Ψιλή κουβέντα για βιβλία κ.τ.λ.

Θοδωρή μπορείς να τα παραγγείλεις μέσω web αλλά να τα παραλάβεις απο κάποιο κοντινό σου κατάστημα. Εγώ έτσι κάνω. Η Τιμή είναι ίδια.

Το ξέρω αλλά έλα που το κατάστημα είναι στα Χανιά εγώ στου διαόλου τη μάνα και μου εχει τύχει να μου τα στείλουν από Κέρκυρα γιατί δεν είχαν αποθέματα;

Τυχαία ανακάλυψη, χωρίς μεγάλη σημασία.

Διαβάζω το Θαυμαστός καινούριος κόσμος. Το έχω στα ελληνικά από εκδόσεις "Κάκτος" και "Πάπυρος". Με δυσκολεύει η μετάφραση, οπότε έριξα μια ματιά στο πρωτότυπο. Είδα ότι και εκεί τα πράγματα είναι λίγο σκούρα (και λυπήθηκα τους μεταφραστές).

Απόσπασμα που με ζάλισε:

"The case of Little Reuben occurred only twenty-three years after Our Ford's first T-Model was put on the market." (Here the Director made a sign of the T on his stomach and all the students reverently followed suit.)

Μετάφραση στα ελληνικά (Κάκτος)
Η περίπτωση του Ρούμπεν συνέβηκε 23 χρόνια αφότου κυκλοφόρησε το μοντέλο Τ στην αγορά". Κι έκανε το σημείο Τ πάνω στην κοιλιά του. Οι μαθητές παρακολούθησαν με σεβασμό.

-Παρακολούθησαν; Δεν έκαναν το ίδιο πράγμα με αυτόν;

Μετάφραση στα ελληνικά #2 (Πάπυρος)
Το περιστατικό του μικρού Ρούμπεν συνέβη είκοσι τρία χρόνια μετά τη θεοποίηση της Μηχανής στον πλανήτη μας (Ο Διευθυντής έγραψε στον αέρα το γράμμα Mi, και όλοι οι φοιτητές τον μιμήθηκαν με ευλάβεια),

-Ποια θεοποίηση; ποιος αέρας;

(Το Our Ford's το αφήνω στην άκρη, αλλά έτσι όπως το διάβασα στο πρωτότυπο είναι σαν να κάνουν όλοι τον σταυρό τους)

Έλα Φόρντ και κύριε!

Από τις εκδόσεις Μέδουσα (Ανδρέας Αποστολίδης) πάντως η μετάφραση είναι πιο κοντά στο αγγλικό (σε αυτό το σημείο).
"Η περίπτωση Ρούμπεν συνέβει είκοσι τρία μόνο χρόνια ύστερα από την κυκλοφορία του πρώτου Τ-μοντέλου του Μεγάλου Φόρντ" (Ο Διευθυντής έκανε το σημείο Τ στην κοιλιά του και οι σπουδαστές αμέσως τον μιμήθηκαν.)

Ήρωες οι μεταφραστές !!! Το μονο που γνωρίζω με βεβαιότητα ειναι οτι το Φορντ αναφέρεται στον ομώνυμο ιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, του οποίου το εργοστάσιο επισκέφτηκε πριν αρχίσει να γράφει το βιβλίο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αλλα προέβλεψε και ένα σκοτεινό μέλλον αυτοματοποίησης των πάντων.

:χαχα: Μα τον Φορντ! Ανάσανα με την ανάρτησή σου :ναι:
*Που και το "παρακολούθησαν" (βλέπε Κάκτος) δεν είναι λάθος, αλλά κατάλαβα πως είναι σαν να τον κοιτούσαν χωρίς να μιμηθούν την κίνηση στην κοιλιά του.
Εδιτ: Στιλλ, γράφαμε ταυτόχρονα. Κρατάω την πληροφορία. Σας ευχαριστώ, παιδιά!

Εδιτ#2: *Αυτό το έγραψα αφού έψαξα στο βικιλεξικό, το οποίο με μπέρδεψε, σκέφτηκα ακόμη πιο πολύ, ξεμπερδεύτηκα, ξαναμπερδεύτηκα και αρχίζω να πιστεύω στα αλήθεια πως τα ελληνικά μου όντως δεν είναι καλά. Όπως και να'χει, η μετάφραση του Ανδρέα Αποστολίδη, σε αυτό το σημείο, είναι η καλύτερη. Το ρήμα "παρακολούθησαν" δεν είναι σωστή επιλογή.

Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Τι δώρο θα κάνατε σε κάποια/ον που λατρεύει τον Tolkien και γενικά παραπλήσιους φανταστικούς κόσμους με αυτούς των βιβλίων του και τις ταινίες κινουμένων σχεδίων (άσχετα από τα βιβλία του Tolkien κτλ); Από αντικείμενα μέχρι και βιβλία, αλλά πέρα από τις βασικές σειρές σίγουρα γιατί τα έχει και στις αγγλικές εκδόσεις και στα μεταφρασμένα.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εχει τα History of Middle-earth?
Αν ειναι ελευθερη μπορεις να της κανεις δωρο εμενα :Ρ
Για να της μαθω Quenya

Σαώρη

Είναι 4-5 τόμοι;;; Νομίζω πως ναι πρέπει να το έχει. Γενικά δεν μπορώ να δω ξανά την βιβλιοθήκη της, γιατί θα το πάρει χαμπάρι, μιας και είναι τις επόμενες εβδομάδες τα γενέθλια.

[πλοκη]Ποια χρώματα προτιμάς;;; Να ξέρω τι κορδέλα να πάρω για να σε τυλίξω. :ρ [/πλοκη]

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ειναι 12 τομοι και βεβαια θα σου ελεγα να της παρεις τον πρωτο, αντε τους 2 πρωτους (μονο αγγλικα βεβαια).

Να υποθεσω οτι εχει τις επιστολες του Τολκιν;

Επισης υπαρχουν τα Annotated Hobbit και LOTR: A Reader's Companion που εχον πολλα behind the scenes σχολια και σημειωσεις για το τι σημαινει το καθε τι γιατι γραφτηκε, και πως ηταν πρωτη του μοφρη.

Αν της αρέσει γενικά η φαντασία και θες κάτι σε βιβλίο, προτείνω τον Brandon Sanderson. Έχει υπέροχο σύστημα μαγείας και πολυ ομορφα πλασμενους κόσμους. :)

Σαώρη

Σας ευχαριστώ για τις προτάσεις, παιδιά! Μέσα στο σκ θα αποφασίσω τι θα κάνω.

Μπιατριξ, τα έχει αυτά. Ειδικά το πρώτο που προτείνεις το διάβαζε χιλιοστή φορά τους προηγούμενους μήνες.

Παιδια καμια γνωμη καποιος για τον Τζωρτζ Πελεκάνο, εχει διαβασει κανενας τιποτα δικό του; Και ποιο βιβλίο του θα μου προτείνατε;

Παιδια καμια γνωμη καποιος για τον Τζωρτζ Πελεκάνο, εχει διαβασει κανενας τιποτα δικό του; Και ποιο βιβλίο του θα μου προτείνατε;
Έχουν περάσει χρόνια από τότε που διάβασα το μόνο δικό του που έχω. Είναι το αδιέξοδο και μου φάνηκε ικανοποιητικό μεν αλλά όχι κάτι το εξαιρετικό.

Καλο μηνα! :χαχα:
Καλώ μοίνα!

Κορτο ευχαριστω για την απαντηση. Εν τελει επιασα ενα δικο του, τον Βασιλια του πεζοδρομιου. Στην αρχη ειμαι ακόμα, πολυ σκληρο και βιαιο μεχρι στιγμης.

Καλημέρα,

Με αφορμή το πόστ του Κόμη για την ενιαία τιμή μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες.

Έστω οτι για κάθε καινούργιο βιβλίο τα βιβλιοπωλεία μπορούν να βάλουν μόνο 10% εκπτωσή και αυτό διαρκεί δυο χρόνια.
- Στο Public πως βάζουν -30% μέσω Web; Και στην Πρωτοπορία πολλές φορές και -50% όπως είχε βάλει και στο Κουτσό;

Επίσης, έχω διαβάσει ανα διαστήματα εδωμέσα οτι περιμένετε π.χ σε κάποιο βιβλίο πρώτα να πέσει η τιμή και μετά να το αγοράσετε.
Επειδή σας βρίσκω πιο ενημερωμένους απο μένα, θα ήθελα τα φώτα σας.
-Πώς ξέρετε οτι θα πέσει όντως η τιμή και πότε;

Λοιπόν... με λίγα λόγια

Η ενιαία τιμή εισήχθη το 1997, διευκρινίστηκε, το 1998, άλλαξε το 2015 και επανήλθε το 2018. Βάσει των κανόνων του 2015 αυτό που ίσχυε (μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία) είναι ότι η ενιαία τιμή ίσχυε μόνο για την πρώτη έκδοση και όχι για τις επανεκδόσεις. Το Κουτσό το οποίο είχε εκδοθεί παλιότερα από τον Εξάντα (σε διαφορετική μετάφραση όμως) θεωρήθηκε από την πρωτοπορία σαν επανέκδοση οπότε πάτησε στο παραθυράκι που της επέτρεπε να βάλει σε προσφορά επανέκδοση. (αυτό σήμερα δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί αν αλλάξει το ISBN θεωρείται νέα έκδοση ανεξάρτητα από το αν είναι η ίδια μετάφραση ή ο ίδιος εκδότης, όμως την εποχή που κυκλοφόρησε το κουτσό ίσχυε έτσι)

πηγές 1, 2

Τώρα για το πώς ξέρουμε ότι θα πέσουν οι τιμές. Δεν το ξέρουμε αλλά το υποθέτουμε. Το εμπόρευμα που κάθεται στο ράφι έχει κόστος, οπότε ο πωλητής θα το βάλει σε προσφορά για να το διώξει. Φυσικά υπάρχει το ρίσκο το βιβλίο να εξαντληθεί και να μην επανακυκλοφορήσει (ειδικά όταν μιλάμε για μικρούς εκδοτικούς ή βιβλία με μικρό τιράζ) αλλά συνήθως αν περιμένεις 2-3 χρόνια μπορείς να βρεις το βιβλίο κάτω από το 50% της τιμής εκδότη...