Eυαγγελία Ευσταθίου: "Ψίθυροι στις Φλόγες"Τίτλος: Ψίθυροι στις Φλόγες
Συγγραφέας: Ευαγγελία Ευσταθίου
Εκδόσεις: Α.Α.. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2014
Διαστάσεις: 21x14
Αριθμός σελίδων:640
ISBN: 139789601428055

Η δημοφιλής συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου επανέρχεται με τους ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ-ένα έργο χορταστικό που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της γραφής της που έχουν αγαπηθεί τόσο από το αναγνωστικό κοινό. Σασπένς, ευρηματικότητα, μπόλικο αίσθημα, ανατροπές.

Η 38χρονη και γοητευτική Ηλέκτρα Φωτεινού –καναλάρχισσα και χήρα, παρασύρεται σε ένα άνομο πάθος για τον 20χρονο γιο του επιστάτη της ,Δαμιανό - παραμερίζοντας ηθικές αναστολές ,τις αντιδράσεις του αδελφού του, Ρούσσου, καθώς και την ευάλωτη 9χρονη κόρη της Σεμίνα.
Ευαίσθητη και πληγωμένη η Σεμίνα βρίσκει καταφύγιο στο φαγητό και στη στοργή του εραστή της μητέρας της, που της μαθαίνει τη ζωή. Ο κόσμος της γκρεμίζεται ,όταν ένα βράδυ η μητέρα της απανθρακώνεται με τις υποψίες να βαραίνουν τον Δαμιανό. Η Σεμίνα επιβιώνει της τρομερής πυρκαγιάς για να επιστρέψει 2 δεκαετίες αργότερα με άλλη ταυτότητα και με την καρδία της παγωμένη και διψασμένη για εκδίκησή. Εκεί όμως θα την περιμένει ένας δυνατός έρωτας που θα αφυπνίσει τον ξεχασμένο, τρυφερό της εαυτό-ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου.
Σε ένα τοπίο ρευστό η Σεμίνα καλείται να μάθει την αλήθεια και να επουλώσει το πληγωμένο κορίτσι της νύχτας εκείνης.
Εκεί όπου τα όρια μεταξύ αθωότητας κι ενοχής είναι τόσο δυσδιάκριτα τα αποκαΐδια του χθες αναζωπυρώνονται απειλώντας να σαρώσουν τα πάντα. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής;


Όπως εύλογα συμπεραίνει ο αναγνώστης, πρόκειται για άλλο ένα από εκείνα τα σαγηνευτικά «παραμύθια» της Eυαγγελίας Ευσταθίου , που μας ταξιδεύουν ,μας συνεπαίρνουν κι ενίοτε μας διδάσκουν.
Η Ευσταθίου και στους ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ επιστρατεύει αναγνωρίσιμα στοιχεία της σύγχρονης ζωής, της επικαιρότητας και της ψυχολογίας για να στήσει ένα σκηνικό ονειρικό, όπου προβάλλουν γιγαντωμένοι οι μύχιοι γυναικείοι πόθοι, καθώς και η ανάγκη της ψυχής για την αγάπη-κάθε μορφής.
Πρόκειται για μια ιστορία που, παρά τις διαστάσεις της, διαβάζεται απνευστί, όπως όλες όσες μας χάρισε η Ευαγγελία Ευσταθίου.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα υποβάλλεται η αίσθηση του μυστηρίου ενώ στην ατμόσφαιρα πλανάται ένας έντονος αισθησιασμός που συνοδεύει αδιάκοπα κάθε παράμετρο της πλοκής.
Οι περιγραφές είναι παραστατικότατες κι έχουμε ζωηρότατη εικονοπλασία.
Οι εναλλαγές χρονικών στιγμών και η επιδέξια χρήση των αναδρομών, διασαφηνίζουν το παρόν κι επιτείνουν την αγωνία, προσδίδοντας μια κινηματογραφική υφή στην εξέλιξη.

Ο ερωτισμός ξεπηδά από κάθε πτυχή της ιστορίας πλήρως απενοχοποιημένος :Ανιχνεύεται υπαινικτικά στην παιδική ψυχή για να φτάσει παραπέρα. Γι άλλη μια φορά η συγγραφέας , εναρμονισμένη στο πνεύμα της εποχής μας, γυμνώνει το σώμα ,παρουσιάζοντας ολόπλευρα την έκσταση του έρωτα, που δεν παραμένει σε επίπεδο μονάχα ψυχολογικό και θεωρητικό ,αλλά «σαρκώνεται» ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη βίωσή του. Η όμορφη χρήση της ελληνικής γλώσσας προστατεύει τα αποσπάσματα αυτά από την ωμότητα.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες του έργου ακολουθούν αναγνωρίσιμα μοτίβα. Έχουμε το πρότυπο της σημερινής γυναίκας που παραπαίει ανάμεσα στη χειραφέτηση ,την ωραιοπάθεια και την ανασφάλεια και το ιδανικό πρότυπο του παραδοσιακού αρσενικού ,που συνδυάζει σωματικό σφρίγος με ένα δυναμικό και προστατευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο αυτά τα εξιδανικευμένα αρχέτυπα εναρμονίζονται εύστοχα στο βεβαρημένο ιστορικό ενός χθες γεμάτου λάθη, πάθη και ψέματα. Η ιστορία πορεύεται πέρα από το προφανές, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κάτι αξιοσημείωτο είναι πως οι αρνητικοί χαρακτήρες της ιστορίας μας δε γίνονται απεχθείς, αλλά βρίσκουν το μερτικό τους στη συμπόνια μας-στοιχείο συγγραφικής ωριμότητας.

Συγγραφική ωριμότητα που συνδυάζεται αρμονικά με την αθωότητα και έναν ταχυδακτυλουργικό χειρισμό του Απροσδόκητου και του αδιανόητου που αναδύεται μέσα από γοητευτικά συγγραφικά τρικ .Μια πολυπρόσωπη ιστορία με καταιγιστικές εξελίξεις ένα κράμα φαντασίας και συναισθημάτων.

Το βασικό αναγνωρίσιμο στοιχείο στη γραφή της Ευαγγελίας Ευσταθίου, όμως, είναι ο χρόνος- ένα παρελθόν που στοιχειώνει αμείλικτα τους ήρωες της .Το συναντήσαμε αφοπλιστικό στο ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Σ’ΑΓΑΠΩ, ΓΥΑΛΙΝΟ ΡΟΔΟ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.
Έτσι και στο έργο ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ,ο κεντρικός άξονας είναι ένα χθες γεμάτο πληγές, που δεν αρκούνται στα ημίμετρα της επικάλυψης ,αλλά απαιτούν αντιμετώπιση κι επούλωση.

Μέσα λοιπόν από μια αφήγηση που μας παρασέρνει ,αναφύεται μια μεγάλη αλήθεια, που μας αφορά καθολικά. Έρχεται πάντα η μέρα που οι αδικαίωτες παλιές μας πληγές ,θα διεκδικήσουν τα δίκια τους και τότε δε θα επιτρέπεται να υπεκφεύγουμε άλλο την αλήθεια μας, διότι μόνο αυτή λυτρώνει..
Η ζωή προχωρά μόνο όταν συγχωρέσουμε το χθες. Οι προσωπικές μας στάχτες περιμένουν από εμάς έναν "φοίνικα αναγεννώμενο".

Όπως τελικά προσπάθησε να γίνει μέσα από την πρόκληση ενός έρωτα πρωτόγνωρου η ηρωίδα του βιβλίου. Το αν θα τα καταφέρει καλούμαστε να το ανακαλύψουμε αφουγκραζόμενοι τους Ψιθύρους πίσω από τις Φλόγες…
 
Last edited by a moderator:
Κοπελάρα δεν το ξέρω το βιβλίο, και το πιθανότερο αν το έβλεπα να το προσπερνούσα.
Δεν θυμάμαι να έχω δει άλλο μέλος εδώ στη Λέσχη με τέτοιο χάρισμα, και εξηγούμαι.
Μπορείς να τιμήσεις ένα βιβλίο μέχρι την τελευταία του λέξη. Από κλασικό μέχρι “μικρό”.

Το χάρισμα αυτό, μου θυμίζει ένα φιλαράκι, που έχει ένα τσουβάλι πτυχία και κάνει τα πάντα εδώ και χρόνια, από οικοδομή μέχρι οτιδήποτε χειρωνακτικό μπορείς να σκεφτείς.
 
Κοπελάρα δεν το ξέρω το βιβλίο, και το πιθανότερο αν το έβλεπα να το προσπερνούσα.
Δεν θυμάμαι να έχω δει άλλο μέλος εδώ στη Λέσχη με τέτοιο χάρισμα, και εξηγούμαι.
Μπορείς να τιμήσεις ένα βιβλίο μέχρι την τελευταία του λέξη. Από κλασικό μέχρι “μικρό”.

Το χάρισμα αυτό, μου θυμίζει ένα φιλαράκι, που έχει ένα τσουβάλι πτυχία και κάνει τα πάντα εδώ και χρόνια, από οικοδομή μέχρι οτιδήποτε χειρωνακτικό μπορείς να σκεφτείς.
ΣΤΡΑΤΗ δεν ξερεις ποσο με τιμουν τα λογια σου.
Φοβερος ο φιλος σου! Να σου πω την αληθεια εγω θεωρω υψιστη τιμη τη δουλεια του ..χειρωνακτα.H χειρονακτικη εργασια ηταν η απαρχη των μεγαλων ανακαλυψεων,αρα και του Πολιτισμου.Τι θα γινονταν τοσα βιβλια χωρις Χτιστες να στεγασουν καπου τους φωστηρες εμπνευστες τους???Ποιος θα εφτιαχνε βιβλιοθηκες να τα προφυλαξει απο την οργη των καιρων;;... ;) Και ο νοων νοειτο...
 
Την αλήθεια λέω (και μάλιστα, αν κάπου σε βρω φάουλ θα σου επιτεθώ...)
Για την ιστορία. Ο τύπος είναι περίπτωση, ολόκληρο βιβλίο, θα μπορούσα να λέω για ώρες.
Ασφαλώς, ακόμα σπουδάζει ο κωλόγερας και ξέρει την πιάτσα όσο λίγοι.
 
Φαντίνα θα εχεις κουραστεί να το ακούς αλλά οι παρουσιάσεις σου ειναι καταπληκτικές!
Το συγκεκριμένο βιβλίο μου το έφερε μια φίλη χθες και η αλήθεια είναι πως δεν θα το διαβαζα, οχι επειδη το σνόμπαρα, απλα επειδη είμαι φουλ απο ανοιχτά βιβλία!
Τώρα η τόσο ελκυστική παρουσιασή σου άλλαξε τα σχέδια μου! Σκέφτομαι να το ανοίξω το άλλο Σαββατοκυριακο κιόλας που θα μαι μόνη σπίτι!
Κάθε βιβλίο που παρουσιάζεις μου κεντρίζει το ενδιαφέρον! Πιστευω πως φταιει ο λόγος σου και σε ζηλευω ειλικρινά και φιλικά!!!:)))
 
Ποτε δε θα με κουραζε ενα σχολιο με τοση καλοσυνη,Πωλινα.Σε ευχαριστω παρα πολυ.Κοκκινιζω ειλικρινα και με τιμησε πολυ και το αιτημα φιλιας σου.Χαρηκα πολυ γι αυτο και θα επικοινωνουμε..

Ελπιζω να σου αρεσουν ΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ.Υπηρετει καλα το ειδος στο οποιο ανηκει.Βεβαια απο την Ευσταθιου εγω λατρεψα το ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Σ ΑΓΑΠΩ που με αγγιξε ως τα τρισβαθα,ενω πιο δημοφιλες ειναι το ΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ.
 
Φαντινα το Με αλλα λόγια σ αγαπω είναι το αγαπημένο μου από την Ευσταθίου. Θεωρώ ότι ίσως είναι η καλύτερη δουλεία της.
Κατά τα άλλα δεν μου πολύ ταιριάζει σαν συγγραφέας. Κάπου επαναλαμβάνεται και εμένα αυτό με κουράζει. Φυσικά αυτό είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Για την παρουσίαση σου δεν θα πω κάτι τα είπαν όλα οι προηγούμενοι. Αναλυτικότατη και πλούσια σε υλικό όπως πάντα!
 
Το κακο με την Ευσταθιου ειναι οτι περα απο την υπερβολικα μακροσυρτη αφηγηση που κουραζει, βαζει πολλες σουρρεαλ σκηνες που δεν ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα. Δεν μου ταιριαζει σαν συγγραφεας, το βιβλιο το εχω διαβασει αλλα δεν μου αφησε πολυ καλες εντυπωσεις. :ωιμέ:
 
Top