι μονάχα εκεινο που σου εχει δωσει λυπη
ειναι εκεινο που σου δινει χαρά!'

Last edited by a moderator:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
πολυ... ποιητικο το ποιημα Αριαδνη.

Αναρωτιεμαι αν ο ποιητης ενιωσε πραγματικη αγαπη και πονο, η εχει την εχει στην φαντασια του

πολυ... ποιητικο το ποιημα Αριαδνη.

Αναρωτιεμαι αν ο ποιητης ενιωσε πραγματικη αγαπη και πονο, η εχει την εχει στην φαντασια του
Λορενα το ερωτημα σου απαντιεται στο τελος του βιβλιου, οποτε δεν θα το αποκαλυψω( δηλ. αν γνωρισε ο προφητης τον πονο και την αληθινη αγάπη) και αν ειχε υποφερει και αυτος !!

Το βιβλιο αποτελειται από τρια μέρη: τον προφητη, τον κηπο του προφητη και τον θανατο του προφητη!

ο προφητης ειναι ενας ανθρωπος σοφος που μια μερα αναχωρει απο μια πολη την οποια υπηρετουσε για 12 χρονια για να πάει στην πατριδα του, σαν προσωπο ιδιαιτερα αγαπητο ο κόσμος τον ρωτα για να πάρει την συμβουλή του για τον γαμο, την αγαπη, την φιλια , το καλο, το κακο, την δικαιοσυνη!!

' Μονο οι γυμνοι ζουν μέσα στον ήλιο. Μονο οι ακυβερνητοι μπορουν να ταξιδεψουν στην μεγάλη θάλασσα, μόνο εκεινοι που εχουν σκοταδι τη νυκτα θα ξυπνήσουν με το γλυκοχαραμα και μονο εκεινοι που κοιμουνται μαζί με τις ριζες κάτω από το χιονι θα φτασουν στην ανοιξη!'

' Να εμπιστευεστε τα όνειρα γιατι σ' αυτα ειναι κρυμμένη η πύλη προς την αιωνιοτητα'

και μια φραση που μου εκανε ιδιατερη εντυπωση και δεν την ειχα ξανακουσει:

Αλλα δεν πρέπει αυτός που λαχταρά πολύ να λέει σ' εκεινον που λαχταρά λίγο: Γιατι εισαι αργός και σταματάς;

Γιατι ο πραγματικά καλός δε ρωτάει τον γυμνό 'που ειναι τα ρουχα σου; ουτε τον άστεγο'τι έπαθε το σπίτι σου'

αυτη η φραση περικλειει ισως τον ορο της καλοσύνης σε πρακτικό επίπεδο, διοτι πολλοι συχνα σε κατακρινουν ειτε γιατι δεν υλοποιησες καποια πραγματα, ειτε γιατι δεν τα καταφερες στην ζωη οσο καποιοι άλλοι! αλλα ο προφητης λεει πως οι αποτυχίες δεν ειναι κατι αφυσικο με την ανθρωπινη φυση, ειναι σαν τις εποχες του χρονου, παντα σε οδηγουν σε κατι άλλο!!

επισης μια συγκλονιστικη εικονα: μια πανεμορφη πριγκηπισσα να περιμενει τον αγαπημενο της ντυμενη και κομψοτατη και εκεινος να μην ερχεται ποτε και ο προφητης λέει πως θα ηταν καλυτερα για' αυτην την κοπέλα να ηταν ζητιάνα η ηλικιωμένη παρα νεα και ομορφη αλλα να μην εχει κανεναν να χαρει την ζωή, καλυτερα να εισαι ζητιανος και να απλωνεις το χερι παρα να εχεις μια καρδια με πολλα πολυτιμα να δωσεις και κανένας να μην στα ζητά!!

μαγικό βιβλίο!!

Last edited:
Αγαπημένο βιβλίο,πολύ ξεχωριστό,αν και με βάση καθαρά θεωρητική.
Ο τρόπος γραφής του όμως είναι για μένα μοναδικός και αυτό στάθηκε αφορμή να διαβάσω κι άλλα έργα του.Ξεχώρισα επίσης τα έργα του,"Ο τρελός" και "Ο περιπλανώμενος".
Το απόσπασμα που πραγματεύεται την αγάπη είναι το αγαπημένο μου,αν και πότε δεν κατάφερα να το εφαρμόσω στην ζωή μου.

Και για την μοναξιά να τι γραφει ο προφήτης:

Να πίνεις μοναχός την κούπα σου και να την πίνεις με χαρά.

Να την σηκώνεις ψηλά πάνω από το κεφάλι σου και να πίνεις στην υγειά όσων πίνουν μόνοι.

Κάποια φορά γύρεψα τη συντροφιά των ανθρώπων
και κάθισα μαζί τους στα τραπέζια του συμποσίου κι ήπια μαζί τους. Αλλα το κρασί τους
δεν ανέβηκε στο κεφάλι μου, ουτε έτρεξε μέσα στο στήθος μου. Μόνο που κατέβηκε στα πόδια μου.

' Η σοφία μου έμεινε στεγνή κι η καρδιά μου σφαλισμένη και σφραγισμένη.

Μονο τα πόδια μου ήταν μαζί τους μέσα στην ομίχλη τους.

Κι από τότε δεν ξαναγύρεψα τη συντροφιά των ανθρωπων,
ουτε ξανάπια κρασί στο τραπέζι τους.

Γι' αυτο σου λέω, μ'όλο που οι οπλές των ωρων χτυπούν
σκληρά στο στήθος σου, και τί μ' αυτό; Είναι καλό για σένα να πίνεις
την κουπα της θλίψης μόνος σου και την κούπα της χαράς πάλι μόνος'

Το να περιχαρακώνεται κάποιος στον εαυτό του, να χαίρεται ή να λυπάται μόνος, να μην αναζητά την ανθρώπινη επικοινωνία μπορούμε να το δούμε και σαν χαρακτηριστικό εγωισμού.
Δεν μπορεί, θα λέει και άλλα "ο προφήτης".

Ναι λεει τα εξής:όταν το σκοτάδι πέφτει πάνω σας να λέτε: αυτο ειναι η αυγή που δεν γεννήθηκε ακόμα και μόλο που το έργο της νυκτας με σκεπάζει ωστόσο θα γεννηθεί και για μενα η αυγη όπως θα γεννηθει και για τους λόφους! καπου αλλου λεει που δεν μπορω να βρω οτι ο πλατυτερος δρομος να φτασει κανεις στον Θεο, στον ουρανο ειναι μεσω του συνανθρωπου του!
ξερω τι εννοει ο προφήτης όταν μιλά για την μοναξιά, σας έχει τυχει να βρισκεστε με συντροφιά που να ειναι τόσο μα τόσο επιφανειακή και φλυαρη με μεγαλη αυτοπροβολη και έπαρση που θα ήταν καλύτερα να μην βρισκεσαι και μόνο τα 'πόδια σου ηταν μαζί τους στην ομιχλη' γιατι η καρδια σου ήταν μιλια μακρυα από αυτούς και δεν μπορεσατε να ερθετε σε πραγματική επικοινωνια ! δηλ. ειναι σαν να σου λεει μην συμβιβάζεσαι με κάτι τετοιο, ειναι καλυτερο να μένεις μονος μέχρι να έρθει η κατάλληλη συντροφιά παρα να σπαταλιέσαι σε ανουσιους ανθρωπους , εγω ετσι το αντιλαμβανομαι , οχι να εισαι αιωνια μονος η να μην ζητάς την ανθρωπινη επικοινωνια αλλα να ζητάς την κατάλληλη ανθρωπινη επικοινωνια, εκεινη που θα σε κάνει να νιωσεις καλά και δεν θα σε ταραξει με οποιονδηπε τροπο!

εγω το εχω νιωσει και πραγματικά καποιες φορες ειναι καλύτερη η μοναξιά παρα το να βρισκεσαι με παρεα που δεν θα νιωσεις καλά!

Εμένα δεν μου άρεσε και πολύ ο προφήτης. Ίσως γιατί μου το έχουν δωρίσει 7 φορές. Αχ αυτές οι πωλήτριες των βιβλιοπωλείων. Εκφράζω όμως προσωπική γνώμη, αυστηρά...

Ίσως φανεί ενδιαφέρον για όσους αγάπησαν τον Προφήτη να δουν αυτή εδώ τη μεταφορά του βιβλίου. Αν και είχα αρκετή επιφύλαξη ως προς τη δυνατότητα απόδοσης σε εικόνες ενός τέτοιο κειμένου, μπορώ να πω ότι το τελικό αποτέλεσμα μου φάνηκε πραγματικά υπέροχο, και θα το συνιστούσα θερμά.

Κινουμενα σχεδια! Κασταλια πως βαλανε υποθεση σε ενα βιβλιο που ηταν καθαρα φιλοσοφικο και θεωρητικο

Κι όμως, Αριάδνη, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η "υπόθεση" είναι τόσο αρμονική και δεμένη, που αν κάποιος τύχαινε να δει το έργο, χωρίς να ξέρει ότι βασίζεται σε ένα "φιλοσοφικό" βιβλίο χωρίς υπόθεση, δε θα έμενε με την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από σκόρπιες σκέψεις περί ανέμων και υδάτων. Οι δημιουργοί της ταινίας την έφτιαξαν με πολλή αγάπη, και νομίζω ότι αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Όσοι αγάπησαν το βιβλίο, πιστεύω ότι θα βρουν και την ταινία όμορφη.

Ο Προφήτης του Γκιμπράν,όπως και ό,τι άλλο δικό του έχω διαβάσει,μου άρεσε πολύ.Έχω περιέργεια να δω και την ταινία.Οι Λιβανέζοι πάντως έχουν έφεση στις τέχνες(λογοτεχνία,μουσική).Κάτι θα έχει το νερό τους φαίνεται.

Την είδα την ταινία.Εξαιρετική είναι.Καταπληκτική δουλειά.Σχέδια και μουσική δένουν πολύ όμορφα με τις σκέψεις του μεγάλου Λιβανέζου!