Podcast για την λογοτεχνία και όχι μόνο!

Αν και έχει περάσει πλέον η μόδα των "podcast" (= ηχογραφημένη εκπομπή που μπορεί να κατεβάσει και να την ακούσει όποτε θέλει κάποιος) τελευταία ξεκίνησα να ακούω κάποια και αναζητώ κι άλλα :)

Ακούει κανείς ακόμα podcasts; Αν ναι, έχετε καμια πρόταση για podcast σχετικά με την λογοτεχνία (κατά προτίμηση στα ελληνικά) ή με κάποιο άλλο θέμα (φιλοσοφία, ιστορία, μουσική, άλλο).


υγ: έχω ακούσει ήδη τις ωραίες εκπομπές του Φάρου στο Ράδιο Πέντραχ.
 
Ωωωω... Αυτό με το ράδιο Πέντραχ δεν το ήξερα! Το βρήκα, το σημείωσα, δυο ματιές κι ενθουσιάστηκα ήδη. :σάλια:

Ακούω πολλά podcasts, αλλά τα περισσότερα είναι στα αγγλικά, με μικρες παρεκτροπές στα γερμανικά. Εγώ φταίω βέβαια που δεν το έχω ψάξει καλύτερα με τα ελληνικά, οπότε αν έχει κάποιος προτάσεις, θα χαρώ να τις ακούσω. Το μόνο ελληνικό που μου πρότειναν πρόσφατα είναι ειδησιογραφικό (Global Voices νομίζω; ), αλλά δεν το έχω ακούσει ακόμα. Επίσης παίζω πολύ στη θεματολογία, από διάφορα επιστημονικά (ιστορία, αρχαιολογία, γεωλογία), τεχνολογικά και πιο επαγγελματικής φύσεως, μέχρι ότι μου κάνει κούκου εκείνο το διάστημα. Χρησιμοποιώ το PlayerFM στο κινητό και στον υπολογιστή, που βοηθάει να βρεις πράγματα με βάση τη θεματολογία, ακόμα κι αν θες ν'ακούσεις ένα μόνο επεισόδιο, και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οπότε θα σας αντιγράψω από εκεί αυτά που ακούω πιο πολύ αυτόν τον καιρό, ελπίζω κάτι να βρείτε να σας αρέσει (αν και δεν ξέρω αν θα σε πετύχω συγκεκριμένα στα θέματα που θες, Ιπποπόταμε).

Μόνιμα λοιπόν podcast στη λίστα μου αυτή τη στιγμή είναι κάποια για αληθινά εγκλήματα (όπως το Criminal και το Sword and Scale - και τα δύο είναι ενδιαφέροντα και όχι της κίτρινης δημοσιογραφίας), κάποια για παιχνίδια (έχω κολλήσει ειδκά με το Psychology of Video Games εδώ και ένα χρόνο) και κάποια γλωσσικά/γλωσσολογικά που ίσως να αρέσουν στους συμφορίτες, όπως το εύκολο και ευχάριστο The Allusionist και το ίσως ελαφρώς πιο έντονα γλωσσολογικο και ενίοτε κοινωνικόπολιτικό Talk the Talk (αν αντέξετε την αυστραλέζικη προφορά του ενός από τους δυο παρουσιαστές). Ακούω επίσης πολύ Old Time Radio (παλιές ραδιοφωνικές εκπομπές, κυρίως Αμερικάνικες), αλλά πολύ επιλεκτικά στα επεισόδια, από διάφορα podcasts. Συνήθως από Boxcars 711, Detective OTR, και τα διάφορα που επιλέγουν από Dragnet. Ειδικά το Boxcars παίζει κατά καιρούς διάφορα έργα από Αγκάθα Κρίστι, Ντόιλ, Χάμετ, Τσέστερτον, κτλ, σε πολύ καλές "θεατρικές" ηχογραφήσεις. Τέλος, βρήκα προσφάτως το History of Literature και έχω ακούσει μόνο ένα επεισόδιο, αλλά μου άρεσε και θα το πάρω από την αρχή.

Όσον δε αφορά την ιστορία για την οποία ρωτάς, υπάρχουν άπειρα, αλλά αυτόν τον καιρό δεν έχω κάποιο που να έχω κολλήσει συγκεκριμένα, αν και κάποτε άκουγα φανατικά τον Dan Carlin (ψάξτον, έχει υλικό ν'ακούς χρόνια, απλώς είναι μεγάλα τα επεισόδια και δε με βολεύουν συνήθως). Μου αρέσει όμως αυτόν τον καιρό το True Crime Historian που περιγράφει πραγματικά ιστορικά εγκλήματα της Αμερικής, κυρίως του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη δημοσιογραφική τους εξιστορησή, με πολλά αποσπάσματα από κίτρινες εφημερίδες. Το βρίσκω ενδιαφέρον από πολλές απόψεις και είναι πάντα πολύ καλά ψαγμένο και τεκμηριωμένο, αν και η γλώσσα του είναι κάποιες φορές πιο απαιτητική.

(Παρεπιπτώντως, άσχετο, αλλά σε καλή μετάφραση της λέξης podcast δεν έχω καταλήξει ακόμα. Το Linguee.gr δε βοηθάει καθόλου, και το translatum.gr έχει ολόκληρη συζήτηση αλλά δεν καταλήγει πουθενά. Το ηχοεκπομπή κατ'άιτηση δε μου λέει τίποτα. Έχει κανένας καλύτερες ιδέες; )
 
Last edited:
Ευχαριστώ για την απάντηση-σεντόνι Φλέγρα:αγαπώ:

Μου έκαναν ιδαίτερη εντύπωση το "History of literature" και το "Psychology of Video Games" που προστέθηκαν στη λίστα μου.
Το podcast του Dan Carlin το είχα δει και σε άλλες λίστες με "τα καλύτερα podcast" και έχω κατεβάσει ένα από τα τελευταία του (king of kings) αν και ακόμα δεν έχω ακούσει ολόκληρο ούτε το πρώτο μέρος γιατί όντως είναι αρκετά μεγάλα.
Τα podcasts που κινούνται γύρω απο εγκλήματα με αφήνουν λίγο αδιάφορο (προς το παρόν τουλάχιστον).

Εγώ έχει ξεκινήσει να ακούω τα εξής:
- In our time του BBC (έχει διάφορα θέματα φιλοσοφία/ τέχνη/ ιστορία κλπ, και ένα από τα θετικά του είναι οτι είναι γύρω στα 35-50 λεπτά που για μένα τουλάχιστον είναι ιδανικός χρόνος)
- The naked scientist
- The partially examined life (φιλοσοφία αλλά και με στοιχεία κωμωδίας)
- Dan Carlin's hardcore history (που είπαμε και παραπάνω)
- Infowar (στα ελληνικά) του Χατζηστεφάνου (που είχε κάνει διάφορα ενδιαφέροντα ντοκυμαντέρ πχ catastroika/ debtocracy) αν και μερικές φορές μου φαίνεται αρκετά υποκειμενικός σε αυτά που λέει...

Τέλος βρήκα και κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με την λογοτεχνία (στα ελληνικά) σε αυτό το ιστολόγιο που γίνονται/γίνονταν στο amagi radio αλλά 1-2 που άκουσα με κούρασαν :/
 
Μπράβο, συνεχίστε σας διαβάζω με ενδιαφέρον. Γράφτηκα στο FM player και γώ και απόλα μου φάνηκε ενδιαφέρον το true crime historian και βρήκα κάμποσα σχετικά με ψυχικές ασθένειες τα οποία και θα ξεκοκαλίσω.
 
Το τελευταίο διάστημα νομίζω πως τα podcast έχουν ξαναγίνει δημοφιλή (μάλλον χάρη στο "Serial" στις ΗΠΑ τουλάχιστον) έτσι είπα να κάνω ένα μικρό update του θέματος:

1. feta report: τρεις έλληνες που ζούν στην Αγγλία σχολιάζουν διάφορα θέματα για την ζωή εκεί και όχι μόνο (αν και δεν το θεωρώ πολύ καλό είναι από τα καλύτερα ελληνικά νομίζω)
2. κωμική χαρά: συνεντεύξεις- συζήτησεις με έλληνες κωμικούς (το περίμενα πολύ καλύτερο αλλά εξαρτάται πολύ και από τον καλεσμένο)
3. radiolab (αγγλικα): ποικίλης θεματολογίας (σε κάποια επεισόδια έχει πολύ προσεγμένη παραγωγή)
4. ear hustle (αγγλικά): ένα podcast που φτιάχνεται μέσα σε φυλακή(!) των ΗΠΑ από κρατούμενους και μια εθελόντρια εκεί σχετικά με τη ζωή στη φυλακή. (Το podcast είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ. Έχουν τρομερή χημεία, καταπιάνονται με πολύ ενδιαφέροντα θέματα και πάρα πολύ καλή ροή αλλά και διάρκεια (25-40min που προσωπικά την θεωρώ ιδανική). Αν το ξεκινήσετε πάρτε το από την αρχή (αν και είναι σχεδόν αυτοτελή τα επεισόδια).)
 
Με αυτά και με εκείνα το γύρισα στα podcasts και αυτές τις μέρες ακούω τα εξής στο Spotify:

1. Δεν Έχει Σημασία
2. Μόνο Ντροπή
3. Feta Report
4. Last Podcast on the Left (horror/ εγκλήματα)
5. The Losers' Club: A Stephen King Podcast (συζητήσεις γύρω από τα βιβλία του Stephen King και τις αντίστοιχες ταινίες τους, άμα υπάρχουν)

Δεν ήξερα αν έπρεπε να βάλω ανάρτηση σε αυτό το νήμα ή στο "ενδιαφέροντες ιστότοποι", καθώς το Spotify με έχει σώσει. Ακούω μουσική ανάλογα με τη διάθεση μου. Τα βράδια μου ακούω indie & folk , ενώ έχω άλλα κομμάτια για το γυμναστήριο. Υπάρχουν στιγμές που θέλω να ακούσω soul και jazz και άλλες afro.
Σε κάθε ολοκληρωμένο μισάωρο ακρόασης έχει μια τριλεπτη διαφήμιση. Ενώ μέσα σε αυτό το μισάωρο δικαιούσαι 5 skips κομματιών. Λίγο σπαστικό αλλά ανεκτό. Ανέκαθεν η μουσική και τα μέσα της συνοδευόταν με προβλήματα. Από τα diskman, mp3, mp4 κ.λπ.

Εγώ το Spotify το έχω κατεβασμένο στο κινητό, αλλά κατεβαίνει και στα tablets και desktops υπολογιστή. Το θετικό είναι ότι ακούς αυτό που θέλεις και ταυτόχρονα (μιλάω για το κινητό), κοιτάς τα mails σου ή ανεβάζεις ανάρτηση στο forum (καλή ώρα). Άμα πάλι θέλεις να είσαι σε απόλυτη ακινησία κλείνεις την οθόνη σου και συνεχίζεις να ακούς το τραγούδι ή το Podcast που σου αρέσει. (όχι όπως το youtube που θέλει αποκλειστικότητες).

Ακόμα και στα podcasts έχει πολλές επιλογές, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Στην παρούσα φάση ακούω το "the Losers' club" για το library policeman του King.
 
Last edited:
Στα ελληνικά πολύ καλές είναι κάποιες εκπομπές του 3ου προγράμματος. Δύο που ξεχωρίζω και μου αρέσουν πολύ είναι οι παρακάτω:
 
Last edited:
Αγαπώ πολύ τα podcasts αλλά ακούω κυρίως ξένα!
Απο φιλοσοφικά ακούω πολύ το "Philosophize this!" του Stephen West
σχετικά με λογοτεχνία, μακράν το αγαπημένο μου είναι το "LeVar Burton reads" που διαβάζει αγαπημένα του διηγήματα με το δικό του μοναδικό τρόπο!
Ιστορικά αγαπώ πολλά, όπως: "Ridiculous History", "The history Chicks", "Great Lives" του BBC, "Stuff you missed in History Class" κα
Από ελληνικά έχω ξεκινήσει και ακούω με πολύ ενδιαφέρον το "Γνώση Σ'αυτόν" του Χρήστου Αθανασούλη.
 
Με την ευκαιρία να συστήσω το πολύ πολύ ενδιαφέρον και καλό podcast του Χρήστου Χωμενίδη (το Χωμ Χωμ, https://hom-hom.simplecast.com) θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε υπόψη σας λογοτεχνικά podcasts ή podcasts λογοτεχνών που έχετε ακούσει και σας αρέσουν.
 
Εννοείς μόνο ελληνικά, ή θα σε ενδιέφερε και κάτι στα αγγλικά; (ή και σε κάποια άλλη γλώσσα, φαντάζομαι)
 
Το έβαλα το νήμα γενικότερα, για να αναφέρουμε καλά podcasts σχετικά, χωρίς να έχω περιορισμό στις γλώσσες. Προσωπικά με ενδιαφέρουν Ελληνικά και Αγγλικά. (Οι γνώσεις μου σε άλλες γλώσσες είναι πολύ φτωχές για να στηρίξουν ακρόαση λογοτεχνικών podcasts άλλων γλωσσών, αλλά κάποιους μπορεί να τους ενδιαφέρει, οπότε ας μην το περιορίσουμε).
 
Το αγαπημένο μου podcast για βιβλία ειναι το Bookworm με τον Michael Silverplatt. O Silverplatt είνια μια πολύ ενδιαφερουσα προσωπικότητα και οι συνεντεύξεις του πολύ καλές. Εχω ανακαλύψει εξαιρετικούς συγραφείς απο αυτο podcast, κυρίως αμερικανούς.

Επίσης μια ενδιαφερουσα πρόταση ειναι το Better than Food, επίσης απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.. Ειναι video-cast στο YouTube και ο τύπος που το παρουσιαζει (δεν θυμαμαι το ονομά του) ειναι φοβερός.

Απο ελληινικά, δυστυχώς δεν ξέρω κανένα. Θα ακούσω αυτό του Χωμενίδη.
 
Επίσης μια ενδιαφερουσα πρόταση ειναι το Better than Food, επίσης απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.. Ειναι video-cast στο YouTube και ο τύπος που το παρουσιαζει (δεν θυμαμαι το ονομά του) ειναι φοβερός.
Ο τύπος είναι α πι στευ τος!! Σε κάνει να θες να διαβάσεις όλα τα βιβλία που προτείνει, κάνει τη λογοτεχνία πολύ πανκ ροκ! :ωραίος:
 
Με την ευκαιρία να συστήσω το πολύ πολύ ενδιαφέρον και καλό podcast του Χρήστου Χωμενίδη (το Χωμ Χωμ, https://hom-hom.simplecast.com)
Το λατρεύω αυτό το podcast , θα ψάξω και βιβλία του, τόσο μου άρεσε!
Πολύ ωραίο podcast για κριτικές βιβλίων είναι το «Να ένα βιβλίο!» , με τον Κώστα Κατσουλάρη διαβάζουν αποσπάσματα και ηθοποιοί !
Επίσης άκουσα το podcast της lifo.gr για το Λύκος ανάμεσα σε Λύκους και παρόλο που έχω προχωρήσει το βιβλίο μετά τη μέση άκουσα σποιλερ από την μεταφράστρια και βρήκα τον παρουσιαστή αρκετά ανενημέρωτο...
Τέλος ένα άσχετο με τη λογοτεχνία , αλλά podcast με το οποίο γελάω είναι αυτό.
 
Πολύ ωραίο podcast για κριτικές βιβλίων είναι το «Να ένα βιβλίο!» , με τον Κώστα Κατσουλάρη διαβάζουν αποσπάσματα και ηθοποιοί !
@Μαρινέττα το ακούω συστηματικά. Πράματι είναι πολύ καλό. Αν σου αρέσουν αυτά δοκίμασε και της Lifo ,τις Αναγνώσεις. Ιδιαίτερα τα Radio Plays που έχουν αστυνομικά διηγήματα της Αμάντας Μιχαλοπούλου, της Αθηνάς Κακούρη, του Βασίλη Δανέλλη και του Φίλιππου Φιλίππου είναι φοβερά. Όσον αφορά στα μυθιστορήματα του Χωμενίδη - τα συστήνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.
 
Top