Τζο Νέσμπο (Jo Nesbo) : "Νέμεσις" (Sorgenfri)

Έχω διαβάσει τα άπαντα του Νεσμπο. Τα πρώτα του (με σειρά εξέλιξης της ιστορίας του Χάρυ Χόλε) δεν είναι τόσο δεμένα και είναι και λιγάκι μπερδεμένα, πιο κουραστικά, ο Χιονάνθρωπος είναι το πιο δεμένο, πιο άρτιο και αυτό με τη περισσότερη αγωνία, ακόμα και από τα μετεγενέστερα.

Κατηγορείται ο Νέσμπο, ότι έχει μπει σε παραγωγή βιβλίων και δεν δένει τόσο καλά τις ιστορίες του. Μπορεί να είναι πραγματικότητα, μπορεί να είναι και εμπάθεια λόγω επιτυχίας.

Το τέλος του Νέμεσις όμως σε αφήνει με ένα κενό και πολύ ανάμεικτα συναισθήματα, λες, τώρα τι έγινε? Από που μου ήρθε αυτό, δε γίνεται....
 
Τελειωσα πριν απο λιγο το Νεμεσις και πραγματικα το απολαυσα. Ηταν ο πρωτος μου Νεσμπο. Ωραια ιστορια, ωραια γραφη, γρηγορη πλοκη. Ο Χολε μοιαζει να ειναι ενας χαρακτηρας πολυ δουλεμενος και θα πονταρα ανετα οτι βιβλιο με βιβλιο θα εξελισσεται. Αυτος ειναι και ο δευτερος λογος που ψιλομετανιωνω το γεγονος οτι δεν ξεκινησα απο το πρωτο της σειρας, ωστε να τον γνωρισω απο την αρχη και να παρακολουθησω την πορεια του. Ο πρωτος λογος ειναι, οτι εχω την εντυπωση, πως ο Νεσμπο "αποκαλυπτει" γεγονοτα (μαλλον σημαντικα) απο τα προηγουμενα βιβλια, αρα πιθανοτατα χανεται το στοιχειο του αιφνιδιασμου για μενα. Βεβαια, δεν φταει ο Νεσμπο γι'αυτο.

Ενδιαφερων χαρακτηρας και η Μπετε Λεν, αλλα θα ηθελα λιγο μεγαλυτερη αναλυση. Νομιζω εχει ψωμι η περιπτωση της. Ισως το κανει σε επομενα βιβλια.
 
Μόλις άρχισα να ασχολούμαι με τους Σκανδιναβούς, συγκεκριμένα τελείωσα πριν λίγες μέρες τον Κοκκινολαίμη που μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Προσωπικά, το ύφος γραφής του Nesbo μου ταιριάζει αρκετά. Δεν υπάρχουν περιττές περιγραφές, δεν υπάρχουν περιττές σκηνές και διάλογοι που απλά γεμίζουν σελίδες. Αρκετά "γεμάτο" βιβλίο που κρατά εύκολα το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Στα συν, ο κεντρικός χαρακτήρας του detective Harry Hole που προσωπικά βρίσκω πολύ συμπαθητικό.

Συνολικά, αγορά που δεν μετάνιωσα καθόλου. Βιβλίο που σίγουρα θα παραμείνει στη βιβλιοθήκη μου και δεν θα βρεθεί σε πατάρι/υπόγειο για να "ανοίξει χώρος". Βιβλίο που σίγουρα θα ξαναδιαβάσω σε κάποια στιγμή της ζωής μου.
 
Ο λατρεμενος μου Νεσμπο.Αυτο και ο χιονανθρωπος εχουν μπει στη λιστα.Μεχρι στιγμης εχω διαβασει την λεοπαρδαλη(που ηταν το πρωτο που διαβασα και το λατρεψα),τον φαντομα (εξαιρετικο),τον λυτρωτη(φοβερη υποθεση και πλοκη) και την νυχτεριδα.Τα προτεινω και τα 4,το τελευταιο ειδικα γιατι γνωριζουμε για πρωτη φορα τον Χολε με αρκετα ενδιαφερουσα υποθεση και συναρπαστικη πλοκη κατ΄εμε.
 
αν έχω καταλάβει καλά ο συγκεκριμένος συγγραφέας θεωρείται αυτή τη στιγμή απο τους καλύτερους σύγχρονους του αστυνομικού μυθιστορήματος, κάποια στιγμή λοιπόν θα διαβάσω κι εγώ το πρώτο του έργο που κυκλοφορεί εδώ -μ' αρέσει πάντα να τα παίρνω απο την αρχή ακόμα κι αν δεν συνδέονται μεταξύ τους.
 
Ερημιτη η αληθια ειναι πως δε συνδεονται αμεσα ωστοσο γινονται καποιες αναφορες κυριως οσον αφορα την προσωπικη ζωη του ηρωα, ο χιονανθρωπος μαλιστα αναφερεται και στην λεοπαρδαλη αλλα με τετοια φειδω που σου εξαπτει το ενδιαφερον να το διαβασεις.Υποτιθεται οτι ο Χολε επισκεπτεται εναν παλιο του αντιπαλο προκειμενου να τον βοηθσει να καταλαβαει πως σκεφτεται ενας κατα συρροη δολοφονος.Ειναι γενικοτερα απο του καλυτερους συγχρονους συγγραφεις αστυνομικου μυθιστορηματος.
 
Βιβλίο που σίγουρα θα ξαναδιαβάσω σε κάποια στιγμή της ζωής μου.
Πόσα βιβλία εύχομαι να μπορέσω να ξαναδιαβάσω γιατί στεναχωριέμαι που άφησα τους χαρακτήρες, τη συντροφιά τους. Κι όμως μεχρι στιγμής μόνο ένα Βιβλίο έχω διαβάσει 2 φορές, πιστεύω ότι υπάρχει τόσος λόγος χρόνος που δε θα προλάβω να διαβάσω όσα θέλω και δεν τα διαβάζω τελικά δεύτερη φορά, αν και πολύ θα το ήθελα.
Συγγνώμη κιόλας που ξέφυγα από το θέμα για το βιβλίο, απλώς το είδα και αναπολησα τα βιβλία που έχω τελειώσει και θα ήθελα να τα ξαναδιαβάσω.
 
Το πρώτο μου διάβασμα είναι πάντοτε πιο "τσαπατσούλικο", μιας κι έχω όπως όλοι αγωνία για την πλοκή και για την κατάληξη των ηρώων. Πολλές φορές, ένα δεύτερο, πιο "τεχνικό" διάβασμα, μπορεί να με βοηθήσει να γίνω κι εγώ καλύτερος στη γραφή μου, προσέχοντας περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του εκάστοτε συγγραφέα.

Ζητώ συγγνώμη που βγήκα κι εγώ εκτός θέματος, αλλά θεώρησα σημαντικό να τονίσω την αξία που έχει για εμένα ένα "δεύτερο" διάβασμα.
 
Διάβασα αρκετά του Νεσμπό τον τελευταίο ενάμισι χρόνο (Νυχτερίδα, Κατσαρίδες, Κοκκινολαίμης, Νέμεσις, Λεοπάρδαλη, Φαντομάς και Αστυνομία, παλιότερα είχα διαβάσει και τους κυνηγούς κεφαλών, ενώ έχω στα αδιάβαστά μου και τον Γιο που σκοπεύω να διαβάσω σύντομα). Νομίζω ότι το καλύτερό του (για εμένα πάντα) είναι ο Κοκκινολαίμης και ακολουθούν η Νέμεση και ο Φαντομάς
 
Τα βιβλια αυτου του συγγραφεα ειναι συνεχεια ή ενα αλλο βιβλιο με αλλη πλοκη; Καποια στιγμη ειχα την εντυπωση πως καθε βιβλιο ειναι και μια συνεχει απο το προηγουμενο, δεν ξερω γιατι.
 
Από το πρώτο βιβλίο μέχρι και το τελευταίο της σειράς, ο nesbo, μας δίνει την πορεία και εξέλιξη της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του ήρωα του.Κάθε βιβλίο είναι και μια διαφορετική υπόθεση βέβαια αλλά υπάρχουν και θέματα,ας το πώ έτσι, που τρέχουν σε περισσότερα από ένα βιβλίο, όπως η προσωπική κόντρα με τον επιθεωρητή Βόλερ, που ξεκινά αν θυμάμαι καλά στον κοκκινολαίμη και καταλήγει επεισοδιακά στο αστέρι του διαβόλου.
 
Το μοναδικο βιβλιο που εχω απο Nesbo ειναι "ο Γιος".
Θα ηθελα να δοκιμασω κι ενα που να εχει πρωταγωνιστη τον Harry Hole.
Ποιο μου προτεινετε;
Ποιο ειναι αυτο που ειναι κατα γενικη ομολογια το καλυτερο του;


Ενα θελω να διαβασω. Να παρω μια ιδεα. Αν με ενθουσιασει ισως συνεχισω και με καποια αλλα του Harry Hole.
Στο goodreads "η Αστυνομια" εχει το μεγαλυτερη βαθμολογια, αλλα οχι με μεγαλη διαφορα.
Θα εμπιστευτω τη γνωμη σας.

Επισης, απ οτι βλεπω υπαρχει και διαθεσιμη κασετινα με δυο βιβλια του σε σχετικα καλη τιμη.
Νυχτεριδα + Κοκκινολαιμης στα 14 ευρω, οσο κανει ο Χιονανθρωπος μονος του.
 
Last edited:
Το μοναδικο βιβλιο που εχω απο Nesbo ειναι "ο Γιος".
Θα ηθελα να δοκιμασω κι ενα που να εχει πρωταγωνιστη τον Harry Hole.
Ποιο μου προτεινετε;
Ποιο ειναι αυτο που ειναι κατα γενικη ομολογια το καλυτερο του;.
Κατα γενικη ομολογια το καλυτερο του ειναι ο Χιονανθρωπος(αν και δεν το εχω διαβασει ακομα) ακολουθει η Νεμεσις και για μενα ειναι και η Λεοπαρδαλη ή ο Λυτρωτης
 
Είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια τον χιονάνθρωπο, σύμφωνα με πολλούς ίσως το καλύτερο του. Αποφάσισα μετά να πιάσω όλη τη σειρά από την αρχή. Αλλά εκεί στον κοκκινολαιμη κόλλησα. Λίγο τα πολλά γερμανικά ονόματα, λίγο που ίσως να μην ήμουν στην κατάλληλη διάθεση το παράτησα. Τώρα μόλις τελειώσω αυτό που διαβάζω θα ξαναπροσπαθησω με τον Νεσμπε από το δεύτερο βιβλίο του αυτή τη φορα
 
Top