Slacktivism (σλακτιβισμός;)

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ο όρος slacktivism προέρχεται από τις λέξεις slacker (τεμπέλης, νωθρός) και activism (ακτιβισμός), και μπορεί να αποδοθεί, φαντάζομαι, στα ελληνικά ως «σλακτιβισμός» ή «ακτιβισμός του καναπέ». Σε κάποιες σελίδες είδα να το μεταφράζουν και «νωθρακτιβισμό». Ορίζει όλα αυτά που μπορεί να κάνει κανείς για να δηλώσει την υποστήριξή του σε κάποιον φιλανθρωπικό / φιλοζωικό / κοινωνικό σκοπό, ή να διαμαρτυρηθεί για κάποιο υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς όμως να χρειαστεί να κουραστεί ή να θυσιάσει ενέργεια, χρήματα ή χρόνο. Ο σλακτιβιστής νιώθει ότι συμμετέχει στον σκοπό που υποστηρίζει ή συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος που τον απασχολεί, ενώ στην πραγματικότητα οι πράξεις του δεν έχουν άλλο αντίκρισμα, πέρα από το φούσκωμα του εγώ του και τον εφησυχασμό της συνείδησής του.

Το ίντερνετ έχει διευκολύνει πολύ τον ακτιβισμό του καναπέ. Πλέον, με λίγα κλικ, ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ότι έχει κάνει το κοινωνικό (ανθρωπιστικό, φιλοζωικό κ.λπ.) καθήκον του, και να νιώσει καλά – και ίσως λίγο ανώτερος από άλλους, που δεν συμμετέχουν στον ξεκούραστο αγώνα του.
Παραδείγματα σλακτιβισμού μπορεί να είναι οι διαδικτυακές συλλογές υπογραφών (petitions), η συμμετοχή σε διάφορα γκρουπς στο facebook με φιλανθρωπικό / φιλοζωικό κ.λπ. χαρακτήρα, η κοινοποίηση διάφορων μηνυμάτων, στάτους κ.ο.κ.

Εγώ, λοιπόν, που δεν έχω καμία διάθεση να βγω από το σπίτι και να αγωνιστώ για τους σκοπούς μου, παρότι τους υποστηρίζω με σθένος, κάνω τα κλικ μου, γράφω το όνομά μου σε ηλεκτρονικές συλλογές υπογραφών (που δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να ληφθούν υπόψη από κανέναν), κοινοποιώ τα μηνύματά μου κατά του ρατσισμού (π.χ.), και πέφτω για ύπνο πολύ ευχαριστημένη από τον εαυτό μου. Δεν έκανα κανένα κακό. Είναι, όμως, έτσι; Ή μήπως ο σλακτιβισμός κάνει περισσότερο κακό σ’ εμάς τους ίδιους και στους διάφορους σκοπούς, παρά καλό στο υπερτροφικό μας εγώ;

Και, τέλος πάντων, υπάρχει τρόπος να κάνουμε πραγματικά κάτι (να βοηθήσουμε π.χ. τον οποιονδήποτε) χωρίς να κουνηθούμε από τη θέση μας, και χωρίς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας; Έχει πιάσει ποτέ τόπο κάποια petition; Η αλλαγή της φωτογραφίας προφίλ στο facebook με το σήμα κατά του AIDS ή του καρκίνου του μαστού, μπορεί με οποιονδήποτε, έμμεσο έστω και μικρό τρόπο, να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν; Ένα παράδειγμα είναι οι κοινοποιήσεις των ανακοινώσεων του Amber Alert ή των αγγελιών απώλειας / υιοθεσίας ζώων. Ενημέρωση, εντάξει. Ο διαμοιρασμός της πληροφορίας είναι σπουδαίο πράγμα. Υπάρχει κάτι άλλο;

Γενικά ποιες είναι οι σκέψεις σας;

*Φυσικά, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου απ’ όλα αυτά. Έχω συμμετάσχει, όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι, σε ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες και άλλα πιθανόν άχρηστα.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ειμαι αδιαφορος σε καθε τυπου συμβολικες κινησεις, διαμαρτυριες, υπογραφες, κοινοποιησεις και πάει λέγοντας. Δεν μιλαω μονο για το slacktivism αλλα και για πιο "ουσιαστικες" κινήσεις όπως αυτες των Αγανακτισμένων το 2011 που τελικα ηταν μια φουσκα που δεν ειχε συγκεκριμενο σκοπο και λόγο ύπαρξης.

Ενα μεγαλο μερος του ιντερνετικου slacktivism οπως το αναφερεις ειναι και αθώες απάτες, με λινκς και γκρουπακια που εχουν απλα σκοπο να διαδωθουν σαν "αλυσσιδωτά μηνύματα" απλά για παιχνίδι. Τετοιου τυπου ειναι γκρουπάκια στο φέιςμπουκ όπως "Με κάθε μέλος πηγαίνει 1 Ευρώ στα θύματα του σεισμού της Αϊτής" με σκοπό απλά να μαζέψει μέλη. Αθώο παιχνίδι αλλά... ρύπος.

Πάντως έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η Διεθνής Αμνηστία ή άλλες οργανώσεις έχουν καταφέρει πράγματα με τη συλλογη υπογραφών.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οι Αγανακτισμενοι αποσο θυμαμαι σταματησαν (η αρχισαν να αραιωνουν) οταν παραιτηθηκε ο Παπανδρεου και βγηκε ο Παπαδημος
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ήταν λογικό κάποια στιγμή να εκτονωθεί η ένταση. Κι εσύ, απέναντι σε κάποιον (π.χ. το ταίρι σου, τον γείτονά σου, το αφεντικο σου) δεν μπορείς να μείνεις αγανακτισμένος παντοτινά. Κάποια στιγμή, ξεαγανακτείς.

Επίσης, το ότι η κίνηση των αγανακτισμένων δεν φαίνεται να είχε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρόσθεσε στην ευρύτερη κοινωνική αγανάκτηση που είχε και σαν απόρροια την νέα πολιτικής κατάστασης.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ενας απο τους λογους που δεν συμφωνουσα με τους Αγανακτισμενους ηταν οτι ολο αυτο εξυπηρετησε ως μορφη εκτόνωσης, ενω ισως η εκτόνωση να μην ηταν αυτο που χρειαζοταν. Η "ιδεολογια" των Αγανακτισμενων ξεκινουσε και τελειωνε στο οτι πρεπει ολοι "να σηκωθουμε απο τον καναπε" και να διαμαρτυρηθουμε. Οποτε ο κοσμος που πηγαινε, ενιωθε οτι εκτελεσε το χρεος του να "σηκωθει απο τον καναπε" (δηλαδή να μη μεινει στο slactivism, στα share και τις κοινοποιήσεις) και όλα καλά. Αυτο για μενα δεν εχει καποια διαφορα με το slacktivism.

Ισα ισα που το slacktivism μπορει να ειναι πιο ουσιωδες και αποτελεσματικο, οπως πχ με τη συνδρομη ή τη δωρεά.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ισα ισα που το slacktivism μπορει να ειναι πιο ουσιωδες και αποτελεσματικο, οπως πχ με τη συνδρομη ή τη δωρεά.
Νομίζω ότι οι δωρεές, έστω κι αν γίνονται με την ευκολία του διαδικτύου, δεν μπορούν να θεωρηθούν slacktivism.
 
Με το κίνημα των αγανακτισμένων δεν είχα καθ΄εαυτό πρόβλημα. Δεν βρίσκω κακό ο άλλος να πάει να "φωνάξει" για να βρει το δίκιο του. Εκεί που διαφωνώ με το εν λόγω κίνημα είναι πως αρκετοί απο αυτούς "διαμαρτυρήθηκαν" γιατί τους κοπηκε ο μισθούλης τους ενώ τόσα χρόνια τα ξυναν και έπαιρναν παχυλούς μισθούς. Δεν είδα καποιον να βγαίνει στους δρόμους και να διαμαρτύρεται για τον συμπατριώτη του. Εκεί θα τον επαινούσα!
 
Αν και το νήμα ξεκίνησε να μιλάει για τον σλακτιβισμό, θα προτιμήσω να αναφερθώ εν ολίγοις για τους Αγανακτισμένους... επειδή υπήρξα και εγώ -έστω και λίγο κομμάτι τους- χωρίς να μπορώ να τους καπελώσω ή να τους εκπροσωπήσω, θεωρώ ότι υπήρξαν κατά την πλειοψηφία τους κυρίως διαμαρτυρόμενοι στις μειώσεις μισθών και στα μνημόνια...αποτελούνταν κυρίως από απλούς ανθρώπους...όσο για το αν πέτυχε ή όχι φυσικά όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα... σε αυτό βοήθησε
α) η διοργάνωση επεισοδίων για 2-3 συνεχόμενες ημέρες από κάποιους-έξω από το κίνημα-
β) η αδυναμία του κινήματος να αρθρώσει συγκεκριμένο λόγο και να εκπροσωπηθεί από συγκεκριμένα άτομα
γ) και για πολλούς το ότι δεν ήξεραν τι και πως πρέπει να διεκδικήσουν κάποια πράγματα...δεν αρκούσε δηλαδή το μαζεύομαι και γκρινιάζω...χρειαζόταν και συγκεκριμένες ενέργειες που θα οδηγούσαν στο παρακάτω...

Βέβαια για μένα υπήρξαν και κάποια θετικά στοιχεία
α) δεν καπελώθηκαν και δεν κατευθύνθηκαν από κομματικά στελέχη και οργανισμούς
β) μεγάλες σε πλήθος συγκεντρώσεις σε σύγκριση με αντίστοιχες συνελεύσεις κατευθυνόμενων πολιτικών μορφωμάτων
γ) ειρηνικές συγκεντρώσεις απλών και πολλές φορές διαφορετικού κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου πολιτών

Όσον αφορά το κύριο θέμα μας δεν μπορώ να πω ότι με συγκινεί είτε συμφωνω με αυτήν την μορφή αντίδρασης... ίσως όσοι προσεταιρίζονται τέτοιες μορφές ακτιβισμού δεν θέλουν να "σπάσουν" αβγά ή απλά δεν ξέρουν πως να κατευθύνουν την αντίδρασή τους ή οργή τους για να πετύχουν τους στόχους τους....
 
Εγώ όλο αυτό με το φέισμπουκ και τα παρόμοια δεν το θεωρώ τίποτε άλλο παρά ένα σύγχρονο καφενείο. Πώς αρπάζονται οι συνταξιούχοι στα καφενεία; Πώς η συζήτηση περιστρέφεται πάντα γύρω από την πολιτική, την επικαιρότητα, άντε και κάνα ποδόσφαιρο, έτσι και στο φέισμπουκ. Μόνο που εδώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι μικρότερος.
 
Πιστεύω πως ο «σλακτιβισμός» -μαχαιριά κατάστηθα, η εύστοχη έννοια «ακτιβισμός του καναπέ»- είναι περισσότερα κι απ' ότι λέει. Εγώ θα σημείωνα, πως είναι χαρακτηριστικό του άγριου μέλλοντος που ήρθε. Κάτι, σαν εικονική πραγματικότητα του Μάτριξ.
Ένα μικρό παράδειγμα:
Γνωρίζω πολλούς -μέσα σ΄ αυτούς κι εγώ- που παράτησαν την τηλεόραση και βούτηξαν στα βαθιά νερά του διαδικτύου και μάλιστα να κομπάζουν αρκετοί πως: «παράτησα την τηλεόραση του μέγκα και ησύχασα...», απ' την άλλη, μια κοινωνία σε αφασία, σ' ένα απίστευτο μούδιασμα, όπου δεν μπορεί να ζήσει μακριά από τον ηλεκτρισμό. Ας σκεφτούμε, το γνωστό, αντιδραστικό νόημα: Πόσο μπορείς να ζήσεις μακριά του;
Τα γεγονότα, περνούν μπροστά απ' τα μάτια μας σαν ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπου, ο γορίλας πετά βαρέλια και το ανθρωπάκι διαρκώς προσπαθεί να τ' αποφύγει, με σκοπό την κορυφή.

Δυστυχώς.
Έχουμε μπερδέψει το πραγματικό απ' το φανταστικό. Το διαδίκτυο είναι ένας μαγικός κόσμος όπου μπορώ να γίνω ό,τι θέλω, τα πάντα. Τα νέα παιδιά είναι πλέον βετεράνοι του ψηφιακού κόσμου. Το παραπάνω παράδειγμα, του φέισμπουκ, το έχουν ξεπεράσει τα πιτσιρίκια προ πολλού, αναζητούν όλο και περισσότερο όνειρο μέσα απ' τις γραμμές, γιατί πολύ απλά έτσι έμαθαν, βλέπουν γονείς και φίλους να αναζητούν το ίδιο. Ένα μαγικό ραβδάκι που θα μας σώσει απ' τη μιζέρια που μας πούλησαν και δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε.

Θυμάμαι, παλιά, οργώναμε το κέντρο της πόλης και δεν μας αρκούσε τίποτα, μάθημα, κοπάνες, κουβέντες για τα πάντα, πλάι σε βιτρίνες και βραδυνές βόλτες. Όλα αυτά χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς ψηφιακούς φίλους και φλερτ -εκτός απ' τα φλιπεράκια...που τα ταΐζαμε στο χρόνο τους.
-Κι όλα αυτά, ένα τεράστιο αστείο. Ρομαντικές αναπολήσεις μέσα απ' το πληκτρολόγιό μου. Κωμωδία σκέτη.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πέτυχα αυτήν την εικόνα και θυμήθηκα αυτό εδώ το νήμα :))))

 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αντιθετα εμενα μου φαινεται βαριεστημενο/απηυδησμενο. Σου λεει "να, παρτε κι αυτο" :))))
 
Top