Ψιλή κουβέντα για βιβλία κ.τ.λ.

@Νικόλας Δε Κιντ Μόλις εχτές μου ήρθε επιτέλους το δέμα με τα βιβλία και το βιβλίο που μου πρότεινες.
Το είχα ξεφυλλίσει απο το ιντερνέτ αλλά πραγματικά Νικόλα σε ευχαριστώ. Κατάλαβες κατευθείαν τι είχα στο μυαλό μου και τι ζητούσα...
Το βιβλίο αξίζει τα λεφτά του και έχω ενθουσιαστεί... θα το διαβάσω παράλληλα μετά υπόλοιπα που διαβάζω... έχω ήδη ξεκινήσει να σημειώνω πάνω στο βιβλίο ώστε να μπορώ να ανατρέξω σε πηγές όποτε θέλω.
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Ένα βιβλίο που είχα πάρει πέρυσι με το βήμα ( δεν το διάβασα ποτέ βέβαια)
Νίκησε τον φόβο
Σε ευχαριστω πολυ, Μαρινεττα! :))))Σιγουρα θα το κοιταξω.:)
Δεν ειχα δει την απαντηση σου και παρηγγειλα το "Καν'το και ας φοβασαι"της Τζεφερς Σουζαν.
Οταν το διαβασω θα γραψω μια γνωμη, σε περιπτωση, που ενδιαφερεται καποιος.
 
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια καλή βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου; :χμ: Έχω στο πατρικό μου αυτήν του Καργάκου που κάποτε ήταν σε προσφορά με μια εφημερίδα όμως δεν με ελκύει ιδιαίτερα να τη διαβάσω.
 
Θα ήθελα να μου προτείνει κάποιος ένα βιβλίο που να έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Όχι ψυχολογίας αλλά μια μυθοπλασία που ο πρωταγωνιστής/ο ήρωας «κάπως» τα καταφέρνει. Παράδειγμα ταινίας μήπως βοηθήσει The Terminal. Ευχαριστώ 😍
 
Καμιά φορά αρκεί απλά να έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις το βιβλίο στη γλώσσα σου,
Μια ενδιαφέρουσα πολυ-συνέντευξη με τρεις μεταφράστριες (η μία εξ αυτών, μεταφράζει θεατρικά έργα) και έναν μεταφραστή που απαντούν σε δέκα κοινές ερωτήσεις σχετικά με την επαγγελματική τους ρουτίνα.

"Μεταφράζω πάντα στο χέρι, γράφω κυρίως με μολύβι σε τετράδιο, με τη γόμα και την ξύστρα μου από κοντά".
 
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια καλή βιογραφία του Μεγάλου

Αλεξάνδρου; :χμ: Έχω στο πατρικό μου αυτήν του Καργάκου που κάποτε ήταν σε προσφορά με μια εφημερίδα όμως δεν με ελκύει ιδιαίτερα να τη διαβάσω.

ασφαλώς την Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Ντρόιζεν
κυκλοφορεί από Τα Νέα Ελληνικά (50 ευρώ) και υπάρχει μια 4 τομη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας μέσω της Ελευθεροτυπίας
την οποία μπορείς να βρεις στις ομάδες ανταλλαγής βιβλίων (από 2 μέχρι 4 ευρώ ο τόμος)

έχω την έκδοση της Ελευθεροτυπίας και την θεωρώ από τα σημαντικότερα βιβλία που έχω διαβάσει.
 
Παιδιά, θέλει η αδερφή μου να πάρει κάποιο από τα πόκετ βιβλία της Λαγκμπεργκ. Εγώ δεν έχω διαβάσει κανένας της και δεν τα ξέρω. Εχει να μου προτείνει κάποιος κάτι;
Είδα ότι πήρε ήδη, αλλά είπα να πω τη μπαρούφα μου κι εγώ να υπάρχει, μιας κι έχω διαβάσει 2 της Λάγκμπεργκ.:)))) Η μάγισσα είναι πολύ καλό, αλλά μπερδεμένο, με αναδρομές στο παρελθόν και στην ακόμη παλιότερη εποχή. Η παγωμένη πριγκίπισσα καλό (όχι τόσο καλό, νομίζω, καθώς αν δεν κάνω λάθος είναι το πρώτο της) αλλά πολύ σοκαριστικό. Κάνει φόκους όμως στα συναισθήματα και η υπόθεση είναι αρκετά καλοδεμένη, αν κι εγώ κατάλαβα πολύ γρήγορα ορισμένα στοιχεία του μυστηρίου.

Θα ήθελα να μου προτείνει κάποιος ένα βιβλίο που να έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Όχι ψυχολογίας αλλά μια μυθοπλασία που ο πρωταγωνιστής/ο ήρωας «κάπως» τα καταφέρνει. Παράδειγμα ταινίας μήπως βοηθήσει The Terminal. Ευχαριστώ 😍
Δεν την έχω δει την ταινία στην οποία αναφέρεσαι, αλλά σου προτείνω την κομψότητα του σκαντζόχοιρου. Ναι μεν είναι θλιβερό το τέλος για την μια πρωταγωνίστρια, αλλά έχει αισιόδοξο μήνυμα, και η άλλη πρωταγωνίστρια κάπως τα καταφέρνει και παίρνει ελπίδα.
Για κάτι άλλο, σου προτείνω τον καλό στρατιώτη Σβεικ. Δεν ξέρω πως εννοείς αισιόδοξο μήνυμα, αλλά το αντιπολεμικό μήνυμα και το χιούμορ του τα βρίσκω επαρκώς αισιόδοξα.
Όπως είπε και η Τσίου, αν τα διαβάσεις, έλα εδώ να με αποθεώσεις ή να με βρίσεις!:))))
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Μαζι με μια παραγγελια μου ηρθε ως δωρακι ο Μικρος Πριγκιπας: Ο Πλανητης των Αιολιανων, εκδοσεις Γραμματα! Οσον και αν ακουγεται παραξενο, χαρηκα που το δωρο ειναι παραμυθακι, γιατι δε θα επαιρνα ποτέ κατι τετοιο μονη μου! Αισθανθηκα πεντάχρονο!! :))))
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Τον Μικρό Πρίγκιπα , τον είχα διαβάσει στα 8 μου και ήταν εκείνο, που με ώθησε στην λογοτεχνία. Είναι αριστούργημα, έχεις δίκιο!
Αυτό το παραμυθάκι είναι "νέες περιπέτειες" βασισμένες στον κλασικό μικρό πρίγκιπα!:)
 
Έχει διαβάσει κάποιος το βιβλίο Αθώοι Ένοχοι της Ελευθερίας Μεταξά;
Αν ναι θα ήθελα να μάθω αν θεωρεί ότι αξίζει την τόση υψηλή βαθμολογία στο goodreads και αν γίνεται καλύτερο μετά τη μέση γιατί με έχει κουράσει και δεν ξέρω αν αξίζει να το συνεχίσω..
 
Last edited:

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Χθες το βραδυ που κοιμομουν , μου ηρθε στο μυαλο να κανω αυτο το αλλοκοτο και ανορθοδοξο, που θα κανω τωρα. Συνεκρινα την ηρωιδα της Τζειν Οστεν απο το Λογικη και Ευαισθησια , που εχω διαβασει το βιβλιο, με την Αννα της Μοντγκομερι , που εχω δει μονο την σειρα. Τελος παντων αν ειμαστε αισιοδοξοι και "διαθετουμε ευρυ πεδιο φαντασιας":φρύδια: , πιστευω μπορει να λειτουργησει.
Αρχικα θα παρω ως δεδομενο οτι η Αννα της σειρας εχει πολλα κοινα στοιχεια με την Αννα του βιβλιου. Ωραια? Εξαλλου στην wiki , την δινει σχεδον ως ιδια.
Τωρα για την ταμπακιερα...Οταν εκδοθηκε το Λογικη και Ευαισθησια δοθηκε μεγαλη εμφαση απο τους κριτικους οχι τοσο στην λογοτεχνικη δεινοτητα της Τζειν, οσο στον ηθικοπλαστικο χαρακτηρα του εργου. Οι πρωταγωνιστριες , που στο τελος κερδιζουν την εκτιμηση και την αγαπη σοβαρων αντρων, ειναι καλλιεργημενες επι της ουσιας, εγκρατεις, με καλους τροπους, "μετρημενες", ευγενικες και φυσικα κλασικα ομορφες. Σε αντιδιαστολη αλλοι χαρακτηρες κοριτσιων περισσοτερο αναλαφροι ή αυθορμητοι , θεωρουνται σαχλοι , παραδειγμα προς αποφυγη και αλιμονο στον αντρα ,που θα τις παρει!!:χαχα:
Και εναν αιωνα μετα γινεται η μεγαλη ανατροπη! Ερχεται στο προσκηνιο η Αννα!! Ζωηρη, με μεγαλη φαντασια, διαόλου καλτσα και τσαμπουκάς, χωρις να τηρει τους τυπους και φυσικα χωρις να ειναι προτυπο ομορφιας και τους "κερδιζει" ολους!! Τους κηδεμονες της, τους γειτονες, τις συμμαθητριες της και......:ψουψου: τον γοη της ταξης!:))))
Εδω εχουμε να κανουμε με επανασταση! Δεν γνεται να μην εκτιμηθει οτι αυτο το αλλοπροσαλλο ξωτικο, που δεν παιζει ποτε με βαση τους κανονες , αλλα τους δημιουργει παντα εκεινη, ειναι το επικεντρο της προσοχης και αγαπητο προσωπο ολων!!!:αγαπώ:
Φυσικα επαιξε ρολο η εποχη, αφου μιλαμε για εναν αιωνα μετα, ειχε γινει μια υποτυπωδης προσπαθεια για την χαιραφετηση της γυναικας. Στην σειρα γινεται αναφορα και στις σουφραζετες. Θελω να πω ισως ειχε στρωθει ηδη ενα χαλί για αναπτυξη τετοιων αντισυμβατικων ηρωιδων, αλλα η (προ)εφηβη Χρυσενια μεσα μου, που δεν ηταν ποτέ το στερεοτυπικα καλο κοριτσι , αισθανεται το λιγοτερο συγκινημενη βλεποντας μια ηρωιδα σαν την Αννα να αλωνίζει αρχες του 20ου αι. :))))
Θα σταματησω εδω.
 
Καλησπέρα . Μιας και ίσως ανάμεσά μας έχουμε και φιλολόγους και όχι μόνο , θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε υπόψιν σας κάποιο βιβλίο (που να το προτείνετε) με θέμα την ανάλυση ποιημάτων;! Το φαντάζομαι σαν ένα βιβλίο με διάφορα ποιήματα που αναλύει κάπως τα νοήματα, κάτι σαν τα κείμενα στο σχολείο. Ευχαριστώ πολύ ❤
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Μαρινέττα
Για ποιά περίοδο της ποίησης ενδιαφέρεσαι και ποιός ειναι ο σκοπός;
Σε ρωτάω, μήπως βοηθηθεί, όποιος ξέρει να σου προτείνει κάτι!:)
 
Με ενδιαφέρει η σύγχρονη εποχή 20ος και 21ος αιώνας για να είναι όσο πιο κοντά στην σημερινή γλώσσα. Ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να διαβάσω περισσότερη ποίηση , να έχω πιο άμεση επαφή , να μου είναι πιο οικεία. Δηλαδή δεν έχω κάποιο επιστημονικό σκοπό. Απλώς όσες φορές έχω διαβάσει ποίηση μου έχει αρέσει αλλά κάποιες φορές νιώθω ότι δεν μπορώ να καταλάβω τα πάντα. Αυτό έχω αποδεχτεί ότι δεν είναι πάντα κακό , αλλά γενικότερα θα ήθελα να κατανοώ καλύτερα το λογοτεχνικό αυτό είδος.
Edit :
Δεν ξέρω ίσως και άλλες εποχές! Απλά νομίζω θα είναι πιο κοντά στην εποχή μας.
 
Last edited:

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Μαρινέττα
Eυκολα κατανοητή και σε "απόλυτα κατανοητά ελληνικά" ειναι η ποίηση απο το 1930 και εξής.
(Σινόπουλος, Αναγνωστάκης, Μέσκος, Βαγενάς κλπ)
Ψάξου προς τα εκει.
Αναζήτησε στο διαδικτυο για τον μοντερνισμο. Πολύ χρήσιμη ειναι η μελετη "για τον ορισμο του μοντερνου στην ποίηση" του Βαγενά.
Γκουγκλαρε το και θα βρεις πολλες ιστοσελιδες που εχουν ως θεμελιο τον Βαγενα και αλλους και αναφερονται σε στοιχεια του μοντερνισμου κλπ. Αν αφιερωσεις λιγο χρονο σε αυτο με μια αναζητηση στο διαδικτυο, θα εχεις εναν μπουσουλα να σε κατευθυνει στην αναγνωση της ποιησης.
Στη συνέχεια αναζήτησε ποιήματα απο το 1930 και μετά και θα βρεις διαμαντάκια!

Φιλικη συμβουλη : Μην φοβηθεις! Κανε μια βουτιά στην θαλασσα και θα δεις, που θα κολυμπήσεις!!:)
 
Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Προσωπικά δεν έχω γνώση αν υπάρχει κάτι έτσι όπως το ζητάς ως ανθολόγιο. Δεν έχω πετύχει κάτι σχετικό σε βιβλίο, δεν θυμάμαι δηλαδή να έχω πετύχει.
Ειδικά να διανύει ολόκληρες περιόδους και να συμπεριλαμβάνει διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές. Αν υπάρχει, όμως, ελπίζω κάποιος να το αναφέρει.
Εφόσον δεν βρεθεί αυτό που ζητάς, μπορείς να έχεις στο νου σου τρία πράγματα. Την φαντασία σου. Το διαδίκτυο. Το σχολικά εγχειρίδια/βοηθήματα. Και εξηγούμαι. Για να διαβάσεις ποίηση, η φαντασία θα σε βοηθήσει να "οπτικοποιήσεις", να "μυρίσεις" και να "αγγίξεις" αυτό που διαβάζεις.
Το διαδίκτυο θα σε βοηθήσει να βρεις πληροφορίες για τον λογοτέχνη και τη γενιά του, πράγματα σημαντικά για να κατανοήσεις πως γράφει, γιατί, τι επιρροές δέχθηκε στη ζωή του και πόσο η ζωή του εμπεριείχε πάθη, δυσκολίες, έρωτα, πόνο. Θα σε βοηθήσει, επίσης, να βρεις ανεξάρτητες κριτικές και ερμηνείες από ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούν με την εκάστοτε συλλογή ή το ποίημα πέρα από την ανάγνωσή τους. Ένα blog που βοηθάει πολύ στο λύκειο για διάφορα μαθήματα βέβαια, όχι μόνο για λογοτεχνία, είναι αυτό του Κ.Μάντη, https://latistor.blogspot.com/ . Και φυσικά μπορείς να γράψεις εδώ, να δημιουργηθεί κάποια συζήτηση και ίσως να διαβάσεις πράγματα που με την πρώτη ανάγνωση του ποιήματος δεν σκέφτηκες. Και με χαρά μου να σου στείλω υλικό για ό,τι έχω ή μπορώ να σου πω κάτι σχετικό.

Τέλος με τα σχολικά εγχειρίδια (κλικ)/βοηθήματα μπορείς να πάρεις ιδέα για την ερμηνευτική ανάλυση, δυστυχώς όμως στα πεζά τα κείμενα είναι αποσπασματικά και στην ποίηση διάφοροι ποιητές με ενδεικτικά -και μετρημένα στα δάχτυλα- δείγματα της γραφής τους και αφορά φυσικά ποιητές κυρίως του 20ού αιώνα, μέχρι οριακά και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αν θελήσεις όμως να τσεκάρεις σχετικά με την ποίηση σε σχολικά βιβλία για ποίηση 20ού αιώνα θα κοιτάς σε βιβλία της Τρίτης Λυκείου ή και της Τρίτης Γυμνασίου. Αν ενδιαφερθείς για 19ο αιώνα στα βιβλία της Δευτέρας Λυκείου/Γυμνασίου και αν ποτέ θες να κοιτάξεις για βυζαντινά, μεταβυζαντινά και τα δημοτικά/παραδοσιακά τραγούδια θα κοιτάς στης Πρώτης Λύκειου/Γυμνασίου.
Σε ζάλισα πολύ όμως, οπότε ας ολοκληρώσω. Ενδεικτικά, εγώ για ποίηση Γ' λυκείου είτε της κατεύθυνσης, είτε της γενικής είχα δίπλα μου βοηθήματα των εκδόσεων Μεταίχμιο και δη των Παναγιώτη Εμμανουηλίδη και Έλλης Πετρίδου-Εμμανουηλίδου. Ήταν καλογραμμένα, προσεγμένα απ' όσο θυμάμαι. Οπότε θα σου πρότεινα να πάρεις αυτό της γενικής, αν δεν βρεις κάτι ακριβώς έτσι όπως το ζητάς. Σίγουρα θα σε βοηθήσει σ΄όσα αναλύονται.
 
Top