Λευτερη, το θεμα δεν ειναι ο χρονος που χρειαζεται για να πατησουμε alt-shift, αλλα οτι αν κανεις πολλα πραγματα ταυτοχρονα χανεις το μπουσουλα. Εχουν υπαρξει απειρες περιπτωσεις οπου θελω να γραψω ελληνικα, και ενω το πληκτρολογιο ειναι ηδη γυρισμενο στα ελληνικα, το εχω ξεχασει και το ξαναγυριζω, με αποτελεσμα na gr;afv k;apvw ;etsi xvr;iw na to u;elv. Το βλεπω, σβηνω ο,τι εγραψα, ξαναγυρίζω το πληκτρολογιο εκει που ηδη ηταν εξ αρχης, και το ξαναγραφω.Στο επιχείρημα του χασίματος χρόνου ή του ενοχλητικού της αίσθησης να αλλάζει κανείς πληκτρολόγιο κάθε λίγο
Ολο αυτο γινεται μεσα σε δευτερολεπτα, σε μια διαδικασία, όπως το τσατ, που ειναι ενστικτώδης, αντανακλαστική και αυθόρμητη. Αυτό το σπασιμο νευρων μου έχει συμβεί άπειρες φορές, ωσπου τελικα αποφασισα να μη δινω σημασια.
Σε αυθόρμητες διαδικασίες όπως το τσατ, ο άνθρωπος θέλει να είναι όσο πιο άνετος και ελεύθερος γίνεται, και εαν αυτό ονομάζεται "τεμπελιά", για μένα είναι η πιο δικαιολογημένη και σεβαστή τεμπελιά. Δεν ξερω για τους αλλους, αλλα αυτή είναι η προσωπική μου ιστορία και ο δικος μου λογος χρησης γκρίκλις και γι'αυτο το προβάλλω ως δικό μου επιχείρημα.
Το επιχειρημα του οφελιμου ομως δεν ισχύει για όλα. Πρέπει να υπάρχει ένας σεβαστός λόγος κόπου/οφέλους. Με αυτή τη λογική θα μπορουσαμε να αντιπροτεινουμε "γιατί παίρνουμε συγκοινωνία και δεν περπατάμε μισή ώρα που είναι πιο ωφέλιμο". Όπως είπα, κάποιοι χρησιμοποιούμε γκρίκλις επειδη "δεν πειράζει", και ο κόπος του να μάθουμε αυτο το καινουργιο, δεν ανταποκρινεται σε καποιο αμεσο όφελος. Σκασίλα της Ελληνικής γλώσσας αν εγω και ο κολλητος μου τσατάρουμε με γκρίκλις.Γενικά, σπαταλάμε ωφέλιμο χρόνο απο τη ζωή μας για ένα κάρο αηδίες, αλλά όταν πρόκειται για κάτι ωφέλιμο "τσινάμε". Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι δηλαδή.
Τα ίδια όμως ισχύουν και με το θέμα της ορθογραφίας (όφελος, αδιαφορία, τσαπατσουλιά κλπ) το οποίο είναι και το θεμα του νηματίου. Θεωρείται οτι τα γκρίκλις καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα, ενώ η μισή ελληνική blogόσφαιρα μπερδεύει το -τε με το -ται.Πιστεύω τέλος πάντων ότι όσοι χρησιμοποιούν πια συστηματικά γκρίκλις, το κάνουν απο απλή βαρεμάρα να μάθουν (σιγά το δύσκολο) το ελληνικό πληκτρολόγιο. Πιθανότατα δε, κάποιοι απ αυτούς δεν ενδιαφέρονται να μάθουν (πάλι απο αδιαφορία) πώς γυρίζει στα Ελληνικά. Θέμα νοοτροπίας και τσαπατσουλιάς τελικά για μένα και τίποτα παραπάνω.
Σε ρεαλιστικό επίπεδο όμως έχει ως εξής: αυτοί που επαγγελματικά θα ασχοληθούν με υπολογιστές (πχ. σε γραφείο), θα αναγκαστούν να μάθουν να γράφουν Ελληνικά στη δουλεια τους (και πιθανόν να συνεχίσουν τα γκρίκλις στην προσωπική τους επικοινωνία).
Οι υπολοιποι, που δεν θα έχουν υπολογιστή στη δουλειά τους, δεν θα χρειαστει να περασουν απο αυτη τη διαδικασια: θα συνεχίσουν να ξέρουν μόνο γκρίκλις, αλλά θα γράφουν φυσιολογικά Ελληνικά στο χαρτί. Εμένα δεν μου φαίνεται και τόσο κακό αυτό
Last edited: