Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ποιό είναι χειρότερο;


  • Total voters
    108
Χαίρομαι που βλέπω πως η πλειοψηφία διαφωνεί με τα γκρικλις..
Απ την άλλη αναρωτιέμαι την διαφορά του ''χμ'' με το ''διλημμα''..
Όσον αφορά τα ανορθόγραφα,άνθρωποι είμαστε μπορούμε να κάνουμε και κανά λαθάκι..και εκτός αυτού μην ξεχνάμε και την δυσλεξία έτσι??
 
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για ένα τέτοιο θέμα, τουλάχιστον έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, όμως η σύγχυση καλά κρατάει στη γλώσσα μας και αυτό είναι φανερό από τότε που οι Παπατζήδες πολιτικοί έβαλαν το βρόμικο και γλοιώδες χέρι τους πάνω της. Ο βιασμός της γλώσσας δεν δικαιολογείται, διότι εδώ μιλάμε περί βιασμού που επέφερε και όλα τα γλωσσικά προβλήματα. Θα αφήσω όμως πιο κάτω να μιλήσει ο Οδυσσέας Ελύτης γι' αυτό. Προσωπικά δηλώνω πάντα αμόρφωτος κι αυτό διότι είχα την τιμή να γνωρίσω ανθρώπους πραγματικά μορφωμένους που πρωτίστως σου έκαναν χώρο για να υπάρχεις. Μόρφωση δεν είναι μόνο να ξέρουμε να γράφουμε άψογα και να διαβάζουμε ή να έχουμε εκατό διπλώματα, αλλά κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι πρέπει να περιορίσουμε τον εαυτό μας για χάρη των άλλων, τότε θα κατανοήσουμε πως πλέον δεν χρειαζόμαστε τη μόρφωση για να γίνουμε άνθρωποι με παιδεία (αυτό μας λείπει περισσότερο απ᾽ όλα), γιατί παρεμπιπτόντως είμαι σίγουρος πως όλοι μας γνωρίζουμε αρκετά μορφωμένα χαμένα κορμιά. Θα προτιμούσα λοιπόν να κατοικώ σε μια χώρα αγράμματων ανθρώπων παρά σε μια χώρα εγγράμματων μπουρζουάδων και λακέδων. Αν δεν καταλάβουμε πως η ορθογραφία, η λογική, η ηθική, η αισθητική στη ζωή μας πρέπει να γίνουν προεκτάσεις της εσωτερικής έκφρασης και θέλησης για συνύπαρξη, τότε είτε γράφουμε άψογα, είτε είμαστε δεινοί συζητηταί, είτε μορφωμένοι, όλα αυτά μαζί δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα από μόνα τους να μας κάνουν ανθρώπους.


Ὀδυσσέας Ἐλύτης - Τὰ δημόσια καὶ τὰ ἰδιωτικὰ (απόσπασμα)


Θέλω νὰ πιστεύω - καὶ ἡ πίστη μου αὐτὴ βγαίνει πάντοτε πρώτη στὸν ἀγώνα της μὲ τὴ γνώση - ὅτι ὅπως καὶ νὰ τὸ ἐξετάσουμε, ἡ πολυαιώνια παρουσία τοῦ ἑλληνισμοῦ πάνω στὰ δῶθε ἡ ἑκεῖθε τοῦ Αἰγαίου χώματα ἔφτασε νὰ καθιερώσει μιὰν ὀρθογραφία, ὅπου τὸ κάθε ὠμέγα, τὸ κάθε ὕψιλον, ἡ κάθε ὀξεία, ἡ κάθε ὑπογεγραμμένη δὲν εἶναι παρὰ ἕνας κολπίσκος, μιὰ κατωφέρεια, μιὰ κάθετη βράχου πάνω σὲ μιὰ καμπύλη πρύμνας πλεούμενου, κυματιστοὶ ἁμπελώνες, ὑπέρθυρα ἐκκλησιῶν, ἀσπράκια ἣ κοκκινάκια, ἐδῶ ἢ ἐκεῖ ἁπὸ περιστεριώνες καὶ γλάστρες μὲ γεράνια.
Εἶναι μιὰ γλώσσα μὲ πολύ αὐστηρή γραμματική, ποὺ τὴν ἔφκιασε μόνος του ὁ λαός, ἀπὸ τὴν ἐποχὴ ποὺ δὲν ἐπήγαινε ἀκόμη σχολεῖο. Καὶ τὴν τήρησε μὲ θρησκευτική προσήλωση κι ἀντοχὴ ἀξιοθαύμαστη, μέσα στὶς πιὸ δυσμενεῖς ἑκατονταετίες. Ὥσπου ἤρθαμ' ἐμεῖς, μὲ τὰ διπλώματα καὶ τοὺς νόμους, νὰ τὸν βοηθήσουμε. Καὶ σχεδὸν τὸν ἀφανίσαμε. Ἀπὸ τὸ ἕνα μέρος τοῦ φάγαμε τὰ κατάλοιπα τῆς γραφῆς του καὶ ἀπὸ τὸ ἄλλο τοῦ ροκανίσαμε τὴν ἴδια του τὴν ὑπόσταση, τὸν κοινωνικοποιήσαμε, τὸν μεταβάλαμε σὲ ἕναν ἀκόμα μικροαστό, ποὺ μᾶς κοιτάζει ἀπορημένος ἀπὸ κάποιο παραθυράκι κάποιας πολυκατοικίας τοῦ Αἰγάλεω.
Δὲν ἀναφέρομαι σὲ καμιὰ χαμένη γραφικότητα. Οὔτε θυμᾶμαι νά 'χω ζήσει σὲ καμιὰ καλὴ ἐποχὴ γιὰ νὰ τὴ νοσταλγῶ. Ἀπλῶς, δὲν ἀνέχομαι τὶς ἀνορθογραφίες. Μὲ ταράζουν. Νιώθω σὰν ν' ἀνακατώνονται τὰ γράμματα στὸ ἴδιο μου τὸ ἐπώνυμο, νὰ μὴν ξέρω ποιὸς εἶμαι νὰ μὴν ἀνήκω πουθενά. Τόσο πολὺ αἰσθάνομαι νὰ εἶναι ἡ ζωή μου συνυφασμένη μ' αὐτὴν τὴν «ὑδρόγεια λαλιά», ποὺ δὲν εἶναι παρὰ ἡ ὀπτκὴ φάση τῆς ἑλληνικῆς λαλιάς, τῆς ἱκανῆς μὲ τὴ διπλή της ὑπόσταση νὰ ὁμιλεῖ καὶ νὰ ζωγραφίζει συνάμα. Καὶ ποὺ ἐξακολουθεῖ ἀθόρυβα ὅσο καὶ δραστικά, παρὰ τὶς ἄνωθεν ἐπεμβάσεις, νὰ εἰσχωρεῖ ὁλοένα μέσα στὴν ἱστορία καὶ μέσα στὴ φύση ποὺ τὴ γέννησαν, ἔτσι ὥστε νὰ μετατρέπει τεράστιες ποσότητες παρελθόντος χρόνου σὲ παρόν, καὶ νὰ μετατρέπεται ἀπὸ τὸ παρόν αὐτὸ σὲ ὄργανο προικισμένο μὲ τὴ δύναμη νὰ ὁδηγεῖ τὰ στοιχεῖα τῆς ζωῆς μας στὴν πρωτογενὴ φυσική τους ἀλήθεια.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για ένα τέτοιο θέμα, τουλάχιστον έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, όμως η σύγχυση καλά κρατάει στη γλώσσα μας και αυτό είναι φανερό από τότε που οι Παπατζήδες πολιτικοί έβαλαν το βρόμικο και γλοιώδες χέρι τους πάνω της. Ο βιασμός της γλώσσας δεν δικαιολογείται, διότι εδώ μιλάμε περί βιασμού που επέφερε και όλα τα γλωσσικά προβλήματα.
Σε ποιον βιασμό της γλώσσας αναφέρεσαι; Στο κατάργηση του πολυτονικού;

Το πολυτονικό δεν αφορά τόσο την γλώσσα όσο την γραφή. Υπήρξε ό,τι πιο άκυρο για την αποτύπωση της ελληνικής γλώσσας και δυστυχώς μας πήρε πολύν καιρό να κάνουμε το αυτονόητο, να το αποτινάξουμε πάνω από τα όμορφα ελληνικά γράμματα.

Το πρακτικό, προοδευτικό και επί της ουσίας, πνεύμα των αρχαίων, αυτό που κατήργησε ένα ολόκληρο σύστημα σημείωσης για να επιτύχει την φωνητική αποτύπωση της γλώσσας (με το ελληνικό αλφάβητο) ποτέ δεν θα ανεχόταν ένα τέτοιο απαρχαιωμένο, μερικώς ανεδαφικό, και άσχετο ως προς την πραγματικότητα σύστημα. Όμως πράγματι, τί σχέση έχουμε οι Νεοέλληνες με το αρχαίο πνεύμα.

Η συγκεκριμένη συζήτηση, όμως, θα πρέπει να συνεχιστεί στο σχετικό νήμα.

Εκεί είναι κι η άποψή μου για τον αγαπημένο, κατά τ' άλλα, Ελύτη, που φυσικά ο όμορφος λόγος του δεν ήταν αλάθητα θεϊκός ώστε να έχει σε όλα δίκιο.
 
Σε ποιον βιασμό της γλώσσας αναφέρεσαι; Στην κατάργηση του πολυτονικού;
Όχι, αναφέρομαι γενικά σε αυθαίρετες επεμβάσεις από αναρμόδιους πολιτικάντηδες και δήθεν γλωσσολόγους της κάθε εποχής. Τα πράγματα όταν πρέπει να αλλάξουν η ζωή μας έχει διδάξει ότι σίγουρα θ' αλλάξουν, αναφέρθηκα όμως ήδη σ᾽ αυτήν την αέναη ροή. Η βία όμως είναι το αντιστρόφως ανάλογο της κοινής αποδοχής, για παράδειγμα: δε με ενδιαφέρει αν ο Σαμαράς έκλεισε τη Νετ προσπαθώντας να μας πείσει πως 2.700 άτομα ήταν κλέφτες , με εξοργίζει όμως φυσικά ο βίαιος τρόπος που την έκλεισε καταργώντας κάθε κοινή απόφαση. Το αν λοιπόν το πολυτονικό και κάθε τι στη ζωή είναι περιττό, καλό είναι να το αφήναμε στη ροή του χρόνου ελεύθερα, και στην κρίση του κόσμο να αποφασίσει. Εγώ, εσύ και ο καθένας ως "ΕΓΩ", δεν εκφράζουμε τον κοινό νου, αλλά είμαστε κομμάτια του, επηρεασμένοι από τις σολιψιστικές μας εμμονές, άρα μπορεί και να σφάλουμε, ποτέ δεν θα το μάθεις εάν δεν κοινωνήσεις την εμπειρία και εισβάλλεις βίαια καταστρέφοντας τα πάντα επειδή εσύ νομίζεις πως έχεις δίκιο και κάνεις τη σωστή κίνηση.

Ηράκλειτος : Καθ' ὅ,τι ἄν κοινωνήσωμεν, άληθεύομεν, ἅ δε ἄν ἰδιάσωμεν, ψευδόμεθα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το κλείσιμο της ΕΡΤ το καταλαβαίνω. Στα γλωσσικά θέματα, όμως, σε τί αναφέρεσαι;

Οι αποφάσεις της πολιτείας, όσον αφορά την χρήση της δημοτικής σαν επίσημη γλώσσα, και την κατάργηση του πολυτονικού, ήταν στην ουσία παραδοχή αναγκών που είχαν διαμορφωθεί ήδη στην κοινωνία. Η κοινωνία π.χ. μιλούσε την δημοτική αλλά η πολιτεία είχε για δική της γλώσσα την καθαρεύουσα, με αποτέλεσμα να υπογράφει π.χ. ο κόσμος επίσημα έγγραφα τα οποία δεν κατανοούσε στο ελάχιστον.

Αυτές δεν ήταν αποφάσεις βίας. Ήταν το στοιχειώδες και αυτονόητο που θα έπρεπε, στην ουσία, να είχε συμβεί χρόνια πριν. Στην Ελλάδα όμως φαίνεται πως έχουμε γενικότερα αργές αντιδράσεις στα αυτονόητα.

Εξού και στο κλείσιμο της ΕΡΤ αντέδρασε σύσσωμη η κοινωνία ενώ την υιοθέτηση της δημοτικής γλώσσας σαν επίσημη γλώσσα του κράτους, και την κατάργηση του πολυτονικού, τα δέχτηκε με χαρά.
:ναι:
 
Αν και πιστεύω ότι ο θέμα από πλευράς μου έχει εξαντληθεί διότι νομίζω αυτά που έχω ήδη γράψει καλύπτουν αυτό που εννοώ, θα απαντήσω στα τρία πολύ βασικά.

Οι αποφάσεις της πολιτείας, όσον αφορά την χρήση της δημοτικής σαν επίσημη γλώσσα, και την κατάργηση του πολυτονικού, ήταν στην ουσία παραδοχή αναγκών που είχαν διαμορφωθεί ήδη στην κοινωνία. Η κοινωνία π.χ. μιλούσε την δημοτική αλλά η πολιτεία είχε για δική της γλώσσα την καθαρεύουσα, με αποτέλεσμα να υπογράφει π.χ. ο κόσμος επίσημα έγγραφα τα οποία δεν κατανοούσε στο ελάχιστον.

Αυτές δεν ήταν αποφάσεις βίας. Ήταν το στοιχειώδες και αυτονόητο που θα έπρεπε, στην ουσία, να είχε συμβεί χρόνια πριν. Στην Ελλάδα όμως φαίνεται πως έχουμε γενικότερα αργές αντιδράσεις στα αυτονόητα.
Όχι, και βέβαια δεν ήταν αποφάσεις βίας (μεταφορικά), διότι οι μεσήλικες της τότε εποχής είχαν βιώσει κάποια χρόνια πριν την αληθινή βία (κυριολεκτικά) στο πετσί τους, τι περιμένεις από ένα λαό τσακισμένο από τους πολέμους, πνευματικά, ηθικά αλλά και σωματικά; να ξέρει να υπογράφει ή να διαβάζει καθαρεύουσα; όχι βέβαια, αλλά τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή να τους διαφθείρουν οι πολιτικάντηδες χαρίζοντας τους σπίτια στα λαχεία και άλλα κόλπα καταναλωτικής φύσης. Για αυτό γεμίσαμε στην Ελλάδα από επαγγέλματα που στόχο έχουν μόνο το χρήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών των μεσήλικων που αναφέρω πιο πάνω και ειδικά η γενιά του 50΄ βύθισε την χώρα στην διαφθορά με μέντορα της τον αρχιδιαφθορέα Ανδρέα Παπανδρέου.


Εξού και στο κλείσιμο της ΕΡΤ αντέδρασε σύσσωμη η κοινωνία
Όχι, κάνεις τρομερό λάθος εδώ δεν αντέδρασε σύσσωμη καμιά κοινωνία αντέδρασαν οι ίδιοι και οι ίδιοι όπως πάντα και το ξέρω από πρώτο χέρι αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει κυλήσει στη λήθη του αιώνιου καλοπερασάκια δεκαετίες τώρα και περιμένει να αντιδράσουν οι άλλοι γι' αυτόν, και αν κατέβει σε διαμαρτυρία κανένας από αυτούς που αποκαλώ καλοπερασάκηδες, σε μια ώρα έχει πάρει σουβλάκια μπίρες και έχει βρει και γκόμενα.


Ενώ την υιοθέτηση της δημοτικής γλώσσας σαν επίσημη γλώσσα του κράτους, και την κατάργηση του πολυτονικού, τα δέχτηκε με χαρά.
Θέλω να σου πω πως εννοείται ότι τα δέχτηκε με χαρά, διότι κάποιον που τον έχεις ταλαιπωρήσεις χρόνια πριν και έχει μουδιάσει ήδη η συνείδηση του θα δεχτεί οτιδήποτε τον βγάζει από την δύσκολη θέση του να προσπαθήσει λίγο περισσότερο.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτά που λες δεν στέκουν από καμιά πλευρά.

Δεν ήταν "μεσήλικες του '70" που είχαν δεχτεί βία και ως εκτούτου δεν ξέραν να διαβάζουν και να γράφουν καθαρεύουσα (τί εξωφρενικός ισχυρισμός) αλλά όλος ο λαός μέσα στις δεκαετίες, κάθε ηλικίας, κι από την αρχή της υιοθέτησης του γλωσσικού αυτού μορφώματος, της καθαρεύουσας, ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Αν κάτι υπήρξε βία, αυτή ήταν η πίεση που δέχτηκε ένας ολόκληρος λαός να μιλάει σε μια αφύσικη γλώσσα.

Ο ισχυρισμός σου πως ο λαός είχε μουδιάσει, τότε το '70, από την καλοπέραση (ένας λαός που μόλις ειχε βγει από την δύσκολη περίοδο της χούντας) και γι' αυτό δεν στρώθηκε να μάθει την καθαρεύουσα είναι επίσης εξωφρενικός. Φυσικά και έπρεπε να την αποτινάξει από πάνω του και να ορίσει σαν επίσημη γλώσσα του κράτους την φυσική του γλώσσα. Το μόνο υγιές και λογικό.

Ισχυρίζεσαι έμμεσα πως είσαι ένας αγωνιστής, και μπράβο σου. Επίσης έμμεσα, καθώς προσωπικά δεν αντέδρασα σε κάτι, με βάζεις στην κατηγορία των "καλοπερασάκηδων" αλλά, όπως είπα και πιο πάνω, γενικώς δεν πιστεύω πως στέκει κάτι από αυτά που λες. Λυπάμαι αλλά δεν βλέπω κάτι άλλο πέρα από άλλη μια παθιασμένη άποψη με φορτισμένη γλώσσα και, κατά την άποψή μου, δίχως ιδιαίτερη βάση.

Για αυτό γεμίσαμε στην Ελλάδα από επαγγέλματα που στόχο έχουν μόνο το χρήμα.
Επίσης, να σου σημειώσω, πως γενικώς τα επαγγέλματα υπάρχουν για να βγάζει κάποιος χρήματα. Μιας και φαίνεται πως γενικώς πρέπει να υπερασπίζουμε τα αυτονόητα.
 
Ελληνικά.. ακόμη και αν γράφει κάποιος ανορθόγραφα, με τον καιρό μπορεί να μάθει..

Αν γράφει greeklish είναι σίγουρο πως δεν θα μάθει ποτέ!
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μορφεα, αν ομως γραφει greeklish με συνειδητή ορθογραφία; Εγω την εποχή οπου άρχισα να γράφω γκρήκλις, όταν πχ έγραφα khnygos και κατοπιν μάθαινα οτι το υ μπαίνει πρώτο, την επόμενη φορά θα το έγραφα kynhgos. Οπως ειπα και παραπανω, τα γκρήκλις ποτέ δεν τα είδα σαν δικαιολογία για ανορθογραφία. Όση ορθογραφία ξέρω ή μαθαίνω, την αποτυπωνω το ίδιο στα γκρήκλις ή στο χαρτί.

Επίσης μη ξεχνάμε οτι αυτός που γράφει γκρήκλις, δε γραφει ετσι και στο χαρτί. Μπορεί μεν να μη μαθει να πληκτρολογεί ελληνικά, αλλα (αναλόγως πόσο συνειδητοποιημένος είναι) θα μαθει ουτως η αλλως.
 
Last edited:
Η γλώσσα προχωράει μόνη της δε σε ρωτάει. Ηδη δυσκολευόμαστε να αλλάζουμε τις γράμματοσειρές και το ξεχνάμε και βγαίνουν τέρατα και σβύνουμε και ξαναρχίζουμε κλπ. Σε λιγάκι θα εκδοθεί Γραμματική και Συντακτικό των γκρηκλις... και σε κανα δυό αιώνες θα γράφουμε τα πάντα με λατινικούς χαρακτήρες. Η μόνη ελπίδα είναι να βρεθούν τα αναγκαία προγράμματα αυτόματης αλλαγής στον Υπολογιστή. Τί προβλέπει ο Φάρος επί του προκειμένου; Εχει καταπιαστεί κανείς μέχρι τώρα;
 
Παρότι δεν μου αρέσει ούτε η μία ούτε η άλλη επιλογή, μόλις ψήφισα υπέρ των γκρίκλις. Μάλλον διάλεξα παρορμητικά, γιατί χάζευα πριν λίγο σ' ένα "μπιούτυ μπλογκ" :) με τόσες ανορθογραφίες που μου βγήκαν τα μάτια. Εντωμεταξύ, η ανορθογραφία είναι συχνό φαινόμενο σε πολλά μπλογκς που δεν σχετίζονται άμεσα με τη γλώσσα. Και, λέω, εντάξει βρε κορίτσι μου, δεν ασχολείσαι με τη γλώσσα, ασχολείσαι με άλλο πράγμα, αλλά τη στιγμή που αποφασίζεις να γράψεις επώνυμα και δημοσίως δεν σκέφτεσαι την ποιότητα των κειμένων σου; Όλα τα άλλα τα σκέφτεσαι: τα χρώματα, τη μορφή, τις φωτογραφίες. Για το κείμενό σου αδιαφορείς πλήρως; Σκέφτηκα να στείλω ένα διακριτικό μήνυμα, με καλή διάθεση, και να τους προτείνω να περνάνε τα κείμενά τους τουλάχιστον από τον διορθωτή του word, αλλά φαντάστηκα ότι θα το θεωρούσαν προσβολή, οπότε το παράτησα.

Γενικά, πάντως, το παραδέχομαι: δεν μου αρέσουν ούτε τα γκρίκλις, ούτε τα κεφαλαία, όταν γράφουμε ελληνικά. Γιατί δεν μπαίνει και μία επιλογή "ελληνικά ορθογραφημένα" στην ψηφοφορία; :P
 
Πιθανών η κοπέλα να μην το θεώρησε σημαντικό, ίσως να μην πρόσεξε καν τα λάθη της, και κατά τη γνώμη μου καλά έκανες και δεν της είπες τίποτα γιατί είναι λιγουλάκι κάπως προσβλητικό να σε επιπλήτουν για τα ορθογραφικά σου, κάτι που στην τελική όλοι κάνουμε, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο. Πάντως το blogger έχει διορθωτή όταν γράφεις κάτι, που προσωπικά με έχει σώσει, καθώς το word αδιαφορεί πλήρως για το macbook και δε μου διορθώνει τίποτα ελληνικό! Μάλιστα πολλές φορές μου διορθώνει τα γαλλικά! Μου τα γυρνάει σε αγγλικά!!! :γρμβ:
 
Απ' τη μεριά μου δεν θα ήταν επίπληξη, αλλά έχεις δίκιο ότι θα εκλαμβανόταν έτσι, ειδικά από έναν άγνωστο. Απ΄την άλλη, όταν εκθέτεις δημόσια ένα κείμενό σου, μπορεί να δεχτείς ένα σωρό παρατηρήσεις, από το περιεχόμενο ως τη μορφή. Φαντάζομαι ότι είσαι προετοιμασμένος γι' αυτό.

Πολύ ενοχλητικό αυτό με τα γαλλικά. Παλιότερα είχα βρει κι είχα εγκαταστήσει διορθωτή γαλλικών στο open office και δούλευα μόνο μ' αυτό. Μπορείς να το δοκιμάσεις :)
 
Last edited:
Έχει διορθωτή γαλλικών, αλλά τις μισές φορές αναγνωρίζει τη γλώσσα για γαλλικά και τις άλλες μισές την βλέπει για λάθος αγγλικά :γρμβ:
 
Γιατί δεν μπαίνει και μία επιλογή "ελληνικά ορθογραφημένα" στην ψηφοφορία; :P
Αυτό σκεφτόμουνα κι εγώ
Μοιάζει σα να έχεις να διαλέξεις αν θα προτιμούσες να πέσεις στο τηγάνι ή τη φωτιά
Συνοψίζοντας, για μένα δεν τίθεται καν θέμα προτιμητέου μεταξύ δύο διαφορετικών τρόπων σφαγής :)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αθηνάααα κι εγώ πιστεύω οτι όταν γράφεις δημόσια οφείλεις να προσέχεις το κείμενο σου αλλά και να είσαι έτοιμος και να δεχτείς κριτική είτε όχι. Αν δεν εχουν την ευαισθησία να ξανατσεκάρουν ένα κείμενο που γράφουν δημόσια, τοτε πρεπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα. Εγώ στη θέση σου πάντως θα τους "την έλεγα", και αν το γράψεις όμορφα με τον τρόπο σου δεν θα υπηρχε παρεξηγηση (κάντο κάντο :) )

Ρε παιδια, το θεμα το ανοιξα για να συγκρίνουμε δυο κακά, και δινω ως επιλογες την καλυτερη απο την καθε χειροτερη περιπτωση: (1) ατομα που γραφουν με ελληνικα αλλα τα σκοτώνουν γιατί δεν ξερουν ή αδιαφορούν για την ορθογραφια, και (2) ατομα που επιλέγουν/αναγκάζονται να γράφουν με γκρίκλις, διατηρώντας όμως σωστή ορθογραφία.
Το να εδινα ως επιλογη την ιδανικη λυση θα ακυρωνε το νοημα της δημοσκοπησης :)))))

Η Αθηνά είπε ένα παράδειγμα του γιατί η ανορθογραφία μπορεί να ειναι χειρότερη απο τα γκρίκλις.

Οι περισσότεροι επέλεξαν οτι τα γκρίκλις είναι χειρότερα από τα ελληνικά. Ένας απο τους λόγους είναι οτι είναι πιο δυσκολοδιάβαστα, το οποίο πολλές φορές ισχύει. Κι εγω που δεν ειμαι πολέμιος των γκρίκλις, θεωρώ απαράδεκτο ένα άρθρο ή μπλογκ σε γκρίκλις.
Άλλα επιχειρήματα όμως, τα οποία αμφισβητώ, είναι η σύνδεση των γκρίκλις με τις συντομογραφίες και το chatspeak (ειναι διαφορετικά πράγματα), καθώς και η λανθασμένη αντίληψη οτι τα γκρίκλις δεν έχουν ορθογραφία (έδειξα πολλά παραδείγματα στο νηματιο που δειχνουν οτι τα γκρίκλις έχουν σωστή και λάθος ορθογραφία). Άλλο επιχείρημα είναι οτι βλάπτει τη γλώσσα, ξεχνάμε όμως πως τα γκρίκλις δεν είναι κάτι παραπάνω απο μια αυτοσχέδια μέθοδος δακτυλογράφησης, η οποία ουδεμία σχέση δεν έχει με το γράψιμο στο χαρτί ή με τη σχολική, φοιτητική και επαγγελματική ζωή.

Με τα παραπανω λοιπόν καθιστω σαφές οτι τα γκρίκλις δεν είναι ο καταστροφέας της Ελληνικής γλώσσας, και προσωπικά τα ανέχομαι και τα χρησιμοποιώ άνετα σε ανεπισημες περιστασεις.

Θα με ενδιέφερε πάντως να διάβαζα κάποια αντεπιχειρήματα στα δικά μου :)
 
Με τα παραπανω λοιπόν καθιστω σαφές οτι τα γκρίκλις δεν είναι ο καταστροφέας της Ελληνικής γλώσσας, και προσωπικά τα ανέχομαι και τα χρησιμοποιώ άνετα σε ανεπισημες περιστασεις.
Θα με ενδιέφερε πάντως να διάβαζα κάποια αντεπιχειρήματα στα δικά μου :)
Μπορεί κάποιος να πει ότι εάν γενικευτεί η χρήση των γκρίκλις, πιθανόν μακροπρόθεσμα να απαξιωθεί ή να χαθεί η ελληνική γραφή και, αργότερα, και η γλώσσα. Πιθανόν να έχει ειπωθεί παραπάνω αυτό το επιχείρημα. Δεν έχω διαβάσει όλο το νήμα. Ίσως να μην είναι απίθανο αυτό το σενάριο σε βάθος χρόνου. Το εάν είναι επιθυμητό ή όχι είναι άλλο ζήτημα. Εντελώς συναισθηματικά, θα έλεγα ότι δεν θέλω να συμβεί, άρα έχω έναν ακόμα λόγο να μη γράφω γκρίκλις.

Πάντως, όταν τα χρησιμοποιούσα, έγραφα "ορθογραφημένα". Πήγαινε από μόνο του το χέρι μου, χωρίς να το σκέφτομαι...Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον η φωνητική γραφή των γκρίκλις είναι πιο λογική.

[Αντέρωτα, ή θέλεις να φτιάξεις τον κόσμο ή θέλεις να με βάλεις να μαλλιοτραβηχτώ διαδικτυακώς με την μπιούτυ μπλόγκερ...θα το σκεφτώ!:φρύδια:]
 
Last edited:
Στο επιχείρημα του χασίματος χρόνου ή του ενοχλητικού της αίσθησης να αλλάζει κανείς πληκτρολόγιο κάθε λίγο, θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι χρόνο για να βρούμε την κατάλληλη φατσούλα για να διανθίσουμε το γραπτό μας έχουμε, μισό δευτερόλεπτο για το alt+shift δε μπορούμε να βρούμε διάβολε; :)
Γενικά, σπαταλάμε ωφέλιμο χρόνο απο τη ζωή μας για ένα κάρο αηδίες, αλλά όταν πρόκειται για κάτι ωφέλιμο "τσινάμε". Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι δηλαδή.
Πιστεύω τέλος πάντων ότι όσοι χρησιμοποιούν πια συστηματικά γκρίκλις, το κάνουν απο απλή βαρεμάρα να μάθουν (σιγά το δύσκολο) το ελληνικό πληκτρολόγιο. Πιθανότατα δε, κάποιοι απ αυτούς δεν ενδιαφέρονται να μάθουν (πάλι απο αδιαφορία) πώς γυρίζει στα Ελληνικά. Θέμα νοοτροπίας και τσαπατσουλιάς τελικά για μένα και τίποτα παραπάνω.
 
Top