@ΜιΛάμπρος, θα σου ήταν ευκολο να μου δωσεις πληροφοριες για το βιβλιο; Εκδοσεις, αν κυκλοφορει και πούΗ Γη του Ζολά
My pleasure.Σ΄ευχαριστώ πάρα πολυ.![]()
Εκδόσεις Γράμματα μόνο στην Πρωτοπορία. Η Πολιτεία (αν δεν κάνω λάθος) ουδέποτε τις είχε.Δεν κοιταξα στην πρωτοπορία
Αν δεν κανω λαθος και οι τρεις έχουν την ιδια ιδιοκτησια.Έχω την αίσθηση -χωρίς να το γνωρίζω- ότι οι εκδ. Γράμματα, όπως και οι εκδ. Γνώση, συνδέονται με κάποιον τρόπο με την Πρωτοπορία.
Είναι θλιβερό όντως, αλλά υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που έλκονται από πιο "ισχυρές" προσωπικότητες ή αρέσκονται να βρίσκονται στη σκιά άλλων. τι να κάνουμε; Είναι περίπου το ίδιο με την κουβέντα που έκανε ο @Νικόλας Δε Κιντ για τον Σεφερλή: το χιούμορ του είναι κακό, ναι. Γεμίζει όμως θέατρα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που πληρώνουν για να τον δουν είναι και κάποιοι που δεν τους αρέσει, αλλά ίσως είναι εκεί επειδή θέλουν να ανήκουν κάπου, σ'ένα ρεύμα, σε μια ομάδα κλπ. Η γραμμή ανάμεσα στο ζώον κοινωνικόν του Αριστοτέλη και το κοπάδι είναι πολύ λεπτή.Με θλιβει πάρα πάρα πολύ η ανημπόρια (μας) καμια φορά, να υπερασπιστούμε τη θέση μας, την άποψή μας, με ευγένεια πάντα, και να επικρατουν οι οποιες ανασφάλειες μας, έναντι μιας γνώσης μας προ πολλού κατακτημένης/κεκτημένης/πολλάκις επαληθευμένης.
Αυτό το βιβλίο του Ατσάγα είναι διαφορετικού ρυθμου και φιλοσοφίας από το προηγούμενο που διάβασα και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, πράγμα θεμιτό, αν σκεφτεί κανεις ότι πρόκειται ουσιαστικά για ιστορία ενηλικίωσης η οποία τοποθετειται στη φρανκική ισπανία, πιο συγκεκριμένα στη Χώρα των Βάσκων. Εχοντας basic υπόβαθρο για εκεινη την ταραγμένη ιστορική περίοδο, το οποίο αντλειται κατά βάση από τη λογοτεχνία που εχω διαβάσει και αναφερεται σε αυτην, νομίζω ότι γεγονότα όπως ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα, τα βασανιστήρια, τα «πέτρινα 35-36 χρόνια» του Φράνκο, είναι στοιχεία που διαμορφώνουν την ψυχοσύσταση όλων των πρωταγωνιστών, πώς αλλιώς άλλωστε..Διαβάζω τον γιο του Ακορντεονίστα του Ατσάγα το οποιο καμία σχέση έχει με το Ομπαμπακοακ. Εδώ, πρόκειται για καθαρόαιμο μυθιστόρημα, βραδυφλεγές σε εξέλιξη και αναπτυξη χαρακτηρων και εγκυρη καταγραφή μιας δυσκολης περιοδου για την Ισπανία και τι κληρονομιά αφησε πίσω η φρανκική δικτατορία. Αν με εχει μπερδεψει κάπου ειναι το εξής: Το βιβλίο εχει γραφτει απο τον χαρακτήρα Α ο οποιος πεθανε, στα βασκικα, και το παίρνει ο παιδικός φίλος του για να το διαβασει, να δωρισει ενα αντιτυπο στη βιβλιοθηκη της κοινής τους γενετειρας και ενημερώνει την οικογένεια ότι θα εμπλουτίσει αυτό το χρονικό και με τις δικες του αναμνησεις. Ειμαι αρκετά μετά τη μεση, δεν εχω καταφερει να διαχωρισω τις φωνές αλλά δεν φαινεται να έχει και ιδιαίτερη σημασία.
Το ειχα ξεκινησει παλιοτερα, με ειχε μπερδεψει και το ειχα παρατησει. Τωρα, το τελειώνω.Καταρχάς να διαβάσεις το βιβλίο διότι είναι εξαιρετικό. Αν έχεις δει την ταινία του Αλμοδόβαρ, θα χάσεις ένα μεγάλο μέρος από την έκπληξη της τελικής αποκάλυψης. Παρ' όλα αυτά ο σκηνοθέτης πήρε μόνο την κεντρική ιδέα του βιβλίου, οπότε η ιστορία στο βιβλίο εξελίσσεται διαφορετικά.
It all makes sense now!!Δεν νομίζω ότι είναι όμως το μικρό τρωκτικό αλλά αυτό εδώ το πλάσμα ==> κλικ
Οπότε θεωρώ πως ο μεταφραστής αφενός δεν ήξερε τι είναι η mygale και από την άλλη έκανε μια ωραία μίξη ελληνικών και γαλλικών!
Μην του ρίξεις κανέναν άσσο, δεν θα το αντέξω...Το ειχα ξεκινησει παλιοτερα, με ειχε μπερδεψει και το ειχα παρατησει. Τωρα, το τελειώνω.