Έχετε Περιοδικά στη βιβλιοθήκη σας και γιατί;

Τα περιοδικά συνήθως προορίζονται για στιγμιαία ενημέρωση (π.χ. για το πρόγραμμα της τηλεόρασης της τρέχουσας βδομάδας) και μετά χάνουν την αξία τους και τα πετάμε. Πολλές φορές όμως βλέπουμε σε αξιόλογες βιβλιοθήκες συλλογές περιοδικών που φυλάσσονται για πολλά χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για πολλούς λόγους. Αναφέρω μερικούς:
  • Γιατί πολλά άρθρα περιοδικών έχουν διαχρονική αξία. Για παράδειγμα ένα άρθρο του περιοδικού National Geographic για την κλιματική αλλαγή ή την ιστορία της Μινωικής Κρήτης, μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον.
  • Γιατί έχουν αισθητική αξία. Ένα τεύχος ενός παιδικού περιοδικού μπορεί να έχει τόσο ωραία σκίτσα που να μας αρέσει να το βλέπουμε κατά καιρούς και να το θαυμάζουμε, όπως κάθε έργο τέχνης. Άλλωστε σήμερα σε όλα τα βιβλία ιστορίας της τέχνης υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τα κόμικς.
  • Γιατί έχουν συναισθηματική αξία. Ένα τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης του 1985 μπορεί να μας θυμίσει έντονα τις αγαπημένες μας σειρές της εποχής εκείνης και μαζί τους τα παιδικά (ή νεανικά) μας χρόνια.
  • Γιατί πολλά μαζί περιοδικά αποτελούν μια συλλογή πληροφορίας που είναι απαραίτητη σε επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι και οι γιατροί. Τα περιοδικά αυτού του τύπου τείνουν να γίνουν ηλεκτρονικά.
  • Πολλά βιβλία (π.χ. εγκυκλοπαίδειες και λεξικά) εκδίδονται σε τεύχη και μετά τη συμπλήρωση της έκδοσης δίδονται στο βιβλιοδέτη για δέσιμο σε τόμους.
Στη δική μου βιβλιοθήκη υπάρχουν αρκετά περιοδικά και οι λόγοι που τα φυλάσσω είναι όλοι οι προηγούμενοι. Δίνω μερικά παραδείγματα. Δεν αναφέρω περιοδικά επαγγελματικού περιεχομένου:
1. Περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη". Ήταν μια εκδοτική επιτυχία της δεκαετίας του 1960, που συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του περιοδικού που εκδίδει ο "Πάπυρος" έπαιξε ο λογοτέχνης Νίκος Αγγελής, που δυστυχώς χάθηκε πρόωρα και αυτό είχε αντίκτυπο στην ποιότητα του περιοδικού. Στην εικόνα το πρώτο τεύχος του περιοδικού (Ιούλιος 1968) σε συλλεκτική επανέκδοση



2. Περιοδικό "Γαιόραμα". Εκδότης: Άρης Τερζόπουλος. Ποιοτική έκδοση, που έμοιαζε με το "National Geographic" και δεν εκδίδεται πια. Το πλεονέκτημα του ήταν ότι η επιλογή των θεμάτων ενδιέφερε περισσότερο τον Έλληνα αναγνώστη.



3. Περιοδικό ''National Geographic", ελληνική έκδοση. Εκδίδεται από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.



4. Περιοδικά Πληροφορικής. Μανιώδης αναγνώστης για δεκαετίες, έχω πολλές στοίβες. Τόσες πολλές που ίσως πετάξω μερικά για να αδειάσω χώρο.



5. Κόμικς. Έχω λίγα από τα χιλιάδες τεύχη που έχω διαβάσει.



6. Περιοδικό Life. Έχω λίγα αλλά διαλεγμένα τεύχη στα Αγγλικά.



Εσείς έχετε περιοδικά στη βιβλιοθήκη σας;
 
Last edited:

Το περιοδικό PC Master είχε σαν συμπλήρωμα το PC games, που σε ορισμένους ίσως θυμίζει πολλά.



Τεύχος του "Computer για όλους" που διαφημίζει... το Internet. 1994.



Τεύχος του PC Master επίσης του 1994 που γράφει: "Άλλα κόλπα: Γραφικά στο Internet"
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Τα περιοδικά που παίρνω είναι καθαρά της δουλειάς μου εγερτήρια και ενημερωτικά και μορφωτικά...
Artist’s Newsletter (αυτό θα το κόψω και αν τη συλλογή μου χρόνων τη θέλουν στη βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ, εκεί θα πάνε, αλλιώς χαρτόμαζα)
Crafts το περιοδικό του Crafts Council στην Αγγλία, καταπιάνεται συμπεριλαμβανόμενης και της χειροποίητης βιβλιοδεσίας με όλες τις χειροτεχνίες και την προώθηση των σύγχρονων δημιουργών τους, που πια έχουν περάσει στην χώρο δημιουργίας των εφαρμοσμένων τεχνών...τεράστιο εργαλείο και χαρά να το διαβάζεις...
The New Bookbinder, το περιοδικό των καλλιτεχνών βιβλιοδετών στην Αγγλία (όργανο των Designer Bookbinders)
The Bookbinder, το περιοδικό του συντεχνιακού συλλόγου των βιβλιοδετών στην Αγγλία (όργανο της Society of Bookbinders)
Arts & Metiers du Livre (παραλείπω τους τόνους στο Μετιέ γιατί τα βγάζει κινέζικα εδώ), γαλλικό περιοδικό που καταπιάνεται με τις τέχνες του βιβλίου ως συλλεκτικού αντικειμένου...Τυπογράφοι, εικαστικοί, βιβλιοδέτες και τα έργα τους διαχρονικά...
Επίσης όλα τα όργανα των συντηρητών χαρτιού και βιβλίου τα έντυπα του Institute of Paper Conservation, αλλά και το περιοδικό που γενικευμένα ασχολείται με τα αντικείμενα της συντήρησης του αρχειακού υλικού ενός μουσείου, ύφασμα, ξύλο, γυαλί, πέτρα, δέρμα, χαρτί και ούτω καθ’ εξής...Conservator το περιοδικό τους...

Τα πιο πάνω συλλέγονται και διαβάζονται σε βάθος χρόνου κοντά τριακονταετίας πια...αλλά τελειώνω μ’ αυτά σιγά-σιγά (παίρνω σύνταξη πια μωρέ...) κρατώ μόνο τα εντελώς δημιουργικής ενημέρωσης, για να ξέρω τι κάνουν οι συγγενείς μου στην Αγγλία κι όχι μόνον...γιατί αυτοί (οι Άγγλοι βιβλιοδέτες) δεν είναι σωβινιστές, φιλοξενούν και ξένους βιβλιοδέτες στις παρουσιάσεις τους, αρκεί να αυτοί να φέρνουν νέες εφευρέσεις και δημιουργίες στην τέχνη μας...
 
Εγω εχω πολλα του National Geographic και τα κραταω γιατι ειναι σε αριστη κατασταση οποτε λυπαμαι να τα πεταξω. Καμια φορα ( 2 φορες το χρονο περιπου) οταν ξεσκονιζω τη βιβλιοθηκη μου τα ξεφυλλιζω κι αν πεσω σε κανενα ενδιαφερον αρθρο καθομαι και τα διαβαζω. Λοιπα περιοδικα ολα στα σκουπιδια μολις περασουν καποιες μερες.
Ξερει κανεις εαν παιζει να ξανακυκλοφορησει το National Geographic?
 
Η οικονομική κρίση έχει "φάει" πολλά περιοδικά. Ακόμη και το Μίκυ Μάους σταμάτησε να βγαίνει.

Το National Geographic έκανε πολλές "ειδικές εκδόσεις" που κυκλοφορούσαν μαζί με το περιοδικό ή και χωριστά. Ανεβάζω εδώ μερικά εξώφυλλα.








---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------



Και ένα εξώφυλλο της Ραδιοτηλεόρασης του 1991.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Το περιοδικό ΗΩΣ ίσως χρειάζεται ειδική αφιέρωση - παρουσίαση. Κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960 και συνήθως κάθε τεύχος ήταν αφιέρωση σε ένα Γεωγραφικό Τμήμα της Ελλάδας.
Έχω μόνο το τεύχος που αναφέρεται στην Κρήτη. Έχει 575 σελίδες! Όλα τα άρθρα είναι καλογραμμένα
 
Last edited:
Ο Μικυ Μάους έκλεισε σαν έντυπο από τις εκδόσεις Νέα Ακτίνα του Τερζόπουλου, μετά από μερικούς μήνες όμως επανήλθε από τις Καθημερινές Εκδόσεις (της εφημερίδας Καθημερινή) όπως και άλλα έντυπα της Ντίσνεϊ (Κόμιξ, Ντόναλντ και νομίζω Μεγάλο Μίκυ).

Εγώ έχω συλλογή από πάνω από 1000 κόμικ. Περισσότερο γαλλοβελγικά (όλα τα Λούκυ Λουκ, Αστεριξ, Ιζνογκουντ, Τεντεν, Μπλέικ και Μόρτιμερ, Μπλουμπερι, Αλίξ*, Θόργκαλ, Χανς, Μπερνάρ Πρινς, Αχιλλέας Ταλόν, Λεονάρντο, Σπιρού και Φαντάζιο, Οι Μπλε,-δεν θα το πιστέψετε-Κόρτο Μαλτέζε* κ.α. που έχουν βγει στα ελληνικά), ιταλικά (Ντύλαν Ντογκ, Μαρτίν Μυστερ και πάνω από 300 περιπέτειες όλες πριν το 1995 -Λοχαγος Μαρκ, Όμπραξ, Μπλεκ-κα), κάποια Ελληνικά (Αρκάς, Φανούρης Άπλας κα) και μερικά υπερηρωικά. Από τα υπόλοιπα περιοδικά τα περισσότερα τα έχω πετάξει λόγω έλειψης χώρου
 
Από κόμικς έχω μερικές χιλιάδες, αλλά λόγω χώρου τα περισσότερα βρίσκονται αποθηκευμένα.
Πρέπει να έχω περίπου 1500 Μίκυ Μάους (σερί από το 1200 ως το 2200), σχεδόν τα πάντα από Γαλλοβελγικά κόμικς (εκτός των Αστερίξ, Λούκυ Λουκ κλπ της Μαμούθ, σχεδόν και όλες τις εκδόσεις Βαβέλ και Παρά Πέντε), όλα τα Κόναν που κυκλοφορούσαν μια εποχή σε α/μ, τα άπαντα του Αρκά (εκτός από τα τελευταία τα "μικρά"), Μαφάλντα, Calvin & Hobbes, Peanuts και δεν θυμάμαι κι εγώ τι άλλο. Επίσης όλη τη σειρά Κόμιξ 1-303
Από άλλα περιοδικά, έχω κυρίως περιοδικά για gaming. Παλιά Pixel και User, Amiga Action, PC Master ως μία εποχή, και, το μόνο πλέον που αγοράζω και διαβάζω, Retro Gamer. Επίσης πολλά παλιά Ποπ+Ροκ και Heavy Metal/Metal Hammer.
Μια εποχή είχα κολλήσει και με μπάσκετ και έπαιρνα ανελλειπώς Τρίποντο, αλλά αυτά μάλλον έχουν πεταχτεί.

Στο μέλλον κάποια στιγμή τα περισσότερα από αυτά ή θα πουληθούν ή θα βρεθώ σε πολύ μεγάλο σπίτι και θα βγουν στην επιφάνεια όλα πάλι.
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Έχω όλη την παλιά σειρά του περιοδικού Τζαζ κι όλη τη σειρά του Σύγχρονου Κινηματογράφου...
 
Μερικά από τα "Κλασσικά Εικονογραφημένα" των παιδικών μας χρόνων, δυστυχώς σε επανέκδοση και αυτά. Τα πρωτότυπα χάθηκαν.



-----------------------------------------------------------------
Φωτογραφία(-ες) της γης από το διάστημα τη νύχτα, από το National Geographic. Φαίνονται οι φωτισμένες περιοχής. Αρχή της δεκαετίας του 1990. αυτά δεν τα βρίσκαμε στο Διαδίκτυο.
 
Οπως οι περισσοτεροι ετσι και εγω ειχα μια μεγαλη συλλογη απο κομικς και περιοδικά. Απο κομικς είχα σχεδον ολα τα τευχη Λουκυ Λουκ, Αστεριξ, περιπετεια, σπαιντερμαν, Ερικ Καστελ και Μπλεκ. Επισης ειχα πολλα Κλασικα εικονογραφημένα, μικυ μαους, τιραμολα, σεραφινο και Ποπαυ. Απο περιοδικά ειχα παρα πολλα Διφωνο, Σινεμα, Ο κοσμος του Video, Max, Αθηνόραμα, Τρίποντο, ενα αλλο ποδοσφαιρικό δεν θυμαμαι τωρα το ονομα του και πολλα σχετικα με computer. Σιγουρα ξεχναω και αλλα. Τα κρατουσα στοιβαγμένα σε κουτες στην αποθήκη, μονο και μονο απο συναισθηματικης αξίας. Πριν 6 περιπου χρόνια λογω αλλαγης πόλης τα εδιωξα όλα. Αλλα τα πούλησα, άλλα τα χαρισα και τα περισσοτερα πετάχτηκαν. Τα μόνα που κράτησα ηταν τα βιβλιαρακια του Αρκά , καμμια τριανταρια περίπου τα οποία και έχω ακόμα.
 


Οποίος τα έχει διαβάσει θα καταλάβει :) αν και δεν είναι συνηθισμένο περιοδικό. Είναι περιοδικό κόμικ για ενηλικες. Τα έχω κρατήσει γιατί θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να τα ξαναδιαβάσω.

Αλλά περιοδικά που έχω κρατήσει είναι με μηχανές, λίγα περιοδικά τα οποία είχα αγοράσει και διαβάσει όταν απέκτησα την πρώτη μου μηχανή. Δεν μου προσφέρουν κάτι ούτε έχω σκοπό να τα ξανά διαβάσω, απλά μου θυμίζουν τον ενθουσιασμό που είχα τότε και δεν θέλω να τα αποχωριστώ
 
Μια ακόμη ωραία έκδοση του περιοδικού LIFE, του έτους 1963.




Μερικά επαγγελματικά περιοδικά της δεκαετίας του 1980, που τα κρατάω, λόγω της καλλιτεχνικής αξίας των εικόνων του Frank Netter.




Το πρώτο τεύχος του Ιατρικού περιοδικού "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας". Εκδόθηκε το 1986. Μερικά χρόνια αργότερα δούλεψα σαν Αν. Δ/της Σύνταξης του περιοδικού αυτού.
 
τα περιοδικά καταγράφουν επικαιρότητα, τάσεις, τρόπο ζωής, τρόπο σκέψης, γλώσσα μιάς εποχής. Κατα τη γνώμη μου, έχουν κάθε θέση σε βιβλιοθήκη, σάν απόλυτα τεκμήρια. Ισότιμα λοιπόν βρίσκονται στα ράφια μου ''ρομάντσα, νέισιοναλ τζηογκράφικ, τάιμ και λάιφ, σπήγκελ, 'επίκαιρα', κόμιξ, κι ο,τι άλλο είχα πάρει ή βρήκα με ψάξιμο''.
 
Top