I am Hellene

Πάντως, δε μου φαίνεται και σπουδαία δικαιολογία αυτό... Δηλαδή, γιατί να μη μας καταλάβαιναν οι Αμερικάνοι αν είχαμε το κέφι και τη δημιουργικότητα να φτιάξουμε ένα πραγματικά αυθεντικό βίντεο; :ε;:
 
O καναδός μίλησε σε μια από τις δυο επίσημες και ομιλούμενες γλώσσες της χώρας του (αγγλικά).

Η hellene σε ποια γλώσσα μίλησε; Διαπνεόμενη από βαθύτατο ραγιαδισμό στα αγγλικά. Βέβαια, το ίδιο με ενοχλεί και όταν Έλληνες πολιτικοί μιλάνε στο εξωτερικό σε γλώσσα άλλη από την επίσημη της χώρας τους. Το παραμύθι "για να τους καταλαβαίνουν καλύτερα" καταρρίπτεται από το ότι ακόμα κι ο χειρότερος διερμηνέας θα ακουγόταν πολύ πιο ευχάριστα από τα δικά τους "αγγλικά" στα αυτιά των ακροατών τους. Διαπνεόμενοι και αυτοί από βαθύτατο ραγιαδισμό.

Για την ακρίβεια, δύσκολα θα φανταζόμουν άλλο βιντεάκι ίδιας αντιγραφής άλλης εθνικότητας που τα αγγλικά να μην είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας προέλευσης αλλά να τα χρησιμοποιεί στο βίντεο.

Δεν με πείθει και μόνον από το προφανές στοιχείο της γλώσσας (όπως δεν με πείθουν και οι αμερικανόγλωσσοι "anonymous" αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Το ότι είναι μια ωραία αντιγραφή για μένα δεν είναι ενοχλητικό, ίσα ίσα μου φάνηκε αρκετά πετυχημένη.

Αυτό που παραμένει ασαφές για μένα είναι το target group του βίντεο. Το ότι μπορεί να είναι για εσωτερική κατανάλωση δυσκολεύομαι να το πιστέψω επειδή π.χ. ούτε τον πατέρα μου ούτε τη γιαγιά μου θα τους συγκινούσε γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν αγγλικά και επειδή ανήκουν στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Επιπλέον, δεν με πείθει από τον τόνο της φωνής: πολύ ψηλός για κάποιον που έχει δίκιο, ωστόσο πολύ καλός αν ήθελε να πουλήσει χαλβά (ή μπύρα).
 
Last edited:
με τα λόγια κτίζεις ανώγεια και κατώγια

Αχ, με έχει κουράσει αυτό το πράγμα τα τελευταία χρόνια της ω! κρίσεως. Οι μεν να θάβουν τους (νέο-)Έλληνες, οι δε να ξεθάβουν τους αρχαίους Έλληνες.
Από το εξώφυλλο του γερμανικού Focus με την Αφροδίτη, από το "μαζί τα φάγαμε", τις συζητήσεις στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ εντός κι εκτός συνόρων. τα βίντεο ή μέιλ ελληνικού παροξυσμού που ξεκινούν από την ιστορία, την ομορφιά της Ελλάδας, τον ορυκτό της πλούτο, τις συνωμοσίες, το πόσο πιο μάγκες είμαστε και τι καλά που ξέρουμε να περνάμε. Και πόσο θύματα ξένων δυνάμεων. Και ανθελληνισμού πόσο κάφροι, τεμπέληδες, απατεώνες κι ανάξιοι κληρονόμοι ένδοξου παρελθόντος είμαστε. Άσπρο ή μαύρο. (γι' αυτό δεν μου άρεσε το βίντεο και γι' άλλους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν, αν και χαλάρωσα κομμάτι με τις πληροφορίες του Νπαπς)
Τραγικό είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν κάποια βάση. Τραγικό είναι που η μία πλευρά δεν ακούει την άλλη. Ενδεικτικά και οι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ακριβώς επιχείρημα: τους Έλληνες μετανάστες, που συχνά διαπρέπουν στο εξωτερικό, που πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν τους ευνοεί (τα τρώει τα παιδιά της, καθώς λένε). Που πρέπει να σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι ικανοί να ενταχθούν σε σύστημα, να σεβαστούν κανόνες και να δημιουργήσουν (έως μεγαλουργήσουν κάποτε) .
Για μένα η κρίση είναι το αποτέλεσμα της επικράτησης της κακής μας πλευράς και η ανατροπή της και επικράτηση των άξιων και των αξιών είναι το στοίχημα και η λύση.

Υ.Γ. γι' αυτό και μου είχε αρέσει αυτό το κείμενο του Αλκίνοου Ιωαννίδη.
 
Πάντως, δε μου φαίνεται και σπουδαία δικαιολογία αυτό... Δηλαδή, γιατί να μη μας καταλάβαιναν οι Αμερικάνοι αν είχαμε το κέφι και τη δημιουργικότητα να φτιάξουμε ένα πραγματικά αυθεντικό βίντεο; :ε;:
Χρυσηίδα, το λέω επειδή πιστεύω ότι αφ' ενός δε χρωστάμε εξηγήσεις σε κανέναν, πέρα ίσως απο τον εαυτό μας, αφ ετέρου δε θα μας σώσει καμιά καμπάνια
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παιδιά, εγώ έχω λίγο διαφορετική άποψη. Σίγουρα, δεν θα μας σώσει από την κρίση αυτό ή οποιοδήποτε άλλο βίντεο, πάντως δεν είναι θετικό να μπορείς να κάνεις διαφήμιση, και μάλιστα θετική, για την χώρα ή το έθνος σου σε έναν άλλο τόπο. Τώρα, κατά πόσο το πετυχαίνει αυτό αυτό το βίντεο, είναι άλλο θέμα. Πιθανόν και να το κάνει, στην τελική, αφού όπως φαίνεται είναι φτιαγμένο σε συγκεκριμένα μέτρα και στραμμένο σε συγκεκριμένο κοινό. Όταν ο Καναδός είναι θετικός απέναντι στο συγκεκριμένο δικό του βίντεο, μπορεί να ταυτιστεί και με το συγκεκριμένο καθώς ξέρει να το διαβάζει.
 
Φάρε, εγώ ένιωσα μόνο ντροπή και οργή όταν την είδα. Σε άλλους ίσως να ταιριάζει, βέβαια, αλλά εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ.

Επίσης, πείτε μου σας παρακαλώ το εξής: ποιος σοβαρός, δυτικοευρωπαίος (με τους οποίους θέλουμε να μοιάζουμε) θα έβγαινε να πει "δεν πίνω μπύρα σε καθημερινή βάση". Και μη μου πείτε για το "στερεότυπο" του Έλληνα, που θέλουμε να καταρρίψουμε. Οι Ευρωπαίοι ενημερώνονται, παρακολουθούν ειδήσεις, ίσως καλύτερες από τις δικές μας ειδήσεις, και βλέπουν ότι είμαστε ένας λαός που αγωνίζεται, που βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε λίγο μπορεί να αντιμετωπίζει σε ένα μεγάλο ποσοστό προβλήματα επιβίωσης. Ξέρουν τι είμαστε και τι δεν είμαστε. Για μένα, λοιπόν, δεν χρειάζεται να βγει κανείς και να πει "δεν κάνω αυτό, δεν κάνω εκείνο". Τα κάνω και μου αρέσουν!!! Και ούζο πίνω και φραπέ και κάνω όλα όσα έμαθα από μικρό παιδί. Γιατί να πρέπει να τα αποποιηθώ; Για μένα η καλύτερη διαφήμιση (αν πρέπει σώνει και καλά να διαφημιστούμε) θα ήταν να πούμε τι κάνουμε και όχι τι δεν κάνουμε.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αν δεις κι ο Καναδός τα ίδια λέει κι έτσι δεν το κοιτώ από την σκοπιά που το περιγράφεις. Αν στοχεύει στους Καναδούς και σ' αυτούς δούλεψε το δικό τους, τότε παίζει να δουλέψει κι αυτό. Εμάς δεν μας αρέσει αλλά, από ό,τι φάινεται και κατά πώς πρώτος το υπέδειξε ο Νπαπς, δεν στοχεύει σε εμάς.
 
Πολύ απλά, ζητείται αξιοπρέπεια. Έχουμε σκύψει το κεφάλι, μας ρίχνει φάπες ο ΡΑΙΧενμπαχ ενώ διάφοροι καλλιτέχνες και καλλιτεχνίζοντες κάνουν περιοδείες και στήνουν δρώμενα για να "καθαρίσουν" το όνομά μας. Ποιος τους εξουσιοδότησε;
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Με αυτήν την λογική που παρουσιάζεις, όμως Λευτέρη, κανείς δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα υπέρ του έθνους πριν λάβει την εξουσιοδότησή μας (η οποία, τάχα, πώς θα δοθεί; με δημοψήφισμα; )
 
Για να σμιλέψει κάποιος την "προσωπογραφία" μου, προφανώς χρειάζεται την εξουσιοδότησή μου. Υποτίθεται ότι μιλούν εν ονόματι όλων μας. Αυτό το θεωρώ φάουλ.
Απο την άλλη, ο επιστήμονας, ο επιχειρηματίας κλπ που δημιουργούν μέσα απο την προσωπική τους δράση ευνοϊκές συγκυρίες για τη χώρα μου, εννοείται ότι δεν απαιτώ να πάρουν την...άδειά μου :)
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εγω προσεξα τα σχολια απο κατω.. που ειναι ολα, ενα και ενα.

Και πραγματι η Μουτσατσου ειχε μια τσιριχτη φωνη και με κινησεις στα ορια της υστεριας, εμενα δεν μου αρεσε. Αλλα αν αρεσε εκει που την προοριζε.. τι να πω πια!
 

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Δείτε και αυτό, όπου εξηγεί η ίδια την ύπαρξη αυτού του βίντεο. Τα συμπεράσματα δικά σας. Προσωπικά το όλο θέμα το θεωρώ μπλιαχ, αλλά για να εκφραστώ πιό κόσμια, να πω οτι συμφωνώ απόλυτα με Χρυς. :)
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Το βίντεο δεν μου άρεσε, αλλά σύμφωνα με αυτά που λέει ο Νπαπς, ότι απευθύνετε σε Αμερικανούς πολίτες, πιστεύω ότι σαν μια πρώτη γεύση καλό είναι, αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Και μια φωτογραφία, που βρήκα στο διαδίκτυο :)))) :

 
Last edited:
Βασικα το βιντεο ουτε εμνα μου αρεσε για τους λογους που ολοι ειπατε παραπανω. Απλα θελω να προσθεσω δυο πραγματα που ισως παρεξηγηθουν απο πολλους...

Πρωτον,ελεος με αυτη την αρχαιολαγνεια μας. Φυσικα και δεχομαι οτι υπηρξαν σπουδαιοι Ελληνες σε ολες τις επιστημες, φυσικα δεχομαι οτι υπηρξε δημοκρατια κτλ κτλ αλλα δεν μπορω και να μην σκεφτομαι την πλειθωρα των σκλαβων δεν μπορω να μην σκεφτομαι τον Καιδα που σε αυτον ειτε πετουσαν τα αναπηρα παιδια οπως λεγεται ειτε πετουσαν τα παιδια που ηταν νωθα απο τους σκλαβους οπως εχω ακουσει να υποστηριζεται...Θελω απλως να πω οτι το γεγονος οτι εχουμε καποια σπουδαια επιτευγματα στην ιστορια μας δεν μας κανει καλους ανθρωπους ουτε τοτε και κυριως ουτε τωρα.Καποτε υπηρχε ο Περικλης και τωρα ο Παπανδρεου και ο Σαμαρας.Δεν μου λεει κατι ολο αυτο.....

Δευτερον,με ενοχλει προσωπικα πολυ αυτη η "αδικια" που νιωθουν πολλοι για τις γενικευσεις περι των Ελληνων?Μιλαμε εμεις?Νομιζω πως δεν υπαρχει λαος που να ειναι χειροτερος απο εμας στις ταμπελες.....Οι Αλβανοι ειναι κλεφτες, οι Μαυροι ειναι εμποροι ναρκωτικων, οι αντρες με μκρυα μαλλια ειναι ειτε ομοφυλοφιλοι ειτε ρεμαλια,οι μπατσοι ειναι κακοι ανθρωποι που παιρνουν την εξουσια στα χερια τους και θελουν μονο να σκοτωνουν κοσμο και παει λεγοντας γιατι οι γενικευσεις δεν ειναι μονο σε φυλετικο επιπεδο....

Τα σχολια αυτα δεν πανε φυσικα σε κανεναν προσωπικα.ειναι καθαρα δικια μου γνωση.Απλα εν θεωρω πως μας χρωσταει κανενας τιποτα απολυτως.Εμεις μονο χρωσταμε στον εαυτο μας λιγη αξιοπρεπεια..
 
Εν τάξει όσον αφορά τον αρχαίο πολιτισμό πάντα η σύγκριση γίνεται με τις αντίστοιχες καταστάσεις εκεί τριγύρω. Αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. Σε αυτό δε νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία. Στο πως διαχειριζόμαστε τα πέντε-έξι κιλά ιστορίας μας σα χοντρέμποροι είναι το πρόβλημα.
 
Αυτο εννοω και εγω Δρουγγαριε....Οτι ειχαμε και καλα ειχαμε ομως και κακα...Το θεμα ειναι εμας πως μας αλλαζει ΤΩΡΑ αυτο το πραγμα.....Ασε που θεωρω και πως σιγουρα πολλα κομματια απο αυτα που διαβασαμε στην ιστορια μας ηταν πολυ "ωραιοποιημενα"...
 
Σόφκι συμφωνώ στα περισσότερα μαζί σου.Έχουμε μάθει να βασιζόμαστε στην ιστορία μας , φυσικά και είμαι περήφανη για κάποια πράγματα αλλά μέχρι εκεί.Ως πότε θα συζητάμε τα παλιά και μόνο τα παλιά;Με το τώρα τι γίνεται;Βγάλαμε την Δημοκρατία αλλά δεν βλέπω και κανένας να το τιμάει αυτό σε αυτή τη χώρα.Γιατί πόσο δημοκρατικά είναι όλα αυτά τα νέα μέτρα που φορτωθήκαμε στις πλάτες μας;Αλλά και πόσο δημοκρατικό είναι να διαδηλώνουμε καταστρέφοντας ξένες ιδιοκτησίες κλπ κλπ;
Αν είμαστε όλοι τόσο περήφανοι γιατί δεν κρατήσαμε κάποια πράγματα απο την ιστορία μας;γιατί η ιστορία για εμένα δεν είναι μόνο τα αρχαιολογικά μνημεία και αυτά που γράφουν τα βιβλία αλλά και πόσο τα καταλαβαίνεις όλα αυτά και τα σέβεσαι.
Δεν γίνεται να έρχονται οι τουρίστες στην χώρα μας και η Ακρόπολη να μην είναι ανοιχτή για απεργίες ή την χειμερινή περίοδο να κλείνει απο τις 15:00 και παρόλα αυτά να καυχόμαστε συνεχώς για την ριμάδα την ιστορία ε δεν μου κολλάνε όλα αυτά μαζί εμένα!!
Γενικά πιστεύω ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε λιγάκι απο το παρελθόν και να κοιτάξουμε το τώρα περισσότερο.
Αλλά να μάθουμε και να σεβόμαστε την κληρονομιά που έχουμε .
Στο βιντεάκι έγινε λόγος για τα νησιά της Ελλάδας.Ωραία είναι δεν λέω,μια χαρά και οι παραλίες αλλά τι γίνεται με τις τιμές που κάνουμε στους ξένους;Το ξέρετε φαντάζομαι ότι σε πολλά νησιά στους ξένους χρεώνουν παραπάνω πχ την μπύρα και αν δουν πως είσαι Ελληνας λιγότερο;Εγω αυτό το θεωρώ απλά απαράδεχτο.
Όπως θεωρώ απαράδεχτες γενικά τις τιμές στα νησιά και σε Ελληνες και σε ξένους.Δηλαδή τι περιμένουν κάποιοι άνθρωποι σε ένα καλοκαίρι να βγάλουν όσα θα έβγαζαν σε 5 χρόνια;Πως να στηρίξω μετά εγώ τον τουρισμό μας όταν βλέπω αυτά τα αίσχη;
Και αυτά είναι λίγα δεν θα αρχίσω με προσωπικές μου εμπειρίες γιατί θα ξεφύγω πολύ απο το θέμα του νήματος.
 
Top