Χριστουγεννιάτικες Ευχές

Έχετε παρατηρήσει πόσο βαρετές και κλισέ είναι καμιά φορά οι ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Λέω να κάνουμε μια προσπάθεια να τις ανανεώσουμε.

Πέρσι έμαθα ένα πολύ ενδιαφέρον χριστουγεννιάτικο έθιμο που, αν θυμάμαι καλά, μας έρχεται απ' τη Δανία. Εκεί, λοιπόν, όποιος κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι του οφείλει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ευχή για τον κάθε καλεσμένο με τη βοήθεια του λεξικού! Βρίσκει τυχαίες λέξεις στο λεξικό και με τις λέξεις αυτές, όσο άσχετες κι αν είναι με το πνεύμα των Χριστουγέννων, πρέπει να φτιάξει ευχές. Οι ευχές αυτές γράφονται σε μικρά χαρτάκια και μοιράζονται τυχαία στους καλεσμένους.
Εννοείται πως όταν άκουσα γι' αυτό το έθιμο ήθελα αμέσως να το δοκιμάσω κι εγώ. Οι πρώτες μου προσπάθειες οδήγησαν σε πολύ αστεία κι ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Π.χ.: Με τη λέξη "σανιδόδεσμος"
δοκάρι που συνδέει οριζόντια πασσάλους ή σανίδες μπηγμένες στο έδαφος
"Ωσάν το σανιδόδεσμο που πάσσαλους στηρίζει,
κι εσένα η ζωούλα σου ποτέ της να μην τρίζει"


Με τη λέξη "χαλκογραφικός"
ο αναφερόμενος στη χαλκογραφία
"Ας είσαι σαν το σίδερο, σαν το σκληρό τ' ατσάλι,
Κι ότι 'ναι χαλκογραφικό να μην το φτάνουν άλλοι"

"Κι από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα,
Κι ότι 'ναι χαλκογραφικό να μην κρατεί ομπρέλα"

Για κάποιο λόγο μου έβγαινε να φτιάχνω δίστιχα με ομοιοκαταληξία, το οποίο είναι κάπως πιο δύσκολο ίσως, αλλά πολύ πιο αστείο. Επίσης, για να διαλέξω τις λέξεις, άνοιγα το λεξικό σε μια τυχαία σελίδα και έβρισκα την 15η λέξη της δεύτερης στήλης. Αν η λέξη δεν είχε ενδιαφέρον π.χ. αν ήταν η λέξη "σαν", "όταν", "θα", κοιτούσα την προηγούμενη ή την επόμενη.

Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να το δοκιμάζαμε όλοι μαζί. Μπορείτε να φτιάξετε ευχές με ομοιοκαταληξία ή χωρίς, ανάλογα τα κέφια. Επίσης, αν η ευχή που προκύψει σας φέρει στο νου ένα συγκεκριμένο μέλος της λέσχης, γράψτε και παρωνύμιο.

Ξεδιπλώστε τα ταλέντα σας!
 
Last edited:
Top