Χιου Χάουι (Hugh Howey): Σιλό (Wool)

223
Τίτλος: Σιλό
Πρωτότυπος τίτλος: Wool
Συγγραφέας: Hugh Howey
Μετάφραση: Γιώργος Καρατζήμας
Εκδόσεις: Anubis
Χρονολογία έκδοσης: 2013
Πρώτη έκδοση: 2011 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 569
ISBN: 978-960-497-598-3

Για τoν συγγραφέα :
O Hugh Howey φαίνεται ενδιαφέρων τύπος. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975. Εργάσθηκε ως καπετάνιος σε ιστιοπλοϊκό, μετά σε βιβλιοπωλείο και παράλληλα έγραφε. Μετά από τις πρώτες νουβέλες, καταπιάνεται με το Σιλό το 2010. Αρχίζει λοιπόν και γράφει ένα τμήμα του Σιλό, το οποίο εξέδωσε μόνος του σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του Amazon. Γράφει μετά και κάποιες συνέχειες και μπαμ! Εκδοτικό φαινόμενο. Στην συνέχεια εξέδωσε και δύο συνέχειες: Shift και Dust (ακολουθούν πληροφορίες στο τέλος). Για το βιβλίο Σιλό/Wool έχουν, ήδη, εξαγοραστεί τα δικαιώματα από τον Riddley Scott και το τηλεοπτικό δίκτυο AMC.

Για το βιβλίο :
Μου κάνει εντύπωση που στη Λέσχη δεν βρήκα πουθενά τον σχετικό τίτλο σε κάποιο νήμα. Για να τα πάρουμε από την αρχή γιατί νταξει πιάσανε οι ζέστες και καλό είναι να τροφοδοτήσουμε τη ΛτΒ με κάτι νέο και δροσερό και ευχάριστο. Λοιπόν, το Σιλό αφορά σε ένα κόσμο που ο πλανήτης Γη έχει πεθάνει.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα δυστοπικό μεταποκαλυπτικό βιβλίο. Το μόνο εναπομείναν κομμάτι της ανθρωπότητας, επιβιώνει σε μία τεραστίων διαστάσεων υπόγεια αποθήκη. Η αποθήκη αυτή είναι πλήρως αυτάρκης με κήπους που παράγουν λαχανικά (μμμ τι καλά, επιβίωσαν και τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια), ζώα που παράγουν κρέας (έχουμε ακόμα μπέικον, φιου), ανακυκλούμενο νερό και αέρα, κλπ. Έχουμε μία Δήμαρχο, έναν σερίφη, γιατρούς, έλεγχο γεννήσεων (πρόβλημα), τμήμα πληροφορικής, μηχανικό τμήμα και ότι λαχταράει ο καθένας.
Πρόβλημα 1: δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το Σιλό γιατί ο αέρας είναι τοξικός και επιφέρει τον θάνατο εντός λεπτών.
Πρόβλημα 2: Το βιβλίο ξεκινάει με τον Σερίφη μας να δηλώνει ότι θέλει να βγει από το Σιλό, κάτι που προξενεί ερωτηματικά (βλ. ξανά το πρόβλημα 1). Άρα διερωτάται κάποιος: Γιατί;;;

Για πες για πες:
Προφανώς, ο αναγνώστης θα θέσει το ερώτημα ''πως τελείωσε ο κόσμος διάολε;;''. Λογική ερώτηση. Το βιβλίο όμως (αν και απαντά στο ερώτημα αυτό) ασχολείται περισσότερο με τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ισορροπίες, τις συνωμοσίες (παντού υπάρχει μία συνωμοσία). Δηλαδή, σε πιο απλά λόγια, γιατί το βιβλίο ξεκινάει με τον Σερίφη να δηλώνει, σαν το Νίκο τον Κούρκουλο ''ψτ, εγώ θέλω να βγω έξω''; Μα θα πεθάνεις χρυσέ μου. Κάτσε στα αυγά σου. Και μετά αναλαμβάνει μία νέα Σερίφης. Καλό κορίτσι. Αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Της αρέσει να σκαλίζει πράγματα. Μπα σε καλό σου, δεν ξέρεις τι έφαγε την γάτα;;

Νιλς για κατέβασε λίγο επίπεδο γιατί έλεος με τα λογοτεχνικά σου
Η κεντρική ιδέα τρομερά ενδιαφέρουσα. Τι τελείωσε τον κόσμο; Ποιος έφτιαξε το Σιλό; Και κυρίως γιατί;
Πολύ στιβαρό το κεντρικό στόρυ του συγγραφέα, που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Κακά τα ψέματα ήταν page-turner. Μετά τις δέκα πρώτες σελίδες του βιβλίου (τόσο μου πήρε να καταλάβω τι παίζει, ναι είμαι λίγο αργός), ο ρυθμός είναι ξέφρενος και λίγο πριν το τέλος, έλεγα, ωχ μένουν πενήντα σελίδες. Πως θα το μαζέψει τώρα; Αλλά το μαζεύει και δίνει πειστικό τέλος.
Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ότι ο Howey έχει μία πολύ πολύ καλή ιδέα, την οποία όμως μετά την μέση δεν μπορεί να υποστηρίξει συγγραφικά. Δηλαδή, υπάρχουν οι συγγραφείς που γράφουν ένα βιβλίο, υπάρχουν οι συγγραφείς που γράφουν μία ταινία, υπάρχουν και κάποιοι, όπως ο συγκεκριμένος, που γράφουν μία τηλεοπτική σειρά. Που πρέπει να γεμίσει ο χρόνος, που σκιαγραφούνται υπέρ το δέον οι πρωταγωνιστές, που γράφουν κάποιες σελίδες απλώς γιατί υπάρχει η υποχρέωση να γραφτεί κάτι. Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μία πολύ πετυχημένη, όχι ταινία, αλλά σειρά (αν δεν την ξεχειλώσουν).
Κάτι άλλο που δεν μου άρεσε ήταν η μετάφραση. Υπήρξαν στιγμές (ευτυχώς όχι πολλές) που ένιωσα, ότι ο μεταφραστής δεν ήξερε όχι καλά αγγλικά, αλλά καλά ελληνικά.

Θα καταλήξεις βρε παλικάρι μου;
Προς θεού, δεν λέω ότι το βιβλίο δεν μου άρεσε. Ίσα ίσα. Θα το ήθελα πιο σύντομο ναι (μιλάμε για 569 σελίδες μεγαλύτερου του συνήθους μεγέθους), θα ήθελα να το έχει γράψει αυτό το βιβλίο ο Howey δέκα χρόνια μεγαλύτερος, με πιο έμπειρο και πιο ξεκάθαρο μυαλό, ως προς το τι θέλει να γράψει. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι το συστήνω το βιβλίο. Ο τύπος έχει πλάσει ένα πολύ ωραίο σύμπαν και μπράβο του.
Ακολούθησε το Shift που είναι λίγο prequel και λίγο ταυτόχρονο με το Wool (και τα δύο βιβλία τελειώνουν στο ίδιο χρονικό σημείο) και μετά το Dust, που κλείνει την τριλογία. Το Wool/Σιλό βέβαια διαβάζεται και μόνο του, μιας και ο συγγραφέας δεν γνώριζε ότι θα υπάρξουν συνέχειες.

Βαθμολογία:
Πλοκή 4,5/5 + Γραφή 3/5= 7,5/10
 
Last edited by a moderator:
Top