Gaiman Neil: "Ποτέ και πουθενά"Συγγραφέας : Gaiman Neil
Εκδότης: Ίκαρος
ISBN: 9789605721497
Αριθμός Σελίδων: 468
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2017
Έτος Έκδοσης: 2017

Το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάσαμε στη Λέσχη βιβλίου Ηρακλείου τον Οκτώβριο του 2021 (το γράφω για να διευκολύνω τους αρχαιολόγους του φόρουμ στο μέλλον :χαχα:)
Αποφάσισα να κάνω την παρουσίαση, μετά την συζήτηση που είχαμε για το βιβλίο, δεν ξέρω αν έκανα καλά ή κακά, πάντως σίγουρα όλη η κουβέντα με επηρέασε για το τι θα γράψω.

Το βιβλίο λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο. Ο συγγραφέας ξεκινάει με μια παρουσίαση του ήρωα μας, την δουλειά του, τους συναδέλφους του, την αρραβωνιαστικιά του και λοιπές πληροφορίες για τη ζωή του. Μας παρουσιάζει ένα συνηθισμένο άνθρωπο με συνηθισμένη ζωή και συνηθισμένα όνειρα για αυτή.

Μια ωραία μέρα λοιπόν, εκεί που περπατάει με την αρραβωνιαστικιά του για να πάνε σε ένα δείπνο, με ένα σημαντικό επαγγελματικό συνεργάτη της αρραβωνιαστικιάς. Συναντούν ένα τραυματισμένο κορίτσι στο δρόμο το οποίο ο ήρωας μας προσπαθεί να βοηθήσει, σε αντίθεση με την αρραβωνιαστικιά του, η οποία προσπαθεί να την αγνοήσει, πιστεύοντας ότι θα την βοηθήσει κάποιος άλλος (στάση πολύ συνηθισμένη στην εποχή μας). Μετά από μια φραστική αντιπαράθεση μεταξύ ερωτευμένων, δίνεται το τελεσίγραφο από την αρραβωνιαστικιά, ότι σε περίπτωση που δεν την ακολουθήσει στο δείπνο θα χωρίσουν.

Ο ήρωας μας αρπάζει την ευκαιρία να χωρίσει εεεεε.. συγνώμη, ο ήρωας μας αποφασίζει να βοηθήσει εν τέλη το κορίτσι. Το κορίτσι αυτό όμως ανήκει σε ένα άλλο κόσμο, που υπάρχει παράλληλα με το δικό μας. Με την απόφαση αυτή που πήρε ο ήρωας μας, έζησε εν τέλη το κορίτσι αλλά τον παρέσυρε μαζί του στον κόσμο της.

Ο παράλληλος κόσμος βρίσκεται κάτω από το Λονδίνο και είναι γεμάτος ανθρώπους που έπεσαν σε αυτόν από τις σχισμές του δικού μας κόσμου (λόγια του βιβλίου) είναι απίστευτα σκληρός, βρώμικος, γεμάτος μαγεία και έχει τους δικούς του κανόνες.

Ο ήρωας μας είναι καταδικασμένος να πεθάνει σε αυτό τον κόσμο πολύ σύντομα. Όμως, το κορίτσι που βοήθησε, επειδή νιώθει ενοχές που εξαιτίας της οδηγήθηκε σε αυτό τον κόσμο, αποφασίζει να τον βοηθήσει ή καλύτερα, όπως είπε και αυτή, του επιτρέπει να την ακολουθήσει στην αποστολή της να βρει τους δολοφόνους της οικογένειας της, για όσο χρόνο αντέξει, μια και όπως του λέει, δεν θα ζήσει περισσότερο ακολουθώντας τη.

Ξεκινάει η περιπέτεια στον καινούριο κόσμο. Η κοπέλα έχει δυνατότητες να ανοίγει πόρτες, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Ικανότητα που είχε η οικογένεια της. Στο σπίτι τους μπορούσαν να πάνε μόνο εκείνοι που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κάποιοι κατάφεραν παρόλα αυτά να πάνε εκεί και να τους σκοτώσουν όλους εκτός την αδερφή της που αγνοείται και την συγκεκριμένη κοπέλα, που έλλειπε κατά τη διάρκεια του φονικού.

Επειδή είμαστε σε ένα κόσμο με δικούς του κανόνες, δεν χωράει θλίψη στην ζωή των κατοίκων, οπότε το κορίτσι ξεκινάει αμέσως την αποστολή του με "φίλους" οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι εν μέρη να την βοηθήσουν γιατί χρωστάνε χάρες σε αυτή ή μέλη της οικογένειας της ή επειδή τους πληρώνει. (Είχαμε μια διαφωνία στη συζήτηση με αφορμή ότι δεν αναφέρει περισσότερα για το κορίτσι που έχασε την οικογένεια της και γενικότερα για αυτή, αν έκανε λάθος που δεν εμβάθυνε στους χαρακτήρες, αν το έκανε γιατί έτσι έπρεπε να γίνει γιατί ο σκοπός ήταν να γίνει σειρά στην τηλεόραση, αν το έκανε σκόπιμα για να έχει υλικό για επόμενα βιβλία ή αν είναι λόγω του ότι είναι πιο σκληρός αυτός ο κόσμος οπότε έτσι είναι τα πράγματα εκεί.)

Στον καινούριο κόσμο που πήγε ο ήρωας μας, ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του και να επιβιώσει. Αυτές οι συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διπροσωπίες και πισώπλατα μαχαιρώματα. Άνθρωποι που βοηθάνε την κοπέλα στην αποστολή της, στην ουσία κάνουν ακριβώς το αντίθετο για το δικό τους συμφέρον.

Τελικά μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια και συνεχόμενου φλερτ με το θάνατο
καταφέρνουν να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της οικογένειας της και παίρνει την εκδίκηση της

Λίγα πράγματα για τον μαγικό αυτό κόσμο. Όσοι ζουν εκεί, όταν ανεβαίνουν στον κανονικό κόσμο, οι άνθρωποι τους βλέπουν αλλά δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν στη μνήμη τους, περνάνε απαρατήρητοι από δίπλα τους. Όλες οι συναναστροφές μεταξύ των ανθρώπων των δύο κόσμων, αμέσως μόλις τελειώσει, φαίνεται σαν μια μακριά ανάμνηση για τους φυσιολογικούς ανθρώπους.
Υπάρχει ένα παζάρι, το οποίο γίνεται σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά και διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Σε αναμενόμενη ερώτηση του ήρωα μας, ποιος αποφασίζει που θα γίνει το παζάρι και ξεκινάει να το διαδίδει, δεν υπάρχει απάντηση, απλά έτσι είναι τα πράγματα. Στο παζάρι αυτό είσαι ασφαλής και δεν μπορεί να βλάψει κανείς κανένα γιατί διαφορετικά θα σε κυνηγήσει όλος ο κάτω κόσμος μέχρι να σε σκοτώσει. Στο παζάρι, μπορείς να βρεις να αγοράσεις κάθε λογής, άχρηστα για τον κανονικό κόσμο πράγματα και σκουπίδια, αλλά και πληροφορίες. Για να πας σε αυτό το παζάρι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένο δρομολόγιο. Στο σημείο που έγινε το πρώτο παζάρι του βιβλίου, όποιος ήθελε να πάει σε αυτό, έπρεπε να περάσει μια γέφυρα τόσο σκοτεινή που υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να σε καταπιεί το σκοτάδι και να μην καταφέρεις να την περάσεις ποτέ.
Σε αυτό τον κόσμο υπάρχει μετρό που κινείται ανορθόδοξα στο χώρο μπροστά στα μάτια ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Εν τέλη, ο ήρωας μας βρίσκει ένα τρόπο να κινείται ανάμεσα στους κόσμους του πάνω και του κάτω Λονδίνου, αλλά αποφασίζει να ζήσει στο κάτω Λονδίνο. Αυτό το γεγονός με προβλημάτισε μιας και στην ουσία όλη του τη ζωή ήθελε να ζει όπως ζούσε και προτίμησε να ζει σε ένα επικίνδυνο κόσμο. Πόσο μας ικανοποιεί μια ήρεμη ζωή;

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να γίνει σειρά. Δεν έχει εμβαθύνει σε κανένα σχεδόν χαρακτήρα. Έχει εμβαθύνει κυρίως στον ήρωα μας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγάλαμε στη λέσχη, σίγουρα θα υπάρχει ιστορία πίσω από τους χαρακτήρες του βιβλίου και ελπίζουμε να βγει και επόμενο, για να μάθουμε και εμείς όλες αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε χαρακτήρα. Αυτό φαίνεται και από το κεφάλαιο που έχει προστεθεί αργότερα στο βιβλίο, βρίσκεται στην έκδοση που φαίνεται στην φωτογραφία που έχω βάλει στο νήμα. Περιγράφεται η ιστορία ενός σημαντικού χαρακτήρα του βιβλίου πριν την χρονική περίοδο που αναφέρεται η κύρια ιστορία του βιβλίου.

Κάναμε κουβέντα στη συνάντηση, για την τάση του ανθρώπου όντως να μην συγκρατεί του περιθωριοποιημένους της κοινωνίας μας. Υπάρχει μια τάση στον άνθρωπο να παρατηρούμε και να συγκρατούμε αυτά που μας ενδιαφέρουν (σου αρέσουν οι μηχανές; βλέπεις παντού μηχανές, σου αρέσουν τα γλυκά; βλέπεις παντού ζαχαροπλαστεία κτλ), μια και θα ήταν λίγο δύσκολο με τις δυνατότητες μας να μπορούμε να διαχειριστούμε τόσες πληροφορίες ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αντέξουμε να αντικρύσουμε όπως είναι αυτούς τους ανθρώπους.

Προσωπικά θεωρώ ότι αναγνώστες της φανταστικής λογοτεχνίας πρέπει να διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο. Με ικανοποίησε σαν αναγνώστη, ήταν όσο μεγάλο έπρεπε σε σχέση με άλλες επιτυχίες της κατηγορίας αυτής, γεγονός που μου άρεσε πολύ. Να το διαβάσετε, θα σας αρέσει :)
 
Last edited:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Πολύ ωραία παρουσίαση @Ειφφελ! Μου άρεσε η ιστορία του που το θέμα του, ένας κόσμος "αόρατος" και παράλληλος με τον δικό μας, μου θύμισε ένα αγαπημένο μου του Κινγκ, το "Αυπνία", όπου υπήρχε ένας αθέατος κόσμος (με πολλά μαγικά στοιχεία) μέσα στον κόσμο μας.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω: ο πάνω κόσμος είπες ότι ξεχνάει την επαφή που είχαν με ανθρώπους του κάτω κόσμου. Επηρεάζεται όμως με κάποιο τρόπο η ζωή του επάνω κόσμου ή αφού ξεχνάνε την όποια επαφή, συνεχίζουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό;
 
@Πεταλούδα ευχαριστώ για την καλή κριτική :κόλλα5: :χαχα:.

Ξεχνάνε οποιαδήποτε επαφή. Συνεχίζεται η ζωή σαν να μην υπήρχαν ποτέ, σε φυσιολογικό ρυθμό.

Όταν συναντηθούν άτομα του πάνω κόσμου με άτομα που γνώριζαν του κάτω, μόνο όταν πάνε οι του κάτω κόσμου και τους μιλάνε γίνεται αισθητή η παρουσία τους, σαν de javu (όπως το κατάλαβα εγώ) και μόλις φύγουν, είναι σαν να μην συναντήθηκαν ποτέ.

Σε κάποιο σημείο στο βιβλίο, γίνεται μια τέτοια επαφή και ο κατοίκος του πάνω κόσμου, από την συνάντηση ορμώμενος αρχίζει να κάνει διάφορα. Μόλις φεύγει ο συνομιλητής, αρχίζει να αναρωτιέται γιατί κάνει αυτά που κάνει, σταματάει και συνεχίζει να συμπεριφέρεραι σαν να μην έγινε ποτέ η συνάντηση.
 
Έλλειψη εμβάθυνσης είχα παρατηρήσει στο κόμικ Death, και ήταν ο κύριος λόγος που δεν συνέχισα με άλλο έργο του.
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση :πάνω:
 
Εξαιρετική παρουσίαση!

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει αρκετή ανάλυση χαρακτήρων, εκτός και εαν θεωρήσεις ότι η ίδια η πόλη του Λονδίνου είναι χαρακτήρας.

Περιγράφεται η ιστορία ενός σημαντικού χαρακτήρα του βιβλίου πριν την χρονική περίοδο που αναφέρεται η κύρια ιστορία του βιβλίου.
Αναφέρεσαι στην ιστορία για τον Μαρκήσιο? Είχα την εντύπωση ότι εκτυλίσσεται μετά τα γεγονότα του βιβλίου
 
Ευχαριστώ @Ασάρα .
Ναι με το Μαρκήσιο. Επειδή μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, πως απέκτησε το σακάκι του και πως άλλαξε τη ζωή του όταν έγινε αυτό, ανέφερα την ιστορία για να υποστηρίξω την εκδοχή ότι υπάρχει back story χαρακτήρων που δεν έχει αναφέρει ο συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο. Όντως, έχεις δίκιο όμως. Στην ιστορία μιλάει και για πως το βρήκε εν τέλη ξανά, μετά που το πούλησαν όταν τον είχαν για πεθαμένο. Το κομμάτι αυτό χρονικά γίνεται μετά την ιστορία του βιβλίου
 
Top