Χρήστος Ν. Λαζαρόπουλος: " Άρρητων όψις "



Συγγραφέας: Χρήστος Λαζαρόπουλος
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Έτος έκδοσης: 2012
Σελίδες: 152



Ανοίγοντας κανείς την ποιητική συλλογή "ΑΡΡΗΤΩΝ ΟΨΙΣ" του κ. Χρήστου Λαζαρόπουλου, κολυμπά σε απαλούς, διάφανους, σχεδόν κρυστάλλινους στίχους που φωτίζονται εσωτερικά από τη συγχορδία μιας ποιητικής εικονοτοπίας.

Με το προζύμι ενός πετάγματος, με μια αστραπή αναδιπλώνεται η ψυχή στην ευρύχωρη πεδιάδα των στίχων που χάραξε με λεπτοφυή μαστοριά ο ποιητής κ. Χρήστος Λαζαρόπουλος.

"{...}Προσπαθώ
να βρώ την αλήθεια
της αντανάκλασης.

Το βλέμμα
διεισδύει στον καθρέφτη.{...}"

διαβάζουμε σε ένα απόσπασμα ποιήματος.

Υποστασιακή ποίηση μιας πολύχρωμης ενοραματικής μουσικότητας, εναργής, γυρίζει τα γρανάζια μιας νυχτοπορείας νοημάτων που στοχεύουν την ουσία των πραγμάτων και της ψυχής.

Υλοποιείται όχι ένας μονόλογος του ποιητή με τον εαυτό του, αλλά μια μυστική συνομιλία με τον αναγνώστη που τον παρασέρνει στα βαθύτερα κοιτάσματα του λόγου, μέσω ενός βαλς ευλυγισίας εικόνων.

"Αμφίστομο ξίφος
Στη μια πλευρά
το όνομά σου
Στην άλλη
το δικό μου

Αδιάτρητη ασπίδα
Στην έξω πλευρά
το όνομά σου
Στην μέσα
το δικό μου

Το δόρυ
που με βρήκε
στην καρδιά
Το βέλος
που τρυπησε
τη πλάτη

Δεν πρόλαβα
να διαβάσω
τι όνομα έγραφε"

Ο κ.Λαζαρόπουλος φαίνεται να έχει κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα, που βαπτισμένα σε μια ειλικρίνεια παφλάζουσα μέσα στις λέξεις, μεταμορφώνουν το ποιητικό σύνολο σε ιχνηλάτη της εσώτερης γεωγραφίας μας.

Αν και νομικός στο επάγγελμα, οι ρητορικές κορώνες απουσιάζουν από την ποίησή του, δένοντας σφιχτά σαν σάρκα τους στίχους, στο γερό μυϊκό σύστημα ενός σύμπαντος που δεν πελαγοδρομεί σε τίποτε πλεοναστικό.

Κρατούμε λοιπόν έναν ευδιάκριτο, μετρημένο ποιητικό λόγο, σαν επίγραμμα κάποτε, που δεν φείδεται όμως νοηματικών προεκτάσεων προς τον ήχο ενός φωτός λαγαρού και πλουσιόδωρου που ανατέμνει την ύπαρξη για να τη γιατρέψει από το σκηνοθετημένα απατηλό.

Η χώρα των ποιητικών Σαργασσών φυλάει σίγουρα μια περίοπτη θέση στην προκυμαία της, για εκείνον στο μέλλον. Στο μεγάλο πανί των λέξεων του, ας είναι πρίμα η έμπνευση για την κατάκτησή της!

Στο "αυτί" της ποιητικής συλλογής "ΑΡΡΗΤΩΝ ΟΨΙΣ", διαβάζουμε: Ο Χρήστος Ν. Λαζαρόπουλος γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά και μεγάλωσε και ζει στην Ακρόπολη. Σπούδασε νομικά και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Έχουν εκδοθεί εκτός εμπορίου από το περιοδικό Τεχνών και Γραμμάτων "Αλεξίσφαιρο" οι εξής ποιητικές συλλογές: "Μειδίαμα Νόμου", "Ισοζυγίες Ονείρων" και "Παγοθραύστης Συναισθημάτων".
 
Last edited by a moderator:
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η ανάρτηση υπογράφεται επώνυμα και φέρει τη γνώμη μου. Το πλήρες όνομά μου για κάθε ενδιαφερόμενο, είναι Χρυσοβαλάντου Τσιρώνη (ή Βάλη Τσιρώνη)!
 
Top