Χαν Γκανγκ: "Η Χορτοφάγος"Τίτλος: Χορτοφάγος
Συγγραφέας: Χαν Γκανγκ (Han Kang)
Μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2020
Έτος πρώτης έκδοσης: 2007 (Κορεάτικα)
Διαστάσεις: 20.5 cm x 14 cm
Αριθμός σελίδων: 195
ISBN: 978-960-03-6721-8


Το βιβλίο «Η Χορτοφάγος» πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 στη Νότια Κορέα από την Χαν Γκανγκ. Το 2016 η αγγλική του μετάφραση κέρδισε το διεθνές βραβείο Booker. Το 2020 κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη στη σειρά τους «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο», μιας σειράς που έχει δώσει εξαιρετικά βιβλία.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας η ΓιόνγκΧιε, μια νεαρή γυναίκα, συνεσταλμένη, λιγομίλητη και απαθής. Η ΓιόνγκΧιε ξυπνά μια μέρα και αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος εξαιτίας ενός εφιάλτη. Είναι μια πράξη που το περιβάλλον της θεωρεί επαναστατική και ακραία και προσπαθούν να την συνετίσουν.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία κεφάλαια και το κάθε κεφάλαιο έχει διαφορετικό αφηγητή. Το πρώτο κεφάλαιο «Η Χορτοφάγος» αφηγείται ο σύζυγος της ΓιόνγκΧιε. Ένας άντρας ψυχρός και σκληρός ο οποίος παντρεύτηκε την πρωταγωνίστρια όχι από έρωτα αλλά για τις ποιότητες του χαρακτήρα της που ανάφερα πιο πάνω.

Το δεύτερο κεφάλαιο, «Η μογγολική κηλίδα», αφηγείται ο άντρας της αδελφής της, ένας καλλιτέχνης, ο οποίος ίσως είναι ο μόνος που κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της. Είναι το πιο σκοτεινό, αισθησιακό με έναν ιδιαίτερο τρόπο και βίαιο μέρος του βιβλίου.

Το τρίτο κεφάλαιο «Δέντρα στις φλόγες» αφηγείται η αδελφή της ΊνΧιε. Σε αυτό το κεφάλαιο λύνονται αρκετές απορίες που δημιουργούνται στα προηγούμενα κεφάλαια και κατανοείς πιο καλά τους χαρακτήρες.

Η χορτοφάγος είναι ένα παράξενο μυθιστόρημα δοσμένο με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Σε μόνο 193 σελίδες καταφέρνει να θίξει πάρα πολλά θέματα και σε κάνει να στραφείς προς τα μέσα σου για απαντήσεις. Θέματα όπως η κακοποίηση και τα σημάδια της στους ανθρώπους, το δικαίωμα να ζει, αλλά και να πεθαίνει ο καθένας με τους δικούς του όρους.

Είναι ένα βιβλίο πολύπλευρο που όσες φορές και να το διαβάσεις θα το αντιλαμβάνεσαι με διαφορετικό τρόπο και πάντα θα σε προβληματίζει. Αν και δεν το βρήκα εύκολο το συστήνω ανεπιφύλακτα και σίγουρα θα ξαναδιάβαζα και άλλα βιβλία της Χαν Γκανγκ.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η προτελευταία σου παράγραφος για την εσωτερικότητα που βγάζει το βιβλίο, αλλά και ότι είναι δοσμένο από τρεις διαφορετικές οπτικές. Και έχω και μια περιέργεια για το πως είναι γραμμένο, αν λόγω καταγωγής της συγγραφέως ένιωσες κάπως διαφορετικό το ύφος του.
 
Πεταλούδα ναι πιστεύω ότι λόγω καταγωγής της συγγραφέως είναι διαφορετικό το ύφος του, έχει αυτή τη παράξενη ατμόσφαιρα που έχει κάποτε ο κορεάτικος κινηματογράφος. Το ότι είναι δοσμένο από διαφορετικές οπτικές το συνάντησα και σε άλλα βιβλία όπως στην Αναζήτηση του Θέμελη.
 
Top