Ωραίες φωτογραφίες, καρτούν και γελοιογραφίες

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Προσωπικά, είμαι αρκετά κακόπιστος με τα διάφορα...

Πάντως, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, μου ήρθε τώρα στο μυαλό μια πανάρχαια αγγλική κωμική σειρά ("Δεν πρόκειται για τις ειδήσεις των 9") όπου ο δημοσιογράφος είναι σε κάποια χώρα της Αφρικής και θέλει να κάνει ένα ρεπορτάζ για την δυστυχία εκεί αλλά τα παιδάκια τρέχουν γύρω-γύρω τρισευτυχισμένα. Οπότε βγαίνει λίγο από το πλάνο, ακούμε να πέφτουν δυο-τρεις φάπες, και ξαναμπαίνει στο πλάνο με ένα παιδάκι που κλαίει και ξεκινάει το ρεπορτάζ.

:))))
 
Μορφέα συμφωνώ αρκετά με αυτά που έγραψες κι εγώ είμαι αρκετά δύσπιστη.
Τώρα με λεζάντα ή χωρίς... κοίτα μαγουλάκια!!!!!:)))
 
Ας υποθέσουμε ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη.
Το γεγονός δεν διαδραματίζεται καν στη Συρία αλλά κάπου αλλού.
Το παιδάκι έναντι ενός δολαρίου δέχτηκε να σηκώσει τα χέρια.
Ο φωτογράφος έγινε διάσημος με τη φωτογραφία αυτή (πιθανότατα έβγαλε και κάποια χρήματα).

Σενάριο υπαρκτό φυσικά!

Ας υποθέσουμε πάλι πως είδαν τη φωτογραφία και διάβασαν την ιστορία 100 άνθρωποι.
Οι 80 την πίστεψαν ενώ οι 20 αντιλήφθηκαν την "απάτη".

Η ουσία όμως ποια είναι;
Οι χώρες αυτές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση έχουν σίγουρα πολλές παρόμοιες ιστορίες να μας "διηγηθούν" χωρίς ίσως φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Από τους 80 αφελείς που πίστεψαν την ψεύτικη ιστορία σίγουρα ένα μικρό έστω ποσοστό ευαισθητοποιήθηκε, όσων αφορά την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία π.χ. Από τους 20 καχύποπτους που παρατήρησαν εύστοχα την "απάτη" πίσω από τα παιδικά μάτια, ουδείς ευαισθητοποιήθηκε!

*Το κείμενό μου δεν αφήνει τον παραμικρό υπαινιγμό σχετικά με τα γραφόμενα των προαναφερθέντων στο θέμα. Θέλω απλά να πω πως η ουσία δεν προέρχεται πάντα από την αλήθεια που βλέπουμε αλλά από την αλήθεια που νιώθουμε.

με απέραντο σεβασμό!
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Άγγελε, ο πόλεμος είναι τραγικός και νομίζω πως τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης περνάει μια πολύ... κακιά φάση μέσα σε μια γενικότερα μόνιμα προβληματική πραγματικότητα.

Προσωπικά, παρακολουθώ τον πόλεμο εδώ κι εκεί. Π.χ. επισκέπτομαι σε καθημερινή φάση αυτόν τον ιστότοπο για άμεσα ανταπόκριση στο τί συμβαίνει με τον πόλεμο ενάντια στην isis. Οι εικόνες συχνά είναι τραγικές. Καταστροφή κι άψυχα κορμιά ριγμένα στο χώμα.

Όμως αυτό δεν με "ευαισθητοποιεί" περισσότερο ή λιγότερο. Και σίγουρα (και δυστυχώς) δεν κάνω κάτι ενεργά για όλην αυτήν την δυστυχία. Όμως πιστεύω —κι επιστρέψτε μου τον κυνισμό— πως αυτό ισχύει γενικότερα. Κι όσοι είδαν την φωτογραφία με το παιδάκι, είτε την πήραν για αληθινή είτε για στημένη, την κοίταξαν λιγάκι και συνέχισαν την ζωή τους κανονικότατα: πήγαν στο σουπερμάρκετ κι αγοράσανε μπίρα και πατατάκια για την ταινία το βράδυ, γυρίσαν σπίτι και φάγαν τα μακαρόνια τους.

Τώρα, για την συγκεκριμένη φωτογραφία, εμένα μου μοιάζει πολύ πιθανό να είναι πραγματική. Και είτε έτσι, είτε αλλιώς, συλλαμβάνει την τραγικότητα του πολέμου σε όλο της το μεγαλείο.

Όμως στη πολυμεσική εποχή που ζούμε, πολλά πράγματα είναι πλαστά, δεν μπορείς πια να εμπιστευτείς άκριτα ούτε την εικόνα, ούτε την πληροφορία. Κι αυτό δεν είναι κακό να το συζητάμε. Πιστεύω πως πάντα θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η αυθεντικότητα της Πληροφορίας. Κι από εκεί και πέρα, νομίζω πως κανείς δεν αμφισβητεί την φρίκη του πολέμου. Αλλά και κανείς, δυστυχώς, δεν κάνει κάτι γι' αυτό το πράγμα, πραγματικά....
 
Εγώ έφαγα πιτόγυρο.

Εμένα μου φάνηκε ψεύτικη αλλά συμφωνώ με τον Φάρο. Ούτε το ένα τοις εκατό, ούτε το ένα τοις χιλίοις ούτε καν το ένα στο εκατομμύριο που είδαν την φωτογραφία δεν θα πάει να καταταγεί εθελοντικά ώστε να πολεμήσει και να συντριφτεί το ISIS και να μπορέσει το παιδάκι να παίξει ανέμελα και να μην φοβάται τους ξένους φωτογράφους ούτε να πολεμήσει ώστε να πέσει το καθεστώς Άσαντ και να λάμψει η δημοκρατία (άλλωστε όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια με την πτώση των μαρξιστικής (και όχι μόνο) ρητορικής δικτατορικών καθεστώτων, στις χώρες ανθίζουν ισλαμικής ρητορικής εν δυνάμει δικτατορικά καθεστώτα οπότε τελικά ποια είναι η "σωστή" δράση υπονόμευση του αιμοσταγούς Άσαντ με κίνδυνο (έως βεβαιότητα) την επικράτηση στη Συρία του ISIS ή πόλεμο ενάντια στο ISIS με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του Άσαντ; Εγώ θα επέλεγα το β λόγω του ότι νοιώθω εγώ σαν άτομο καθαρά εγωιστικά ότι κινδυνεύω περισσότερο από το ISIS παρά από τον Άσαντ και σε αυτήν μου την άποψη δεν με οδήγησε καμία τρυφερή φωτογραφία ενός τρομαγμένου ζουμπορλούδικου μωρακίου. Προφανώς δεν ετοιμάζω βαλίτσες για Συρία...
 
Last edited:
πήγαν στο σουπερμάρκετ κι αγοράσανε μπίρα και πατατάκια για την ταινία το βράδυ, γυρίσαν σπίτι και φάγαν τα μακαρόνια τους.
Καταρχήν να πω πως οι γευστικές επιλογές που παρέθεσες με άγγιξαν 100% :ρ

Όπως ήδη έγραψα το κείμενο μου δεν αποτελεί μομφή προς τις αντίθετες απόψεις.
Επομένως προφανώς και δεν θεωρώ κακό το να το συζητάμε ή το να ψάχνεις κανείς την αυθεντικότητα της πληροφορίας.
Τέλος ως προς την ευαισθητοποίηση φυσικά και δεν εννοούσα ότι κάποιος θα δει τη φωτογραφία και θα πάρει το καριοφίλι στα χέρια και θα πάει να πολεμήσει στα βουνά! :ρ
Ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι η οπτική κάποιου απέναντι σε μετανάστες από χώρες που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση.
Ευαισθητοποίηση ίσως είναι το γεγονός πως εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε αυτή τη συζήτηση κτλ.
Όπως και να έχει απλά θεωρώ πως απ' όπου και να προέρχεται η φωτογραφία (σε συνδυασμό με την ιστορία της) δεν κάνει κακό σε κανέναν. Αντιθέτως μπορεί να ωφελήσει κάποιους, έστω λίγους.

Καλό βράδυ σε όλους :νύστα:
 
Νέο από το ΙΚΕΑ: (έρχεται και Πάσχα...)Αλήθεια βρε παιδιά, μιας και πιάσαμε την κουβέντα της αυθεντικότητας, μια φωτογραφία με τις πλαστικές παντόφλες του Παΐσιου που τέθηκαν για προσκήνηση, είναι αυθεντική; Μην τρέχουμε τζάμπα τώρα...
 
Last edited:

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
ΩΩΩΩΩ ο ανακαινισμένος Τουρλίτης. Λατρεύω τους φάρους...ο πιο αγαπημένος μου αυτός ανάμεσα Άνδρο και Τήνο...στο στενό...

Στις 10 Φλεβάρη του ’15 πέρασε μια θύελλα πάνω απ΄την Άνδρο...

Να μια άποψη του ακρωτηρίου πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Χώρα...Να κι ο Τουρλίτης που μάχεται τα κύματα...οι φωτογραφίες είναι από το σάϊτ της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου...
 
Last edited:
Σίγουρα όπως λες Άγγελε, δεν έχει σημασία αν είναι ψεύτικη η φωτογραφία αλλά σημασία έχει το μήνυμα που στέλνει. Συμφωνώ απόλυτα.
Αυτό που με ξενίζει είναι η περίπτωση να έβγαλε κάποιος χρήμα ή δόξα από μια ψεύτικη φωτογραφία. Ας είναι και ένα ψεύτικο γατάκι! Αυτό εννοώ ότι με ενόχλησε. Και το δεύτερο που με ενόχλησε (αν είναι ψευτικη η φωτογραφία πάντα) είναι ότι εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο τα παιδιά ώστε να βγάλουν χρήματα.

Βέβαια, στο τέλος όλων, εγώ και εσύ και ο κάθε ένας μέχρι το βράδυ θα έχουμε συνεχίσει την ζωή μας. Ακόμη και αν ευαισθητοποιηθούμε τώρα, σε λίγες ώρες θα το έχουμε ξεχάσει. Και όχι απαραίτητα από αδιαφορία. Καμιά φορά αναγκαζόμαστε από τα δικά μας προβλήματα, όσο πιο ασήμαντα και μικρότερα και αν είναι.
Και φυσικά μην ξεχνάμε πως είτε ψεύτικη, είτε αληθινή αυτήν η φωτογραφία, το παιδάκι αυτό μπορεί να μην ζει την στιγμή αυτήν.
Μπορεί η δική μας ροή της ζωής να μην μας επιτρέπει να το βοηθήσουμε. Αλλά ας το θυμόμαστε.
Γιατί εγώ προσωπικά σκέφτομαι και κάτι άλλο. Πως καμιά φορά η ευαισθητοποίηση μπορεί να μην ειναι το να παρατήσουμε τα πάντα εδώ για να πολεμήσουμε εκεί τον ISIS. Αλλά καμιά φορά αρκεί να τα βλέπουμε και να είμαστε ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ για αυτά που έχουμε εμείς σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί έχουμε το κακό συνήθειο να είμαστε αχάριστοι! Νευριάζουμε που δεν έχουμε όλο και περισσότερα και ξεχνάμε ότι καποιοι δεν έχουν ούτε το 1/100 από αυτά που έχουμε εμείς..
 
Το ενδεχόμενο του κέρδους είναι ένα ακόμα σενάριο που μπορεί να είναι όντως υπαρκτό Μορφέα!
Κάπου διάβασα σήμερα πως πράγματι το παιδάκι βρέθηκε νεκρό. Δεν ξέρω αν ισχύει.

@Παρωνύμιε, πέρασες από τη δουλειά του Φαροφύλακα να πεις ένα γεια και έβγαλες και τη φωτογραφία; :ρ
 
Top