Kριτικές βιβλίων στο ιντερνετ

Kαι κανεις ωραιες κριτικες αλίκη:)
Δε σου είπα κι ευχαριστώ!! Τι γαϊδούρα!!! :ευχαριστώ:

Ναι κι εγώ αυτό πιστεύω, πως πρέπει να έχεις κάποιους τίτλους είτε από δημοσιογραφία, είτε από κάποια σχολή της φιλοσοφικής και όσο πιο μεγάλοι οι τίτλοι τόσο πιο εύκολο πιστεύω να ακουστεί η φωνή σου.

Φανταζομαι και ενας νομικος, αν και πιο εξιδικευμένη επιστημη θα μπορούσε να κριτικάρει βιβλία κυρίως ιστορικά, εχουν καλή γνώση:)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ???Το καλυτερο μου!!!!!!

Οταν ενα νεο βιβλιο κινησει το ενδιαφερον μου οι βιβλιοκριοτικες ειναι το πρωτο που αναζητω.Τρελαινομαι για τις αναλυσεις και ΓΙ αυτον τον ιδιοτυπο "διαλογο"γυρω απο τα βιβλια,λατρευω να αντιπαραβαλλω τις διαφορες ,ετεροκλητες ενιοτε αποψεις κι ετσι περιηγουμαι στο ιδιαιτερο συμπαν καθε αναγνωσματος.
Και μαλιστα για βιβλια καινουρια συνηθως προτιμω τις αποψεις απλων καθημερινων αναγνωστων κι οχι τις εμπεριστατωμενες των ακαδημαικων,διοτι αυτοι θεωρω κινουνται σε συγκεκριμενες νορμες και μπορει να καταδικασουν ενα εργο που δεν ανταποκρινεται στα κριτηρια μιας συγκεκριμενης ελιτ ,
αλλα που εμενα θα με ταξιδευε ομορφα.

Πιστευω στο κριτηριο του κοσμου-

Διατηρω ακλονητη την αποψη οτι βαρομετρο της αξιας ενος μεσου βιβλιου(δε μιλαω για την κλασσικη λογοτεχνια)
ειναι ο τροπος που αγγιζει το ευρυ αναγνωστικο κοινο,το οποιο στο συνολο του εχει σωστο αισθητηριο ως προς την ουσια του εκαστοτε βιβλιου.
Δηλαδη οταν συγκλινουν αρκετα σχολια ως προς μια συγκεκριμενη παραμετρο,τοτε μαλλον θα ισχυει.

Πολυ ευστοχα χειριζεται το θεμα των κριτικων ο Θανος Ψυχογιος στην ιστοσελιδα του,επιτρεποντας στους αναγνωστες του να δημοσιευουν κατω απο καθε βιβλιο την κριτικη τους.Αξιοσημειωτο ειναι πως εκει δημοσιευονται ΚΑΙ οι αρνητικες γνωμες.Αυτες οι κριτικες δημιουργουν ενα δικτυο αλληλεπιδρασης αναμεσα στο συγγραφεα και το αναγνωστικο κοινο,καθως κι αναμεσα στους αναγνωστες.
Αυτο θα πει καλο marketing-μακαρι ολοι οι οικοι να το ακολουθησουν αυτο.
Ο κυκλος των κριτικων με εχει βοηθησει να καταληξω σε επιλογες που κατα βαση δεν τις μετανιωσα ,ενω ενισχυσε την αποψη μου οτι η γνωμη των πολλων γι αυτα τα βιβλια εχει εγκυροτητα και αυτο που επισημαινουν οι πολλοι ,ισχυει.
Διαβαζω σχεδον με ..."αγωνια"τις γνωμες του κοινου ,οταν θελω να επιλεξω βιβλια ,αναμεσα σε πολλα...
Ακομη κ σε βιβλια που εχω ηδη διαβασει,ανατρεχω στις κριτικες ,διοτι με συνεπαιρνει να βλεπω παραλληλα το συναισθημα του αναγνωστη να βγαινει πηγαιο,αβιαστο,ορμητικο κ να συγκρινω αλλες γνωμες με τη δικη μου...
-πραγμα που δε θα συναντησεις ποτε σε επαγγελματικη βιβλιοκριτικη!!Τελος ανακαλυπτεις νεες παραμετρους που δεν τις ειχες σκεφτεις.

Προσφατως ξεκοκκαλισα ολες τις διαδικτυακες κριτικες σχετικα με το συγκλονιστικο πονημα ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ του ΛΙΤΤΕΛ (απο το Λιβανη)
κ ολες συνεκλιναν στην αποψη οτι προκειται για ενα τολμηρο,ανατριχιαστικο επικων διαστασεων εργων που ανατεμνει τα αιτια κ τα ορια
της ανθρωπινης κτηνωδιας ,
ιχνηλατωντας την πορεια του ναζισμου στην Ευρωπη.Κοινως το ορισαν αριστουργημα!
Ολα αυτα επετειναν αφανταστα την αγωνια μου να το διαβασω!!!
!Με "τα δοντια"κρατιεμαι να περιμενω ως το καλοκαιρι (το κρατουσα για τις μερες στο εξοχικο)!!!

Με απελευθερωνει απιστευτα να παραθετω κι εγω προσωπικη μου κριτικη για βιβλια που με εχουν συγκινησει.Αφηνω να μου βγει αβιαστο το παθος οι συσχετισμοι κ το προσωπικο βιωμα.
Κρινοντας ενα βιβλιο παρακολουθω κι η ιδια -και λεκτικοποιω- πώς το εκαστοτε ββλιο εξελιξε τη σκεψη μου,
πώς παρεσυρε το συναισθημα μου η επεξετεινε τις γνωσεις μου.Αναστοχαζομαι,δηλαδη πανω στην αναγνωστικη μου εμπειρια,την αναπλαθω και την ξαναζω.Μου φαινεται συναρπαστικο κι εννοειται προτιμω να το κανω σε βιβλια που βλεπω θετικα..

@ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑ,τα επαινετικα σχολια των γυναικων δεν ευθυνονται στην ελαφροτητα που τους αποδιδεις σχεδον σεξιστικα,αλλα συχνα στη μεγαλυτερη ενσυναισθηση που διαθετουν και στην επιεικεια τους απεναντι στους αλλους.Ασυναισθητα οι γυναικες συνυπολογιζουν ποσο πονο απαιτει να γραψει καποιος οποιοδηποτε βιβλιο και το χειριζονται με λεπτοτητα.Επισης για τη γυναικα ειναι πιο απενοχοποιημενη η εκδηλωση του ενθουσιασμου,της αγαπης απο ο,τι ο ανδρας..

@ΙΑΒΕΡΗ ,λιγο με μπερδεψε ο συλλογισμος σου.Δεν εχω διαβασει ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ ,ωστοσο δεν μπορω να κατανοησω
ποιο κριτηριο ειναι εκεινο που εξωβελιζει το φανατικο λατρη του DAN BROWN στο πυρ το εξωτερον της αμαθειας και των ρηχων προτιμησεων????.
Προσωπικα θεωρω διαμαντια βιβλια πολυ μικροτερης ακτινοβολιας απο τα λεγομενα κλασσικα( κι εχω διαβασει πολλα κλασσικα,που τα εχω βιωσει με εξαιρετικα βαθυ τροπο).So what????

@Τελος,σε αυτο που συζητατε
θεωρω οτι για να γινεις βιβλιοκριτικος δε χρειαζεται πτυχιο συγκεκριμενης σχολης αλλα απαιτουνται
1) ενα μεγαλο ευρος σφαιρικων,εγκυκλοπαιδικων γνωσεων ,
2) οξυδερκης πολιτικη σκεψη ,
3) ευχερεια λογου,
4) ευελιξια σκεψης και δυνατοτητα να παραγεις συνειρμους συνδυαζοντας πολλα γνωστικα πεδια ταυτοχρονα
5) λογος τεκμηριωμενος
6) ακεραιοτητα,ωστε να εισαι δικαιος και μακρυα ι απο εμπαθεια η αλλου ειδους επιρροες.
7) σεβασμος στον εκαστοτε δημιουργο και λεπτοτητα απεναντι στον κοπο του.
Ετσι,ακομη κι αν ειναι δυσμενης η γνωμη να εκφραστει με ηπιο τροπο κιι επαρκη επιχειρηματολογια,ωστε η κριτικη σου να μη γινει ανασταλτικη για την πορεια και την αυτοπεποιθηση του,αλλα θετικο κινητρο.

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Πιστευω στο κριτηριο του κοσμου-

Διατηρω ακλονητη την αποψη οτι βαρομετρο της αξιας ενος μεσου βιβλιου(δε μιλαω για την κλασσικη λογοτεχνια)
ειναι ο τροπος που αγγιζει το ευρυ αναγνωστικο κοινο,το οποιο στο συνολο του εχει σωστο αισθητηριο ως προς την ουσια του εκαστοτε βιβλιου.
Δηλαδη οταν συγκλινουν αρκετα σχολια ως προς μια συγκεκριμενη παραμετρο,τοτε μαλλον θα ισχυει.

----------------
Δεν εχω διαβασει ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ ,ωστοσο δεν μπορω να κατανοησω
ποιο κριτηριο ειναι εκεινο που εξωβελιζει το φανατικο λατρη του DAN BROWN στο πυρ το εξωτερον της αμαθειας και των ρηχων προτιμησεων????.
Προσωπικα θεωρω διαμαντια βιβλια πολυ μικροτερης ακτινοβολιας απο τα λεγομενα κλασσικα( κι εχω διαβασει πολλα κλασσικα,που τα εχω βιωσει με εξαιρετικα βαθυ τροπο).So what????
Συμφωνώ με τα παραπάνω :πάνω::πάνω:

@φαντινα εκτος του οτι οταν γραφεις μια κριτικη οφειλεις να τεκμηριωσεις γιατι σου αρεσε /δεν σου αρεσε το βιβλιο που διαβασες, εγω ειπα οτι ενθουσιαζονται ευκολα και δεν μιλησα για ελαφροτητα. Ωστοσο η κριτικη πρεπει να ειναι αντικειμενικη και χωρις τασεις εξωραϊσμού. Ολα τα βιβλια απαιτουν κοπο για να γραφτουν ,αυτο ομως δεν αποτελει δικαιολογια για μια επιεικέστερη κριτικη..
Τωρα, οσον αφορα το σεξισμο που σχεδον μου αποδιδεις , δεν μπορω να πω κατι για να υπερασπιστω τον εαυτο μου εκτος του οτι ανεφερα τα οσα βλεπω στις κριτικες βιβλιων.
Σε αυτο που λες οτι "Επισης για τη γυναικα ειναι πιο απενοχοποιημενη η εκδηλωση του ενθουσιασμου,της αγαπης απο ο,τι ο ανδρας..'' δεν μπορω να συμφωνησω διοτι πιστευω πως κατι τετοιο ισως να ισχυε παλαιοτερα και οχι πια.

Φαντινα μου το μονο που χω να προσθεσω είναι η αντικειμενικοτητα ακομα για έναν κριτικο βιβλιων κατά τα αλλα αριθμησες τα προσοντα πολύ σωστα

Last edited:
Ισως εχεις δικιο, Φαντινα, αλλα απο τη φυση μου ειμαι ετσι, οταν βλεπω κριτικες με κεφαλαια γραμματα και 2 κιλα θαυμαστικα απο πισω τους γινομαι επιφυλακτικος, κυνικος, σαρκαστικος, σεξιστης (!) κι οτι αλλο μπορεις να φανταστεις. Παντως στα σοβαρα δεν μπορω να τους παρω, σορυ. :) Και ξαναλεω, δεν σνομπαρω τον Νταν Μπραουν, μια χαρα περιπετειουλες εγραψε που ψαρωσαν ολο τον πλανητη (κι εμενα φυσικα) αλλα οχι και αριστουργηματα, μη τρελαθουμε. :)

Ισως εχεις δικιο, Φαντινα, αλλα απο τη φυση μου ειμαι ετσι, οταν βλεπω κριτικες με κεφαλαια γραμματα και 2 κιλα θαυμαστικα απο πισω τους γινομαι επιφυλακτικος, κυνικος, σαρκαστικος, σεξιστης (!) κι οτι αλλο μπορεις να φανταστεις. Παντως στα σοβαρα δεν μπορω να τους παρω, σορυ. :) Και ξαναλεω, δεν σνομπαρω τον Νταν Μπραουν, μια χαρα περιπετειουλες εγραψε που ψαρωσαν ολο τον πλανητη (κι εμενα φυσικα) αλλα οχι και αριστουργηματα, μη τρελαθουμε. :)

@Αμφισβητια,επιμενω οτι οι γυναικες ακομη και στη σημερινη εποχη εκδηλωνουν το συναισθημα τους πιο απενοχοποιημενα απο ο,τι οι αντρες.Δεν εινασι μονο θεμα εποχης ,αλλα και ψυχικης δομης και διαφυλικων διαφορων,που ειναι νομιζω λαθος να τις παρακαμπτουμε.Δε θα κανω τωρα κοινωνιολογικη/βιολογικη αναλυση για να σε πεισω,αλλα κατα βαση ισχυει.

Δεν αρνουμαι φυσικα οτι μερικες κριτικες παραπεμπουν περισσοτερο σε χορους των Απατσι γεματους...αναρθρες σχεδον κραυγες "ΟΟΟ!Πωπω!ΟΥΑΑΑΟΥΟΥ!!!!"κι οτι αυτο συνανταται πιο πολυ σε γυναικειες γνωμες για το λογο που σου ειπα παραπανω.
Ενταξει,ισως αυτες δεν εχουν μεγαλη εγκυροτητα -παρολαυτα ,αν πολλες αναγνωστριες αντιδρασουν περιπου ετσι ,μπορει να σηματοδοτουν οτι ενα βιβλιο μπορει να εχει το "κατι" να αγγιξει την ψυχη κι ας μην ειναι κανενα αριστουργημα με την κλασσικη εννοιοα του ορου.
Για παραδειγμα σε καποια βιβλια της Μαντα ειδα απο αναγνωστριες της φανατικες καποιες αρνητικες κριτικες σε σχεση με πολυ ενθουσιωδεις αντιδρασεις σε ορισμενα αλλα της.Αρα ακομη κι εκει λειτουργει το αισθητηριο του κοινου.

Αλλα μην εισαι γενικα προκατειλημμενος.Χανεις φοβερα ενδιαφερουσες γνωμες.Και βεβαια οταν καποιος καταθετει την προσωπικη του αποψη δεν ειναι υποχρεωμενος να συνθεσει ολοκληρο δοκιμιο,ουτε εχουν ολοι την ικανοτητα για κατι τετοιο..Αυτη ειναι δουλεια των κριτικων και πληρωνονται γι αυτην...

@ΙΑΒΕΡΗ μου,προσωπικα δεν εχω διαβασει ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ κι ουτε σκοπευεω.Η λογικη μου δεν ειναι να τον υπερασπιστω!Αναγνωριζω ομως στον καθενα το δικαιωμα να τον θεωρησει αριστουργημα ,χωρις αυτο να τον υποτιμα στα ματια μου.
Ειναι μια ελιτιστικη θεωρηση να κατακρινουμε με τοση απαξιωση την επιλογη καποιου,επειδη δεν ανταποκρινεται στα οποια ακαδημαικα κριτηρια.
Αυτο προσπαθω να σου πω.
Ο τροπος που βιωνουμε ενα βιβλιο και το βαθος που μας αγγιζει ειναι ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ-και συχνα δεν εχει να κανει με το μορφωτικο μας επιπεδο,αλλα περισσοτερο με το θυμικο μας-μπορει και τις πληγες μας, ή απλουστερη τη φαση στην οποια διαβασμαε το βιβλιο.

Ο μεσος αναγνωστης καταθετει λοιπον την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του εμπειρια απο το καθε βιβλιο και δεν ειναι υποχρεωμενος να υπεισελθει σε κανενος ειδους φιλολογικη τεκμηριωση γι αυτην.

@Και ναι!Ο ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ειναι αριστουργηματικο δειγμα του ειδους του,"ενσταλαζοντας στην ψυχη μας πινελιες ανθρωπιας με φοντο το ονειρικο τοπιο της Ηπειρου,τις αλληλεπιδρασεις μεταξυ ανθρωπου και φυσης και μια περιηγηση στα αδυτα μιας ψυχης,
που εχει τη σκληροτητα της πετρας μα και την αθορυβη γενναιοδωρια της να προστατευει ταπεινα κ αδυναμα πλασματα κατω απ'τη σκια της...!"

Πως το βρισκεις αυτο ,@Αμφισβητια??"Αναμφισβητητα"..." γυναικειο",ετσι??Αλλα..."τεκμηριωμενο"!:))))

Κριτική βιβλίου μέσα στο ίντερνετ;
Όλοι μπορούν, μικροί μεγάλοι. Ίσως να κάνω εύκολα μία πρώτη διάκριση όταν το βιβλίο είναι εξειδικευμένο, εκεί θα ψάξω συγκεκριμένες κριτικές και θα ζυγίσω αρκετά τα πράγματα. Άλλη μία διάκριση που μπορώ να σκεφτώ είναι για συγγραφείς που ξεχώρισα, αγάπησα, και εκεί θα ψάξω λίγο περισσότερο (αναγκαστικά θα μπει μπροστά ο εγωισμός για το πόσο θα δεχτώ ή όχι τις διάφορες κριτικές). Η αλήθεια είναι πως αρκετά συχνά το ίδιο το βιβλίο φέρνει διακρίσεις.

Διαβάζω μόνο κριτικές επαγγελματιών (αν πέσω τυχαία πάνω τους, σχεδόν ποτέ δεν ψάχνω) και μόνο μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου. Κριτικές απλών αναγνωστών ποτέ, και για κανένα λόγο. Εξαιρούνται οι παρουσιάσεις στη λέσχη.

Φυσικά διαβάζω κι εγώ τις παρουσιάσεις της λέσχης! Έχει τύχει αρκετές φορές να μελετάω τα σχόλια πριν διαβάσω κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και αφού το έχω διαβάσει. Κατά τ' άλλα, επισκέπτομαι συχνά και το goodreads.
Συμφωνώ πάντως με τους Αμφισβητία και Ιαβέρη. Όταν διαβάζω σχόλια του τύπου: φοβερό, τρομερό, φανταστικό και χωρίς κάποια ουσιώδη επιχειρήματα για το λόγο που άρεσε ή όχι το εκάστοτε βιβλίο, απλά δεν πείθομαι.

συνηθως διαβαζω τις κριτικές μετα. Αγοραζω παντα βιβλία με το ενστικτο ή με τον συγγραφεα. Και συνηθως δεν πεφτω εξω. Προσφατα μου εκαναν δωρο ενα βιβλιο το οποιο ειχε τραγικά λαθη και ανακρίβειες μεσα ενω το διαφημιζαν σαν βιβλιο με "ιστορική συνεπεια". Μπηκα μετα στο goοdreads. 3 κριτικες ολες κ ολες και αυτες για το ποσο καταπληκτικό ήταν. Η κανεις δεν προσεξε τις ιστορικες ανακριβείες ή που απλα οι κριτικες ήταν ...κανονισμενες. Δεν ξερω τι να υποθεσω.

Τώρα που το είπες αυτό Καλλιθέα, έχω κι εγώ την απορία, όταν ας πούμε μπαίνω στη σελίδα του Ψυχογιού, σε ένα παιδικό βιβλίο, έχει πάντα κριτικές από κάτω ένα σωρό που λένε πόσο τέλειο είναι το βιβλίο. Και αναρωτιέμαι. Ποιος θα μπει στη σελίδα του Ψυχογιού για να πει πώς του φάνηκε το βιβλίο;

Αλικη.Ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ δημοσιευει και τις αρνητικες κριτικες αρκει αυτες να μην αποκαλυπτουν το τελος του βιβλιου και φυσικα να μην ειναι γραμμενες σε προσβλητικο τονο.

Απο την αλλη ,σε βιβλια που οι κριτικες ειναι λιγες σημαινει οτι αυτοι που θα μπουν στον κοπο να γραψουν για το βιβλιο ειναι εκεινοι που ενθουσιαστηκαν απο το βιβλιο κ θελουν να παρεχουν ανατροφοδοτηση για την εμπειρια τους.Δυσκολα θα ασχοληθει καποιος με ενα αδιαφορο σε σαυτον βιβλιο.Ειδικα αν προκειται για αναγνωστες παιδια.

Οσο ευρυτερο ειναι το κοινο τοσο πιο ετεροκλητες γνωμες θα βρεις.

O ψυχογιος γραφει όλες τις κριτικές, καλές η κακές και εχει και καλό τιμ σε όλα και στις κριτικές και στην παρουσιαση βιβλίων αλλά και στην διαφημιση συγγραφεων.

Κι εγώ δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τις κριτικές, περισσότερο είναι αν θα μου κάνει το κλικ, τις διαβάζω μεν αλλά δε δίνω τόση σημασία. Ακόμη κι αρνητικές να είναι θα θελήσω να το διαβάσω για να εκφέρω άποψη. Μ' αρέσει πολύ ο διάλογος που γίνεται για ένα βιβλίο, όχι κριτική δηλαδή με την έννοια να το ξεψαχνισουμε αλλά σα συνολικό έργο. Οπότε όταν ενδιαφέρομαι για ένα βιβλίο ψάχνω αν υπάρχει κάποια παρουσιαση στη Λέσχη. Έτσι αγόρασα το "Αιχμηρά αντικειμενα" της Φλιν. Όσο για τις γυναικείες κριτικές που αναφέρθηκε πιο πάνω, θεωρώ πως έχει να κάνει με τον άνθρωπο, δε σημαίνει πως επειδή κάποιες γυναίκες που έχεις συναντήσει δεν ξέρουν να τεκμηριώνουν την άποψη τους, είναι όλες το ίδιο. Σχόλια του τύπου "Εξαιρετικό, αριστούργημα κ.α" δεν είναι κριτικές, είναι απλώς σχόλια. Τυχαίνει να το δεις και σε γυναίκες και σε άνδρες, γενικά στους λεγόμενους ανθρώπους! ;)

η κριτικη παιζει ρολο μεγάλο, εγω εδώ κοιταζω για να αγορασω κατι στα greekbooks, μιας και στα goodreads λόγω αγνοιας δεν μπορω να ανοιξω λογαριασμό/ πάντως πέφτουν μέσα με αυτά που σκέφτομαι και εγω
δειτε τον μεγάλο θυμό:
http://www.greekbooks.gr/books/logotehnia/o-megalos-thimos-1.product
το πρωτο σχόλιο είναι δικο μου αλλα και τα αλλα κυμαίνονται στο ιδιο μήκος κύματος πάνω κατω, είναι μαλλον το καθολικο πνευμα χωρις την εξιδικευμένη γραφη των κριτικών αλλα παιρνεις γευση