William Blake. 1757–1827

Ο Μπλέηκ εκτός από ποιητής, υπήρξε και ζωγράφος, χαράκτης, μυστικιστής, και γενικά ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Φημισμένος ακόμη εν ζωή, ασχολήθηκε με πλήθος καλλιτεχικές εργασίες και αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους μείζονες ποιητές παγκοσμίως. Το έργο του είναι πραγματικά τόσο πολύπλευρο και πλούσιο, που κάθε του απασχόληση χρήζει ειδικής μνείας.

Το 1788 ο Μπλέηκ άρχισε να πειραματίζεται πάνω στη μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε για να δημοσιεύσει τα ποιήματα του, όντας δύσπιστος απέναντι στους εκδότες της εποχής. Τελικά υιοθέτησε μια πρωτότυπη τεχνική εκτύπωσης συνδυάζοντας την ιδιότητα του χαράκτη και ζωγράφου με αυτή του ποιητή. Ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την τεχνική του Μπλέηκ δεν είναι γνωστές. Η εκτύπωση αυτή περιελάμβανε σύμφωνα με εκτιμήσεις την εξής διαδικασία: αρχικά το γράψιμο των στίχων πάνω σε πλάκες χαλκού με τη βοήθεια μελανιού και πινέλων, χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα ανθεκτικό στα οξέα μέσο. Στη συνέχεια οι πλάκες εμβαπτίζονταν σε οξύ προκειμένου να διαλυθεί ο μη επεξεργασμένος χαλκός. Στο τελικά στάδιο, οι πλάκες χρωματίζονταν με υδατοχρώματα και τοποθετούνατν μαζί ώστε να αποτελέσουν έναν ενιαίο τόμο. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε από τον Μπλέηκ "Πεφωτισμένη εκτύπωση" (Illuminated printing) και συχνά τα έργα αυτής της μορφής αναφέρονται και ως "Πεφωτισμένα βιβλία". Ο Μπλέηκ χρησιμοποίησε τη "φωτισμένη" εκτύπωση για όλα τα του τα έργα από τη στιγμή που την επινόησε. Κάθε ένα από τα "φωτισμένα" βιβλία του αποτελούσε ένα μοναδικό έργο τέχνης. Ο Μπλέηκ θεωρούσε ότι η αυτόνομη δημοσίευση των βιβλίων θα μπορούσε να ελευθερώσει τον καλλιτέχνη από την τυραννία της λογοκρισίας από την εκκλησία και το κράτος.

Και εδώ η "Πεφωτισμένη εκτύπωση" για το ποίημα που μας παρέθεσε ο Παρωνύμιος.

(από την Βικιπαίδεια)

Έχω ξαναπεί για τους Ulver, που έχουν μελοποιήσει το Marriage of Heaven and Hell και είναι απίστευτος δίσκος. Ενδεικτικά. Γοητευτική προσωπικότητα ο Blake.

Ευχαριστώ Ρεγινόρα για την "λογοτεχνική" επένδυση :))

Μου θύμισες το Βιβλίο της (βοσκοπούλας) Θελ (The Book of Thel) (δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά), ένα από τα πιο σκοτεινά έργα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, που "εκτύπωσε" ο Blake όπως περιέγραψες. Απολαύστε το εδώ, περισσότερα για το έργο και εδώ.

και όσο κι αν φανεί παράδοξο, αποτέλεσε έμπνευση για αυτό

απολαύστε υπεύθυνα.

@Παρωνύμιε, έδωσα απλά μια "φιλολογική" νότα. :)
@Γαία, δεν το είχα υπόψην μου! Μου έδωσες τροφή για περαιτέρω έρευνα...

Παραθέτω το διασημότερο πίνακα του πολυτάλαντου αυτού ανθρώπου "Oι Προσκυνητές του Καντέρμπουρι" - 1808. Βασίζεται στο ομώνυμο έργο ( 20 μικρές ιστορίες ) του Τζέφρι Τσώσερ φημισμένου Άγγλου συγγραφέα του 14ου αιώνα.

Last edited:
Θα ήθελα μια άποψη για το βιβλίο του Blake W. οι γάμοι του ουρανού και της κόλασης από κάποιον που το έχει διαβάσει ή μια πρόταση για κάποιο άλλο του ιδίου;