Οδηγός για επιλογή ηλεκτρονικού αναγνώστη

Θα ήθελα να συμπληρώσω ακόμα μερικές πληροφορίες, πέραν αυτού που ρώτησε ο Φάρος.
Αν και δεν μπορώ να μιλήσω για την πλειοψηφία των υπόλοιπων αναγνωστών, εγώ προσωπικά τα βιβλία μου τα έχω στον υπολογιστή, με back up σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, και από κει βάζω όσα θέλω στον Κιντλ.

(τα πιο πολύτιμα αρχεία μου είναι, τρέμω μην μου πάθουν κάτι και χαθούν, χαχα)

Αν και στην αρχή είχα μέσα στη συσκευή καμιά χίλια βιβλία σε μόνιμη βάση, πλέον τα έχω περιορίσει αρκετά, ίσως στα εκατό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να σκρολάρεις ανάμεσα σε όλους τους τίτλους, μέχρι να βρεις αυτό που ψάχνεις.

Το Αμαζον, μιας και προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο σύννεφό του από παντού, δίνει δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να τα ξανακατεβάσεις μέσω του λογαριασμού σου, και δεν τα χάνεις αν χαλάσει η συσκευή, ενώ αν έχεις κατεβασμένη την αντίστοιχη εφαρμογή, το βιβλίο σου συγχρονίζετα σε όλες τις συσκευές σου, και έτσι δεν χάνεις τη θέση σου ακόμα και αν διαβάζεις μια στο Κιντλ, μια στο κινητό, μια στον υπολογιστή. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορείς κιόλας να δανείζεις τα βιβλία σου, ή να δανείζεσαι από άλλους. Απλά στην Ελλάδα ειδικά, ο κόσμος δεν αγοράζει σε τέτοιο βαθμό βιβλία από το Άμαζον (ή έστω όχι μόνο από κει) - οπότε εκ των πραγμάτων κρατάει ένα αντίγραφο κάπου αλλού. Επιπλέον, τελευταία φορά που αγόρασα ηλεκτρονικά βιβλία από ελληνικό βιβλιοπωλείο, δεν μπορούσα να το περάσω στο Κιντλ, λόγω DRM, και αναγκάστηκα να κάνω διάφορες ευρεσιτεχνίες, για να μπορέσω να το διαβάσω.

Θα ήθελα να συμπληρώσω στο αρχικό μου άρθρο ότι πλέον η ανάλυση της οθόνης στο Κιντλ έχει φτάσει στα 300 ppi και έχει (μόλις) δεκαέξι διαβαθμίσεις του γκρι :(. Επίσης, αφότου το Άμαζον αγόρασε το goodreads, τώρα πια ο καθένας μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο λογαριασμό του εκεί μέσω του Κιντλ του, να ενημερώνει την πρόοδό του με το βιβλίο που διαβάζει, να γράφει κριτικές, να διαβάζει περιλήψεις και όλα τα άλλα που θα ήθελε να κάνει εκεί.

Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, νομίζω: πλέον έχει δοθεί η δυνατότητα να κατεβάσεις δωρεάν ένα δείγμα από πάρα πολλά βιβλία (εμένα ας πούμε μου πρότεινε να κατεβάσω δείγμα από ΟΛΗ την λίστα των βιβλίων προς ανάγνωση), ώστε να αποφασίσεις αν σου αρέσει πριν το αγοράσεις, και έτσι μπορεί κανείς να αποφύγει πολύ περισσότερες άτυχες αγορές συγκριτικά με παλιότερα.

Τι να πω άλλο... Όποιος δεν έχει ακόμα ηλεκτρονικό αναγνώστη, το κάνει υπ' ευθύνη του :))))


(αυτοί στο Άμαζον ξέρουν άραγε ελληνικά; να ζητήσω κανένα μπόνους για την τόσο ενθουσιώδη προβολή που τους κάνω, έλεος...)

 
Έχω την περιέργεια, εάν χαθεί ο αναγνώστης σου ή χαλάσει, τί γίνεται με τα βιβλία; Συνεχίζεις να έχεις δικαίωμα να τα ξανακατεβάσεις σε νέα συσκευή;
Απαντάω λίγο αργοπορημένα αλλά μπορεί η απάντηση μου να φανεί χρήσιμη.

Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης μου είναι kobo. Υπάρχει σχετική εφαρμογή στο κινητό και ιστιοσελίδα για υπολογιστές, απ' όπου μπορείς να κατεβάσεις - διαβάσεις βιβλία, όταν συγχρονίζει ο αναγνώστης κατεβαίνουν αυτόματα. Οπότε όταν έχεις αγοράσει κάτι από την Kobo αυτό συγχρονίζει σε όλες τις συσκευές που έχεις συνδεμένο το λογαριασμό σου.

Έχω αγοράσει βιβλία από σελίδες στο διαδίκτυο, ανεξάρτητες από την kobo, όπου τώρα που δοκίμασα ξανά, μπορώ να κατεβάσω όλα τα βιβλία που έχω αγοράσει αρκεί να συνδεθώ στο λογαριασμό μου. Δεν αναφέρω τη σελίδα, δεν υπάρχει λόγος, αν κάποιος θέλει να μάθει μπορώ να του στείλω προσωπικό μήνυμα.
 
Last edited:
Τον τελευταίο καιρό ξαναβλέπω τι υπάρχει από ereaders και προσπαθώ να αποφασίσω αν αξίζει να το πάρω (το χω ανάγκηηηη) ή όχι (ντάξει μωρέ μια χαρά βολεύεσαι με λαπτοπάκι- δανειστική βιβλιοθήκη κλπ).

Θέλω να ρωτήσω τα εξής:
1. Αν και δεν θα είναι η κύρια χρήση του αυτή, θα ήθελα να μπορώ να διαβάσω και ebooks (πιθανότατα σε μορφή pdf) που θα έχουν πίνακες (όχι ζωγραφικής :ρ ). Θα διαβάζονται ή θα εμφανίζεται όπως να ναι το κείμενο του πίνακα.
2. Ξέρω οτι κάποια υποστηρίζουν και audio. α) Mπορεί κάποιος να ακούει μουσική και παράλληλα να διαβάζει ή τα παίζει το μοτόρι; β) audiobooks παίζει κανονικά; (Ξέρω οτι της amazon παίζει μέσω audible, αλλά ρωτάω για περιπτώσεις που ήδη έχω κάποιο σε mp3)
3. Για το Kindle αν κάποιος το πάρει από το εξωτερικό την έκδοση με διαφημίσεις (που κανονικά δεν το στέλνουν στην Ελλάδα) θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του;
4. Βλέπω τα πιο καινούργια μοντέλα πχ Kobo aura one και Kindle Oasis να είναι στα 200+ euro. Αξίζει όντως η διαφορά ~100 από άλλα καλά μοντέλα (πχ PW3)
5. Υπάρχει κάτι αξιόπιστο σε καλή τιμή από την Κίνα (πχ όπως ειναι η Xiaomi και η Huawei για τα κινητά);
6. Βλέπω μια τάση για αύξηση του μεγέθους των ereades από 6 in. σε 8+. Ποιο πιστεύετε πως είναι καλύτερο (δεδομένου οτι θα χρησιμοποιείται για ανάγνωση εκτός σπιτιού);
7. Αν μου στείλει ο θείος μου κάποιο ηλεβιβλίο θα μπορώ να το διαβάσω χωρίς πρόβλημα ή θα χει θέμα με την εγγύηση κλπ.
8. Έχω δει σε βίνδεος οτι κάποιες φορές όταν αλλάζει η σελίδα γίνονται inverted -που λέμ και στο χουριομ- τα χρώματα. α) ποσο ενοχλητικό είναι ή απλώς δεν το προσέχεις μετά από λίγο καιρό; β) πόσο συχνό είναι; γ) υποθέτω πως πέρα από την συσκευή παίζει ρόλο και το αρχείο. Υπάρχει κάποιος τρόπος ελαχιστοποίησης του φαινομένου αυτού ή είναι τυχαίο;
9. Εσείς αν ήταν να πάρετε τώρα κάποιο, ποιο θα αγοράζατε;


Όποιος απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις είναι ήρωας και κερδίζει μια μπουγάτσα με κρέμα όταν τον δώ!


υγ: εχώ και άλλες ερωτήσεις αλλά είπα να κρατηθώ κάπως για αρχή.
 
Χαχα, για έλα από δω, καλέ μου, στο στρατόπεδό μας!
Λοιπόν, με τη σειρά:

1. Σε ebook reader θα μπορείς, αλλά ανάλογα με την ποιότητα του pdf μπορεί να σου τα εμφανίζει πολύ μικρά και να μην είσαι σε θέση να τα δεις ολόκληρα στην οθόνη, παρά μόνο αποσπασματικά και με μεγέθυνση κομμάτι - κομμάτι. Γι' αυτό που θέλεις, μάλλον θα χρειαστεί τάμπλετ ή υπολογιστή, αν και πάλι, κάποια πιντιφάκια που δεν είναι σκαναρισμένα από εικόνα έχουν διαδραστικότητα και έχουν περιθώρια να τα δεις ακόμα και σε κιντλ. Σκαναρισμένα από εικόνες, όχι και τόσο. Εκεί η μόνη λύση είναι να γυρίσεις το περιεχόμενο κατά 90 μοίρες, για να εκμεταλλεύεσαι περισσότερο το φάρδος της οθόνης.

2. Τον ήχο τον υποστηρίζουν μόνο τα τάμπλετ, τα κιντλ πλέον το έχουν καταργήσει, ακόμα και για βιβλία που παλιότερα μπορούσες να επιλέξεις το λεγόμενο text to speech, δηλαδή ανάγνωση από μια μηχανική φωνή. Μp3 μπορείς να ακούς κανονικά από το κινητό σου (θα σου συστήσω πρόγραμμα που κρατά σελιδοδείκτες, γυρίζει λίγο πίσω ή πάει λίγο μπροστά, παίζει πιο γρήγορα ή πιο αργά κλπ, αν σε ενδιαφέρει). Λόγου του όγκου του, εγώ δε θα άκουγα βιβλία από τάμπλετ. Έχεις το κινητό στην τσέπη σου, και μια βιβλιοθήκη μαζί.

3. Τα κιντλ από Αμερική λειτουργούν κανονικότατα εδώ, και αναγνωρίζουν όλα τα αλφάβητα (δηλαδή και κυριλλικά, ελληνικά κλπ).

4. Αν πάρεις e-reader όπως το κιντλ με φωτισμό οθόνης (το οποίο, τονίζω, χρησιμεύει μόνο για να διαβάζεις και τίποτα άλλο) επειδή θέλεις απλά να διαβάζεις, είναι υπεραρκετό. Ακόμα και τα πάμφθηνα παλιά μοντέλα χωρίς φωτισμό είναι ωραιότατα. Προσωπικά δε θα έδινα τόσα λεφτά, γιατί δε μου χρειάζεται τάμπλετ - κυρίως γιατί τη δουλειά μου την κάνω πλέον με το κινητό ή από το λαπτοπ, ενώ διαβάζω στο κιντλ - το τάμπλετ απλά δεν χρειάζεται, καθώς το μόνο του πλεονέκτημα (για μένα) είναι η λίγο μεγαλύτερη οθόνη από το κινητό ή αντίστοιχα ο μικρότερος όγκος από το λαπτοπ).

5. Ψάξε στο ebay. Δεν το έχω κοιτάξει, γιατί έχω το κιντλ μου εδώ και κάμποσα χρόνια και είναι πιστό σαν σκυλί. Αν και οι δυο μάρκες είναι αρκετά αξιόπιστες, έχω μια αίσθηση ότι δε βγάζουν όμως ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Να ξέρεις πάντως ότι από το άμαζον σου στέλνουν νέα συσκευή, αν χαλάσει το κιντλ, ενώ από Κίνα κλπ θα έχεις μάλλον θέμα με την εγγύηση. Προσωπικά δε νομίζω ότι αξίζει το ρίσκο (μην αναφέρω καν ότι θα έρθει του χρόνου, χαχα :Ρ)

6. Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεσαι μεγαλύτερο μέγεθος γιατί το κιντλ π.χ. χωράει άνετα στην παλάμη του χεριού σου, δεν είναι βαρύ, προβάλλει κανονικά μια σελίδα (μπορείς να διαλέξεις μέγεθος γραμματοσειράς φυσικά, οπότε αυτό αναπροσαρμόζεται), και είναι πολύ βολικό όταν ξαπλώνεις - δε χρειάζεται να το κρατάς με τα δυο χέρια, κάτι πολύ εύχρηστο όταν ξαπλώνεις στο πλάι.

7. Δε θα έχεις κανένα θέμα. Αν θέλεις, μπορείς να βάζεις τα βιβλία στον αναγνώστη μέσω του προγράμματος που αναφέρω πιο πάνω, αλλά και με απλή μεταφορά αρχείων, περνάει μια χαρά.

8. Δεν το γνωρίζω το φαινόμενο, αλλά αυτό συμβαίνει μάλλον μόνο σε τάμπλετ, σε αναγνώστες δεν το έχω δει ποτέ, οπότε όπως καταλαβαινεις, η συχνότητα εκεί είναι μηδέν.

9. Είμαι υπερευχαριστημένη με το Kindle Paperwhite με φωτισμό, η μπαταρία του είναι αθάνατη, δεν κουράζει καθόλου, μιας και είναι ίδιο με το χαρτί, είναι αρκετά μικρό και ταυτόχρονα αρκετά μεγάλο, βλέπει πλέον και τα pdf αρκετά καλά, τα αγγλικά λεξικά είναι πολύ εύχρηστα, η σύνδεση με το goodreads επίσης πολύ βολική, εν ολίγοις, πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο παράπονο. Υποθέτω ότι αυτό θα ισχύει και για το kobo, μιας και αυτά συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές, απλώς εγώ μπορώ να κρίνω μόνο βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας. Σίγουρα αν ήμουν στη θέση σου ΔΕ θα αγόραζα τάμπλετ, είναι το μόνο που θα τολμούσα να εκφράσω ως συμβουλή.

Ό,τι άλλη ερώτηση έχεις, ρίχ' την, και περιμένω τη μπουγάτσα. Τώρα που πλησιάζουν η γιορτές, ξέρεις, αντί για βασιλόπιτα, μπουγάτσα με φλουρί...
 
Χαχα, για έλα από δω, καλέ μου, στο στρατόπεδό μας!
Άσε έχω τουλάχιστον 3 χρόνια που ανά διαστήματα τα κοιτάζω αλλά τελικά ακόμα δεν έχω πάρει :ρ

2. Χα! Σε επιασα αδιάβαστη! Το τελευταίο kindle oasis υποστηρίζει αλλά μόνο μέσω bluetooth ηχείων/ακουστικών (γκρρρ δίνεις τόσα λεφτά και μια θύρα jack δεν βάζουν, άτιμη apple...). Έλεγα μήπως γλίτωνα καμια συσκευή και συνδύαζα 2 σε 1. Θα ρίξω και μια ματιά στις άλλες εταιρίες να δω τι παίζει με αυτές.

8. Αυτό εννοώ Καστάλια:
[video=youtube;OPHy-cYkodg]http://www.youtube.com/watch?v=OPHy-cYkodg[/video]
Στο βίντεο αλλάζει και ρυθμίσεις οπότε μάλλον "μαυρίζει" στιγμιαία η οθόνη πιο συχνά αλλά από οσο ξέρω γίνεται και οταν αλλάζεις σελίδα ανα διαστήματα.

10. Διαφημίσεις. Πόσο ενοχλητικές είναι; Εμφανίζονται και ενώ διαβάζεις ή απλώς στην αρχική οθόνη;
11. Διάβασμα το βράδυ χωρίς φως. Ξέρω οτι τα πιο ακριβά μοντέλα έχουν διάφορες λειτουργίες για να προσαρμόζεται το "χρώμα" (η συχνότητα) του φωτός. Τα έχουν τα πιο απλά/παλιά μοντέλα; Αν οχι, βολεύουν και χωρίς αυτά;
12. Αν δεν κάνω λάθος τα κιντλ δεν υποστηρίζουν epub. Αλλάζει εύκολα-απροβλημάτιστα με το calibre σε μορφή για κιντλ;
13. Ποιό ειναι το νόημα της ζωής;


υγ: πάω να αγοράσω τη μπουγάτσα... :ευχαριστώ:
υγ2: καλά με βλέπω να ξαναρωτάω σε κανά τριμήνο κι άλλα και πάλι να μην αποφασίζω να αγοράσω.
 
Κοίτα, αυτό που λες για το στιγμιαίο μαύρισμα της οθόνης, τώρα που το βλέπω στο βίντεο, μάλλον συμβαίνει, προφανώς, αλλά για μένα είναι τόσο ανεπαίσθητο, που δεν το είχα προσέξει ποτέ, και σίγουρα δε με έχει ενοχλήσει. Αν η δική σου ευαισθησία δεν σηκώνει τέτοια, μάλλον δεν είσαι χοντρόπετσος σαν του λόγου μου :χαχα:

Όσο για το συνδυασμό δυο συσκευών κλπ που λες. Δεν ξέρω πώς λειτουργείς εσύ, αλλά εγώ έχω παντού το κινητό μου (στο οποίο μάλιστα αν κατεβάσεις την εφαρμογή του κιντλ μπορείς να συγχρονίζεις τα βιβλία σου, και να συνεχίζεις να διαβάζεις από κει που σταμάτησες το βράδυ στο κιντλ σου). Σ' αυτό μπορείς να διαβάσεις, σίγουρα βολεύει καλύτερα για να ακούς βιβλία ή μουσική, καθώς είναι πιο μικρό και όχι τόσο ευαίσθητο όσο οι αναγνώστες, και με κάρτα μνήμης μπορεί να σηκώσει τόνους αρχείων (συν ότι θα διακοπεί αυτό που ακούς, αν σου τηλεφωνούν, ενώ διαφορετικά μπορεί να μην ακούσεις το τηλέφωνό σου, αν ακούς κάτι από άλλη συσκευή και είσαι απορροφημένος). Έχει και πολύ ωραίες εφαρμογές για ακουστικά βιβλία που διευκολύνουν πολύ την ακρόαση. Αν ήμουν στη θέση σου, θα έδινα τα επιπλέον λεφτά σε καλό κινητό, και έναν αναγνώστη με φωτισμό, ή και σκέτο ακόμα - η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι αυτά τα δυο είναι υπεραρκετά για τις αναγνωστικές ανάγκες ενός αρκετά φιλόδοξου αναγνώστη σαν κι εμένα πχ. Φυσικά, ο καθένας είναι διαφορετικός, οπότε ο καθένας κρίνει διαφορετικά, αλλά η δική μου άποψη είναι αυτή, περί ορέξεως, μπουγάτσα.

10. Κατά τα άλλα, η διαφήμιση είναι απλά μια προφύλαξη οθόνης, που χάνεται μόλις περάσεις το δάχτυλό σου για να ανοίξει η συσκευή. Δεν είναι καθόλου ενοχλητική, γιατί ειλικρινά δε με νοιάζει αν θα έχει μια μαύρη οθόνη ή αυτό - πραγματικά δεν το θεωρώ κάτι στο οποίο αξίζει να αφιερώσει κανείς δεύτερη σκέψη. Μη σου πω ότι μερικές φορές έχει και κάποια βιβλία που μου κινούν το ενδιαφέρον και τα ανοίγω να δω λεπτομέρειες. Όσο διαβάζεις, δεν εμφανίζονται διαφημίσεις.

11. Προσωπικά πήρα το μοντέλο με φωτισμό οθόνης και σώθηκα, αλλά αν δε σε ενοχλεί να έχεις αναμμένο φως δίπλα σου, όπως θα είχες με ένα κανονικό βιβλίο, μπορείς να πάρεις σχεδόν τζάμπα τα παλιότερα μοντέλα χωρίς φως. Δεν έχουν οθόνη επαφής, αλλά κουμπιά για να αλλάζεις τις σελίδες και να λειτουργείς το μενού, το οποίο όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα. Άλλωστε η χρήση του μενού είναι σχεδόν μηδαμινή, εκτός αν θέλεις να συμβουλεύεσαι συχνά το λεξικό ή τη wikipedia σχετικά με λέξεις από το κείμενο.
Στο paper white πάντως μπορείς να προσαρμόσεις το φως από σχεδόν ανεπαίσθητο ως αρκετά λαμπρό - πχ αν ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και δε σου κολλάει ύπνος, και θέλεις να διαβάσεις λίγο για να μην κάθεσαι στο κρεβάτι κοιτώντας το σκοτάδι με γουρλωμένα μάτια, μπορείς να βάλεις ένα πολύ χαμηλό φωτισμό, έτσι ώστε και να μη σε ξυπνήσει τελείως, και να μην φωτίζει όλο το δωμάτιο, σε περίπτωση που κοιμάσαι με κόσμο και δε θέλεις να ενοχλείς.

12. Τα κιντλ όντως δεν υποστηρίζουν τα epub, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχα ποτέ θέμα με την μετατροπή, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που το βιβλίο περιέχει πολλές εικόνες ή σχεδιαγράμματα - όμως και αυτό όχι πάντα (πχ το Ημερολόγιο μιας ξενέρωτης, ουσιαστικά σχεδόν μόνο εικόνες, που έκανα μετατροπή για την κόρη μου, βγήκε μια χαρά).

13. 42

Ό,τι άλλο χρειαστείς, ελεύθερα, ο προσηλυτισμός είναι από τα αγαπημένα χόμπι μου :))))
 
Άποψη μου πάντως είναι ότι είναι καλύτερα να πάρει κάποιος έναν ereader όπως πχ. κάποιον Illumina της Icarus (δεν έχω κανένα συμφέρον από την εταιρία - σαν παράδειγμα τη φέρνω) που έχει Google Play και μπορείς να κατεβάσεις όποιες εφαρμογές ανάγνωσης, καταστήματος ή βιβλιοθήκης θέλεις και να διαβάζεις και να ακούς τα πάντα, από το να πάρεις πχ. ένα Κindle και να κλειδωθείς στο Amazon.
 
Χρησιμοποιώ το Kindle Paperwhite είμαι πολύ ικανοποιημένος σε σχέση με τις ταμπλέτες που κουράσουν λόγω του μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες.

Επίσης, χρησιμοποιώ το Calibre κυρίως να μετατρέψω αρχεία από Mobi και Epub σε AZW3, γιατί με τις μορφές Mobi και Epub δεν εμφανίζεται το βιβλίο με το εξώφυλλο, υπάρχουν και βιβλία που δεν έχουν καν εξώφυλλο, οπότε ψάχνω στο ίντερνετ και κάνω την ενσωμάτωση με το Calibre και στην συνέχεια το μετατρέπω σε AZW3 μορφή. Στη συνέχεια πάνω δεξιά στο Calibre, έχει την επιθυμητή συσκευή αποθηκευμένη και επιλέγω να αποθηκεύω το μετατρεπόμενο αρχείο στην συσκευή του Kindle.
 
Γιούκ, εξαιρετική πρόταση! Αν δεν είχα ήδη συσκευή, πιθανότατα θα ακολουθούσα τη συμβουλή σου, και λόγω κόστους, και λόγω ανοιχτών επιλογών για το φορμάτ. Αν και είμαι πολύ δεμένη με το κιντλ μου, πιστεύω ότι με μια τέτοια τιμή όπως αυτή που δείχνει στο λινκ σου, όποιος θέλει να εμπλουτίσει το διάβασμά του με ηλεκτρονικά βιβλία δε θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να ξανασκεφτεί το τάμπλετ ως εναλλακτική λύση, last but not least λόγω του γεγονότος ότι χαλάει την ποιότητα του ύπνου, αν διαβάζει κανείς πριν κοιμηθεί όπως τόσο εύστοχα αποδεικνύεται σ' αυτό και σ' αυτό το βιβλίο (εξαιρετικά βιβλία, παρεμπιπτόντως που με έχουν προβληματίσει πολύ για τις εκτεταμένες συνέπειες της έκθεσής μας σε οθόνες κινητών, υπολογιστών, τάμπλετ κλπ). 'Αρα, Ιπποπόταμε, απαντήθηκε πολύ εύστοχα και το 5. Αν ξανάρθεις σε τρεις μήνες, θα σε πάρουμε με τις μπουγάτσες :θρρρ: (πλάκα κάνω, ξαναέλα όσες φορές χρειαστεί, να που με τη συζήτηση προέκυψαν καλύτερες λύσεις).
 
Άποψη μου πάντως είναι ότι είναι καλύτερα να πάρει κάποιος έναν ereader όπως πχ. κάποιον Illumina της Icarus (δεν έχω κανένα συμφέρον από την εταιρία - σαν παράδειγμα τη φέρνω) που έχει Google Play και μπορείς να κατεβάσεις όποιες εφαρμογές ανάγνωσης, καταστήματος ή βιβλιοθήκης θέλεις και να διαβάζεις και να ακούς τα πάντα, από το να πάρεις πχ. ένα Κindle και να κλειδωθείς στο Amazon.
Γιουκ το σκεφτόμουν και αυτό και θα το ψάξω. Αλλά το θέμα ειναι οτι επειδή έτσι κι αλλιώς θα είναι σχετικά περιορισμένες οι δυνατότητες (ή οι χρήσεις) της συσκευής το gplay δεν νομίζω πως θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά. Η Illumina που αναφέρεις την είχα δει λίγο αλλά έχει δυο "αρνητικά" 1) οι φθηνές συσκευές τις δεν εχουν e-ink οθόνη αλλά lcd 2) τα πιο ακριβά/καλά μοντέλα είναι στα ίδια λεφτά σχεδόν με άλλες εδραιωμένες εταιρίες (=πιθανότερα καλύτερη υποστήριξη/ καλύτερο community κλπ). Προσφέρουν βέβαια κάποιες παραπάνω δυνατότητες αλλά μιλάμε για τιμές γύρω στα 200$.

Επίσης μια άλλη εταιρία που έχω δει να αναφέρεται αλλά έχω διαβάασει ανάμεικτες κριτικές είναι η pocketbook.
Τι εννοείς με το "να κλειδωθείς στο Amazon"; Από όσο ξέρω μπορείς να περάσεις και βιβλία εκτός amazon.

Τώρα μπορώ να σε εμπιστευτώ απόλυτα.


υγ: ελπίζω να μην φαίνεται πως διυλίζω τον κώνωπα και εύχομαι πως κάποιες από αυτές τις πληροφορίες θα βοήθησουν και άλλους
 
Καλημέρα σας και καλώς σας βρήκα!

Εδώ και λίγους μήνες σκέφτομαι να αγοράσω κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη περισσότερο για να διαβάζω εκτός σπιτιού. Σκεφτόμουν να αγοράσω κάποιο Kindle, αλλά από ότι είδα στο Kindle shop δεν υπάρχουν ελληνικοί τίτλοι. Στα ελληνικά βιβλιοπωλεία που πωλούν e-books, βλέπω ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με το Kindle. Δεν έχω καταλάβει αν μπορούμε να του περάσουμε βιβλία μέσω σύνδεσης από τον υπολογιστή. Και αν μπορούμε "κλειδωμένα¨ αγορασμένα βιβλία να τα μετατρέψουμε στη μορφή που αναγνωρίζει το Kindle.

Τελικά ποιόν ηλεκτρονικό αναγνώστη να αγοράσω που να έχει αυτές τις δυνατότητες και να έχει και κάποια τεχνική υποστήριξη, αν χρειαστεί. Όσον αφορά το κόστος, θέλω κάποια σχετικά οικονομική.
 
Καλημέρα σας και καλώς σας βρήκα!

Εδώ και λίγους μήνες σκέφτομαι να αγοράσω κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη περισσότερο για να διαβάζω εκτός σπιτιού. Σκεφτόμουν να αγοράσω κάποιο Kindle, αλλά από ότι είδα στο Kindle shop δεν υπάρχουν ελληνικοί τίτλοι. Στα ελληνικά βιβλιοπωλεία που πωλούν e-books, βλέπω ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με το Kindle. Δεν έχω καταλάβει αν μπορούμε να του περάσουμε βιβλία μέσω σύνδεσης από τον υπολογιστή. Και αν μπορούμε "κλειδωμένα¨ αγορασμένα βιβλία να τα μετατρέψουμε στη μορφή που αναγνωρίζει το Kindle.

Τελικά ποιόν ηλεκτρονικό αναγνώστη να αγοράσω που να έχει αυτές τις δυνατότητες και να έχει και κάποια τεχνική υποστήριξη, αν χρειαστεί. Όσον αφορά το κόστος, θέλω κάποια σχετικά οικονομική.
Θα μπορέσει κάποιος να με κατευθύνει πια συσκευή e reader τελικά να αγοράσω....?:χμχμ::ανάγνωση::ξεφύλλισμα::χμχμ:
 
Κοίταξε, Γιάννη, στην Ελλάδα δεν ξέρω πώς έχει το θέμα με την τεχνική υποστήριξη για το Κιντλ, για τον απλό λόγο ότι μέχρι στιγμής έχω αλλάξει τρία, και μ' αυτό εννοώ ότι μου έστειλαν καινούριο, όταν κατά λάθος πάτησα με τον αγκώνα μου πάνω στην οθόνη του παλιού ή μου έπεσε και χάλασε. Αυτό φυσικά ήταν πριν πάρω πριν από κάποια χρόνια το Paperwhite, που έχει φωτιζόμενη οθόνη, και το οποίο αποδείχθηκε τρομερά ανθεκτικό μέχρι στιγμής, μην το ματιάξω το καλό μου.

Το θέμα που αναφέρεις για την αναγνώριση του φορμάτ από ελληνικά βιβλιοπωλεία είναι πιο σοβαρό. Όντως ισχύει αυτό που λες, και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να γκουγκλάρεις την εφαρμογή που σπάει το DRM και να περάσεις τη βιβλιοθήκη σου στο Calibre απ' όπου μπορείς να τα διαχειρίζεσαι πολύ εύκολα και να τροποποιείς το φορμάτ, ενώ στη συνέχεια θα τα στέλνει και στη συσκευή σου χωρίς κόπο. Η άλλη είναι απλώς να αγοράσεις κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη που να αναγνωρίζει το φορμάτ των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Αυτό φυσικά ισχύει αν επιμένεις να πάρεις ηλεκτρονικό αναγνώστη, και όχι τάμπλετ, όπου αναγνωρίζει τα πάντα. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, αν έχεις έξυπνο κινητό, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάρεις ηλεκτρονικό αναγνώστη, και αν σε παίρνει, με φωτισμό οθόνης, γιατί αυτό θα σου λύσει τα χέρια, περιττό να το επεξηγώ κι άλλο. Όσον αφορά τις τιμές, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ψάξεις μόνος σου και να συγκρίνεις. Πλέον είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό και μπορείς να παραγγείλεις τα πάντα από παντού.
 
Κοίταξε, Γιάννη, στην Ελλάδα δεν ξέρω πώς έχει το θέμα με την τεχνική υποστήριξη για το Κιντλ, για τον απλό λόγο ότι μέχρι στιγμής έχω αλλάξει τρία, και μ' αυτό εννοώ ότι μου έστειλαν καινούριο, όταν κατά λάθος πάτησα με τον αγκώνα μου πάνω στην οθόνη του παλιού ή μου έπεσε και χάλασε. Αυτό φυσικά ήταν πριν πάρω πριν από κάποια χρόνια το Paperwhite, που έχει φωτιζόμενη οθόνη, και το οποίο αποδείχθηκε τρομερά ανθεκτικό μέχρι στιγμής, μην το ματιάξω το καλό μου.

Το θέμα που αναφέρεις για την αναγνώριση του φορμάτ από ελληνικά βιβλιοπωλεία είναι πιο σοβαρό. Όντως ισχύει αυτό που λες, και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να γκουγκλάρεις την εφαρμογή που σπάει το DRM και να περάσεις τη βιβλιοθήκη σου στο Calibre απ' όπου μπορείς να τα διαχειρίζεσαι πολύ εύκολα και να τροποποιείς το φορμάτ, ενώ στη συνέχεια θα τα στέλνει και στη συσκευή σου χωρίς κόπο. Η άλλη είναι απλώς να αγοράσεις κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη που να αναγνωρίζει το φορμάτ των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Αυτό φυσικά ισχύει αν επιμένεις να πάρεις ηλεκτρονικό αναγνώστη, και όχι τάμπλετ, όπου αναγνωρίζει τα πάντα. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, αν έχεις έξυπνο κινητό, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάρεις ηλεκτρονικό αναγνώστη, και αν σε παίρνει, με φωτισμό οθόνης, γιατί αυτό θα σου λύσει τα χέρια, περιττό να το επεξηγώ κι άλλο. Όσον αφορά τις τιμές, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ψάξεις μόνος σου και να συγκρίνεις. Πλέον είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό και μπορείς να παραγγείλεις τα πάντα από παντού.
Καστάλια καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Έχω τάμπλετ, αλλά δεν μπορώ να διαβάσω. Εδώ στον υπολογιστή και δυσκολεύομαι να διαβάσω πολύ ώρα. Θέλω να πάρω ereader αλλά δεν ξέρω ποιο να πάρω... Είναι ότι θέλω κάποια βιβλία να τα αγοράζω αλλά είναι αυτό που με προβληματίζει αν θα μπορεί το kindle να τα αναγνωρίζει! Οπότε μπορώ να τα τροποποιήσω και να τα δει το kindle. Αλλιώς ποιά μάρκα να κοιτάξω, pocketbook, kobo ή tolino ή κάποια άλλη μάρκα? Ποιά είναι πιο ποιοτική? Αν έχετε κάποια εμπειρία από αυτά...? Να πάρω kindle καλύτερα....? Έχω μπερδευτεί πραγματικά....
 
Last edited:
Τα πράγματα δεν είναι τόσο μπερδεμένα όσο νομίζεις. Η σύντομη απάντηση είναι μην πάρεις κιντλ, αν θέλεις να αγοράζεις βιβλία από Έλληνες εκδότες. Παρότι υπάρχει τρόπος να τα διαβάσεις, απαιτείται μια διαδικασία για να το κάνεις (η οποία περιλαμβάνει σπάσιμο δικαιωμάτων, και αυτό σαφώς δεν είναι κάτι που ενθαρρύνεται), και αν σκοπεύεις να διαβάζεις πολλά τέτοια βιβλία, δεν αξίζει. Άρα δες ποιο φορμάτ πουλάνε οι εκδοτικοί οίκοι, και γκούγκλαρε "ηλεκτρονικούς αναγνώστες". Διάλεξε αυτό που σου κάνει από άποψη τιμής και δυνατοτήτων (ουσιαστικά αν έχει φωτισμό η οθόνη ή όχι, κυρίως), βεβαιώσου ότι αναγνωρίζει το φορμάτ των βιβλίων που αποκτάς, και παράγγειλέ το. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ανθεκτικά μηχανήματα και δε θα χρειάζεσαι σέρβις τρεις την ώρα, αλλά και έτσι, πλέον οι περισσότεροι τεχνικοί υπολογιστών ξέρουν να τα επισκευάζουν και αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες, αν χρειαστεί. Ποιο αναγνώστη θα επιλέξεις είναι κάτι που το ξέρεις μόνο εσύ, και δεν μπορεί να σου συστήσει κάποιος άλλος ένα συγκεκριμένο, γιατί δεν ξέρει ούτε τις ανάγκες σου, ούτε τα λεφτά που θέλεις να δώσεις. Επίσης, ρίξε μια ματιά και στους συνδέσμους που έχουμε με τα δωρεάν βιβλία. Από κει μπορείς να βρεις άπειρους τίτλους, κλασικούς και νέους. Τέλος, θα σου συνιστούσα να εγκαταστήσεις το Calibre, γιατί αυτό θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τη βιβλιοθήκη σου σε τάξη και να έχεις εύκολο τρόπο να εφαρμόζεις διάφορα φίλτρα και να βάζεις τις κατάλληλες ετικέτες στα βιβλία σου προς εύκολη πλοήγηση, συν ότι τα στέλνει εύκολα και όμορφα σε όποια συσκευή κι αν διαλέξεις τελικά, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις πού θα τα βάλεις και πώς θα τα βρεις μετά.

Ελπίζω να σε διαφώτισα.
 
Αλλιώς ποιά μάρκα να κοιτάξω, pocketbook, kobo ή tolino ή κάποια άλλη μάρκα? Ποιά είναι πιο ποιοτική?
Χωρίς να έχω πιάσει κανένα στα χέρια μου, πριν μερικούς μήνες που το είχα ψάξει κάπως από αυτά που αναφέρεις θα έλεγα οτι σε ποιότητα αυτά που αναφέρεις πάνε κάπως έτσι: kobo > > pocketbook> tolino.
Ειδικά τα τελευταία μοντέλα της kobo (που όμως μιλάμε για ~250$ που δεν ξέρω αν τα αξίζουν) θεωρούνται από αρκετούς τα καλύτερα ereader της αγοράς (και σε σχέση με τα kindle).
 
Έχω πάρει στα παιδιά μου το παλιό κιντλ χωρίς φωτισμό, το είχα αγοράσει κάπου στα 60 δολάρια το ένα, και ενώ, σαν παιδιά, δεν είναι και οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες και όλο τους πέφτει και πατιέται, δεν έχουν χαλάσει εδώ και κάμποσα χρόνια. Γενικώς επειδή οι αναγνώστες δεν έχουν τις λειτουργικές απαιτήσεις που έχει ένα τάμπλετ, θα έλεγα ότι δεν αξίζει να δώσεις μια περιουσία για κάτι που μπορείς να κάνεις σχεδόν εξίσου καλά και με κάτι φθηνότερο. Ουσιαστικά η επιλογή που θα πρέπει να κάνεις κατά τη γνώμη μου είναι αν θα δώσεις λίγα επιπλέον λεφτά για τον φωτισμό, πέραν αυτού δε χρειάζεται να αγοράσεις και τον ακριβότερο αναγνώστη που υπάρχει.
 
Καλησπέρα σας και πάλι, καταρχάς να ζητήσω μια συγνώμη για τις απαντήσεις με παράθεση που έκανα πιο πριν. Όντως χωρίς να το σκεφτώ απλά πάταγα στο απάντηση με παράθεση και όχι απάντηση στο νήμα ως όφειλα, στα επόμενα μηνύματά μου φυσικά δεν θα το επαναλάβω!

Για τις τρεις αυτές μάρκες που έγραψα, εκτός φυσικά του Kindle, τις είδα στο site του skroutz. Δεν ξέρω γενικώς τις μάρκες και ποιές αξίζουν τα λεφτά τους. έχω δει έχει και η sony αλλά είναι τεράστια και πανάκριβα.

Διαβάζω σε ξένα site και βλέπω στο youtube ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές στην ανάλυση των οθονών τους, άλλες είναι e ink άλλες όχι, άλλα είναι 800 επί 600, άλλες είναι 1760 (κάτι τέτοιο). Επίσης είναι 4gb ή 8gb οι χωρητικότητες τους. Άλλα ereader υποστηρίζουν ελληνική γλώσσα και άλλα όχι. Άλλα είναι αφής και άλλα όχι. Σ΄αυτά τα στοιχεία που σας αναφέρω μπερδεύομαι και δεν μπορώ να καταλήξω κάπου και φυσικά στο θέμα αναγνώρισης των ελληνικών βιβλίων, που όντως το έλυσα στην κατανόησή του με τη βοήθειά σας!

Έβαλα τις εφαρμογές για να τις δω στο android tablet μου της kindle και της kobo, απελπισία σκέτη τα βιβλιοπωλεία τους, ίχνος ελληνικού βιβλίου.

Τα χρήματα που θέλω να διαθέσω με κάποια θήκη προστασίας του είναι μέχρι 200 ευρώ συνολικά. Για αυτό και ρώτησα στο φόρουμ μήπως και ξέρετε κάτι περισσότερο, μην αγοράσω στο τέλος καμιά "φόλα" όπως λέμε στην καθομιλουμένη.
 
"άλλες είναι e ink άλλες όχι" : e ink πρέπει να είναι, αλλιώς αν έχει LCD ή κάτι παρόμοιο είναι σαν να διαβάζεις σε tablet, smartphone κλπ

"άλλα είναι 800 επί 600, άλλες είναι 1760 (κάτι τέτοιο)":
η ανάλυσηόπως και τα dpi έχουν να κάνουν με το πόσο ευκρινές θα είναι το κείμενο. Πάντως πιστεύω πως για ανάγνωση βιβλίων (χωρίς εικόνες) δεν έχει τόση σημασία ειδικά αν δεν υπάρχουν προβλήματα όρασης. Κάνε ενα γκουγκλάρισμα μεταξύ των διαφορετικών αναλύσεων-dpi για να δεις οτι δεν υπάρχει και τοοοοσο μεγάλη διαφορά.

"Επίσης είναι 4gb ή 8gb οι χωρητικότητες τους"
: τα 4 είναι (υπερ)αρκετά ειδικά αν τα αρχεία είναι σε μορφή για ereader και οχι κάνα τεράστιο pdf

"Άλλα είναι αφής και άλλα όχι": νομίζω πως είναι θέμα προτίμησης, αρκετοί παλιοί χρήστες που είχαν συνηθίσει στα πλήκτρα προτιμούν με πλήκτρα ενώ άλλοι λόγω συχνής χρήσης tablet/ smartphone προτιμούν της αφής. Τα πλήκτρα ίσως να βολεύουν περισσότερο σε διάβασμα με το ένα χέρι, τα αφής δεν κινδυνεύουν από χαλασμένα/φθαρμένα μηχανικά κουμπιά.

Κάποια χαρακτηριστικά που δεν αναφέρεις και είναι ίσως σημαντικά:
1. ενσωματωμένο φωτισμό που αναφέρει και η Καστάλια (ειδικά για το διάβασμα το βράδυ)
2. διαβάθμιση φωτεινότητας και θερμοκρασίας (αποχρώσεις) της οθόνης
3. μέγεθος οθόνης 6inch vs 8inch
 
Top