Χρόνος Ανάγνωσης Βιβλίων

'Εφτιαξα το εν λόγω topic γιατί καθώς έψαξα στο forum και στην μηχανή αναζήτησης δεν βρήκα παρόμοιο.

Λοιπόν ξεκινάω,

Εγώ προσωπικά για ένα βιβλίο 300-400 σελίδων που έχει ενδιαφέρον, κάνω από 7 εώς 10 μέρες , γιατί θέλω να διαβάσω κάθε λεπτομέρεια, λέξη πρός λέξη, και να κάνω εικόνα στο μυαλό μου, τα όσα διαβάζω.

Τον 'Αρχοντα των Δαχτυλιδιών, λόγω των συχνών περιγραφών του φυσικού περιβάλλοντος και επειδή θέλω να κατανοήσω τα πάντα λέξη πρός λέξη , το διαβάζω πιο αργά. Θεωρώ το κάθε ένα από τα 6 μέρη, ένα βιβλίο, και αφιερώνω 10 μέρες για το καθένα, δηλαδή 60 μέρες η τριλογία θα μου πάρει.

'Εχω διαβάσει από άλλα άτομα πως πχ έκαναν μια μέρα να διαβάσουν το Hobbit ! :ζντόινγκ:

Για μένα κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για το λόγο πως πρώτον διαβάζω τα πάντα λέξη πρός λέξη και είναι δύσκολο σε μια μέρα να διαβάσω πάνω από 300 σελίδες λογοτεχνικό βιβλίο και δεύτερον δεν κάνω απλά μια στείρα ανάγνωση των λέξεων.

Επιπλέον δεν μου αρέσει να αγοράζω από ένα βιβλίο την ημέρα. Αγοράζω λίγα βιβλία και μένω με αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, απολαμβάνοντας τα στο φούλ.Δεν είναι το στύλ μου η ξεπέτα και κάτι στα γρήγορα.
 
Last edited:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο στάνταρ χρόνου (σε εμένα). Εξαρτάται από το ανάγνωσμα - πχ. ένα δοκίμιο παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από ένα μυθηστόρημα, εν γενεί. Το πρώτο απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια κατανόησης και συνήθως δίνει και πιο πολύ τροφή για σκέψη (αν και δεν είναι απόλυτο). Επίσης ένα μυθιστόρημα μπορεί να ρέει, ενώ κάποιο άλλο μπορεί να είναι πιο δύστροπο στη γραφή του. Ένα μπορεί να είναι ενδιαφέρον και να μην μπορείς να διακόψεις και άλλο να το κοσκινίζεις γιατί ψιλοβαριέσαι. Τέλος, τη στιγμή που δεν είμαστε επαγγελματίες αναγνώστες, αλλά έχουμε και χίλιες δύο άλλες ασχολίες και αποσπάσεις, εξαρτάται πολύ από την τρέχουσα περίοδο και τον ελεύθερο χρόνο.
Εάν με ρωτήσεις πόσο χρόνο θέλω για να διανύσω 50 χιλιόμετρα, δεν θα μπορώ να σου απαντήσω εάν δεν ξέρω τη συγκεκριμένη διαδρομή, το τι μέσο μετακίνησης διαθέτω και σε ποια ώρα της ημέρας (έχει κίνηση, δεν έχει;).
 
Πολύ ωραίο θέμα @Προφέσορας. Δεν έχω συγκεκριμένο χρόνο ανάγνωσης βιβλίου, περισσότερο καθορίζεται από το ίδιο το βιβλίο πόσο θα μου πάρει να το τελειώσω.

Έχω διαβάσει βιβλίο σε μια μέρα (αλχημιστή) και άλλο βιβλίο σε δύο χρόνια (έγκλημα και τιμωρία)

Παλιότερα μου άρεσε να διαβάζω τα πάντα μέσα στο βιβλίο, εισαγωγές, σχόλια αφιερώσεις.. Την πάτησα όμως μερικές φορές με spoiler οπότε το αποφεύγω, το κακό είναι ότι όταν τελειώσω το βιβλίο δεν έχω διάθεση να τα διαβάσω, οπότε μένουν για πάντα αδιάβαστα.
Άλλος ένας λόγος που δεν διαβάζω τα σχόλια, είναι το θέμα που θίξαμε με τη Λολίτα. Πραγματικά και μόνο που έβλεπα τις παραπομπές για σχόλια με κούραζε πολύ. Πλέον, επειδή είμαι της άποψης ότι υπάρχουν πολλά βιβλία και πολύ λίγος χρόνος, δεν με χαλάει καθόλου αυτή η στάση που έχω απέναντι στο θέμα.

Πρακτικά, διαβάζω γύρω στις 50 σελίδες τις μέρες που διαβάζω. Όταν περνάω τις εκατό σελίδες κουράζομαι σωματικά. Όταν διαβάζω κάτω από 50 νιώθω την ανάγκη να διαβάσω λίγο παραπάνω.
 
Γενικά διαβάζω γρήγορα.
Σημασία σε αυτό παίζει τόσο η ψυχολογία μου όσο και το ίδιο το βιβλίο.
Γενικά όταν δε δουλεύω διαβάζω (χονδρικά) 3-4 βιβλία (300-500 σελίδες το καθένα) την εβδομάδα,
εκτός και αν είναι κανένα τούβλο/τσιμεντόλιθος οπότε 2 την εβδομάδα, όπου το 2ο είναι μικρότερο σε μέγεθος.
Ωστόσο, έκανα 3 χρόνια να τελειώσω το βιβλίο Βορά Ορνίων του Τζόρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, που είναι 920 σελίδες.:πανικός:
Συνήθως το 1 βιβλίο είναι audiobook. Οπότε αν διαβάσω 3, το 4ο είναι audiobook.

Τώρα που δουλεύω (καιρός ήταν) :προσκυνώ::προσκυνώ:
-συμβουλεύομαι λίγο το goodreads σε αυτό το σημείο-
διαβάζω 2 την εβδομάδα., όπου το ένα είναι audiobook.

Τον Σεπτέμβριο έπεσε ξεραΐλα και μπουσουλάω στο διάβασμα
-ίσως γιατί ξαναέπιασα το Μεγάλο Κυνήγι του Ρόμπερτ Τζόρνταν-
-καλά μην είμαι και στρίγκλα, η σπιτονοικοκυρά αλλάζει το πάτωμα στο σπίτι που νοικιάζουμε- :))))
και διάβασα μόνο 2 βιβλία των 500 σελίδων.
 
Έχω διαβάσει ότι ο γενικός κανόνας είναι ότι ο μέσος αναγνώστης διαβάζει 1 σελίδα άνα λεπτό ή, με πιο συντηριτικές προβλέψεις, 20 σελίδες άνα μισάωρο. Με αυτή την λογική, μπορεί κάποιος να διαβάζει 40-60 σελίδες σε μια ώρα κάθε μέρα, δηλαδή 280-420 σελίδες την εβδομάδα που αντιστοιχούν σε ένα 1-2 βιβλία μεσαίου μεγέθους. Βέβαια, αυτά στην θεωρία, γιατί στην πράξη υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την διάρκεια ανάγνωσης ενός βιβλίου. Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω ότι, για τα λογοτεχνικά βιβλία, διαβάζω 1 σελίδα ανά λεπτό, αλλά στα μη-λογοτεχνικά κάνω σίγουρα παραπάνω. Μπορεί και 1.5-2 λεπτά ανά σελίδα. Και άμα πέσω πάνω σε δοκίμια ή τίποτα φιλοσοφικά με δύσκολο περιεχόμενο κλπ, εκεί γίνεται ακόμη πιο αργός ο ρυθμος ανάγνωσης.
Άλλοι παράγοντες για εμένα είναι ο γενικός τρόπος ζωής. Άμα δεν έχεις κοιμηθεί σωστά ή είχες μια κουραστική μέρα στην δουλειά, όλα αυτά επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης που πρέπει να έχεις όταν διαβάζεις κάτι. Σε εμένα έχει τύχει να έχω μια κακιά μέρα και να είμαι τόσο κουρασμένος που δεν είχα την όρεξη ούτε καν να ανοίξω το βιβλίο για 10 λεπτά διάβασμα.
 
Συμφωνώ με όσους λένε ότι εξαρτάται από το βιβλίο. Ορισμένα αναγνώσματα, όπως τα βιβλία του Νταν Μπράουν τα διαβάζω μέσα σε δύο μέρες το πολύ, άλλα όπως τα βιβλία της Άτγουντ σε μια εβδομάδα, και πάλι εξαρτάται εαν τα διαβάζω σε περίοδο διακοπών ή όχι.
 
Δεν έχω στάνταρ χρόνο που θα ολοκληρώσω το διάβασμα ενός βιβλίου. Εξαρτάται από το αν μου αρέσει η πλοκή, αν είμαι σε περίοδο διακοπών, αν η μέρα μου είναι κουραστική ή όχι...Το μόνο σίγουρο είναι,πως από την στιγμή που θα ξεκινήσω ένα βιβλίο,θα ολοκληρώσω την ανάγνωση του, μου αρέσει δε μου αρέσει. Είναι μαζοχισμός αλλά θέλω πάντα να έχω ολοκληρωμένη εικόνα της πλοκής. Κι ας κόψω φλέβες!!!
 
Εγώ διαβάζω αργά ειδικά όταν ένα βιβλίο μου αρέσει.
Δεν με πολυενδιαφέρει όμως.
Έχω ένα σωρό αδιάβαστα αλλά αγοράζω κι άλλα!

Πλεονασμός;
Άκρατος καταναλωτισμός;
Χαζομάρα;

Όπως θέλει το λέει κανείς, εμένα μου κάνει!:))))
 
Όσοι από μας ακούμε βιβλία ξεφεύγουμε λιγάκι στο θέμα ταχύτητας ανάγνωσης και δεν το έχουμε σε τίποτα να τελειώνουμε 2-3 βιβλία τη βδομάδα, πάντα λαμβάνοντας υπόψη θεματολογία, στιλ γραφής, προσωπική κατάσταση κι όλους τους άλλους παράγοντες που ήδη αναφέρθηκαν. Με την έλευση των ηλεκτρονικών και ακουστικών βιβλίων οι επιλογές μου πλέον είναι τόσο απέραντες, που ανυπομονώ να πιάσω και το άλλο, και το άλλο, και το άλλο που έχω βάλει στο μάτι, οπότε ναι, διαβάζω γρήγορα και πλέον δε διστάζω να παρατώ βιβλία που δε μου μιλάνε μέσα στις πρώτες 77 σελίδες.
 
Επειδή δεν έχω πάντα όρεξη για διάβασμα, μπορεί να περάσουν εβδομάδες χωρίς να έχω διαβάσει μια πρόταση, και υπάρχουν μέρες που μπορεί να διαβάσω 100 σελίδες. Συνήθως τελειώνω γρήγορα τα θριλερ και αυτά που ανήκουν στο romance genre, αλλά όταν δεν είμαι σπιτι πολλές ωρες ακομη κι αυτά τα καθυστερω, διότι θα προτιμήσω να χαζέψω στα σοσιαλ, να δω βιντεακια, memes κτλ. Πρέπει να περνάω φαση χικικομόρι για να τελειωνω 3-4 βιβλία τον μήνα.
 
Το μόνο σίγουρο είναι,πως από την στιγμή που θα ξεκινήσω ένα βιβλίο,θα ολοκληρώσω την ανάγνωση του, μου αρέσει δε μου αρέσει.
Καποτε το έκανα και εγω αυτο..δεν παραταγα βιβλίο με τίποτα. Ηταν καθαρα ψυχαναγκαστικο, κι ας μην μου αρεσε το διαβαζα όλο. Ομως συνειδητοποιησα οτι και έχανα τον χρονο μου με ενα βιβλίο που δεν μου αρεσε αλλα και δεν απολαμβανα και την αναγνωση. Πλεον δεν το κάνω..αν ενα βιβλίο δεν μου αρεσει μπορει να διαβασω λίγο ακόμα αλλα αν δω οτι δεν τραβαει το παραταω. Δεν αξιζει να σπαταλας τον χρόνο σου, υπαρχουν τόσα αλλά βιβλία εκεί έξω που περιμένουν.
 
Πρέπει να περνάω φαση χικικομόρι για να τελειωνω 3-4 βιβλία τον μήνα.
Ενδιαφέρουσα καινούργια λέξη (μάλλον). Απο που κρατάει η σκούφια της ; Nα την λέω και γώ ρε παιδϊ μου όταν περνάω αντίστοιχη φάση. :ρ
 
Η ταχύτητα διαβάσματός μου μπορεί να συγκριθεί μόνο με το σπριντάρισμα χελώνας ή σαλιγκαριού.
Και όμως αγαπητέ @Μοκαντάσα αλ Σάφερ θα εκπλαγείς να μάθεις ότι η χελώνα είναι αξιοσημείωτα γρήγορη όταν σπιντάρει (χωρίς πλάκα). Άρα μάλλον γρήγορος αναγνώστης είσαι.

Ενδιαφέρουσα καινούργια λέξη (μάλλον). Απο που κρατάει η σκούφια της ;
Τι ρωτάς; Ότι έχει να κάνει με καθήκον και ψυχαναγκασμό και έχει ονομασία που ακούγεται σαν άσχημος λόξιγκας θα πρέπει να το ψάξεις στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
 
Top