Να φτιάξουμε έναν κατάλογο με τα 10 πιο παράξενα βιβλία;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σκέφτομαι να φτιάξω έναν κατάλογο με τα 10 πιο παράξενα βιβλία. Τώρα τί είναι παράξενο είναι ένα θέμα. Πάντως, δεν αναφέρομαι σε βιβλία με παράδοξο/αστείο θέμα ή εξώφυλλο αλλά περισσότερο για βιβλία όπως το "Codex Seraphinianus" ή κάποιο βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα.

Με ενδιαφέρον θα άκουγα τις προτάσεις σας, ποια βιβλία θα ταίριαζαν σε μια τέτοια λίστα με τα πιο παράξενα βιβλία που φτιάχτηκαν ποτέ.
 
Δεν έβαλα χρόνο να ψάξω παραπάνω, δεν ξέρω αν μπορεί να μπει κάτι τέτοιο στα 10 πιο παράξενα βιβλία. Τα βιβλία μινιατούρες. Το πιο μικρό βιβλίο που φτιάχτηκε ποτέ / διαβάζω από: Toppan priting co. ltd (τα κατασκευάζει από το 1964) / priting museum / Ιαπωνία / ή και το μοναδικό μουσείο baku για μικροσκοπικά βιβλία.
Baku's Miniature Book Museum.
/ Μία ακόμα πηγή πάνω στο ψάξιμο.


 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως μας κάνει, Στρατή. Μπράβο που μας το θύμισες! :πάνω:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Υπαρχουν καποια βιβλια στα οποια το κειμενο απεφευγε καποιο γραμα ή λεξη. Μπορω να θυμηθω το Gadsby οπου δεν υπαρχει το γραμμα e.

Υπαρχουν επισης καποια εργα γραμμενα σε μια κουτσο-αγγλική διάλεκτο οπου απαγορεύονται καποιες κοινότατες λέξεις, οποτε ολα λεγονται περιφραστκα.

Επισης δεν ξερω, αλλα φανταζομαι θα υπαρχι καποιο βιβλιο που να παιζει καποιο σχηματικο... παιχνιδι... Δηλ κατα καποια εννοια η δομη του κειμενου να παρουσιαζει συμμετρια; Δεν ξερω πως μπορει να συμβαινει κατι τετοιο αλλα σιγουρα θα υπαρχει. Ενα τετοιο παιχνιδι εχει γινει με το τευχος των Watchmen "Fearful Symmetry".
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Υπαρχουν καποια βιβλια στα οποια το κειμενο απεφευγε καποιο γραμα ή λεξη. Μπορω να θυμηθω το Gadsby οπου δεν υπαρχει το γραμμα e.
Βλέπω πως τέτοια έργα λέγονται "λειπογράμματα", τουλάχιστον στα Αγγλικά. Νομίζω αυτό το Gadsby θα μπορούσε να μπει στην λίστα. Το κακό ειναι πως δεν είναι μοναδικό, και αυτό το κάνει κάπως λιγότερο "παράξενο". Εάν, πάντως, δεν φτάνουμε τα δέκα, θα το έβαζα ευχαρίστως.
:ναι:

Ομοίως, και παρά το αν πρόκειται τελικά για πραγματικότητα, και μόνο για τον ισχυρισμό, θα περιλάμβανα το πιο χαρακτηριστικό από τα βιβλία "δεμένα με δέρμα ανθρώπου".
 
Μάλλον υποψήφιο για τη λίστα είναι και το "Voynich manuscript"

The Voynich manuscript is an illustrated codex hand-written in an unknown writing system. The book has been carbon-dated to the early 15th century (1404–1438), and may have been composed in Northern Italy during the Italian Renaissance. The manuscript is named after Wilfrid Voynich, a book dealer who purchased it in 1912.
 
Ίσως το "Prodigiorum ac Ostentorum", δίχως να είμαι σίγουρη... Γραμμένο από τον Conrad Lykosthenes & εκδεδομένο το 1557 στην Βασιλεία ( Ελβετία ), αποτελεί ένα χρονικό όπου περιγράφονται διάφορα τερατόμορφα πλάσματα, σύμφωνα με τις αναφορές που έδιναν οι ταξιδιώτες σε μακρινές χώρες. Το πραγματικό μυστήριο αυτού του χειρογράφου δεν είναι τα παράξενα και τα μυθικά πλάσματα που απεικονίζονται, αλλά η ακρίβεια των περιγραφών και οι εικόνες ζώων που είναι πλέον γνωστό ότι πράγματι υπάρχουν.


 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Από αυτά που γράψαμε, και για την ώρα, περισσότερο θα ταίριαζαν τα ακόλουθα τέσσερα στον κατάλογο που έχω στο μυαλό μου:

10 από τα πιο παράξενα βιβλία στον κόσμο

  • Codex Seraphinianus
  • Κάποιο χαρακτηριστικό βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα
  • το πιο μικρό βιβλίο
  • Το "Gadsby" (που είναι εξολοκλήρου γραμμένο δίχως το 'e' )
  • «Σκιές από τους Τοίχους του Θανάτου»

Όσο για το Βόινιτς, που θα ήταν καλή περίπτωση, είναι χειρόγραφος κώδικας και στην δική μου αντίληψη, μια κάπως διαφορετική κατηγορία από αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα με την λέξη "βιβλίο".

Χήθκλιφ, καλό και το "Prodigiorum ac Ostentorum" αλλά έχει πολλά τέτοια παράξενα με παράξενες απεικονήσεις και περιεχόμενο.

Ούτε μισή ακόμα η λίστα... Άλλες προσφορές; :χμ:
 
Όσο για το Βόινιτς, που θα ήταν καλή περίπτωση, είναι χειρόγραφος κώδικας και στην δική μου αντίληψη, μια κάπως διαφορετική κατηγορία από αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα με την λέξη "βιβλίο".
Μα οι κώδικες είναι βιβλία, δε νομίζω πως το γεγονός αυτό αναιρείται επειδή είναι χειρόγραφοι. :ρ
 
Καλησπέρα.
Μία διαδικτυακή βόλτα που έκανα, με βάση τις πρώτες σκέψεις, θα έλεγα, χωρίς να ξέρω φυσικά αν είναι ιδανικές για το θέμα:

-Το πιο γνωστό-διαβασμένο βιβλίο [αναφέρουν,η «Βίβλος», η «Κόκκινη Βίβλος» (πολιτικό μανιφέστο του Μάο), και «Χάρι Πότερ»]

-Το πιο γνωστό-διαβασμένο βιβλίο με άγνωστο συγγραφέα (βλέπω το «Χίλιες και μια νύχτες» / εντυπωσιακό, δεν το ήξερα / επίσης, το «Έπος του Γκιλγκαμές», από τα πιο παλιά; Δεν ξέρω ).
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ο Κώδικας Ρόχοντς (Rohonc Codex) είναι άλλη μια περίπτωση "Χειρόγραφου Βόινιτς". Η προέλευση και η ιστορία του βιβλίου είναι άγνωστη. Πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ένας Ουγγρος κόμης απο την πόλη Ρόχοντς μέχρι που δώρισε τη βιβλιοθήκη του σε μια Ουγγρικη Ακαδημία. Ενας κατάλογος αναφέρεται σε αυτό το βιβλίο ως "προσευχητάριο".

Οπως ειπα η περιπτωση του βιβλιου δεν διαφερει απο του Χειρόγραφου Βόινιτς. Προκειται για κειμενα σε μια ακατάληπτη γλωσσα και αλφάβητο. Η διαφορά του με το Βόινιτς είναι οτι περιέχει εικονογραφήσεις που είναι αρκετά αναγνωρίσιμες, όπως παραστάσεις βιβλικο-θρησκευτικών γεγονότων όπως η Γέννηση ή η Σταύρωση ή παραστάσεις απο την καθημερινή ζωή, καθώς και αναγνωρίσιμα σύμβολα (σταυροί, ημισέληνοι, σβάστικες) σε αντίθεση με του Βόινιτς οπου όλες οι εικονες ειναι ακατάληπτες. Μεγαλη μεριδα των Ουγγαρεζων επιστημονων παντως, θεωρει οτι προκειται για απατη.


(απο όσο μπορω να καταλαβω, η παραπανω εικονα παριστανει τον Ιησου μπροστα στον Πιλάτο, ή τον Αννα, ή τον Καϊάφα :) )

Η μυστηριώδης αλφάβητος που ειναι γραμμένο το βιβλίο εχει μεγάλη ποικιλότητα. Λεγεται οτι περιεχονται πανω απο 700 διαφορετικά σύμβολα, ενας δηλ. απιθανος αριθμος για γραμματα υπαρκτης αλφαβητου. Το χαρτι του βιβλιου χρονολογειται γυρω στα 1530. Εχουν υπαρξει διαφορες ψευδοεπιστημονικες προτασεις και ερμηνειες, οπως οτι προκειται για καποια διαλεκτο νεο-Σουμεριακων.
Προσφατα λεγεται οτι καποιοι ερευνητες καταφεραν να καταλαβουν τη δομη του κειμενου και να αναγνωρισουν το αριθμητικο συστημα που χρησιμοποιειται, καθως και καποια ονοματα (οπως των 4 Ευαγγελιστων).

Εδω βρισκονται λινκς με ολες τις σελιδες του βιβλιου.
 
Last edited:
Το νήμα αυτό είναι από τα αγαπημένα μου. Επειδή όμως χτυπησε μέσα μου το γλωσσολαγνικό καμπανάκι, θα ήθελα κατ' αρχάς να κάνω δύο διορθωσούλες: μία στην προφορά του Rohonc που είναι «ρόχοντς» κι όχι «ρόγοντς» (εφόσον δεν είναι Τσεχικα ή Σλοβακικα), και μία στη βιβλιοθήκη Kungliga της Στοκχόλμης, που πρέπει να μεταφραστεί: «Βασιλική Βιβλιοθήκη», αν και πλέον αποκαλείται Εθνική Βιβλιοθήκη. :)

Πρώτη φορά ακούω για τον καταπληκτικό Κώδικα Γίγαντα, και αν πάω ποτέ στην πρωτεύουσα της Σουηδίας θα φροντίσω να τον δω και από κοντά. Τα λατρεύω τα μεσαιωνικά βιβλία. Σε μια εποχή που η μόρφωση ήταν προνόμιο των ευγενών και τον ιερωμένων, αυτοί οι θησαυροί γνώσης γράφονταν και αντιγράφονταν με το χέρι, και συνήθως κοσμούνταν με θαυμάσια σχέδια και χρώματα. Τελικά κατέληγαν να είναι έργα τέχνης, αν και για λίγους. Αυτός είναι κι ένας λόγος που με συναρπάζει το Όνομα του ρόδου του Έκο.
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
στην προφορά του Rohonc που είναι «ρόχοντς» κι όχι «ρόγοντς» (εφόσον δεν είναι Τσεχικα ή Σλοβακικα)
Καπου ειχα δει την προφορα με γ αλλα δε θυμαμαι που. Αλλα τωρα που ξανακοιταξα στη Wikipedia εχει την προφορα που λες :ωιμέ: τη διόρθωσα.
Τι απάτη δηλαδή; :μαναι:
Οτι δηλαδη το εφταξε καποιος μεταγενεστερος απατεωνας στα κουτουρου για λογους εντυπωσιασμου και για να το πουλησει πολυ ακριβα σε καποιο συλλεκτη ή ερευνητη. Σε αυτη την περιπτωση το βιβλιο δεν εχει ιστορικη αξια και η "γλωσσα" και το "κείμενο" είναι απλα αλαμπουρνέζικα.
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το αρθρο της Wikipedia λεει οτι η χημικη αναλυση του χαρτιου δειχνει εποχη 1530. Αυτο μπορει να σημαινει κατι, αλλα οχι και πολλα επειδη δεν μας δειχνει και πότε γράφτηκε το βιβλιο. Αυτο δεν αποκλεει την περιπτωση καποιος τσαρλατανος του 18-19ου αιωνα να βρηκε τα παλια χαρτια και να εγραψε αλαμπουρνεζικα.
 


Μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, πιστεύω ωστόσο ότι είναι παράξενο ένα βιβλίο να έχει μεταλλικές σελίδες...
Ένα από τα 70 βιβλία που βρέθηκαν σε μια σπηλιά της Ιορδανίας, με θρησκευτικό περιεχόμενο.
 
Top