Να φτιάξουμε έναν κατάλογο με τα 10 πιο παράξενα βιβλία;

Εγώ ο ίδιος ξεφύλλισα στην Wescountry Studies Library στο Έξετερ της Αγγλίας ένα βιβλίο με ποιήματα του Μίλτον, με εξώφυλλο από ανθρώπινο δέρμα. Τώρα δεν έκανα και εργαστηριακή ανάλυση.

Στα περίεργα βιβλία θα έβαζα το "Σπίτι από φύλλα" λόγω του αρκετά περίεργου τρόπου με τον οποίο είναι τυπωμένο το κείμενο - σε στήλες, σε σπείρες, σε μαύρο και κόκκινο χρώμα, με διαγραφές, με κομμάτια γραμμένα σε γραμματοσειρά γραφομηχανής κτλ(στην πλήρη έκδοση, που δεν νομίζω ότι κυκλοφόρησε στα ελληνικά, υπάρχουν και κομμάτια σε γραφή Μπράιγ). . Πάντως το βιβλίο είναι παράξενο από πολλές απόψεις.
 
Last edited:
Διάβασα για ένα βιβλίο 16ου αιώνα, το οποίο έχει βιβλιοδετηθεί με την τεχνική του πλάτη με πλάτη (dos-a-dos) κι έτσι, μπορεί να διαβαστεί ως έξι αυτοτελή κείμενα με έξι διαφορετικούς τρόπους ξεφυλλίσματος! Εδώ για επιπλέον φωτογραφίες (το flickr της Εθνικής Σουηδικής Βιβλιοθήκης, το οποίο περιλαμβάνει κι άλλες φωτογραφίες εξαιρετικών βιβλίων! :))) ) κι από εδώ η πληροφορία που έκλεψα!
 
Last edited:
Για το συγκεκριμένο μιλάω κι εγώ Φαροφύλακα, στην ακριβώς παραπάνω ανάρτησή μου. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σου βέβαια.. :εεε;:
 


Ένας Άτλας... 350 ετών, με όνομα Klencke Atlas, και βρίσκεται στην Βρεττανική Βιβλιοθήκη.
Από τα βιβλία που δεν μπορείς να διαβάσεις ανάσκελα :ρ
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
στρώνεις ένα σεντόνι και κοιμάσαι γλυκά, πάντως.. ;)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης


Μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, πιστεύω ωστόσο ότι είναι παράξενο ένα βιβλίο να έχει μεταλλικές σελίδες...
Ένα από τα 70 βιβλία που βρέθηκαν σε μια σπηλιά της Ιορδανίας, με θρησκευτικό περιεχόμενο.
Από το λίγο που έχω ψάξει, πιστεύεται πως είναι πλαστά και σύγχρονες κατασκευές...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν το είχα υπόψη μου το συγκεκριμένο και μάλλον ταιριάζει σε αυτό το νήμα:
:)

Το πιο περίεργο, είναι το Tree of Codes, του Jonathan Safran Foer. Τι έκανε αυτός: πήρε το αγαπημένο του βιβλίο "The Street of Crocodiles" του Bruno Schulz και αρχισε να αφαιρεί λέξεις και γράμματα απο το κειμενο με τέτοιον τρόπο ώστε αυτό που απέμεινε να αποτελει ενα αυτόνομο, νέο κειμενο. Το βιβλιο έχει εκδοθει ακριβώς έτσι, κομμενο, σα γλυπτό.



 
Το έχετε δει αυτό;


εγώ εντυπωσιάστηκα . πρωτη φορα ακουσα για "σκηνοθετημένο" βιβλιο
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Λοιπόν, κάθομαι και το ξεφυλλίζω στο amazon και είναι πραγματικά κάτι το διαφορετικό. Δεν ξέρω τί εμπειρία μπορεί να είναι το διάβασμά του. Εγώ στο ξεφύλλισμα πιάστηκα να διαβάζω μόνο τα σχόλια κι όχι το έντυπο κείμενο. Μάλλον θα το πάρω δώρο για γενέθλια.

Σ' ευχαριστώ, Ραραού. :πάνω:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Λοιπον, το S μου θυμιζει μια παιδικη μου εμπειρια :Ρ

Δεν ξερω αν θυμαστε απο την 3η ταινια Ιντιανα Τζοουνς οπου η υποθεση περιφερεται γυρω απο ενα βιβλιαρακι/σημειωματαριο του πατερα του. Στις στιγμες που δειχνει να το ξεφυλλιζουν φαινεται οτι απο την παραγωγη εχουν γραψει με το χερι ολοκληρα κειμενα, σκιτσακια, εχουν βαλει και "χαρτακια" μεσα.

Στο βιντεοπαιχνιδι που κυκλοφορησε εκεινη την εποχη, στο πακετο περιλαμβανοταν ενα βιβλιαρακι που υποτιθεται οτι ηταν το συγκεκριμενο σημειωματαριο. Βεβαια δεν ειχε καμια σχεση με αυτο που φαινοταν στην ταινια: ηταν ενα κανονικα τυπωμενο βιβλιο, με χαρτινο εξωφυλλο, δεμενο με σιδερακια. Μεσα ομως το κειμενο ηταν απο γραμματοσειρα που εμοιαζε χειρογραφη. Ολο το κειμενο αφορουσε την ερευνα του Δρ. Τζοουνς για το Δισκοποτηρο, σχηματιζοντας ετσι μια βιογραφια του, και τα παιδικα χρονια του Ιντιανα. Υπηρχαν μεσα σχεδιακια, λεκεδες απο μελανι και καφέ, μουτζουρες και διορθωσεις. Καποιες σελιδες υποτιθεται οτι ηταν αποσπασματα απο εφημεριδες, τηλεγραφηματα ή σημειωσεις, και ολα αυτα αφορουσαν ενα γριφο του παιχνιδιου για να βρεις το "πραγματικο" Δισκοποτηρο στο τελος.

Φυσικα αυτο το βιβλιαρακι δε συγκρινεται με το καλοφτιαγμενο movie prop που φαινεται στην ταινια, ουτε και με το S. Εκεινη την εποχη ομως ηταν εντυπωσιακη interactive εμπειρια. Μεγαλώνοντας, εκτιμησα περισσοτερο το κειμενο με τις λεπτομερεις πληροφοριες.

Μια χαρακτηριστικη σελιδα που βρηκα στον ιστο:


(το παραπανω το αναφερω μονο και μονο επειδη μου το θυμησε το S. Σε καμια περιπτωση δεν ανηκει στα "παραξενα βιβλια")
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τελικά το πήρε κανείς; Πέρα από την ιδιαιτερότητά του ως προς το πως "παρουσιάζεται" το κείμενο, σαν υπόθεση/γραφή είναι ενδιαφέρον; Σκεφτόμουν να το κάνω δώρο αλλά διάβασα κάποιες αρκετά αρνητικές κριτικές που με έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Υπάρχει και σχετικό νήμα στο φόρουμ αν ψάξεις. ;)
 
Top