
Αυτό το "ποτέ" σε αυτόν τον τομέα, στο λαιμό μου καθότανε, κι έτσι είπα να αναλάβω δράση.
Θα αναφερθώ σε ένα βιβλίο που είναι πολύ εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι λέγεται "Φαντάσματα στον εγκέφαλο" του νευρολόγου V.S. Ramachandran και της συγγραφέως επιστημονικών βιβλίων Sandra Blakeslee.
Πρόκειται για ένα εκλαϊκευμένο βιβλίων των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης που ερευνά τα μυστήρια του νου. Οι συγγραφείς εξετάζοντας παθολογικές περιπτώσεις (αυτές πάντα μας ανοίγουν το δρόμο για να βρούμε το φυσιολογικό) προσπαθούν να ρίξουν φως στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Φυσικά, το εγχείρημά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και λειτουργώντας και ως βιβλίο φιλοσοφίας που σέβεται τον εαυτό του, περισσότερο δημιουργεί ερωτήματα, παρά απαντήσεις δίνει.
Όποιος καταφέρει να βγάλει τα δύο πρώτα κεφάλαια που ίσως κουράσουν, καθώς αναφέρονται σε κάπως πιο εξειδικευμένες καταστάσεις, που δεν αποτελούν κοινές εμπειρίες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, θα βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεωρίες για την όραση, το γέλιο, το θρησκευτικό συναίσθημα και πολλά άλλα.
Δεν πρέπει κανείς να τρομάξει με τις ανατομικές λεπτομέρειες που ανά διαστήματα δίνονται, η κατανόησή τους δεν είναι απαραίτητη για την κατανόηση της ουσίας του βιβλίου. Ωστόσο, δε το συστήνω σε όσους δεν αντέχουν τις συνεχείς παραπομπές, καθώς υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα. Και πάλι, όμως, το η κατανόηση των θεμάτων δεν απαιτεί να ανατρέχει κανείς συνεχώς σε αυτές.
Ξανακοιτώντας αυτά που έχω γράψει, δεν είμαι σίγουρη ότι καταφέρνω να διαφημίσω το βιβλίο, έτσι θα κλείσω με το σχόλιο που γράφτηκε γι' αυτό στην εφημερίδα The Economist : Διασκεδαστικό, αλλά κατατοπιστικό, πρωτότυπο αλλά και πολύ λογικό... ιδιοφυείς θεωρίες, καλοσχεδιασμένα πειράματα και, τελικά, βαθύτερη κατανόηση.
Last edited by a moderator: