Χθες το βραδυ που κοιμομουν , μου ηρθε στο μυαλο να κανω αυτο το αλλοκοτο και ανορθοδοξο, που θα κανω τωρα. Συνεκρινα την ηρωιδα της Τζειν Οστεν απο το Λογικη και Ευαισθησια , που εχω διαβασει το βιβλιο, με την Αννα της Μοντγκομερι , που εχω δει μονο την σειρα. Τελος παντων αν ειμαστε αισιοδοξοι και "διαθετουμε ευρυ πεδιο φαντασιας"
, πιστευω μπορει να λειτουργησει.
Αρχικα θα παρω ως δεδομενο οτι η Αννα της σειρας εχει πολλα κοινα στοιχεια με την Αννα του βιβλιου. Ωραια? Εξαλλου στην wiki , την δινει σχεδον ως ιδια.
Τωρα για την ταμπακιερα...Οταν εκδοθηκε το Λογικη και Ευαισθησια δοθηκε μεγαλη εμφαση απο τους κριτικους οχι τοσο στην λογοτεχνικη δεινοτητα της Τζειν, οσο στον ηθικοπλαστικο χαρακτηρα του εργου. Οι πρωταγωνιστριες , που στο τελος κερδιζουν την εκτιμηση και την αγαπη σοβαρων αντρων, ειναι καλλιεργημενες επι της ουσιας, εγκρατεις, με καλους τροπους, "μετρημενες", ευγενικες και φυσικα κλασικα ομορφες. Σε αντιδιαστολη αλλοι χαρακτηρες κοριτσιων περισσοτερο αναλαφροι ή αυθορμητοι , θεωρουνται σαχλοι , παραδειγμα προς αποφυγη και αλιμονο στον αντρα ,που θα τις παρει!!
Και εναν αιωνα μετα γινεται η μεγαλη ανατροπη! Ερχεται στο προσκηνιο η Αννα!! Ζωηρη, με μεγαλη φαντασια, διαόλου καλτσα και τσαμπουκάς, χωρις να τηρει τους τυπους και φυσικα χωρις να ειναι προτυπο ομορφιας και τους "κερδιζει" ολους!! Τους κηδεμονες της, τους γειτονες, τις συμμαθητριες της και......
τον γοη της ταξης!
Εδω εχουμε να κανουμε με επανασταση! Δεν γνεται να μην εκτιμηθει οτι αυτο το αλλοπροσαλλο ξωτικο, που δεν παιζει ποτε με βαση τους κανονες , αλλα τους δημιουργει παντα εκεινη, ειναι το επικεντρο της προσοχης και αγαπητο προσωπο ολων!!!
Φυσικα επαιξε ρολο η εποχη, αφου μιλαμε για εναν αιωνα μετα, ειχε γινει μια υποτυπωδης προσπαθεια για την χαιραφετηση της γυναικας. Στην σειρα γινεται αναφορα και στις σουφραζετες. Θελω να πω ισως ειχε στρωθει ηδη ενα χαλί για αναπτυξη τετοιων αντισυμβατικων ηρωιδων, αλλα η (προ)εφηβη Χρυσενια μεσα μου, που δεν ηταν ποτέ το στερεοτυπικα καλο κοριτσι , αισθανεται το λιγοτερο συγκινημενη βλεποντας μια ηρωιδα σαν την Αννα να αλωνίζει αρχες του 20ου αι.
Θα σταματησω εδω.