V.S. Ramachandran & Sandra Blakeslee : "Φαντάσματα στον εγκέφαλο"



Αυτό το "ποτέ" σε αυτόν τον τομέα, στο λαιμό μου καθότανε, κι έτσι είπα να αναλάβω δράση.

Θα αναφερθώ σε ένα βιβλίο που είναι πολύ εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι λέγεται "Φαντάσματα στον εγκέφαλο" του νευρολόγου V.S. Ramachandran και της συγγραφέως επιστημονικών βιβλίων Sandra Blakeslee.

Πρόκειται για ένα εκλαϊκευμένο βιβλίων των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης που ερευνά τα μυστήρια του νου. Οι συγγραφείς εξετάζοντας παθολογικές περιπτώσεις (αυτές πάντα μας ανοίγουν το δρόμο για να βρούμε το φυσιολογικό) προσπαθούν να ρίξουν φως στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Φυσικά, το εγχείρημά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και λειτουργώντας και ως βιβλίο φιλοσοφίας που σέβεται τον εαυτό του, περισσότερο δημιουργεί ερωτήματα, παρά απαντήσεις δίνει.

Όποιος καταφέρει να βγάλει τα δύο πρώτα κεφάλαια που ίσως κουράσουν, καθώς αναφέρονται σε κάπως πιο εξειδικευμένες καταστάσεις, που δεν αποτελούν κοινές εμπειρίες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, θα βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεωρίες για την όραση, το γέλιο, το θρησκευτικό συναίσθημα και πολλά άλλα.

Δεν πρέπει κανείς να τρομάξει με τις ανατομικές λεπτομέρειες που ανά διαστήματα δίνονται, η κατανόησή τους δεν είναι απαραίτητη για την κατανόηση της ουσίας του βιβλίου. Ωστόσο, δε το συστήνω σε όσους δεν αντέχουν τις συνεχείς παραπομπές, καθώς υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα. Και πάλι, όμως, το η κατανόηση των θεμάτων δεν απαιτεί να ανατρέχει κανείς συνεχώς σε αυτές.

Ξανακοιτώντας αυτά που έχω γράψει, δεν είμαι σίγουρη ότι καταφέρνω να διαφημίσω το βιβλίο, έτσι θα κλείσω με το σχόλιο που γράφτηκε γι' αυτό στην εφημερίδα The Economist : Διασκεδαστικό, αλλά κατατοπιστικό, πρωτότυπο αλλά και πολύ λογικό... ιδιοφυείς θεωρίες, καλοσχεδιασμένα πειράματα και, τελικά, βαθύτερη κατανόηση.
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εμένα μου το κίνησες το ενδιαφέρον! :μπράβο:
 
Κι εγώ που φοβόμουν ότι θα σε τρόμαζαν οι παραπομπές!
Αξίζει, λοιπόν να παραθέσω το παρακάτω απόσπασμα από αυτό το βιβλίο:


"Ο Φρόυντ πάρα πολύ συχνά στηριζόταν σε μια ασαφή ορολογία και στην επιμονή του να χρησιμοποιεί το σεξ για να ερμηνεύσει τις ανθρώπινες καταστάσεις. Επιπλέον δεν έκανε ποτέ πειράματα για να επιβεβαιώσει τις θεωρίες του.

Στους ασθενείς, όμως, που πάσχουν από άρνηση, μπορεί κανείς να δει τους ψυχολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς να εκδηλώνονται μπροστά στα ίδια του τα μάτια, να τους "συλλάβει επ'αυτοφώρω". Μπορεί να γίνει ένας κατάλογος των πολλών μορφών αυταπάτης που περιέγραψαν ο Ζίγκμουντ και η Άννα Φρόυντ και να αναγνωριστούν σαφή και απτά παραδείγματα για καθεμία από τις μορφές αυτές στους ασθενείς μας. Βλέποντας έναν τέτοιο κατάλογο, πρώτη φορά πείστηκα για τη σημασία των ψυχολογικών αμυντικών μηχανισμών και το θεμελιώδη ρόλο που παίζουν στην ανθρώπινη φύση.
..............................................................................................................
Επομένως, στις ανωτέρω περιπτώσεις έχουμε ασθενείς που διακατέχονται από τύπους φροϋδικών αμυντικών μηχανισμών -άρνηση, εκλογίκευση, μυθοπλασία, απώθηση, αντισταθμιστική συμπτωματολογία και ούτω καθεξής- που όλοι χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα στη ζωή μας. Κατόρθωσα να αντιληφθώ ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς μας δίνουν για πρώτη φορά μια εκπληκτική ευκαιρία να ελέγξουμε επιστημονικά τις φροϋδικές θεωρίες."
 
Top