Χούλια Ναβάρρο (Julia Navarro) - "Η Αδελφότητα της Ιεράς Σινδόνης"Τίτλος: Η αδελφότητα της Ιεράς Σινδόνης
Πρωτότυπος τίτλος: La hermandad de la Sabana Santa
Συγγραφέας: Χούλια Ναβάρρο (Julia Navarro)
Γλώσσα: Ισπανικά
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2005
Σελίδες: 512Το συγκεκριμένο βιβλίο μου το είχε κάνει δώρο ένας φίλος το 2006, ο οποίος ήξερε την λατρεία μου για ιστορικά μυθιστορήματα με στοιχεία μυστηρίου. Ήταν τότε η μανία του κόσμου με τον Dan Brown, οπότε σκέφτηκα να άλλη μια συγγραφέας (η άγνωστη Χούλια Ναβάρρο) που καταπιάνεται με υπόθεση σχετική με τον Ιησού. Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί πόσο θα με έλκυε το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς ήξερα πάνω – κάτω την ιστορία της Σινδόνης του Τορίνο από ντοκιμαντέρ. Παρόλα αυτά έμεινα με αρκετά καλές εντυπώσεις και θα το πρότεινα στο αναγνωστικό κοινό.


Λίγα λόγια για την υπόθεση από το οπισθόφυλλο :

Μια πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό του Τορίνο, όπου λατρεύεται η Ιερά Σινδόνη, και ένας άντρας με κομμένη γλώσσα που έχασε τη ζωή του θα αποτελέσουν το έναυσμα για μια συνταρακτική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Τέχνης με επικεφαλής τον ντετέκτιβ Μάρκο Βαλόνι. Μαζί με τη διορατική και ελκυστική ιστορικό Σοφία Γκαλόνι και μια φιλοπερίεργη δημοσιογράφο, η ομάδα του Βαλόνι καλείται να λύσει ένα αίνιγμα που ανάγεται στους Ναΐτες και φτάνει ως τις μέρες μας. Συνδετικός κρίκος στην πλοκή του έργου είναι μια ελίτ μορφωμένων, εκλεπτυσμένων και πανίσχυρων επιχειρηματιών. Οι ερευνητές δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι όσα συμβαίνουν στον καθεδρικό ναό συνδέονται με την Ιερά Σινδόνη και με τις αντιξοότητες που έχει περάσει στο διάβα των αιώνων, από τα χρόνια του Ιησού Χριστού ως τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τη νέα Τουρκία, τη Γαλλία του Φίλιππου του Ωραίου, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σκοτία... Συνδυάζοντας ιστορία και φαντασία ως σημεία αφετηρίας, η Χούλια Ναβάρρο έχει συγγράψει ένα μυθιστόρημα που αφήνει τον αναγνώστη χωρίς ανάσα ανοίγοντας τις πύλες σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.
(Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο στην πρωτότυπη έκδοσή του στα ισπανικά έγινε best – seller, ξεπερνώντας το μέχρι τότε νούμερο 1, Κώδικα Ντα Βίντσι. Το θέμα του και η πλοκή του εξάλλου θυμίζουν το έργο του Νταν Μπράουν.)


Αρκετά καλό λοιπόν το βιβλίο, που δίνει μια πειστική αν θέλετε ερμηνεία σχετικά με την υπόθεση της χρονολόγησης της Ιεράς Σινδόνης (δεν σας λέω παραπάνω!). Η αφήγηση παροντικών και ιστορικών γεγονότων γίνεται σε διαφορετικά κεφάλαια, δηλαδή η Ναβάρρο δεν κάνει εναλλαγές σκηνών παρελθόντος – παρόντος στο ίδιο κεφάλαιο, όπως κάνουν άλλοι συγγραφείς, και που συχνά κουράζει. Αντιθέτως, το ένα κεφάλαιο, παραδείγματος χάριν, αφορά το ιστορικό παρελθόν, ενώ το αμέσως επόμενο αφορά το παρόν και μόνο.

Επίσης, προειδοποιώ τους φίλους αναγνώστες να μην μπερδευτούν όπως εγώ σε σχέση με το βασίλειο της πόλης ΕΔΕΣΣΑ. Εκεί υπήρξε λίγο μπέρδεμα, καθώς εγώ ως ανυποψίαστη αναγνώστρια νόμιζα ότι αναφερόταν στην ελληνική πόλη Έδεσσα, ενώ στην ουσία επρόκειτο για το βασίλειο της Εδέσσας στην Μεσοποταμία (Λίβανος). (Αν και όπως γνωρίζουμε, όλα την ίδια προέλευση έχουν!) Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται ως λεπτομέρεια αυτό που λέω, αλλά έχει άμεση σχέση με την υπόθεση του βιβλίου και πολλοί αναγνώστες σίγουρα μπερδεύονται και αναρωτιούνται ευλόγως πχ καλά πως μετακινήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το ένα μέρος στο άλλο ο ιππότης; Χρειάζεται να φτάσει ο (Έλλην συγκεκριμένα) αναγνώστης στα μισά του βιβλίου για να καταλάβει το γεωγραφικό στίγμα των γεγονότων.

Γενικώς, περίμενα και αυτό το βιβλίο σαφώς καλύτερο. Σε μερικά σημεία με κούραζε λίγο η γραφή της Ναβάρρο, ενώ η σκιαγράφηση των χαρακτήρων μου φάνηκε ότι είχε αδυναμίες. Πάντως, στο σύνολό του, είχε ενδιαφέρουσα πλοκή. Πιστεύω ότι η συγγραφέας πάτησε στα βήματα του Μπράουν για την συγγραφή του βιβλίου αυτού και αυτό φαίνεται από την όλη δομή της ιστορίας, απλώς θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή η ιδέα της να καταπιαστεί με την υπόθεση της Σινδόνης του Ιησού. Όντως ένα θέμα που ελκύει πολλούς…(και αυτό ακριβώς με κράτησε προσηλωμένη στην ανάγνωση της ιστορίας).Καλή ανάγνωση! Ελπίζω να το απολαύσετε!
 
Last edited by a moderator:
Top