Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ποιό είναι χειρότερο;


  • Total voters
    108
Ως απαράδεκτα ανορθόγραφος, θα πω πως η καλύτερη λύση για ένα δημόσιο κείμενο είναι ο ορθογραφικός έλεγχος που πολύ εύκολα μπορεί να μπει σε κάθε browser.
Κι εγώ όταν συναντώ κείμενο με Greeklish δεν το διαβάζω γιατί βασανίζομαι.
Πέρασα κι εγώ πριν χρόνια μία περίοδο που έγραφα παντού Greeklish για να καλύψω την αδυναμία μου στην ορθογραφία.
Δε μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο για να γράψει κανείς σε Greeklish.

Θεωρώ άλλωστε υποχρέωση μου, όταν γράφω κάτι δημόσια, να το τσεκάρω και μια δεύτερη φορά (τουλάχιστον) για να το παρουσιάσω με αξιοπρέπεια.

Τέλος έχω την αίσθηση πως δεν είναι λίγες οι σελίδες πια που δεν δέχονται Greeklish και το φαινόμενο έτσι κι αλλιώς έχει περιοριστεί.

Στα δυο κακά λοιπόν που αναφέρει το νήμα θα προσθέσω τα κεφαλαία που επίσης αποφεύγω να διαβάζω γιατί με κουράζουν :ναι:
 
Η ελληνικη γλωσσα ειναι μια γλωσσα που πολλοι θελουν να μαθουν,λογω ιστοριας αλλα και δυσκολιας.
Δε μπορω να βλεπω ανθρωπους που δε γνωριζουν ορθογραφια,να γραφουν στα γκρικλις....
Γραψε το κκειμενο σου και ας ειναι ανορθογραφο.Ετσι τουλαχιστον τιμας τη γλωσσα σου και δεν την υποβιβαζεις με τη χρηση καποιας αλλης.Ηδη εχουμε ενταξει πολλες ξενες λεξεις στη γλωσσα μας,ειτε αυτη ειναι η γραπτη,ειτε αυτη ειναι η προφορικη.
 
Γραψε το κκειμενο σου και ας ειναι ανορθογραφο.Ετσι τουλαχιστον τιμας τη γλωσσα σου και δεν την υποβιβαζεις με τη χρηση καποιας αλλης.Ηδη εχουμε ενταξει πολλες ξενες λεξεις στη γλωσσα μας,ειτε αυτη ειναι η γραπτη,ειτε αυτη ειναι η προφορικη.
Τα γκρίκλις δεν είναι άλλη γλώσσα φίλε Σελιδοδείκτη!:)

Από την άλλη, οι γλώσσες έτσι δημιουργούνται και εξελίσσονται. Με την προσθήκη και αφομοίωση λέξεων...

Δεν βλέπω πως συνδέεται αυτό με τα γκρίκλις!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ παιδιά, κείμενα σε γκρίκλις δεν μπορώ να τα διαβάσω. Δηλ. απλά αγνοώ το συγκεκριμένο κείμενο.

Και για να το πούμε κι αυτό, άνθρωπος που δεν μπαίνει στον κόπο να γράψει ένα απλό σωστό κείμενο σαν εικόνα, τί περιεχόμενο τάχα να έχει δώσει;
 
Υπήρξε κάποια περίοδος οπου αναγκαζόμουν να γράφω με Greeklish,
Μεταξύ μας Αντέρωτα, γιατί <αναγκαζόσουν > να γράφεις Greeklish; Ποιός σε ανάγκαζε δηλαδή; έχουμε τόσο ωραία γλώσσα ρε παιδιά και πάμε και την σακατεύουμε με αυτά τα απαίσια Greeklish...
Δεν είμαι αστέρι φωτεινό στην ορθογραφία, αλλά χίλιες φορές ανορθόγραφα, παρά αυτά τα απαίσια Greeklish. Εξ' άλλου, το μότο μου έτσι κι αλλοιώς είναι, ¨όποιος βρει ορθογραφικό λάθος, μπορεί να το κρατήσει...¨
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σε παλιότερες εποχές, στον υπολογιστή, κι αναλόγως το λειτουργικό σύστημα και την έκδοση, μπορεί να μην είχες δυνατότητα για Ελληνικά (π.χ. εποχές MSDOS).

Εγώ ακόμη και σήμερα, κάποιες φορές μπουτάρω από linux live στικάκι, κι εκεί δεν έχω Ελληνικά και δεν έχει νόημα και να περάσω, αφού θα είναι κάμποσος κόπος που θα χαθεί στο επόμενο μπουτάρισμα και θα πάρει περισσότερο από όσο χρειάζομαι το συγκεκριμένο σύστημα για την δουλειά που κάνω. Εκείνη την στιγμή, αν τύχει να επικοινωνήσω με κάποιον φίλο στα Ελληνικά γράφω εξορισμού γκρίκλις. Ενίοτε του γράφω και στα Αγγλικά :))))
 
Ααα, τόσο παλιά, στην εποχή του MSDOS...ε, καλά τότε. Εγώ εννοούσα για εποχές που οι υπολογιστές είχαν πλέον και τους ελληνικούς χαρακτήρες. Την σημερινή εποχή δεν τα μπορώ τα Greeklish με τίποτα,...με αρρωσταίνουν βρε αδερφέ, πως να το πω. Όταν συναντώ τέτοια κείμενα, απλά τα προσπερνώ χωρίς να τα ρίξω έστω και μιά ματιά.
Εγώ γράφω με γερμανικό πληκτρολόγιο που το χρειάζομαι για τα ü, ö, ß, ä κλπ και όταν το γυρίζω στα ελληνικά γίνεται το έλα να δεις...πρέπει να αλλάξω δισκάκι και στον εγκέφαλο μου.
Και όμως, όλα γίνονται...είναι απλά θέμα εξάσκησης.
 
Ας μιλήσουμε για το αγαπημενο παλιό "τ9". ?
Και τη σημερινή αυτόματη διόρθωση, που αντί να διορθώνει τα ρημάζει όλα στο διάβα της. Εκεί να δεις γέλια.
 
h monh periptvsh na sugxvresei kaneis ta greeklish einai na mhn exei ellhnika to plhktrologio.
Και για όσους δεν κατάλαβαν (ούτε εγώ), σε απλά Ελληνικά, η μόνη περίπτωση να συγχωρέσει κανεις τα greeklish είναι να μην έχει ελληνικά το πληκτρολόγιο.
ΤΕΛΕΙΑ ορθοργραφημένοι πρέπει να είναι ο Μπαμπινιώτης και δυο-τρεις άλλοι (Υπογραφή, ένας σχετικά ορθογραφημένος)
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Μιλάμε και γράφουμε την ελληνική γλώσσα μια χούφτα ανθρώποι στον πλανήτη. Με κάποιον τρόπο πρέπει να την τιμήσουμε. Και ενας τέτοιος τρόπος είναι να τη χρησιμοποιουμε κάθε φορά, που μας δίνεται η ευκαιρία. Και εγώ στην εφηβεία μου έγραφα με γκρικλις, αλλά με την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο, είπα να σοβαρευτώ και να χρησιμοποιώ την γλώσσα μου. Προτιμώ να διαβάζω ανορθόγραφα παρά ένα έκτρωμα-υβριδιο. Στην τελική αν δεν εκθέσεις την αδυναμία σου , να κάνεις το λάθος, να σε διορθώσουν και να μάθεις το σωστο, θα είσαι καταδικασμενος μια ζωή να γράφεις όπως να ναι. Δεν πρέπει να είναι στίγμα το να είναι κανείς ανορθόγραφος. Πρέπει ομως στα σιγουρα να γίνεται προσπάθεια βελτίωσης. Ειδικά τώρα με την αυτόματη διόρθωση , σε διορθώνει το ίδιο το σύστημα , άρα δεν εκτίθεσαι, μαθαίνεις την ορθογραφία της γλώσσας σου και την τιμάς. Προσωπικά θεωρώ πως οι περισσότεροι ξεκινήσαν στην εφηβεία με γκρίκλις από μόδα και εφόσον δεν χρησιμοποιουσαν συστηματικά στα γραπτα τους τα ελληνικά κατέληξαν ανορθόγραφοι και "καταδικασμένοι" να συνεχίσουν να χρησιμοποιουν αυτό το έκτρωμα.
 
Καλημέρα σας! Πολύ ωραίο θέμα.

Τα greeklish βγήκαν στην επιφάνεια όταν εγώ ήμουν στο γυμνάσιο. Θυμάμαι τότε χρησιμοποιούσα πολύ το msn το θυμάστε; Ακόμη το αναπολώ...
Όλοι οι φίλοι μου γράφαν greeklish μάλιστα θυμάμαι επειδή στην ουσία χρησιμοποιείς τα αγγλικά ως βάση για τα greeklish βρίσκαμε παραπάνω γραμματοσειρές και χρωματιστές απ'οτι στα ελληνικά. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν αστέρι στην ορθογραφία ωστόσο με τα greeklish έγινα τούβλο.
Ξέχασα ενα σημαντικό κομμάτι της ορθογραφίας και μετέπειτα είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Στο Λύκειο είχα επιλέξει τεχνολογική κατεύθυνση και στο μάθημα πληροφορικής είχα μεγάλο πρόβλημα στην σύνταξη κειμένου. Θυμάμαι η πληκτρολόγηση μου ήταν γρήγορη και στην εναλλαγή απο τα greeklish καθυστερούσα πάρα πολύ συν τα λάθη συν οτι δεν ήξερα που μπαίνουν οι τόνοι... ακόμα το έχω αυτό με τους τόνους... Να ναι καλά το google. Πριν τελειώσω το Λύκειο μαγεύτικα απο την ελληνική γλώσσα και μαζί με τον διάβασμα ξεκίνησα την μετάβαση. Μου πήρε πολύ καιρό... με κορόιδευαν για την ορθογραφία μου αλλά είπα καλύτερα ελληνικά με λάθη παρά greeklish και να ξεχάσω την γλώσσα μου.

Έχουμε μια υπέροχη γλώσσα! Εγώ μαγεύομαι όταν διαβάζω ένα κείμενο και είναι ορθογραφημένο και τονισμένο και με σημεία στίξης κτλπ.
 
Πολύ ενδιαφέρον (για μένα τουλάχιστον) το ότι τα γκρικλις δεν είναι εφεύρεση που σχετίζεται με τους υπολογιστές και τα πληκτρολόγια, αλλά ανάγεται σε πολύ παλαιότερες εποχές. Τα λεγόμενα "Φραγκολεβαντίνικα", δηλαδή ελληνικά με λατινική γραφή. Τα χρησιμοποιούσαν ήδη από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας οι Ενετοί έποικοι των νησιών του Αιγαίου οι οποίοι είχαν μάθει την Ελληνική γλώσσα, αλλά όχι και την ελληνική γραφή.
Σύμφωνα με τη βικιπέδια "υπάρχουν αρκετά δείγματα από αυτόγραφα χειρόγραφα της αναγέννησης, όπου ελληνικά κείμενα είναι γραμμένα με αυτόν τον τρόπο, όπως π.χ. η κωμωδία «Fortounatos» από τον Μάρκο Αντώνιο Φώσκολο (1655). Υπάρχουν ακόμα δείγματα από βιβλία τυπωμένα με τέτοιο τρόπο, όπως το βιβλίο «I Mera tou Hristianou» που φυλάσσεται σήμερα στο Βενετικό Μουσείο της Νάξου".
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
In retrospect, μου φαινεται καπως ακυρο και αναχρονιστικο το διλημμα που εθεσα τοτε, αλλα ακολουθησαν ενδιαφεροντα σχολια για το σκοπο και την ιστορια των γκρικλις

Εγω νομιζω οτι τα γκρικλις ξεκινησαν σαν τεχνικη αναγκη, κατοπιν χρησιμοποιηθηκαν απο σχετικα απροσεκτα ή τεχνολογικα αδαή άτομα και πιτσιρικαρία, ενω επισης απεκτησαν και καποια αισθητική σημασία. Πχ ατομα που κατα τα αλλα γραφουν (οπως ολος ο κοσμος) ελληνικα, μπορει επιτηδες να γραψουν πανω σε μια εικονα συνθηματακια οπως mwrommmm <3<3 για να δειξουν χιουμοριστικη και αναλαφρη διαθεση

Πρακτικα, οσο μπορω να πω οτι παρακολουθω προφιλ, ποστ στα σοσιαλ μυδια, κλπ δε βλεπω πλεον εκτενη χρηση των γκρικλις. Σχεδον μηδενικη, σε σχεση με τα παλαιοτερα χρονια. Αυτο μαλλον σχετιζεται με την τεχνικη υποστηριξη ολων των συσκευων (εξελληνισμενα συστηματα) και την εξοικειωση ολων των χρηστων, καθε ηλικιας.
Νομιζω οτι τα greeklish, ακομα κι αν απετελεσαν μια μοδα, απλα περασαν χωρις να αφησουν καποια ζημια στη γλωσσα η στη γραμματοσυνη οσων τα χρησιμοποιουσαν, σε αντιθεση με ο,τι ελεγαν διαφορες "Κασσάνδρες".

Επισης, συμφωνα με μια αποψη που διαβασα προσφατα (που δεν αφορα την Ελλαδα ομως), οι millennials ειναι η μοναδικη γενια που χρησιμοποιει το γραπτο λογο περισσοτερο απο καθε αλλη, με αποτελεσμα να ειναι ιδαιτερα ορθογραφημενοι. Το chatspeak παρεμεινε στο δικο του χωρο, ακολουθωντας δικη του εξελιξη, και δεν επηρεασε την πραγματικη γλωσσα
 
Last edited:
Πολυ ενδιαφερον οι πληροφορίες σου @ΚρίτωνΓ ...κοιτα να δεις τι μαθαίνουμε...
Όσες φορές βρεθηκα σε αυτο το νημα δεν μπορουσα να αποφασισω τι είναι χειρότερο. Το πιο εύστοχο το εγραψε η @Βάγγυ ότι και στα δυο πονάνε τα ματια μας αλλά στα ανορθόγραφα ποναει και η καρδιά μας! Καπως έτσι.
Παντως θα συμφωνησω με τον @Αντέρωτας οτι πλέον το ερωτημα μοιάζει παρωχημένο αφου τα γκρικλις τα συναντας πια πολύ σπάνια.
 
Εγώ δυστυχώς, ανήκω στην κατηγορία πού με την ορθογραφία δεν τα πηγαίνω καθόλου καλά.
Προσπαθώ,να το βελτιώσω όσο μπορώ.
Για εμένα, καλύτερα μια ανάρτηση,να είναι λάθος από ορθογραφία παρά να είναι γραμμένη
στα greekenglish.
 
το ερωτημα μοιάζει παρωχημένο αφου τα γκρικλις τα συναντας πια πολύ σπάνια.
Ισχύει αυτό, ευτυχώς! Δυστυχώς έχει εμφανιστεί μία νέα "τάση", να γράφουμε μία πρόταση και η μισή να είναι στα ελληνικά και η άλλη μισή στα αγγλικά και να λέμε οτι έτσι μιλάμε ελληνικά...Παράδειγμα: "Προχθές πήγα για trekking στη Γκαμήλα και ακολούθησα ένα off the beaten track μονοπάτι". Εγώ πάντως γελώ τρελά με αυτά τα "ελληνικά":μουάχαχα::μουάχαχα::μουάχαχα:
 
@Κεχριμπάρι
Αυτό δεν είναι τόσο κακό, αρκεί να γράφεις τη λέξη με ελληνικούς χαρακτήρες.
Το χειρότερο είναι οι λέξεις Φρανκενστάιν, που τις συναντάμε όλο και περισσότερο από κάποιους που νομίζουν πως γνωρίζουν και την γλώσσα μας. πχ googlαρω, spoilαρω, κλπ κλπ:))))
 
Top