Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ποιό είναι χειρότερο;

• Total voters
    108

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Στο επιχείρημα του χασίματος χρόνου ή του ενοχλητικού της αίσθησης να αλλάζει κανείς πληκτρολόγιο κάθε λίγο
Λευτερη, το θεμα δεν ειναι ο χρονος που χρειαζεται για να πατησουμε alt-shift, αλλα οτι αν κανεις πολλα πραγματα ταυτοχρονα χανεις το μπουσουλα. Εχουν υπαρξει απειρες περιπτωσεις οπου θελω να γραψω ελληνικα, και ενω το πληκτρολογιο ειναι ηδη γυρισμενο στα ελληνικα, το εχω ξεχασει και το ξαναγυριζω, με αποτελεσμα na gr;afv k;apvw ;etsi xvr;iw na to u;elv. Το βλεπω, σβηνω ο,τι εγραψα, ξαναγυρίζω το πληκτρολογιο εκει που ηδη ηταν εξ αρχης, και το ξαναγραφω. :γκρμφ:

Ολο αυτο γινεται μεσα σε δευτερολεπτα, σε μια διαδικασία, όπως το τσατ, που ειναι ενστικτώδης, αντανακλαστική και αυθόρμητη. Αυτό το σπασιμο νευρων μου έχει συμβεί άπειρες φορές, ωσπου τελικα αποφασισα να μη δινω σημασια.

Σε αυθόρμητες διαδικασίες όπως το τσατ, ο άνθρωπος θέλει να είναι όσο πιο άνετος και ελεύθερος γίνεται, και εαν αυτό ονομάζεται "τεμπελιά", για μένα είναι η πιο δικαιολογημένη και σεβαστή τεμπελιά. Δεν ξερω για τους αλλους, αλλα αυτή είναι η προσωπική μου ιστορία και ο δικος μου λογος χρησης γκρίκλις και γι'αυτο το προβάλλω ως δικό μου επιχείρημα.

Γενικά, σπαταλάμε ωφέλιμο χρόνο απο τη ζωή μας για ένα κάρο αηδίες, αλλά όταν πρόκειται για κάτι ωφέλιμο "τσινάμε". Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι δηλαδή.
Το επιχειρημα του οφελιμου ομως δεν ισχύει για όλα. Πρέπει να υπάρχει ένας σεβαστός λόγος κόπου/οφέλους. Με αυτή τη λογική θα μπορουσαμε να αντιπροτεινουμε "γιατί παίρνουμε συγκοινωνία και δεν περπατάμε μισή ώρα που είναι πιο ωφέλιμο". Όπως είπα, κάποιοι χρησιμοποιούμε γκρίκλις επειδη "δεν πειράζει", και ο κόπος του να μάθουμε αυτο το καινουργιο, δεν ανταποκρινεται σε καποιο αμεσο όφελος. Σκασίλα της Ελληνικής γλώσσας αν εγω και ο κολλητος μου τσατάρουμε με γκρίκλις.

Πιστεύω τέλος πάντων ότι όσοι χρησιμοποιούν πια συστηματικά γκρίκλις, το κάνουν απο απλή βαρεμάρα να μάθουν (σιγά το δύσκολο) το ελληνικό πληκτρολόγιο. Πιθανότατα δε, κάποιοι απ αυτούς δεν ενδιαφέρονται να μάθουν (πάλι απο αδιαφορία) πώς γυρίζει στα Ελληνικά. Θέμα νοοτροπίας και τσαπατσουλιάς τελικά για μένα και τίποτα παραπάνω.
Τα ίδια όμως ισχύουν και με το θέμα της ορθογραφίας (όφελος, αδιαφορία, τσαπατσουλιά κλπ) το οποίο είναι και το θεμα του νηματίου. Θεωρείται οτι τα γκρίκλις καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα, ενώ η μισή ελληνική blogόσφαιρα μπερδεύει το -τε με το -ται.

Σε ρεαλιστικό επίπεδο όμως έχει ως εξής: αυτοί που επαγγελματικά θα ασχοληθούν με υπολογιστές (πχ. σε γραφείο), θα αναγκαστούν να μάθουν να γράφουν Ελληνικά στη δουλεια τους (και πιθανόν να συνεχίσουν τα γκρίκλις στην προσωπική τους επικοινωνία).
Οι υπολοιποι, που δεν θα έχουν υπολογιστή στη δουλειά τους, δεν θα χρειαστει να περασουν απο αυτη τη διαδικασια: θα συνεχίσουν να ξέρουν μόνο γκρίκλις, αλλά θα γράφουν φυσιολογικά Ελληνικά στο χαρτί. Εμένα δεν μου φαίνεται και τόσο κακό αυτό :)

Last edited:
Πρακτικά, δεν έχουμε σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση. Ίσως λόγω ιδιοσυγκρασίας είμαι πιο αψύς, άσχετα τι βγαίνει συνήθως προς τα έξω :)
Θα αναφερθώ στα σχόλιά σου ανά παράθεση, για να μη χαθούμε

Ό,τι γράφεις σα σχόλιο στην πρώτη παράθεση με βρίσκει σύμφωνο. Την έχω πατήσει κι εγώ άπειρες φορές έτσι. Επιστρατεύω λοιπόν την υπομονή μου, καθώς δεν έχω άλλη επιλογή.

Σχετικά με τη δεύτερη παράθεση. Αναφερόμουνα σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πολύ καλά κατάλαβες κι εσύ. Ναι, αντιπροτείνω λοιπόν να περπατάμε και όχι να χρησιμοποιούμε μέσα μεταφοράς, εκτός αν είναι αναγκαίο για λόγους απόστασης ή διαθέσιμου χρόνου. Γιατί όχι. Πιστεύω ότι γενικά πάσχουμε σαν κοινωνία σε θέμα νοοτροπίας, κι ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να βάλουμε το κλάσμα κόστος/όφελος σε μια βάση διαφορετική, όχι απλά χρησιμοθηρική. Μεγάλη κουβέντα, δε θα επεκταθώ. Θέλω να πώ ότι αν μια αλλαγή σε μια άλφα συμπεριφορά έχει προεκτάσεις και σε άλλες συμπεριφορές, ε, τι πιο απλό απο το να τις κάνουμε παντού τις αλλαγές.

Σχετικά με την τρίτη παράθεση, το γεγονός ότι το ίδιο ισχύει και για την ορθογραφία ούτε το αρνούμαι αλλά ούτε και αναιρεί τη θέση μου περί τσαπατσουλιάς και αδιαφορίας. Απλά έμεινα στο σχολιασμό των γκρίκλις.

Τίποτα δεν είναι κακό, αρκεί αυτός που γράφει γκρίκλις να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Δε θα στήσω στον τοίχο κάποιον που θεωρεί ότι έχει χάσιμο χρόνου. Απλά θα του συνιστούσα περισσότερη υπομονή. Όπως άλλωστε διευκρίνησα, αναφερόμουνα σ' αυτούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά γκρίκλις.

Στην τεμπελιά εκείνου που βαριέται να γυρίσει το πληκτρολόγιο αναφερθήκαμε, στο σπαζοκεφάλιασμα εκείνων που ενώ δεν χρησιμοποιούν γκρίκλις αναγκάζονται να τα διαβάσουν, δεν είπαμε τίποτα. Και βέβαια υπάρχουν γκρίκλις και γκρίκλις.... Νομίζω... Κάποια απ' αυτά διαβάζονται εύκολα και κάποια, εγώ προσωπικά, σχεδόν τα συλλαβίζω!

Χρύσα, εδώ και χρόνια έχω "ορκιστεί" να μη διαβάσω κείμενο σε γκρίκλις
Κι ας μου το στείλει και η Πόπη Τσαπανίδου. Για τσατ ή κείμενα στο διαδίκτυο, ούτε καν το συζητάω. Πάω παρακάτω. Τα ματάκια μου τα θέλω για να υπολογίζω ανάμεσα στα άλλα τις δύσκολες γωνίες στο μπιλιάρδο :)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Όπως άλλωστε διευκρίνησα, αναφερόμουνα σ' αυτούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά γκρίκλις.
Τα τελευταια χρονια δεν εχω συναντησει τετοιο ατομο, αφου αλλωστε τα πραγματα εχουν αλλαξει. Πριν 10 χρονια δεν αποκλειεται να εμπαινες σε ενα φορουμ και καποιες αναρτησεις να ηταν σε γκρικλις, σημερα θα ελεγα οτι απαγορευονται απο τους κανονισμους ολων των σοβαρων φορουμ. Επισης πολλοι φιλοι μου (και εγω) χρησιμοποιουμε τα ελληνικα γραμματα ολο και περισσοτερο στο τσατ μεσα στα τελευταια 1-2 χρονια.
(κι' αυτό χωρίς να σημαίνει οτι κέρδισε κάτι η Ελληνική γλώσσα, ή οτι εγώ βρίσκομαι ένα σκαλί παραπάνω προς την αυτοβελτίωση :) )

Νομιζω τα ατομα που γραφουν μονο γκρικλις σήμερα ειναι περιορισμενα σε προσωπικες συνομιλιες και "ασόβαρους" χώρους όπως Facebook, youtube και σελίδες για το Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός και τον Τζάστιν Μπίμπερ.

Παντως οσον αφορα τη συνδεση των γκρικλις με την αδιαφορια, την άγνοια και εν γένει την παρακμή των Ελληνικών, θα ηθελα να αναφερω και μια αναμνηση, με ενα παιδι που ανεβασε ενα διηγημα γκρικλις σε ενα φορουμ. Ζητησε συγνωμη και ειπε οτι ως τωρα στον υπολογιστη εγραφε μονο ξενα (τοτε δεν ηταν ακομα διαδεδομενη η διαδικτυακη επικοινωνια). Μας ειπε οτι προσπαθησε να το γραψει στα ελληνικα αλλα του κοστιζε υπερβολικά πολυ σε χρονο και κοπο, κατι φυσικα ανεπιθυμητο την ωρα του οιστρου και της συγγραφής. Εγω που εκανα ενα κοπο να το διαβασω μου φανηκε καλογραμμενο, και αν θυμαμαι καλα και ορθογραφημενο (με διφθόγγους [ai, ei, oi] και η, υ, ω [h, y, w] όπου έπρεπε).

Τωρα δεν ξερω τι κανει και που ειναι αυτο το παιδι, αλλα μετα απο τοσα χρονια λογικα θα πρεπει να εμαθε να πληκτρολογει και στα ελληνικα :)

Last edited:
Στου Αντέρωτα την #98 ανάρτηση, έχω να προσθέσω και να παρακαλέσω να μου πείτε πότε και κυρίως άν προβλέπεται στο προσεχές μέλλον μια "αυτόματη" δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, αλλαγή στο πληκτρολόγιο ώστε και μεις οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούμε εναλλασσόμενα αγγλικά και ελληνικά σε κάθε φάση της δουλειάς μας που αποτελείται σε μεγάλο μέρος της από η-μειλς Το έχω ξαναθέσει το ερώτημα στο Φάρο σαν πιό αρμόδιο αλλά παράπεσε..

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Φεγγαραδα, στα συγχρονα Windows (στα πιο παλια νομιζω δεν υπηρχε) το καθε προγραμμα θυμαται τη δικη του γλωσσα.

Για παραδειγμα, πες οτι γραφεις ελληνικα στο Word ενω παραλληλα μιλας με ενα ξενο φιλο σου στο Skype. Για να γραψεις στο Word στην αρχη γυρνας στα ελληνικα. Οταν ομως πατησεις στο Skype, μονο του γυριζει στα αγγλικα. Οταν ξαναπατησεις για να συνεχισεις στο Word θα ξαναγυρισει στα Ελληνικα, και ουτω καθεξης οσο εχεις ανοιχτο το Word.

Εγώ έχω να πω μόνο ότι το macbook μ' έσωσε!!! Γυρνάει πολύ πιο εύκολα από τα αγγλικά στα ελληνικά και τούμπαλιν, απ' ότι το παλιό μου pc!! Αν δεν είχα αυτήν ακριβώς την ευκολία, σαν τεμπέλα κι εγώ, δεν ξέρω τι θα έκανα... το alt+shift πάντα το βαριόμουν και το μπέρδευα πολύ...

Δεν θα το λεγα, τα ίδια λεφτά που είχα δώσει όταν πήρα το pc έδωσα και για το macbook, στο σύνολο μπορεί και λιγότερα.

Υπάρχουν άπειρα προγράμματα για windows που μπορείς να ρυθμίσεις τα κουμπιά σου να κάνουν κάποια εργασία (τα λεγόμενα macro). Τι ακριβώς θές να κάνεις;

ΥΓ1 προσωπικά αλλάζω γλώσσα με shift+ctrl , γιατί πολλές φορές πατάω πρώτα το alt με αποτέλεσμα να μου ανοίγουν τα μενού.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
ΥΓ1 προσωπικά αλλάζω γλώσσα με shift+ctrl , γιατί πολλές φορές πατάω πρώτα το alt με αποτέλεσμα να μου ανοίγουν τα μενού.
Εννοείς πως αφήνεις πρώτα το Αλτ, γιατί αν το πατήσεις δίχως να το αφήσεις, δεν συμβαίνει κάτι.. (περιμένει να δει ποιο άλλο θα πατήσεις ταυτόχρονα..)
:)

προφανώς. Βέβαια έχουν περάσει χροοοονια από την τελευταία μου ενασχόληση με το alt.

Δία, με προβλημάτισες ακόμα πιό πολύ. Δεν αλλάζεις πλέον γλώσσα? Τί είναι αυτά τα προγράμματα μακρο?

Last edited:
Αλλάζω αλλά με ctrl+shift. (τα windows έχουν default 3ς επιλογές την ` (βαρία) το crl+Shift και το ctrl+alt και οποιονδήποτε συνδυασμό με ctrl+alt+ότιθες). Τώρα υπάρχουν προγράμματα που δημιουργούν hotkeys (ή macros), έτσι πατώντας πχ μόνο το shift αυτό να εκτελεί το ctrl+alt και να σου αλλάζει την γλώσσα. Αντίστοιχα μπορείς να δημιουργήσεις macro και όταν γράφεις γεια και μετά πατάς enter να γράφει μόνο του "γεια τι κάνεις; καλά; και γω καλα". Δεν έχω στα υπόψιν μου κάποιο συγκεκριμένο να σου προτείνω τώρα. Πες μου πως ακριβώς θέλεις να αλλάζει η γλώσσα και θα βρούμε μια άκρη.

Δία, κοστίζουν αυτά τα προγράμματα? Εγώ έχω 2- Η/Υ Windows 7 σταθερό kai Windows 8 laptop. + ένα τάμπλετ (t;vra ko;itaje to kai bg;hke latiniko. Πρέπει να το σβύσω όλο και να ξαναγράψω ελληνικά απ την αρχή. Θέλω να το κάνει μόνο του Να μη υπάρχει αμπραγιάζ. Στέλνω πολλά η-μειλ και συνημμένα, μισά αγγλικά ονόματα-μισά ελληνικά. Ρήματα κλπ είναι ελληνικά. Αυτά τα ξένα ονόματα όμως, εταιρειών, προϊόντων, χημικών, μικρά και νεγάλα ονόματα με έχουν φέρει πολλές σε απόγνωση. Είδα το Πσι της Αλίκης κάνε πάνω από 1500 Ε και πάλι δεν είναι αυτόματος "πιό εύκολος" είναι m;ono. (k allo at;yxhma έγινε ) να πάρει!

Το macbook της Αλίκης έκανε 1200 και μπορούσε να το πάρει και με 1000 αν ήθελε λιγότερη μνήμη (νομίζω, δε θυμάμαι και πολύ καλά). Το pc της Αλίκης από την άλλη έκανε γύρω στα 1200 όταν το πήρε και βάλε άλλα 600 την αναβάθμιση μετά, τρέχα γύρευε!! Τι να σας πω! Πολύ με συνέφερε το pc ενώ οι κακοί της apple με κατέκλεψαν!! :ρ

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Φεγγαραδα, ενα προγραμμα που να ξερει απο μονο του αλανθαστα ποια λεξη ειναι ελληνικη και ποια ξενη αποτελει ανεπτυγμενη Τεχνητή Νοημοσύνη και δε νομιζω να δουμε κατι τετοιο στα επομενα χρονια!

Δεν κατάφερα να γίνω σαφής για να καταλάβετε τον πόνο μου Ποιός μίλησε για λέξεις και ορθογραφίες. Εγώ είμα πολύ καλή . ορθογράφος και στα ελληνικά και στα "ξένα " φαίνεται ότι όταν είσαι σε μια γλώσσα είσαι και στις άλλες (ίσως ο Αντέρωτας τόχει ψάξει το θέμα) Θέλω να μπορώ ν'αλλάζω εύκολα γραμματοσειρά όταν μου χρειάζεται και να μην με πρήζει (αυτό εννοώ με χωρίς αμπραγιάζ ...Οσο για το άππλ της Αλίκης δεν το κατάλαβα το πως τη διευκολύνει αλλα πέραν αυτού θεωρούνται τα καλλίτερα και δεν κάμω χιούμορ εις βάρος της. Δεν παίζω εν ου παικτοίς. Το κεφάλι ου χτυπάω που όταν αγόρασα το λάπτοπ πήγα στο Πλαίσιο.Η αλήθεια είναι ότι το πισί μου το είχα πάρει γύρω στα 450 και το λάπτοπ άλλα τόσα. TURBOX kai ta d;yo.(να το λάθος που με διαολίζει. Δε θέλω να κουράσω την Αλίκη ας μου πει μόνο το μοντέλλο να το ψάξω μόνη μου.